Thursday, February 14, 2013

Jalan-jalan di Melaka bersama Kanak-kanak

Hari ketiga kat kampung baru lah dapat berjalan bawa anak2 & anak buah Nizam gi jalan-jalan kat Melaka.. hari tu ada 3 nama panggilan untuk aku.. 'Mummy (panggilan untuk anak2 aku Danish & Khairine), Mak Usu (panggilan utk anak buah Nizam) & Kak Zaza (panggilan utk sepupu Nizam yang sebaya umur ngan Danish) hahahaha.. 

Dah tengahari baru keluar rumah terus menuju ke Ayer Keroh sebelum ke Banda Hilir.. ingat nak singgah Zoo Melaka, tapi jalan sebelum nak ke Zoo lagi dah jammed nak meninggei.. errgghhh redah je lah Bie.. skali terjumpa pulak Taman Seribu Bunga. Aik!!?? tempat apa tu Taman Seribu Bunga?? Nizam kata jom je lah kita try masuk tengok apa ada..


Kalau dah berada kat Taman Seribu Bunga ni harus lah jadi seorang Gadis & Bunga.. hahaha Gadis???? puiii dah jadi mak orang pun noqs! :D


anak2 aku, anak buah & sepupu 


 wahhh feeling macam dalam film hindustan pulekk.. puiii :p
Tempat ni ala2 macam kebun bunga ar..menarik juga ada macam2 jenis species pokok..  


Masa tengah jalan, ternampak plak rumah cute ni... alahaiiiii best nya very the kampung.com punya design rumah.. terus aku suruh budak2 tu berposing ala2 budak kampung kat tingkap tu =)


aku nak juga merasa jadi gadis kampung.com ekekeke.. selit seketui bunga kat rambut ala2 gadis Panggilan Pulau gitew.. ayo ayo ayo kezambo.. kahkahkah poyo giler!!

ahaaa ni lah yang dikatakan melayan kanak2 sihat.. aku pun join lompat skali.. ngeh3 ;)
Dari kiri : Khairine, Aliya (sepupu Nizam yg sebaya umur dgn Danish) Aku, Danish & si gemok tu Ali, anak kakak Nizam

Lepas lompat2, feeling romantic macam kat taman bunga pulak.. LoL

time ni dah nak gerak keluar dari Taman Seribu Bunga.. moh kita ke destinasi seterusnya yer kanak2 hihihi :p

OK destinasi seterusnya..... Banda Hilir.. perrgghhh kemain ramai umat manusia kat sana.. maklumlah time cuti kannn choti CNY katanya... haruslah ramai orang.. Parking?? ko jangan harap sangat lah nak dapat parking yang selesa & dekat.. kitorang pun time tu bernasib baik ajo dapat parking chantekkk.. hehehe

 Depan A'Farmosa.. hahaha nak tergelak aku time ni.. budak2 ni ngikut je apa aku kata.. soh posing mcm ni, posing mcm tu.. dorang pun ikut je apa kata Mummy/ Mak Usu/ Kak Zaza dorang yg sengal ni.. kihkihkih :)


lepas tu gagah panjat tangga AFarmosa plak..


Turun balik berposing pulak kt keretapi ni.. time ni aku dah tak larat nak melayan dah.. apatah lagi ajak bergambar, loteh mokcik nak oii.. kaki dah lengoh2, badan dah berlengas2 sebab peluh2 panas.. mata pun ada rasa nak tertutup je dah *yawn* 

Eh lapor ler.. jom lah kita gi makan.. aku cakap kat Nizam, aku nak makan Chicken Rice Ball kat Melaka Raya yang aritu masuk dalam Jalan2 Cari Makan.. tempat pun dah tau, so kitorang jalan kaki je dari Dataran Pahlawan ke Melaka Raya lagi pun kalau nak drive  memang ko cari pasal ar Kiah!! dah lah jammed, parking for sure lah tak hado.. so jalan terbaik, ko jalan kaki ajos sudehh.. 

omnomnomnom.. sedap nasi ayam dia. tapi bagi aku kalau order nasi yang bulat2 tu memang tak puas makan.. sebab segumpal tu kecik benau.. harga seketul murah je RM30sen.. better amek nasi yang biasa sepinggan.. 

Buurrpp kenyang! jom jalan lagi.. plannya nak gi Klebang, pekena coconut shake.. otw nak ke Klebang tu jalan2 dulu ke Jonker Walk & nak masuk Hard Rock Melaka, tapi tak boleh nak parking sebab kemain ramai cino kat sana.. maklumlah CNY kenn.. kalau gitu jangan harap lah nak dapat parking.. dengan jammed nya kat situ memang ko tak bleh nak buek apa2 lah Bedah!!! redah je lah jammed tu.. dah redah jammed tu terus lupa niat nak ke Klebang huhu.. so NO Klebang & NO Hard Rock Melaka.. waaaa sedeyyyyy =(

Tak apa.. skali Nizam teringat plak nak ke Melaka River Pirate Park.. tempat ni berdepan dengan panggung wayang lama Cathay Cinema dekat Jalan Hang Tuah Bridge. hoh ko!!! menggeletis lah budak2 tu bila nampak ada tempat yang dorang bleh berjimba. W/pun tempat tu tak lah sebesar fun fair & tak semahal macam fun fair yang pakai token, tapi cukup lah utk have fun.. ada marry go round wheel, pirate ship, rumah hantu, trampoline bungee & kaunter untuk naik river cruise.. 

Ni lah gambaran kat Melaka River Pirate Park.. 

Tiket untuk naik river cruise pun dah beli, sementara nak tunggu lagi 1 1/2 jam lagi time nak naik pukul 8.30pm, kitorang lepak minum, makan sate dulu kat kedai yang berdekatan, Nizam kata naik cruise dulu lepas tu baru bleh main marry go round wheel, pirate ship semua tu.. 

ticket price untuk main permainan dekat Pirate Park & ticket price untuk naik river cruise 
sangat murah & berbaloi-baloi

 Tiket River Cruise dah beli untuk 6 orang.. 

Gambar naik river cruise tak dapat amek banyak, sebab batt camera dah kong & batt hp pulak bakal2 nak kojol.. hurmm sedey lagi =( apa yang aku boleh kata kan, naik river cruise ni memang berbaloi2 sebab sorang RM10 utk dewasa & RM5 untuk kanak2.. perjalanan untuk naik cruise mengambil masa dalam 40minit.. sangat2 worth it.. sepanjang dalam cruise tu captain yang bawa cruise akan bagi keterangan berkaitan dengan pemandangan kiri kanan sungai.. susah untuk aku describe kan, sampaikan aku sendiri teruja dengan negeri Melaka.. w/pun selalu pegi Melaka, baru lah aku tau betapa best nya negeri Melaka ni.. macam2 hado.. rasa macam nak naik lagi je river cruise tu.. berbaloi2, best, puas hati, seronok, gumbira & macam2 yang best lagi, kalau sapa2 yang pernah naik cruise tu tau lah mcmana.. 

Yang aku sangat teruja tu, sepanjang perjalanan ternampak Kampung Morten.. Ya Ampunnnnn!!!! shantekkk giler perkampungan dari persisiran sungai tu.. nasib baik kitorang naik malam, kalau naik siang memang tak akan nampak lah kecantikan lampu2 kat setiap rumah kampung Morten & bangunan2 yang dilukis kat bangunan2 rumah kedai sepanjang persisiran sungai tu.. yang buat aku sedey lagi tu tak dapat amek gambar pemandangan kampung Morten & bangunan2 tu.. sebab batt kamera dah kong :'( 


ngeh ngeh ngeh.. nak senyum kambing sket.. siang tu niat nak ke Hard Rock dah terbantut sebab tak dapat masuk, unfortunately masa naik river cruise rupa2 nya cruise tu lalu kat belakang Hard Rock ni.. perrgghhh dalam pada batt hp nak kojol tu, aku suruh Nizam snap cepat2.. Jadi lah kannn dapat tengok dari dalam cruise sajok.. daripada kempunan tak dapat masuk hehehe.. 

Khairine dah ready nak main trampoline bungee :)
suka yer nak?? ermmm jangan ko lompat sampai terkencing2 sudehh. mummy babab nnt!! 


Dah pueh naik cruise, sambung plak main permainan yang ada kat Pirate Park.. time tu pun gambar tak dapat nak snap banyak sebab batt hp memang dah kojol terus.. Dekat pukul 12am juga lah baru abes berkinja kat situ.. terus gerak balik. 

Esoknya hari Selasa pagi2 buta pukul 7am sesuboh sepi'e dah gerak balik KL sebab nak ngelak dari jammed.. Alhamdulillah pukul 9am selamat sampai KL. Sampai je rumah terus ZzzZZzzZz sambung tido..  

3 comments:

  1. Nice blog & info...
    Saya new blogger, jenguk2lah yea..

    www.miyamimayuko.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Gojes mommy zaza....sukar ar u dressing bergaya habis hehhe...byk btul tmpt menarik kan...tp umi QI x sempat pi melawat semua sbb masa keesokkan harinya jerebu teruk kt melaka...dasat kan..kalo x leh je nk terjah taman seribu bunga...suka tau munga...hahahhaha pirate park lalu jek sbb time tuh tgk mcm x ramai org...pernah lalu Jonker Walk x mlm2?

    ReplyDelete
  3. Selamat cuti !

    Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* villa

    www.villafamosaresort.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah