Thursday, September 12, 2013

Kopi Sechewen!!!

Best tau sebenarnya kalau dapat pergi berjalan2 kat tempat orang.. boleh tahu kat mana tempat2 menarik, tempat makan best & macam2 lah lagi..  Asek terperok je kat kolumpor ni, otak boleh jadi tepu.. dengan jammed nya Kolumpor ni, crowded.. rasa macam tak ada privacy lagi dah.. 

Sebelum lagi panjang mukadimah ni marilah aku cerita sikit apa yang aku nak joyah kan untuk review kali ni ye =)

Lepas kamiorang ke pasar karat Memory Lane kat Ipoh itu hari, tengahari tu planning terus nak naik Cameron Highland. Cerita kat Cameron tu aku terpaksa skip, sebab ada kisah tak diduga yang terjadi haritu.. malas nak nak ceritakan kat sini.. panjang bonar ceritanya. silap2 kena buat part satu sampai part limablas pulek.. hahaha.. malas!!

Korang pernah gi Cameron kan?? melalui Simpang Pulai. Aku rasa orang Perok & kawasan sekitar tahu kot kedai ni.. Kedai ni sempoi bak ang wa cakap lu.. 

Pernah tengok kedai ni??? kedai ni idok ler curlass sangat.. alahaiii tepi jalan je. Betul2 kat traffic light nak naik Cameron Highland kat Simpang Pulai.

Ini lah dia Kopi Sechewen.. kau sebut betul2 ye Bedah!!! KOPI SECHEWENNNN.. hahaha. Air ni kopi susu je pun.. tapi yang membuatkan dia jadi SECHEWEN tu sebab keterampilan dia je lah kot.. hehe. Kreatif, pandai tarik pelanggan.. 

Kopi Sechewen ni lawan dia ko kena makan dengan chapati ye.. chapati dia wa cakap lu.. memang terboekkkk dari ladang. Matching pulak dengan kuah kari ayam atau kari daging. pergghh terangkek-rangkek pungkok.. hahaha

Haritu aku pilih kari daging dia yang sedap nak arwah tu.. rasa macam nak tambah lagi & tapau bawa balik Kolumpor, tapi nampak macam tamak pulak.. karang tak habis sia2 je kena marah dengan laki ai.. hehe. 

Korang nanti jangan lupa try tau kopi sechewen & chapati + kari yang sedap ni.. lokasi lepas tol Simpang Pulai, traffic light masuk kanan. Lepas tu jumpa satu lagi traffic light nak ke CH, ko tengok sebelah kanan ko, nanti ko nampak lah kedai ni.. kalau tak jumpa jugak, pandai2 lah cari sendiri eh.. bubaiiiiiiiiiii =)

65 comments:

  1. uih..menarik!! mamak ke melayu punya nie?

    ReplyDelete
  2. baru je pegi cameron bulan lepas...lalu simpang pulai tu..xperasan lak warung nie...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aeen, nxt time boleh singgah ye.. harus cuba..

      Delete
  3. Hihi... tetiba kakak gelihati sebab ikut kata zaza utk sebut sechewen itu - kelakar bunyinya.
    Capati kalau kari dia sedap sekeping tak cukup zaza:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha terkena lah Kak Zakie ikut apa yang sy tulis.. have fun kak hehe
      mmg kak, kena makan berkeping2 baru puas.. kena ngan kari dia tu.. perghhhh tak tahannn hehe

      Delete
  4. Pandai ye ...promosi kat FB dulu hehe...
    Beb....okje jangankan traffic light Spg Pulai, CH pun tak pernah sampai....sian mak kan hehe....
    Tak pe tak pe suh nanti okje suh mamak depan rumah tu tolong buatkan sama mcm ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kita dah post kt blog dl baru promote kat fb lah Bedah..
      alololo ciannya.. nanti kita buat rombongan cik kiah pi CH bersama2 ye babe hehe.. leh kedai mamak tak sama dgn yg kat kedai ni tau.. ini kedai melayu asli noqs.. nomnomnomm dapppp hehehe :p

      Delete
  5. salam hi zaza. im new here. tertarik tgk entry ni dkt group gojes. almaklom ler peminat kopi susahmati. menarik gile kopi ni. hadoi aiiiiiiiinyeponn..... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mommy Cha.. terima kasih ye.. bleh jd geng lah kita.. kita pn suka minum kopi hehe

      Delete
  6. comelnya nama kedainya...huhuhu...wahhhmcm sedoppp saje...huuu

    ReplyDelete
  7. nampak mcam teh tarik ja dr jauh rupanya kopi .. kena cri jugak la nanti kalo ada rezeki pegi cameron hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah mmg nmpk mcm tea tarik.. sbb dia berbuih kannn.. dah nama pun kopi dik hehe

      Delete
  8. Wah.. tengok buih dalam cawan tu pun dah menggamit selera.. Leh try ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus kena try.. only at simpang pulai hehe

      Delete
  9. Wow! Buih dia sama tinggi macam puncak Cameron Highland! Terbaek!
    Nama gerai pun ada kelas! Boleh singgah...Zaza, jom pekena secheween!! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tipu lah klu buih sama tggi dgn puncak CH hehehehe
      kannn BM harus kena singgah tau.. BM, jom sechewennn ;P

      Delete
  10. Pagi2 ni, dihidang kopi sechewen n capati kari ayam...tiba2 terliur lah pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sowwiee bunda.. telan ailiyo tau hehehe

      Delete
  11. Hohhh nama kedai kemain...pandai tauke pilih nama...hebattt!...Tgk pun dah terliur capati tuh ngan kari daging...mesti Umi Qi pun terangkat2 punkuq nak jamah hahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann Umi, nama tu boleh menarik perhatian pelanggan. marketing strategi tu :)haha klu Umi makan, silap2 terangkek-rangkek bumbung kedai tu kikiki

      Delete
  12. Nama kedai curlasss sangat!! Hahaha baca sambil dok senyum nie tau zaza.. ermm nnti kalau terlalu kat situ nk try minum sechewenn la.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee curlasss farah!! amboii blom apa2 lg dah senyum na.. Farah nnt mai CH kena singgah tau ;)

      Delete
  13. mak aihh dikk
    kopi dia
    huweiiii mantopsss
    menarik nie

    aah dikk sesekali jalan2 cuti matee .. sakit matee duk KL je kan ..
    akk yg dah lama duk KL x moo dah ke KL huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg menarik kakkkkkk tengok buih tu.. hehe
      kan kan boring gilos dah dok KL.. sesekali dpt berjln kat tmpt org pn best.. luas pemandangan & pengalaman hehe

      Delete
  14. teringin lak bila baca entry nih... huhu

    ada gak org gi naik cameron nih... kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kalau teringin cepat2 lah pegi sebelum kempunan :p

      Delete
  15. selalu naik CH tak lalu simpang pulai..lalu Tapah...tp kalau nak ke sana lagi nak ikut simpang pulai..nak rasa chapati ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni kalau nak try kopi sechewen kena ikut simpang pulai pulak ye.. ;)

      Delete
  16. saya kalau pergi CH ikut simpang pulai. rasa dekat sikit. dalam around 2jam dah sampai. erm, tak perasan pula kedai ni. sebab kalau kena drive, takleh nak perati sana sini..haha
    kak, nmpk terliur ok mknn & mnuman tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Mimie yg mmg org Ipoh mmg ikut simpang pulai lah kann..
      lagi senang nak cari kedai ni

      Delete
    2. ha'ah kak..ikut simpang pulai.. dekat sikit..
      kalau dah niat nak pergi CH tu, memang dah tak nmpak dah kedai ni..
      nampak stoberi je kat mata ni..haha

      Delete
  17. Wahh. Sampai berbuih2 gelas tuh. Hehe

    Singgah dan follow disini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm buih terlampau namanya.. ;)
      thx follow

      Delete
  18. auwwwww - ya rabbi kopi sechewann memang marvelles la. rasa nk jilat screen nak rasa susu die yg berbuih2 tu.

    sllurppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha over lah Nanie nak jilat screen ;P

      Delete
  19. Replies
    1. mmg 3 layer tapi versi kopi sechewen ;P

      Delete
  20. tak pernah nampak...ke sbb x pernah lalu kat situ...hehehe...apa nk malu2 ... tapaw jer...sekali sekala tamak apa salah nya..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti cik bedah tak perasan kedai ni..nxt time pi CH ikut simpang pulai tau..mst jmpa.

      Delete
  21. waa kopi dia memang terbik...tinggi betul buihnyer tu...saya penah makan kat sini....tapi makan capati yang memang glamer sedapyner tu.... biler nengok kopi ni mak ai esok kena pi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha nxt time try kopi sechewen dia pulak ye ;)

      Delete
  22. uiks...berbuih2 dah tu ha...mmg menggiurkan la...bestnyaaaa...

    ReplyDelete
  23. Naik cuti tengok kopi sechewen lagi ni zaza hahaha...
    Busy kerja kan bila lepas cuti tiga hari....

    ReplyDelete
  24. Restoran baru nie... belum balik kg lagi nie... nanti klu balik nak singgah laaaa gagagagag :)

    ReplyDelete
  25. kopi tu mmg buat ai cair... sebab ai kopi lover huhuhu kena cari ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah