Friday, August 5, 2011

A Day @ Cameron Highland

This is not my first time to Cameron Highland. Disebabkan saja2 jer amek cuti, so aku and Nizam  was decide gi Cameron balik hari jer... so after send kiddos to their school, aku & Nizam pun terus ke arah Hiway Utara... Sepanjang perjalanan kitorang tak banyak stop kat R&R coz rushing time nak sampai ke atas dengan masa yang seawal mungkin, at least cepat sampai kat atas tu banyak tempat boleh gi jalan2.. at the same time plak my BB batt kong!!! arrgghhh can't wait for charging!! sesampai je kat Brinchang tu I ask Nizam to find shop yang boleh makan plus charging my BB also... 

find out punya find out, we all brunch kat KFC Brinchang, on dat time pun apa lagi, aku charge BB as fast as can :p

After Brunch & get some bar of my BB's battery, we all make a move to further up.. terus ke Equatorial's garden kononnya nak amek gambar lah.. when we look around, tak da tempat yang menarik mcm last time we all ada pernah bergambar kat situ.. tempat macam dah tak berjaga.. 

tak banyak tempat pun amek gambar kat kawasan Equatorial Hotel ni.. 

walaupun dah beberapa kali pernah sampai ke Cameron Highland ni, baru aku terperasan ada satu signboard tu ada jalan menghala ke Gunung Brinchang, Strawberrry Farm (tak ingat apa ke namanya farm tu), Boh Plantation, Sg. Palas. I was excited dengan Boh plantation tu.. so dengan excitednya we all menuju ke puncak tu.. 



Pergghhh jalan memang tak payah ckp lah, segala bas, lori, kereta, 4 wheel drive pun gunakan jalan tu hanya dengan satu lorong yang boleh muat2 dua kereta some of the road tu bleh muat 1 kereta je, cuba bayangkan kalau bas berselih dengan kereta or what ever lah... nice view actually.. so cool, sepanjang perjalanan tu kiri kanan penuh ngan pokok teh sokmo... 



Sesampai je kat atas tu, kitorang terus menuju ke BOH TEA CENTRE, Sungei Palas.. OMG!!!! view yang sangat cantik, lain dari Tea Farm yang ada kat Cameron Highland instead of Cameron Valley punya Tea House and Farm. 


Kitorang jg sempat masuk kilang memproses tea ni.. tapi kilang biasa jer tak ada apa yang menarik pun cara pemprosessan tea ni sebab kilang ni pun tak menggunakan banyak machine. 

ni machine lama untuk process tea kot ;)


All the way to the TeaShop



Dah bergambar bagai, kitorang pun ber Tea Time lah kat TeaShop..  

baru tahu, masa kitorang mai tempat ni, sebelum shooting Film Ombak Rindu dibuat lagi.. 
ok time utk turun and jalan2 utk pulang... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah