Wednesday, October 2, 2013

HUKM

Nak cerita pasal aku hantar Emak kat sepital semalam. Ingat lagi tak aku ada cerita pasal penyakit Emak haritu?? tak ingat?? boleh baca kat SINI.

Awal pagi lagi aku dah sampai HUKM sebab nak kejarkan parking.. kalau lambat sure susah nak dapat. Sebelum aku parking kereta, aku drop Emak kat depan pintu masuk HUKM, lepas dah dapat parking baru aku terus jumpa Emak kat dalam. Nasib baik Emak boleh survive lagi.. berjalan menuju ke klinik ENT. kalau tidak memang aku kena tabah pimpin dia ke klinik ENT di tingkat satu.

Masa aku drop Emak , ternampak sepasang Ah Soh & Ah Pek turun dari teksi. Aku syak diorang ni memang laki bini. Rasa nak menitis air mata tengok diorang berdua sama2 berpelukan gaya macam nak support each other dari jatuh tergolek.. Naik tangga nak ke lobby ambil masa beberapa minit.. sebab sama2 nampak uzur sangat.. 

Kesian aku tengok diorang. Nak tolong tak boleh sebab kat situ boleh berenti untuk drop orang je. Sambil peratikan pasangan cina tu, dalam hati ni berkata.. mana lah anak beranak laki bini ni?? kenapa diorang naik teksi?? kenapa anak beranak dia tak hantar diorang ke hospital?? dalam paler hotak aku ni asek tertanya-tanya why why why??? 



Lepas dah naik ke Klinik ENT, eh macam2 orang pulak aku nampak.. kesian sangat.. tak sampai hati rasanya aku nak tatap muka orang2 yang sakit kat sana.. tengok muka diorang yang menahan sakit tu.. rasa macam tak tertanggung je dia dengan penyakit yang dia hadapi tu.. Itu semua ketentuan Allah.. kita yang sihat ni beringat-ingat lah.. jagalah kesihatan tu.. 

Oiiiii panjangnya membebel hehehe... semalam appointment Emak pukul 9.30 pagi, seawal pukul 8 pagi dah terpacak depan pintu bilik doktor.. semangat sebab nak dapat nombor cepat.. tau je lah kalau kau lambat sikit je mesti kau kena berkampung kat sana.

Sebenarnya Emak dah free dari cancer.. Alhamdulillah.. cuma sekarang ni empat hingga enam bulan sekali dia kena pergi buat check-up dekat klinik ENT ada problem sikit dengan telinga sebelah kanan.. mungkin ini semua effect dari chemotherapy dulu semua urat saraf jadi mati. 


mula2 cool je muka emak

 Sakit sikit

 Sakittttttttttttttttttttttttt 

Bayangkan macam mana sakitnya seorang pesakit.. kesian kan???? Dulu masa emak lepas buat chemotherapy lagi kesian.. semua rambut emak gugur, jadi botak dah kepala emak at the same time dia rasa badan dia terlalu panas =(

Lepas dah habis treatment, pergi pulak farmasi satelit yang terSELIT kat hujung2 klinik untuk dapatkan bekalan ubat untuk enam bulan.. 

33 comments:

  1. Farah doakan semoga Emak Nenek cepat sembuh..

    ReplyDelete
  2. semoga semuanya baik-baik saja za....

    ReplyDelete
  3. kesiannya..Alhamdullilah..mak awak dah sembuh..semoga sehat selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. terima kasih awak =)

      Delete
  4. semoga emak nenek cepat sembuh..amin..^^

    ReplyDelete
  5. Semoga dipermudahkan utk emak.nenek..

    ReplyDelete
  6. Menitis air mata Umi Qi bila baca cerita Ah Soh dan Ah Pek naik teksi...ya Allah...dimana anak mereka? Sayu lah hati zaza...nak nangis...lagi sayu tgk ibu zaza...ya Allah, Umi Qi doakan semoga ibu zaza segera sembuh...pohon ya Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Umi.. Umi ni mmg seorang yg kuat touching.. kita sama2 sangat memahami kannn..
      hope nasib kita tak sama lah mcm diorang bila dah tua sok.. inshaAllah..

      Delete
  7. semoga emak nenek kembali sembuh..aminn :)

    ReplyDelete
  8. Moga emak nenek makin sihat hendaknya..
    Tak suka hospital..menakutkan..
    Memang klu ke hospital kita jd insaf bila tengok mcm2 nasib menimpa orang..huu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. trima kaceh mama lieyna..
      kann mmg kadang mcm tak sampai hati pn nak tgk diorang..sedih =(

      Delete
  9. semoga cepat sembuh. saya pun kalau g spital asyik kesian je dekat orang sakit. sebab tu lah tak ditakdirkan jadi doktor. kalau tak sume keje pun tkleh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh eira.. kalau nk jd doc kena semangat kental hehe

      Delete
  10. sedih lak bila mikirkan pasangan cina tu kan...kesian..
    moga maknenek sihat sentiasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedih Lizz.. kesian giler
      maceh ye doakan Emak Nenek =)

      Delete
  11. semoga mak zaza kuat melawan penyakit yer..

    ReplyDelete
  12. memang sakit lebih-lebih kat dalam telinga ni...moga mak zaza berada dalam keadaan sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit Ema.. tgk muka dia pn kita tahu sakit
      terima kasih ye Ema.. inshaAllah

      Delete
  13. Allah... tak sampai hati kakak tengok muka mak tu. Sakit sangat.. tapi syukurlah kita dah free dari penyakit cuma teruskan pengambilan ubat itu. Moga mak kuat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kakzakie.. mmg kesian.. tp nak buat mcm mana kann..itu dah takdir dia.. huhu
      inshaAllah terima kasih atas doa kakak =)

      Delete
  14. Tu yg tak muncul tu yeh zaza......
    moga mak nenek sihat yeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah bz haritu bawa maknenek pegi sepital
      thx OKje =)

      Delete
  15. kalau pergi hospital kak, hati yang kental pun boleh cair.. menitikairmata tengok mereka yang sakit tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah