Tuesday, December 31, 2013

Throwback - Kampung Daun, Bandung

Tengok tajuk atas tu.. Throwback kann??? Ok jangan banyak complain eh.. ini entry imbas kembali. Aku akan masuk kan cerita2 throwback aku ni berdasarkan tahun. Since wujudnya blog ni tahun 2010, ada some of story aku tak masukkan cerita2 yang sepatutnya ada dalam blog ni. Ini sebab aku tak seaktif sekarang berblogging. So kalau korang nampak je tajuk entry aku THROWBACK, means that cerita2 tu dalam lingkungan tahun 2010 hingga 2012 punya cerita.

Faham????? tak faham kaluuuuuuu lantak kau lah Bedah.. mak tak paksa kau baca.

~Dalam entry ni tak banyak gambar dan cerita sangat sebab cerita dah lapok.. kalau nak tengok entry penuh sikit, boleh tengok kat sidebar blog aku ni tajuk Bandung 2013~

*********************************************************************

Destinasi seterusnya kita lunch di Kampung Daun. Dekat sini tempat dia memang cool.. memang macam perkampungan berdaun pun sebab kawasan dia dipenuhi dengan pokok2 dan daun2. Kalau kat Malaysia ni ala2 macam kat Nailis kat Sentul je. Tapi bagi aku kat Kampung Daun ni lagi best kot.. sejukkkkk je pemandangan dengan pokok2.. tempat makan pun dalam pondok. pssstttt kat Kampung Daun ni tak ada nyamuk yer macam kat Nailis.. hahaha. Kalau kat Nailis tu siap pasang ubat nyamuk bawah meja siap berbintat-bintat kaki tangan dibuatnya.. silap2 haribulan boleh terbakar meja.. hahaha.


Sign to Kampung Daun


Selamat Datang ke Kampung Daun.. sebelah kitorang tu kawan office Nizam dengan wife dia.


Setiap sudut lepas pintu masuk Kampung Daun ni memang cantik2. so aku sentilkan je lah gambar2 pemandangan yang cantik2 kat sini ye.

Cantik2 ya pelayan disini.. diorang ni kalau datang Malaysia sah2 jadi maid atau cleaner je.. hehehe.


Makan duduk kat pondok.. cool giler sejukkkk je sekeliling pokok2 yang menghijau =)

 Kok mau tidur ya Pak Nijam?? ekekekek

Ok mari order makanan..


Uikks sampai tertutup mata Pak Budi terkena flash camera.. hehe

Jom tengok apa yang kitorang makan.. tapi aku dah tak ingat apa nama menu yang kitorang order.. 



Selesai makan, perut pun kenyang ambil gambar duatiga das kat area2 Kampung daun lepas tu chow ke Rumah Mode pulak.


Jalan nak ke Kampung Gajah ni sehaluan je dengan Kampung Daun tapi tak sempat singgah.. rushing nak ke Rumah Mode.. 

Kalau kat Bandung ni, satu hari suntuk berjalan pun tak sempat.. mostly kedai2 kat sana cepat nau tutup. Even Pasar Baru pun pukul 6pm dah nak tutup.. cisss!!

Masa otw tu Pak Budi ada tunjuk kat kitorang rumah2 orang kaya di Bandung.. kemain besau rumah2 diorang.. rumah2 artis pun ada juga Pak Budi tunjuk.



Ohhh sebelum ke Rumah Mode Pak Budi bawa kitorang ke Kartika Sari dulu.. nak beli kek siap2 sebab keesokan harinya kitorang dah nak bertolak ke Jakarta so takut tak sempat.



Wajib ambil gambar kat sini kalau ke Rumah Mode.. aku percaya.. orang2 Malaysia yang datang sini MESTI ambil gambar kat sini juga.. ya kannn?? ya kannnn????.. muahahahaha.


Tram Rumah Mode.

So itu lah serba sikit cerita hari kedua aku di Bandung tahun 2012.. Untuk tahun 2013 punya cerita ke Bandung korang tengok kat sidebar sebelah kanan blog aku ni under Holly Jolly Holiday yer.. 

Past part throwback aku nak cerita pengalaman aku di Jakarta pulak yer. Itu nanti aku ceritakan.

25 comments:

  1. kampung daun, kampung gajah. hadehhh~ unik2 namanya yaa. hee

    ReplyDelete
  2. suka travel cik zaza ni.... best tengok orang jejalan....takpat gi dengar citer jadilah...hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah suka.. at least bleh share pengalaman kann =)

      Delete
  3. I loveeeee bandungggg....ntah bila nak pi x tau...haishhhh suka tgk semua gambar2 zaza ngan hubby lawa sgt2 scenary di sana...makanan yer looks very awesomeeee....buat throw back banyak2 ye...leh buat panduan umi Qi nak pi akn dtg...yeyyy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umi.. jom kita plan geng emak2 pergi Bandung.. hehehe
      mmg best kat bandung sebab susah nak dpt scenary kat msia.. tak secantik bandung.. brg pun murah2..
      Ok nanti Zaza buat banyak2 yer entry throwback.. khas utk Umi QI :)

      Delete
  4. seronoknya. telur tu kalau anak mama nampak, habisss lah..

    Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

    ReplyDelete
  5. ohsemmmmm!babe...aku suka la stail ko...kerlasssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. stail aku?? opsss biasa2 je babe hehehe

      Delete
  6. tak pernah sampai lagi negara Indonesia ni...

    ReplyDelete
  7. sonok nya za! mcm mcm tempat ko dh pegi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Rara.. kalau ikutkan belum mcm2 tempat lagi ni hehe

      Delete
  8. kakakakakak!!! gambar 2012 cengkung betul la. dis year lagi cun meletops tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe dulu kurus selekeh.. skrg demok sket ;P

      Delete
  9. Waa.. masih berjalan ke Indonesia meninggalkan anak2 di Malaysia :D
    Indonesia baru pijak Pekan Baru jer.. target tahun depan jelajah Indonesia pulak..
    Selamat tahun baru 2014 kak zaza moon :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe senang berjalan berdua2an. .bagi makbapak diorang survey tempat dulu lepas tu nnt baru boleh angkut anak2 skali
      Yeahhh.. enjoy ya nnt jelajahan ke Indonesia :)
      nway.. selamat tahun baru juga buat TT :)

      Delete
  10. kampung daun ..kampung gajah..pnah tgok skali masuk tv..tempat best mkan kat indon..
    ..lokasi dgn pmandangan yg cantik..btuah badan dpat travel sokmo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah Sobri mmg tempat2 ni top ar kalau org masia ke Indon.. pak supir sure advise ke tempat2 ni tau. dengan pemandangan & tempat yg menarik, sure lah kita sebagai pelancung happy kann :)
      hehe suami yg suka travel, kita tumpang sekaki ;))

      Delete
  11. Ya allah cantiknya tempat makan tue zaza.. terkesima ceq tgk.. awt pak supir tak bawak kami kat sini ari tue tak tau.. mmg cantik sagt tmpt tue..

    Hahaha.. mmg wajib ambik gambar kt rumah mode tue kan.... farah pn ada gmbr kat situ jugak..kih..kih..kih..

    ReplyDelete
  12. Menariknya kat kampung daun ni.makanan sedap dan suasana best je tengok.

    ReplyDelete
  13. Jangankan Kg Daun Nailis pun okje tak pernah sampai....haha...
    gambar 3 dari bawah sudah pernah ku lihat.....

    ReplyDelete
  14. best .. plan nk g ke sana bulan 3 ni. ada no supir pak budi tak??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah