Monday, April 14, 2014

Puncak Bogor Jakarta [Day 2]

Masuk hari kedua di Jakarta. Actually kalau ikutkan itinerary hari kedua kitorang bertolak ke Bandung. Pagi haritu check-out awal dari Hotel Metro Permai, Pak Budi bawak kitorang jalan2 Puncak Bogor sekejap sambil tengok scenery Puncak Bogor di pagi hari.. Cantik2 pemandangan kat situ.. memang sebijik macam kat Cameron Highland weiiii.. sejuk je.. cuaca pun cantik matahari pagi memanchor-manchor.


Baru lepas check out.

Saja berdiri belakang Nenek supaya nenek Nampak lagi mok dari aku.. hihihi ;P Ini masih di kawasan hotel. Saja bergambar kat sini sebab nak nampak view background belakang tu.
Sesudah ambik gambar kat kawasan hotel, Pak Budi bawak kitorang kat satu tempat Taman Rekriasi. Ini betul2 aku tak ingat apa nama tempat ni. Dari view depan memang burok giler.. tapi bila dah masuk tempat tu.. waduhhh waduhhh kaget skali dong.. cantik sangat.. ni dalam kawasan kebun teh tau.. siap ada swimming pool lagi.

Tengok view tampat ni.. chantek bukann???? Jangan korang meluat pulak tengok aksi berpeluk-pelukan laki bini tu.. hehehe ;P

Inilah pool yang aku kata tu.. budak dua orang tu sibuk nak mandi.. Ohh mahap yer.. memang mendapat tentangan keras lah dari mak kau ni.


Ada mini playground jugak kat sini. Dua ketul je mainan yang ada pun kat sini hahaha.

Sebelum kitorang turun bawah dari tempat ni, suruh nenek duduk kat sini je.. dia tak larat nak turun naik tangga.


Tibalah masanya ada adegan bercengkerama dibawah sinaran matahari.. aku halau Khairine & Danish ketepi.. korang jangan nak enterprem dalam ini gambar.. biar nampak macam Mummy & Babah tengah berdating.. hehehe. comel Kak Jah ;P


Mintak perhatian!!! ini bukan adegan gaduh laki bini di kebun teh yer.. Ini candid dari Pak Budi.. Kemain Pak Budi snap gambar kitorang macam ni.. Rasa diva sangat diri ni.. hehehe

Kawan karib antara dua benua.

Foto kenangan sama Pak Budi =)

Budak kebun teh.

Gadis kebun teh.. Gadis????

Suka gambar ni.. tengok lorong belakang tu.. cantikkk..macam tengah buat video clip je.. hihihi perasan lah kau Jah!!


My small family =)

Last skali.. LOMPAT!!! Hahaha apa kena lah dengan diorang ni.. lain macam benau keterujaannya.

Habis ke ladang teh, Pak budi bawak kitorang ke Melrimba Garden. Kat sini lagi cantik tempat dia.. penuh dengan bunga bermacam2 kaler. Kat sini jugak kitorang singgah breakfast di Melrimba Resto & Garden. Nanti aku tunjuk gambar persekitaran dalam Restoran tu yer.

Pak Budi & nenek.. jangan gossipkan diorang okehh.. hehehe

Adegan propa tiga beranak.


Underneath pokok klapak.. ehh pokok klapak ke tu?? macam pokok klapak sawit je.

Sign menunjukkan apa yang ada kat dalam garden Melrimba. Tu lah budak penjaga Garden Melrimba.. Danish nama dia.. ngeeee ;P

Nampak tak??? Baru je satu hari kat Jakarta Pak Nijam dah dapat kerja. Penjaga ticket masuk Garden Melrimba.. muahahahahaha.

Kat sini ada disediakan beskal. Kalau korang tak larat sangat hensot kaki, korang boleh naik beskal ni.. free je.. tapi limited je lah beskal yang ada pon.


Gadis & Bunga.. hahahahaha. Comel kan Mak kita??? =)


Kawasan ni besar jugak. Tak mampu aku nak keliling tempat ni.. lagi pun rushing sebab perut dah lapar mintak breakfast.


Keterujaan emak melebihi anak2.. pfffttt ;P

Nampak Pak Polisi ni Nizam mintak dia bergambar dengan Khairine & Danish. Aku syak Pak Polisi ni mesti heran.. jakun mana lah datang memekak2 pagi2 buta kat sini.. hahaha.

Ok jom aku bawak korang tengok suasana dalam Melrimba Resto & Garden yer. Actually “Resto” tu bermaksud “Restoran”.





Dah tengok?? cantik kan?? relaxed je tempat ni..masa ni tak ada orang sangat makan sebab awal sangat kot. Menu ada western & eastern.. Tomyam Goong pun ada.. Tanjat Maimun kat Indon pun ada Tomyam..


Nampak itu labu?? buah labu tu betul2 tau.. bukan fake.. berat sebijik labu tu mencecah 8kg.

 Spaghetti bolognese aku share je dengan Khairine.

 Pisang Kipas Karamel Melrimba

Chocolate Pancake 

Antara foodies yang sempat aku snap.. lain2 tak dapek sebab dah kebuluran tahap melampau.

Done makan2 dan bergambar.. terus nak bertolak ke Bandung pulak. Tapi sebelum tu Pak Budi kata dia nak ajak singgah ke satu kedai bakery. Iya Pak.. apa2 ajah.. 

Ingatkan apa lah Roti Unyil.. selama aku hidup tak pernah dengar apa itu Roti Unyil. Memang lah Kak Mun tertanjat tanjat dibuatnya. Roti Unyil ni only in Jakarta.. kat Bandung pun tak ada apatah lagi kat Malaysia. KUE tu bermaksud KUIH.. spelling indon lenmacam sket.


 Lots of choices. Roti ni kecik2 je.. sekali ngap masuk mulut kunyah duatiga kali habis. 

Ni Pisang Coklat Keju.. kat sana kan memang top Pisang & Keju.. Korang kalau ke Puncak Bogor nanti boleh lah try roti Unyil ni.. tanya je kat Pak Supir korang.. for sure Pak Supir tu tau..

Daftar harga = senarai harga.. kemain nak berdartar bagai.. phuiittt bikin aku kompius je. 

Nizam pilih yang 30pcs = Rp42.000 sedap & lembut nak arwah roti ni.. kalau ada kat Kolumpor mau hari2 aku pegi membeli.

**********************************************************************
Ok habis part ni. Jom jawab soklan =)

1) Pisang apa yang aku makan di Restoran Melrimba?

2) Roti apa yang terdapat hanya di Puncak Brogo Jakarta? 

Selamat Menjawab ;) Pemenang untuk entry pertama haritu aku dah select pemenang. Nanti aku kumpulkan dulu nama2 pemenang then aku buat satu entry khas yer.. nanti aku postkan hadiah sekali gus.

22 comments:

  1. look like u dan adik2... =)

    ReplyDelete
  2. Semua gambar mmg superb la zaza.. tempat pun cantik gila.. bila boleh g nie... =D

    1. Pisang Kipas Karemel Melrimba
    2. Roti Unyil

    ReplyDelete
  3. iolls lebih teruja tengok keREMAJAan kak jah..hahahaha

    ReplyDelete
  4. jawapannya

    1) Pisang Kipas Karamel Melrimba
    2) Roti Unyil

    betul kan?

    ReplyDelete
  5. http://gopaidweekly.com/?ref=202627

    ReplyDelete
  6. yeah...
    nak try jawab..
    1) Pisang Kipas karamel Melrimba
    2)Roti Unyil

    ReplyDelete
  7. 1) Pisang Kipas Karamel Melrimba
    2) Roti Unyel

    Hahahha kaloh salah jawapan tu maafkan kite eh...punya lah susah nak ingat nama tempat ngan makanan kihkihkih...xper join pun suka2 kan zaza...sebenarnya terpikat dgn suasana di sana...cantik yg amat...mcm buat filem dan drama...zaza ada amik video x? if yes tempek lah sini leh tgk heheh

    ReplyDelete
  8. gila murah roti dia.. kat mesia lagi mahai .. lawa gambo kak jah ... :)

    ReplyDelete
  9. hurmm...dh lambat dh nak jauh soalan..huwaaaa...

    ReplyDelete
  10. Nak try..nak try..heheh

    1 - Pisang Kipas Karamel Melrimba
    2 - Roti Unyil

    Cantiklah gambar2 kat sini...suasana cam best je..

    ReplyDelete
  11. wahh cantiknya permandangan kat sini..pisang kipas tu macam menarik je kak..terliur pulak.

    Nak jawab untuk yang kedua ni
    1. Pisang kipas karamel melrimba
    2. Roti Unyil

    ReplyDelete
  12. Ala..mcm dah lambat je nk jawab zaza..huhuhu

    ReplyDelete
  13. zaza..pemandangan kat kebun teh tu sanagt2 cantik,nyaman,bersih...

    ReplyDelete
  14. Apa yang ingin ku katakan...jeles! jeles! jeles! huhuhu...

    ReplyDelete
  15. Piang Kipas Karamel Melrimba dan Roti Unyil menarikkkkk....

    ReplyDelete
  16. Memang sendawa sungguh nengok gambau hang ni Jah hehe, Canti cantik gambarnya...Pandai jugak Pak Budi tangkap gambau yek...
    Oleh kerana mak dah dapat souvenir mak tak yah le jawab soklan kuiz ko yek nyah....kalau mak jawab jugak nampak le sangat mak nak bolot harta hehe

    ReplyDelete
  17. Nak jawab jugak:

    1) pisang kipas karamel melrimba
    2) Roti Unyil

    Macam berlakon drama plak ko ngan abg nizam yerp. Pandai korang posing.

    ReplyDelete
  18. walaupun lambat repon..try nasib nak fm jugak..
    1: pisang kipas karamel..
    2: unyil bread...

    amboi sakan jalan kak.. gadis dan bunga..pewwitttt.. "P

    ReplyDelete
  19. kelakar baca statement ko jah...ok gak pak budi n nenek tu...hehehe...gambar2 cik jah n pak nizam tu...cantik...terutama kat pokok2 tu...patutnya cik jah n pak nizam...panjat pokok2 tu ... baru la lg romantik...hehehe...byk gak acara melompat kt sini...hehehe...cantik2 tempat ni

    ReplyDelete
  20. Cantikkkkk sangat. Bila la nak pegi jugak. Btw sy suka la tgk family akak. Best!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah