Tuesday, January 29, 2013

Cuti-cuti Penang - Hari Pertama

Aritu sempat hapdet 1 entry masa aku bercuti kat Penang, harini baru nak hapdet cerita pasal pi Penang.. Planning asalnya memang nak gi bercuti, tapi tak sangka plak sampai ke Penang. 

Semua ni planning Nizam yg menyeprise kan aku & anak2. Punya lah poyo dia suruh aku pikir mana nak pegi cuti 5 hari aritu. Bila aku bagi idea tak nak plak terima, aleh2 aku received email yang Nizam dah siap booking hotel.. tadaaaaaaaaa Naza Talyya Hotel,  Penang (kejuk beruk ambo).. bukan terkejut sebab apa! macam tak sangka plak Nizam bleh terpikir nak bercuti sampai ke Penang, yang aku ni dok pikir nak gi jalan2 kat KL je.. ada gak ajak pegi Kidzania.. tapi Nizam tak nak.. dia kata apa guna cuti panjang sampai 5 hari tapi stakat dok kat KL je. Satu lagi, dia kata RM200++ entrance masuk Kidzania untuk 4 beranak & 4jam je dok dalam tu.. bazir duit, baik lah gi jalan jejauh sket.. Yer tak yer jugak ek, ada betul nya ckp laki den tu (gegaruk kepala) =)

Cuti kali ni memang best, PH Maulidul Rasul + Thaipusam, puas jg lah berjalan ke Penang aritu. w/pun cuti direct 5 hari, tapi kitorang stay 3D2N ajo kat sana.. Mai Penang hari Khamis (Maulidur Rasul) sampai lah Sabtu sebelum hari Thaipusam.


Kami nak pi Penang cekkk :)

Baru sampai Ipoh.. 

Bertolak dari KL pukul 8am, sampai je Penang lebih kurang dalam pukul 12pm tu pun ada berenti2 gak kat R&R. 

Yeayy dah sampai Penang.. Khairine & Danish mula lah excited.. 

Sesampai je Penang, jalan2 ke Batu Ferrighi dulu... Wallaweeiiii kawasan lama gilos dah tak pi Penang, semua dah bertukar weh!!! all the way nak naik Batu Ferringhi tu kemain cantik2 rumah dorang.. banyak betei duit orang Penang beli rumah besaq & mewah2.. dah mcm kat hollywood dah aku tengok.. Yang paling aku berkenan ada 1 kawasan kt situ nama dia Miami Bay, semua banglo2 yg hadap ke laut Bedah oii!! cantik gilos.. terpegun akak  tengok.. Sampai je atas sket dari Batu Ferringhi tu ada kedai2 so kitorang pun berenti makan tengahari jap, lapau ko! 

Op kos akak order Laksa Penang, Nizam makan nasi ayam, Khairine & Danish masing2 order meehun sup.. not bad, sedap jg lah.. dah kelaparan kann??!!

 teruk betul rambut Khairine, kembang mambang hahaha time ni baru bangun tido.. sampai je Batu Ferringhi terus kejutkan nampak laut & teruja nak gi main pasir.. hurmm

 aku plak feeling ala2 tourist ar, sebab tak nak turun kat pasir tepi pantai tu.. poyo je!! ngeh ngeh ngeh :p

Nizam plak melayan Khairine & Danish.. Dorang ni kalau dibiarkan tanpa pengawasan, harus dah terjun ke laut gamaknya.. tengok Danish tu.. celup2 kaki kat gigi air pun jadi jugak!.. adehhh hantu air betei anak2 aku ni.. :D

fuhh kenyang, mau idak nya. bukan setakat laksa, meehun sup & nasi ayam pun aku sodok jg.. lps tu terus tuju ke Hotel nak check-in, Khairine & Danish dah tak sabar2 nak mandi swimming pool sebenarnya.. Eh!! apa daaa?? orang mai Penang nak pi jalan2, tapi dua beradik ni sibuk nak berkubang plak.. hishhhh tension pulek mummy dibueknyo.. 

 Sampai sudehhh.. Naza Talyya Hotel, Penang

 View from our room 

View from our room

Dah hangkut barang semua, lepak2 luruskan pinggang dulu dalam bilik, sebelum turun berkubang kat pool.. Seperti biasa Khairine & Danish akan tanya berulang2 kali bila nak turun mandi swimming pool. hurmm moh lah kita turun.. 

tak sabar2 dah.. pantang nampak air/ pool/ laut.. kecuali air longkang.. kikiki

Dah kesejukan ler tu.. View swimming pool ni betul2 depan laut.. best sangat..

Dalam pada tengah mandi swimming pool tu, Khairine & Danish ajak gi mandi laut & main pasir plak.. eermmm layan kan je lah.. 

Nampak macam tengah terberak plak.. sebenarnya memang aku saja adok dlm kolong tu, sebab panasssss.. ada plak paparazzi yg ngambik gambar aku :)

Ok tak apa..mummy tak marah kalau Khairine & Danish nak berkubang main pasir pun, main lah ek..  ggrrrr 

 Wahhhh aksi apa ni?? dugong & duyung kah??? kikiki =)

 Aku memang tak mandi lah.. baik pool, baik laut.. sebab malas nak basah2 baju.. tak suka!

Lepas dah bergelumang dengan air laut & pasir pantai, sambung plak mandi pool lagi.. (nampak tak dorang ni sebenarnya hantu air??!!!) Mandi lah korang sampai kecut.. huh

OK times up!!! jom jom naik salin baju.. kita nak pi jalan plak.. kalau dilayan kan lagi dorang ni mandi, memang sampai malam pun buleh.. hishh.. 


Dalam pukul 5pm ++ kitorang keluar dari hotel, kami nak pi makan nasi kandaq plak cek.. pusing punya pusing (sebab jln kat Penang almost semua dah dibuat one way).

Jumpa jg lah Restoran Line Clear Nasi Kandar.. phewww apa lagi?? bedal lah makan.. tapi tak amek banyak lauk pn sebab takut nanti kena bedal balik hahaha (harga yg melampau) Khairine & Danish amek nasi + ayam goreng je, aku amek nasi + sotong, sayur goreng, Nizam plak nasi + telur goreng, sayur. Total Rm30++ je.. ok lah tu untuk 4 beranak makan.. 




Kenyangggggg..

Abes je makan, kitorang teruskan perjalanan.. jalan2 lah tepi laut kat Padang Kota Lama, tapi tak berenti pun.. lalu dok dalam kereta je. Nizam tanya nak kemana?? aku kata jom lah kita ke Hard Rock Hotel.. Bak kata Danish 'Rock Hen Roll Hotel'.. kahkahkah apa2 je lah adik janji adik paham.. hahahahaha

 Tak Check-in kat Hotel ni pun tak apa lah.. janji dapat amek gambar kat gitar besor tu kikiki

Hard Rock Hotel Penang (ayat Danish - Rock Hen Roll)

Dah puas bergambar, posing2.. kitorang pun gerak lah turun dari Batu Ferrighi.. Opppss tapi tak sampai hotel lagi!!! on the way nak turun tu ada satu tempat tu ala2 uptown ar.. mcm2 benda jual, handbag, baju, kasut segala mak nenek benda ada jual kat situ. 

Tak beli apa sangat pun.. jalan2 cuci mata je.. lepas tu Khairine & Danish sibuk nak naik beca.. ermmm rasanya dalam 500 meter je kot naik beca sampai ke parking kereta.. itu pun mamat tu charge sampai 20hengget kooo!!! biasalah.. dia memang tau bukan org Penang yg nak naik kann??!! bayar je lah.. Lepas tu vassssssss teruk balik hotel dah kepenatan & suruh Khairine & Danish tido awal sket sebab pagi2 esoknya dorang nak gi mandi pool lagi!! ahhh!! lagiii??? *rolling eye* hurmm mandi lah korang... 

4 comments:

  1. u punya blog ni dah boleh jadi travelog ni. syok baca pasal jalan2 ni. kalau boleh lagi detail pasal lokasi, harga, tips, etc. mesti boleh jadi travelog yg femes.

    ReplyDelete
  2. ohh boleh ek. Actually I bercerita kat blog ni pn berdasarkan pengalaman masa bercuti.. cerita pun mcm merapu2 je.. ok nnt Zaza refer kat faiz acaner nak jd kan blog ni ala2 mcm blog Hanis Zalikha ek hehehe :)

    ReplyDelete
  3. best gak baca blog2 u ni..berjalan sakan je..terbaikla..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mr / Mrs
    We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
    The units are offered:
    Suzuki Apv
    Toyota Avanza
    Inova
    Toyota Hiace
    Isuzu short Elp
    Isuzu long Elp
    Amenities:
    Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
    Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
    For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
    Call: +6281312767300
    +6281573307300
    WA: +6281809692300
    Fb: Kyrantrans
    Email: Kyrantrans@gmail.com
    Website: Kyrantrans.com
    Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
    "Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah