Tuesday, October 22, 2013

Gaya Hidup Sihat

Gaya hidup sihat sangat lah hoiiii.. baru sehari berjogging nak cerita gempak plak.. LoL! Aku rasa dah dekat setahun kot aku tinggalkan dunia jogging.. Dunia jogging?? apa kau ingat ini dunia hiburan kah?? muahahaha. Yer Bedah.. semalam aku baru je start jogging.. gigil paler lutut aku ni niha.. hukhukhuk.

Lepas ambil Khairine dari sekolah agama, aku terus pecut ke Taman Tasik Ampang Hilir. Bak kata laki den.. SEMANGATTTTT!!! phuiii lah.. sebenarnya dia perli aku tu.. aku tau.. *mulutmuncungkebawahmacamsoreeye*

Pukul enam aku start warm up badan sikit, lepas tu aku suruh Khairine duduk kat satu tempat sementara tunggu mak dia berlari-lari manjer disekeliling tasik hehe. Tengahari semalam aku ada beli nugget dan karipap siap2 dari opis, sementara Khairine tunggu aku jog dia boleh lah makan.

satu hari jog dapatlah bakar lemak peha ni 200 gram.. LoL!


 Fuyyooo gambar candid dari Khairine.. bahan bukti ni.. bukti mengatakan ai jogging okeh ;P

View tasik.. best dowh jog kat sini.. angin kuat.. baru nak keluar peluh jantan terus kering badan aku ditiup angin.

Ini lah budak comot yang teman mummy dia jog semalam.. maceh keyin.. nanti mummy beli nugget lagi eh.. cehh pancing dowh.. haha

Balik je jogging lepak tengok Mr. Arromugam jap eh salah Mr. Arrogant. Lepas azan maghrib mandi pastu masak pulak.. huhu fenat akak dik =(

Lepas masak haruslah kena makan.. ini yang tak bleh bla ni... nak tak nak kena juga makan.. padahal baru je lepas jog.. arrgghh lantak ar ;P

Masak masakan yang paling simple sekali.. iaitu menu yang boleh aku main campak2 je bahan dalam periuk dan kuali.. dalam masa setengah jam je siap untuk dimakan.. hehe

Tomyam udang + sotong, telur dadar dan sayur goreng tanpa oyster sauce.. sebab oyster sauce dah habis. Koser aku nak masak heavy2.. nasib baik Tuan Nizam setuju dengan cadangan ni.. maceh Bie.. anda sangat memahami =)

Lepas je selesai makan, akak jadi cikgu pulekkkk.. suruh KhaNish buat latihan matematik. Cukup time aku suruh diorang tido. 

Eh nak tau tak?? pagi tadi kan aku spot sesuatu.. nak tau???














suspen tak????


















































hahahahahaha tido kau!!! 

Melopong anak jantan mak tido..kikiki. Pagi tadi sementara aku bersiap nak pergi kerja, aku nampak Danish tido kat kosi. Apa2 pun mummy nak wish you all the best Danish.. start semalam lagi dia exam. Chayokk!!


k dah abes.. see ya!! =)

47 comments:

  1. Mkin slim le nnti...kasut sport sy udah lama teperap....hahaha....

    Mnggu ni mmg exam week...anak2 sy pun exam...gud luck utk khanish....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mmg kasut tu dah lama kepam dlm bonet kereta hehe
      Syifa, Khanish tu gabungan nama Khairine & Danish so jadi KhaNish.. jgn keliru eh :)

      Delete
  2. cayok! cayok! smga berjaya jogging hari2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee jgn hangat2 tahii ayam sudehh :p

      Delete
  3. Selamat mengamalkan gaya hidup sihat lah yer. Jogging...jgn tak jogging. Make sure hari2 jogging tau. Haku klo nak bakar kalori cukup dgn breastfeeding. Sekali breastfeeding bley bakar sampai 500 kalori. Best kan..hehehe...

    Zaza, tinggal kat mana? Sebab umah mak kita kat kg pandan. Mana tau bley ngedate ker.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah ini pun takut hangat2 taik ayam je Fiza oiii.. nak2 plak lately ni asek hujan je huhu
      wahh best ar bakar kalori dgn bfeesing je.. tak payah nak jog hehe

      TInggal kat area ampang hilir Fiza.. eh nnt kalau blk kg roger2 ar Zaza nnt bleh coffee2 :)

      Delete
  4. semangat tu jogging..

    i wish i can do that hahaha

    ReplyDelete
  5. hehehe...yang last tu mmg tak blh bla la za..hehehe

    rajibn betul dia joging ek..ai since ada anak ompek ni tak penah okeh..boley??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mmg tak bleh bla Rine siap melopong tu kikiki
      sementara tak ada anak kecik ni lah kena rajin rine.. sok sok kalau dah ada anak kecik mmg tak bleh ar gamaknya hihi

      Delete
  6. rajin kak zaza hurm hannis trgn nak jog tapi ya Allah 'M' Lebih menguasai diri hihi so x jog la... sb 2 la asyik sakit ja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ini pun kena semangat kuat Hannis.. sbb pikir badan ni tak muda mcm dulu2 lagi hehe

      Delete
  7. hehehe moga berjaya yer.. & minggu exam kan skang ni !

    ReplyDelete
  8. hahahaha...meggigilt kepala lutut...cik bedah condifen je ilang 200 gm kat paha tu...hahaha..apa2 pun teruskan usaha..usaha tangga kejayaan...hehehehe...gud luck tuk KhaNish..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mmg gigil Kiah.. 200gram tu tipu sangat lah kann hahahahaha
      thx for the wish cik kiah =)

      Delete
  9. SA kena stop dulu aktiviti mcm ni..lung masih lom kuat..tp setakat jalan2 dulu ok kot...dapat satu round taman pun dah ok kasik peluh kuar kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Issokay.. take your time.. jaga kesihatan tu dulu yer SA..

      Delete
  10. ramping u...nak jugak...lizz ni tah biler nak exercise n joging balik ni...
    asik membizi jer acaner?perut pun dah boncettt...muahaha
    Danish tu sama ngan uwais suka melopong gitu kalo tdo 5 minit pun sempat lagikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe weekend pun boleh.. Zaza suka kalau jog on weekend tapi pagi.. feeling sangat pagi2 hehe
      haha penat sgt lah kot sampai melopong

      Delete
  11. kerlassss kak zaza pegi joging pon ada photographer.. kalah artis hahaaaaa... balik2 joging hentam nasik yerrrr... tak leh gitu kak kena telan roti ja kak... nasik is no no no... so esok2 kalo pegi joging jgn makan nasik naaa.. makan rotiii. masak ja utk bebudak dan ayah budak. kak zaza makan roti smbil nanes ... ^_^ saya joging dalam umah ja kak . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha bergambar itu penting utk blogger Lieya ;P
      tu lah tapi tak boleh tahan tgk org lain makan nasi kekeke
      start weekend ni Lieya boleh lh start berjogging ek =)

      Delete
  12. wehhh ko xyah lah jogging.bg lah aku krus dulu wehhh~ hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ko jgn jeles Mek.. jom lah jog sama2 hehe

      Delete
  13. Caiyok zaza... tapi kan tgk tang menu yg u hidang tue buat pusingan patblas kali pun tak tak leh turun..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tak bley tahan tgk org makan nasi.. so apa lagiiii belasah je lah kikiki

      Delete
  14. Dulu kat kampus sy rajin juga g jogging. Tp sejak dok umah memang tak pernah jogging. Aah skang musim exam. Malam tadi puas sy ajar adik saya maths, sampai nangis2 dia. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena start blk tu Teena hehe
      mmg mencabar mengajar math dgn budak2 ni.. sabaq noh hehe

      Delete
  15. sedapnya telur dadar kena pula yang garing2

    ReplyDelete
  16. Aktiviti jogging ni 2kali seminggu pun dah memadai dan makanan kena seimbang barulah gaya hidup sihat kan kak..amboii melopong tidur anak bujang akak tu..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Fiza.. pandai Fiza motivate akak hehe
      haha dia kepenatan lah tu sampai melopong ;)

      Delete
  17. bagus kak. saya hari tu je beria. pas dua tiga hari terus semangat ke laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe itu biasa.. ni pn tak tahu lah berapa hari je mampu jog..

      Delete
  18. Jog? Saya? Lagi lah haremmm. Hahaha.

    Penat sangat si abang tu haaa. Good luck si abang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha semnagattttt sket Scha =)
      thx for the wish

      Delete
  19. Haha... Semangat tu jogging. Yang tak boleh blah... Gambar danish tertido. menelopong mulut tu oi. Hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat kejap je ni lepas tu dah malas hehe
      burok nau tido melopong kannn hihihi

      Delete
  20. 3 benda nak komen:
    1) Cayalah zaza....hebat jog....sonok yer...at least isi masa lapang dgn berfaedah kan...hebat ada peneman keyen hehheh
    2) Masakan tuh sedap zaza...tomyam udangg huyooooooo terangkat...sebenarnya masak simple tuh lg berselera dari masak jenis masakan berat2....setengah jam leh siap? Oh so supermom lah zaza...tetiba nak suh zaza buh pinggan lagi satu boleh hahhaha
    3) Danish! Buat umi Qi rasa ketawa sgt2 hahhaha itulah dia anak2 bijak...mesti studi hebat mlm tadi nih...gud luck ye danish...exam elok2....debor plak rasa bila tgk anak nak exam kan mama zaza :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee suka bila Umi QI mengomen kat sini.. mesti panjang berjela bleh buat satu entry haha
      btw semua komen2 umi tu zaza sgt hargai semua yg +ve sokmo.. thx Umi.. ayang angat kat you =)

      Delete
  21. amboi kak.. nak kurus cmne tu.. hehe.. xmo kuwus cam kta eh.. xlawo.. akk skrng lawa je apa.. :)
    siaannya dia.. smpai melopong tidonya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hohoho ini perut & pungkok besaq dik.. kena kikis kasi kecik sket hehe

      Delete
  22. sempat tu gi jogging :) bagus ,, bagus,..
    alahai, siannya ngantuk dia ek.. moga dipermmudahkan nak jawab exam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat kejap je ni kot haha
      inshsaAllah maceh Ros for the wish =)

      Delete
  23. Patut pun nampak kurus 20 kilo dari sebelum...rupanya cik jah jogging yeh hehe...pas ni cik Nizam pegang sure rasa tulang hehe...

    ReplyDelete
  24. kita juga punya nih artikel mengenai 'Gaya Hidup', silahkan

    dikunjungi dan dibaca , berikut linknya
    http://repository.gunadarma.ac.id/bitstream/123456789/3608/1/JURNAL.pdf
    trimakasih
    semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  25. Creating a good blog and also maintaining it is the real challenge
    QU-IT & QU

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah