Tuesday, September 17, 2013

Cerita Jumaat Sampai Isnin

Hi Bedah!! apa kabo?? macam mana sambutan Hari Malaysia korang?? best?? bangga jadi rakyat Malaysia? hehe.. ko giler tak bangga!! mesti lah bangga.. Malaysia kan negara aman dan makmur.. sila tadah tangan korang tanda bersyukur yer.. hehe *peacepeacepeace* ;D

Sepanjang cuti 3 hari direct ni aku tak kemana2 pun.. lagi2 KhaNish tak ada dengan kitorang.. masing2 ikut nenek pergi rumah kakak aku. Aku laki bini pun apa lagiiiii honeymoon lah hehe.. ek elehhh duduk kat rumah je tak pergi mana2 pun.. pffttt

Ok lah aku cerita sikit2 je ek.. memang ketandusan cerita dah ni.. tapi nak juga sentilkan cerita apa yang ada.. =)

Ini namanya sayur goreng.. sepinggan hentak untuk sorang makan.. banyak giler portion sayur ni.. konon2 makan sayur je lah.. early dinner kata ko haha.. poyonyer lahai!!

Jumaat lepas balik kerja, aku singgah kat kedai makan yang dekat2 dengan rumah.. lapar tapi malas nak masak.. tanya Nizam dia kata dia balik lambat.. so aku singgah kedai makan berdua-duan dengan Khairine.. (Danish kat rumah Kakak Nizam).. 

 Khairine makan chicken chop yang kurengggg sedap.. tapi telan je lah.. ini kan rejeki ;)

Air mango share dua beranak.. aku kureng sket kalau minum air sejok2 ni.. especially ada air batu.. kecuali ice blended.. hahahaha 

Hari sabtu, lepas hantar emak nenek & anak2, bermulalah ceritara kami berdua-duaan sambil berpegang-pegangan.. auuuwww. Aku cakap dengan Nizam, dari bulan puasa haritu aku nak makan kat johnny's.. tekak aku ni kalau tiba datang gedik dia, macam2 benda nak makan. kejap karang nak makan itu nak makan ini.. goreng pisang pun boleh jadi dalam list mengidam.. apakah?? hahaha. So untuk kali ni aku mintak makan johnny's dulu. List makanan yang lain2 tu kena ikut turn ngeh3..

Masa makan kat Johnny's satu gambar pun aku tak snap.. memang pada mulanya dah berniat malas nak snap gambar makanan.. sebab konon2 tak nak masuk dalam blog lah.. lepas dah habis makan baru lah menyesal tak sudah kenapalah aku tak ambik gambar *dush dush tunjal kepala sendiri* ;P

Ok lah.. untuk tak menghampakan korang *ada ke orang nak hampa??* aku pinjam gambar kat pakcik Google ek, haritu aku makan set B untuk dua orang.. itu pun kitorang makan tak habis.. macam nak pecah perut dah makan.. Alhamdulillah. Malam tu dah kenyang makan, dok rumah diam2 tengok tibi dengan laki ai =)

Ahad memang lagi tak kemana2.. aku dengan Nizam memeram duduk rumah seharian suntuk.. ini baru betul2 lepak rumah namanya.. plan ingat nak keluar jalan2 berdua-duaan, tapi disebabkan kemalasan tahap max melanda, memang tak jadi apa lah haritu.

Isnin, bangun pun dah nak dekat tengahari (dah bangun awal pagi tapi tido balik). Mandi2 siap terus keluar pergi cari battery kereta Nizam.. lagi kisah kereta tak abes2.. itu nanti aku cerita.. kalau rajin lah ek.. 

Lepas beli battery kereta, kamiorang nak pergi makan, tapi sebelum tu singgah dulu kat cendol bakar MRR2.. 

Dah Q belakang kereta ni, reversed balik.. tiba2 Nizam ajak lepak makan kat situ.. dey macha!! yinnaaa??? haha

Ini banner kat drive thru.. laju2 aku snap.. takut kena langgar pulak aku dengan kereta. orang sibuk Q nak drive thru, aku sibuk nak amek gambar pulak kat tengah jalan hehe.

 Ini pilihan hati ai.. Cendoi pulut. dalam dia ada biji selasih, kacang merah, jagung & nata de'coco.. taste biasa2 je.. yang nyata memang jauh beza dengan cendol Leman Dawi.. LoL!

Ini pilihan hati suami ai.. cendoi doyan.. sama jugak, kalau digaul bawah himpunan ice blended dia, ko akan jumpalah biji selasih, kacang merah, jagung & nata de'coco.

Sekarang top pulak cendol bakar ni.. mungkin orang ingat cendol ni dibakar kot?? ke caner?? siapa tahu kisah disebalik nama Cendol Bakar ni?? Aku adalah terdengar-dengar orang kata, sebenarnya owner cendol ni nama dia BAKAR, so untuk commercial name, dia letak nama 'Cendol Bakar'.. yer ke idok??????????

41 comments:

  1. sedapnyee kak...
    teluir gila tengok cendooolll

    ReplyDelete
  2. dengar cerita pon memang owner nama BAKAR. MRR2 area mana ni kak?

    btw, minggu ni blog sy akan terselit cerita sedih. sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn Nanie.. dgr2 pun gitu jg..
      MRR2 dekat Shell berkembar nak menghala ke Gombak.. shell sebelum simpang ke tol karak ;)
      huhu td nak komen kat entry Nanie tapi tak jmpa pn kotak komen.. sobs

      Delete
  3. cuti 3 hari kami pun dok memeram kat umh jek..
    hari sabtu je tak lekat umah sebab gi rumah sedara..
    ahad isnin dok dendiam..ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sama lah kita Rine.. tak ada idea nk kemana lagi2 anak2 tak ada..

      Delete
  4. looks tempting..bestnya...x pernah cuba lagi ni...

    ReplyDelete
  5. perrrrrghhhh.. semua makanan ja gambaq nya .... bikin dalam perut bermain gendang melihat nya ... ^_^

    ReplyDelete
  6. waa makan sayur jer yek...
    semuanyer sedap2 ni tangkap leleh nengok ni acaner...johnys tu memang la sangat sedap teringat nasi goreng mushrooom dia alahai...
    tang cendol bakar yang glamer tu tak pernah try lagik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. konon2 je makan sayur.. lps tu kebuloq nasi hehe
      ok nnt sila lah pergi mkn johnnys ye lizz
      cendol tu glamor atas nama je.. rasa dia sama je hehe

      Delete
  7. Hubby mama pun ada ckp gitu.. tokey dia yg nama bakar.. tuh yg jadi cendul bakar.. hehe

    apa2pun menarik apa nama dia kannn

    ReplyDelete
  8. wooooo... mcm2 ado... gagagaga pettakkkk :P

    ReplyDelete
  9. zaza asyik makan jer yer...tp still badan maintain...ape rahsia?hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada rahsia pn Shaila..
      makan je ikut suka lps tu diet kalau tak turun jg berat badan, redha je lah menjadi seorang yang gemoks haha

      Delete
  10. Macam macam cite Jah ko 3 hari.....kak Bedah nk komen pun semput hehe....
    Pergh!! Tak kiralah duk rumah ke apa janji boleh bercengkerama hehe.....
    Beb ..... TLBD hantu Johnny tu ...ambik set mana dey manis......
    Tak pernah tau ada cendol drive thru...bestvgak pekena tu!

    ReplyDelete
  11. cendol tu nampak menarik... cuti tiga hari dok menunggu kelahiran anak buah baru... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg menarik.. bila dpt mkn cendol time cuaca panas..

      Delete
  12. Wah sedapnya.. kat mana tempatnya ni kak?

    ReplyDelete
  13. cendol bakar tu kalo tapau tak sedap la zaza...better mkn situ...sebab ais die le tambah2...lieya ari tu tapau kureng sikit...mkn situ baru sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah lieya.. mula2 mmg nak tapau skali husband kata ajak makan situ je

      Delete
  14. wahhh semua makan2 sepanjang minggu ekeke '
    sop sayur tuu kalau akk ubuh kuehtiaw sikit wah2 ada umph ekeke

    ReplyDelete
  15. Tu dia puas hati dengar cerita 5 hari sekaligus...hehehhe hebat mama zaza mengarang sekarang...makin ramai tertarik nak komen sbb cerita mama zaza best!....Sedap yer tgk semua makanan zaza...Johny tuh pun faveret umi Qi hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha takut jg kalau menjoyah panjang2 org malas nak baca..
      tapi untuk kenangan sendiri biar je lah panjang2 kat blog ni ;)

      Delete
  16. Dah nama pun hidup di M'sia. Nak makan apa pun ada pilih ajelah kan Zaza..
    Kakak yg jadi tukang tengok gambar ni yg tahan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kakzakie.. kat msia ni apa mknan yang tak ada.. semua ada

      Delete
  17. Nampak sedap la cendol tue.. terliur jer tengok.. mmg best kalau baca bab makan2 nie.. hehehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt mai KL bleh try cendoi bakaq na ;)

      Delete
  18. Maaakkk!! Cendol durian, tak pernah rasa tp tgk saja dah terliur. Best nya mamammmz. Hehe

    ReplyDelete
  19. akk dah buat sy terliur nak makan cendollll..
    mana nak carikkk.. haha

    ReplyDelete
  20. masa pergi ke pantai bagan lalang ada juga cendol bakar kat simpang empat tuju ke LCCT...mula nak singgah masa balik...tp tak jadi sebab malas nak pusing balik...hehehehe

    ReplyDelete
  21. Ek eh. Zaza dok mana. Cendol tu dekat ngan umah akk dah tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah