Monday, July 25, 2011

The Famous Tanjung Malim Pau



Memang sedap!!! Tradisional Pau since 1926... nak kata favorite tu tak lah sangat tapi kalau ada tu makan lah jugak.. nak gi Tanjung Malim mmg tak lah.. jauh?? aku pun pernah gak lah sampai kat Kedai Yik Mun ni kat Tanjung Malim, tak lah jauh sangat actually, Nizam yang bersemangat hanya kerana Pau Favorite dia tu, dia pun google lah kononnya nak mencari kot2 ada branch kat area KL, skali ada!!!!! so bila branch KL dah ada tu buat apa nak gi jauh2.

tu lah PakCik Yik Mun tu kot :p

Aku & Nizam gi OU sebab kalau ikutkan kat OU suppose ada branch dia, pusing punya pusing tengok2 dah tak ada!!!... sebab tempat yang sepatutnya ada Pau tu under renovations... Ermmm patahhhh lahhh hatiiii... but still tak give up sebab ada satu lagi branch yang kitorang bleh pergi..

Tadaaaaaa.... Finally kitorang gi ke Plaza Damas... tak susah nak cari sebab last time aku kerja kat Plaza Damas & 2-3 hari skali aku gi Mercato beli Orange Juice boss aku.. mmg selalu gi Mercato tu tapi boleh plak aku tak perasan ada Cafe Yik Mun kat situ.... errrgghhh kalau aku ternampak dari dulu lagi, dah lama aku tapau beli banyak2 buat Nizam.. dia tu gilos sangat kat Pau tu.. sanggup berpanas hujan demi Pau Favorite dia tu..

Cafe Yik Mun @ Plaza Damas

Cafe ni sangat cool... simple but nice, main menu dia of coz lah pau.. Pau AyamPau DagingPau Kacang & Pau Kaya.. additional Menu like Assam Laksa and other else tu biasa2 jer lah, I'm not interested dengan menu lain UNLESS Pau...

based in Tanjung Malim 


the product

 Main Product

Articles

 Yummy!!!! Pau Ayam

Tengok kertas ni pun dah Craving everyday hehehee.. Delicious nyummm!!

Conclusion nya... memang sedap lah... bagi peminat2 pau tu boleh lah gi branch Yik Mun ni kat KL branch..

**Info for Sharing**

Find them at :-
Read More

Friday, July 22, 2011

Petua 8P Ustazah Siti Nurbahyah

Ustazah Siti Nur Bahyah berkata,1) P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.


2) Katanya, P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.


3) P seterusnya ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.


4) 'Perhatian' adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan, katanya yang menulis buku Cakar Harimau - Tips Kebahagiaan Rumah Tangga, Amalan Ibu Mengandung dan Panduan Mencerdaskan Minda.


5) Ustazah Siti Nur Bahyah berkata, P seterusnya mewakili 'persefahaman'

6) Menurutnya, P selanjutnya membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.


7) Beliau berkata, satu lagi P adalah 'percutian' di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.


8) Katanya, P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Ustazah Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.


Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.
Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong."Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga," katanya.
Read More

Tuesday, July 12, 2011

RAHSIA [?]

A very simple invitation from Rian & Hubby for the Romantic Wedding Dinner at Rahsia Restaurant & Bar...

Received the invitation via email jer which is kecanggihan zaman sekarang just invite via email.. so sweet :) So the invitation called Save the Date, I'm invited to the Dinner.. On 10th July 2011 kitorang pun pakat beramai-ramai dengan gang-gang mok limoh kepoh.com untuk attend the Dinner...

Invitation

Arrived at 8.30p.m. guest dah mula datang.. at 9.00p.m. plak Rian & Hubby pun sampai.. so apa lagi as BFF we all pun bersalam-salam wish congrats to her.. then kitorang dijemput makan kat dalam Restaurant.. Wow not so bad foods kat situ.. menu yang disediakan ala-ala western gitu.. memang sedap..

Bila dah makan-makan, kitorang berborak-borak lah ngan gf & sambil-sambil tu bergambar sakan.. biasalah group kitorang ni memang giler bergambar, pantang nampak lensa disitu lah kitorang ada.. nak tau giler ke tak giler atau kata lain kitorang selalu menggunakan perkataan 'sakai gambar' nanti tengok lah gambar-gambar yang diupload nanti..

Invitation ni KIDDOS NOT ALLOWED. aku datang dengan pasangan aku siapa lagi kalau bukan Nizam.. ada yang datang dengan pasangan masing-masing tapi ada jugak lah yang datang single tak bawak husband.. Bermacam gaya & color kitorang peragakan malam tu.. aku pilih simple short dress jer sebab nak makan banyak, so aku tak pilih dress yang ketat.. nanti dah makan nampak pulak perut membuncit hehehe.. kawan-kawan aku yang lain ada yang pilih baju kaftan, bling-bling and etc.. apa lagi, masing-masing memang melaram sakan lah...


'sakai-sakai gambar ni' (we all lah tu) kitorang ni bukan setakat berborak jer tapi kecoh.. memang pergi mana-mana pun kalau dah berGATHER ramai-ramai tu mmg lah sangat haruk.. biasalah perempuan kan???!!! hehehe..

Welcome

Tunggu ketibaan Rian & Hubby

bergambar itu harusssss :p

Yessss.. Rian is here

tak sabar nak makan.. hehehe

bila gang sakai bergambar..

bila time bergambar masing2 senyap jer.. lepas tu kecohhhh balik

Us with Groom & Bride

Tag line group ni masa zaman skolah2 dulu 'Astanoz' (poyokan??)

Gang Mok Limoh Muslimah nak perform lagu nasyid :D

ni pulak pasangan masing2 'Lelaki Masculine' buelkk :p

The Couples

Dimana ada lensa, disitu ada kami hahahha

 Dayang Anne Abdullah (left) & Dayang Syarlina (Right)  :)

They call us 'budak2 cacat ketinggian' uwaaaa
From left : Ryta, Shida & Me

With my Twins.. dalam ramai2 gang kitorang, kami jer yang bersaiz kecik comel hahahha... Walaupun masing2 pakai heels tapi ketinggian tu tetap sama level :p


Lepas dah bergambar sakan, dah bersalam cium peluk ngan Rian, kitorang sambung berborak, bergambar lagi.. sampai lah jam dah nak dekat2 pukul 11.30p.m. woii apa lagi tak reti2 nak rambossss??? 

Congrats to Rian, doa dan harapan kitorang buat Rian & Hubby, Semoga Success, be a gud wifey & dun notti2 :)

**Info for Sharing**
Escape from it all…Come and unwind at Rahsia.
Housed in a 60’s bungalow set on a large property surrounded by old trees and flower shrubs, Rahsia exudes a getaway feeling yet stylish, it is where ethnic charm meets cosmopolitan chic and we’re just 5 minutes away from KLCC!
Cuisine wise, it’s a marriage of contemporary Asian & International favorites that will entice your palates with some added European inclined pastas, steaks, salads and soups. Our Chef can also design a menu to suit your taste and occasion. You can choose to dine or sip a glass of wine indoors or out on the terrace while enjoying our eclectic range of music.
The possibilities are endless… Whether it’s a business meeting, a social luncheon, a birthday dinner, a wedding reception or even a corporate function, Rahsia could be the place for you…


 
Rahsia Restaurant and Bar
Tel: 03-2144 0059
Fax: 03-21424186
Address: 13, Jalan Damai, 55000 Kuala Lumpur
website: rahsia.com.my
Email : manager@rahsia.com.my
Read More

Friday, July 8, 2011

Kayak

Sambungan dari activity berbasikal tadi... sekarang turn to berkayak pulak.. so interesting... lepas habis jer satu jam berbasikal, kitorang pun terus ke The Putrajaya Lake & Wetland.. Gilos panas timing yang berkayak tu dalam pukul 10.30 a.m. maunya tak terbakar kulit.. So gagahkan juga lah sebab excited sampai & tengok tasik tu even tak der orang lain yang nak berkayak time tu hahahhaa.. Lepas beli ticket for half an hour kononnya nak aquatics kat tasik tu maka aku & gf aku Nurule pun berkayak lah kat tengah panas tu...

Setengah jam pun dah berlalu, tapi kitorang tetap berlegar-legar lagi kat tasik tu sebab kononnya tak da orang lain yang nak berkayak time tu sebab panas.. aku ngan Nurule pun sambunglah berkayuh tangan secara illegal lagi kat atas tasik tu sebab jakun bergambar & lepak dari satu pulau ke satu pulau tasik tu.. 

Me & Nurule is ready

 Me & Nurule is ready

make a move :)
bye-bye

tengah-tengah tasik.. hah hamek kau! berpeluh kau Nurule

Koyosss poyosss hahahaha

steady lah duduk atas air hahaha

Best Best Best sangat best dok atas air.. lepas ni nak berkayak lagi tapi nak try belah petang pulak.. baru lah tak terbakar kulit ..

**Info for Sharing**
Putrajaya Lake and Wetland (An Introduction)
Putrajaya is a city planned and built to meet the challenges of the new millennium. It is A City in a Garden that turns to nature for inspiration, resulting in a landscape dominated by the picturesque Putrajaya Lake. A high standard of lake water quality is one of the most important factors for the success of this scenic centrepiece, and the solution was found in simulating yet another gift of nature - with the construction of Putrajaya Wetland.
Read More

Thursday, July 7, 2011

Berkayuh

Ni pulak kisah berbasikal & berkayak tapi cerita berkayak in separate title but still in same label (Outdoor Activity) kononnya activity nak bermula seawal pagi jugak lah sama mcm cerita pasal Hiking kat Gunung Nuang tu.. kali ni tak pergi ngan Bob, Iszman & kawan-kawan lain.. kali ni kitorang bertiga.. Aku, Nizam & gf aku nama dia Nurule.. so Location yang kitorang pilih adalah kat Putrajaya.. 

9.00 a.m. ~ 1st activity yang kitorang mulakan dulu ialah cycling, Once sampai jer kat Taman Botani, kitorang sewa basikal sorang satu.. maka bermula lah kayuhan satu Taman kat Taman Botani tu.. bergambar sakan bagai, sampai berpeluh-peluh ...

Taman Botani 

Taman Botani

Bergambar kejap

Cycling.. amacam?? ada gaya?

Cycling.. gaya lebih

Nizam a.k.a Mr. Cameraman :p



In action :)

**some info for sharing**
 Established on 230 acres (93ha) of what was formerly  agricultural land, Taman Botani Putrajaya is within the  precincts of the nation's new Feferal Administrative  Centre, Putrajaya.

For enquiries, please contact :
 Taman Botani Putrajaya
 Presint 1, 62000 Putrajaya
 Tel: (6)03-88889090
 
Website: www.putrajaya.net.my
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah