Thursday, July 7, 2011

Gunung Nuang

Hiking.. OMG this is my 1st Experience for Hiking in Jungle kalau turun naik bukit and naik turun tangga tu biasa lah... so bermula lah activity memanjat Gunung Nuang dengan kawan-kawan ku.. Iszman (my mak hayam) Bob (kopi kapal api) dorang ni kawan baik aku and a few friends si Bob yang aku tak kenal.. so bila dah sama-sama hiking tu jadi kenal lah kitorang.. kawan-kawan si Bob ni sangat lah friendly, helpful even kitorang baru first time kenal on that time. Biasalah kalau activity macam ni kita kenalah helpful each other, kalau menyombong takut nanti kena tinggal lah kau sorang-sorang dalam hutan.. 

Perjanjian melayu suppose janji pukul 6.00 a.m kat depan Masjid Hulu Langat tunggu punya tunggu si Bob and yang lain-lain sampai.. lepas semua dah sampai, kitorang pun terus bergerak ke destinasi, sebelum naik tu ada lah baca-baca doa sikit untuk pelindung diri... 

Activity bermula jam 9.00 a.m. kitorang dah excited nak jelajah Gunung Nuang.. so slowly jalan kitorang pun sampai lah ke satu simpang.. so kitorang decide nak ikut track baru, track baru ni adventure gilos tapi masa tu aku tak tau pulak track baru tu very the adventure sebab first time kan.. yang satu lagi punya track pulak ialah Track Balak.. So kitorang pun terus menuju ke Track Baru.. jalan punya jalan still tak jumpa jalan yang dikatakan 'adventure' sangat tu.. dalam beberapa kilometer kedepan, baru lah terasa kepenatannya bila dah berjalan kat Track Baru tu... Waduh-waduh capek banget deh.. naik bukit, turun bukit, rentas sungai.. perrgghh bagai nak gila nak menyampaikan kat tempat yang dituju..


Tiket masuk RM1 jer sorang 
Hutan Lipur Negeri Selangor (Gunung Nuang)

 Main Entrance - Semangat

Relax & Discuss kejap kat 1st check point

rentas hutan & sungai

Capek dong ...

Kelaparan kepenatan makan maggie wokkk 

eeee buat apa dalam air tu?? hahaha

 Gagah lah konon :p

Sapa pernah tengok iklan Kopi Kapal Api, myeg.com.my & ada lah beberapa drama kat tv, ni lah model iklan & pelakon tu.. bff aku Bob :p

Iszman (My Mak Hayam) si mulut Laha

tu dia kasut berlumpur 2 kali tergolek dalam hutan
kasut ni pun dah aku say gud bye sebab otw nak balik ikut jalan Track Baru tu tercabut tapak dia huhuhu tinggal kenangan :(

dah otw nak turun.. ikut Track Balak.. 


Tak dapat amek gambar banyak sebab tak on BB takut batt kong.. so Iszman yang gagah bawak camera tu je yang amek gambar banyak kat camera dia.. so dia tag jer gambar2 kitorang kat FB aku.. 

**Info for sharing** 
Mount of Infamy
Mountain: Gunung Nuang
Height: 1493m/4898ft
Location: Pangsoon, Ulu Langat, Selangor

Contact
Pejabat Hutan Daerah Selangor Tengah,
Pangsoon, ulu Langat
43200 Cheras,
Selangor, Malaysia
Phone no.:
: 03-90752885

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah