Tuesday, September 9, 2014

Unplanned Vacay to Lumut

Lantak lah tajuk omputeh pun. Susah aku nak translate kot bahasa melayu.. sokmo tak sedap je bunyiknya kalau dah ditranslate kot melayu.

Sambungan cerita dari entry Kemensah & Putrajaya

Sampai-sampai je rumah Angah nak dekat pukul 1 pagi dah. Borak punya borak Along dengan Kak Ngah kata "Kan best kalau dari siang tadi kita plan pergi Lumut.. boleh jalan-jalan, makan-makan, beli ikan bilis.. bla bla bla" dalam hati aku.. betul jugak apa yang diorang cakap tu. Terus diorang gatal mulut decide kata malam tu (malam tak malam jugak lah.. time tu dah pukul 2 pagi kot) ajak pergi Lumut. Giler ke apa dua orang perempuan tu??!! aku diam je sebab ai kan ipar yang bongsu.. so tak nak banyak cakap atau membantah. Kalau diorang ajak aku ON je.. kalau tak jadi pun aku OK je.. sebab aku tau laki aku tu kalau plan tanjat2 macam ni pun dia pasti akan ikut jugak.. maklumlah yang bongsu kann.. turut je lah apa kata kakak & abang dia.. hehehe.

Lepas tu diorang sambung lagi "Za, kalau kita gerak pagi ni pun best jugak kan (pukul 4 pagi).. sampai sana dalam pukul 7 pagi.. lepas tu boleh breakfast then pergi Teluk Batik.. jalan-jalan pergi beli ikan bilis bla bla bla.. Laki ko ok kan??" aku sambil senyum hambar je masa dok kat tepi.. tapi dalam hati suka.. hahaha.

Kerja giler!! 3 pagi planned ajak pergi Lumut. Aku, Along & Kak Ngah dah ON.. lepas tu terfikir.. alamak.. macam mana nak cakap kat laki masing-masing ni? hati dah debar-debar ni nak bagitau laki masing-masing.. laki masing-masing pulak tengah nyenyak berdengkur. Karang bagitau kata nak ajak pergi Lumut tengah-tengah pagi ni mampos kena maki. Tapi kami tetap gagah yer. Kena marah nasib kau lah.. sapa suruh deal tanpa pengetahuan laki masing-masing.. hahaha. 

Dalam hal ni masing2 salahkan masing2.. dia kata dia - dia kata dia.. hujung2 semua tak nak mengaku sebab takut laki marah.. hahaha. Yang kakak ipar aku (Along) salahkan aku, yang biras aku (Kak Ngah) salahkan Along. Sekarang siapa nak mengaku??? pffffttt.

End up masing-masing memberanikan diri jugak pergi bagitau laki masing-masing.. hehehe. Nasib baik dapat green light.. fuhh lega.. walaupun ada kena bebelan maut sikit dipagi-pagi hari.. hahaha.

Dalam pukul 4.30 pagi kitorang pun bertolak (tiga kereta) dari rumah Angah. Tak sampai setengah perjalanan lagi aku dah membuta. Takut jugak kena sound dengan Nizam.. dah lah pandai2 plan, tau-tau je kejut dia dari tidur ajak pergi sampai ke Lumut.. dah lah dia yang kena drive plak tu.. hahaha.

Dalam pukul 8 pagi macam tu kitorang pun sampai Lumut. 

Hohoho macam tak percaya je pagi tu dah sampai Lumut. Dah lah plan pagi2 buta, mengejut plak tu.. anak beranak dengan tak mandinya, dengan sehelai sepinggangnya tau-tau je dah sampai ke Lumut.. hahaha.. lantak kau lah Jah!

Masa baru sampai haritu terus pergi breakfast dulu kat area Jeti Pangkor, then terus menuju ke Teluk Batik. Kitorang lepak mandi dekat Marina Cove Resort. Kitorang tak ambik bilik pun.. datang untuk mandi je kat water park haritu.

Marina Cove Resort Water Park

Adult : RM7
Kids : RM4

Murah giler.. tanjat Jijah bila tau enterance fees dia semurah itu.

Malam hari sebelum bertolak tu kitorang tak balik rumah pun.. baju yang mandi kat sungai semalam mandi kat Kemensah tu pun tak bawak keluar dari kereta lagi.. Naib baik Khairine & Danish ada baju mandi.. pakai lah korang mandi kat sana.




Cantik sangat tempat ni.. bersih & cool sangat.


 Dah mula teruja.. Yang sepupu-sepupu dia dah pergi tukar baju.. aku saja tahan diorang ajak ambik gambar dulu.. hahahaha.. hangen je budak2 ni.

Apasal nampak pendek sangat dok bawah pokok kelapa nih?? hahaha. Dah sememangnya kau pendek Jah.. terima je lah kenyataan.. Psstt ada nampak macam muka tak mandi tak?? hahaha.


With the cousins


Satu gelongsor ni diorang je yang kongker.. derrrr



Aku dengan Kak Ngah lepak sambil perati budak2 tu.. 

Time ni Along & Abang Long tak ada. Lupa nak cerita kat atas tadi. Kereta diorang rosak haritu. Pagi masa sampai tu kitorang pergi breakfast dulu kat area Teluk Batik. Lepas dah kenyang breakfast nak gerak ke Teluk Batik, tiba-tiba kereta Abang Long tak boleh start. Mula lah dah cuak time tu. Dah lah datang tak plan langsung, gerak tengah-tengah pagi, sampai sana plak kereta buat hal.. cobaan betul! hahaha.

By the time Abang Long nak repair kereta hantar ke workshop, Along suruh kitorang pergi dulu.. bawak anak dia sekali. Tengahari macam tu kereta pun siap terus pergi lunch.


Lauk pauk yang ado.


Korang kalau datang Lumut kalau nak lunch datang lah kedai ni.. nama kedai ni Silaturrahim. Tepi jalan je kat simpang nak masuk Teluk Batik. Segala macam mak nenek lauk semua ada. Murah nak mati plak tu. Hari tu kitorang makan dalam 15 orang termasuk budak2 & dewasa tak sampai RM100 pun.. dalam RM79 je. 

Tanjat Jijah!!!

Kalau kat KL mana kau boleh dapat harga makan macam tu.. lagi2 kau datang dengan kaum kerabat yang ramai.


Pinggan Kak Jah. Terus terliur tengok gambar ni.. slurppp

Lepas dah lunch tu kitorang terus ke bazaar kat Jeti Pangkor Along & Kak Ngah nak beli ikan bilis, ikan masin segala2 ikan kat situ. Aku follow je.. tak reti nak membeli benda2 yang ala2 mokcik-mokcik punya barang.. hahaha.


 Harga agak mahal tapi barang2 dia fresh. Cantik2 ikan bilis dia.. geram tengok.. tapi aku tak beli pun. Bukan tak makan ikan bilis, tapi aku ni jarang masak guna ikan bilis. Karang beli simpan je lama2 kat rumah buat apa. Bazir je.








Peneman aku haritu.. Khairine tidur kat kereta time ni. Danish teman Mummy beli benda2 yang macam kat belakang dia tu je.


Lepas dah membeli lepak kat area parking kereta. Laki masing2 terdampar dalam kereta tidur sebab kepenatan.. hehehe. 

Lepas tu terus gerak balik Kolumpor. Tak payah cerita detail sangat.. karang panjang berjela plak satu entry ni sampai esok pun tak habis baca..  hahaha.

~The end~

19 comments:

  1. bagussss sebab aku dah ade tempat aku nak rengekkan pada ed bawak aku dgn budak-budak...syabas kak jah sebab dah berjaya racun aku sekali!!syabasss!

    ReplyDelete
  2. gigih betul ni..bestnya dapat pergi teluk batik..teringin nak pergi..kalau dok area KL/Selangor gagah lagi la nak pergi unplanned sebab tak jauh sangat kan..

    ReplyDelete
  3. Fuhhhhh sempat lagi tue pi short holiday..tapi selalunya plan last minit nie la yg akan selalu menjadi..best rupanya kat lumut nie yer.. farah dah berbelas tahun tak jejak kaki kat sini..Ermmm nanti nak bawak Emir datang sini jugak la...mcm best jer.. =D

    ReplyDelete
  4. betul2 last minit punye plan tu beb oiiii...tapi tu lee yg dok rancang kaum pompuan mmg menjadi jek laaaa...tang nak ckp ngan tukang drive tu ade sedikit ketar kan ahahahaah...dah le pandai2 plan...pastu sah2 dlm kete ko bantai membuta....yg kene drive tu seksa sekang bijik mate hahaahahahaha...tapi seronok sebenarnye plan mcm nie...mengejut2...tau2 sampai ...enjoy jek ...budak2 pun hepi.....

    mesti jalan clear gile kan beb...4.30 tuuu.... drive pun syok jek takde nak hadap keter byk2...yg penting cuaca pun sejuk2 .... kalo drive tghari tu boleh bikit sakit paler panas2....

    ooo kat marina cove tu boleh jek ye dtg mandi tak stay...syok laa mcm tu.... budak2 ni senang je nak bagi hepi kan beb...bawak jek laa tempat2 main air...'hidup' laa dieorg heheeheh...harga tiket pun tak le mahal mane...okeh le tuuu....mujur baju mandi mmg ade...kalo tak melayang lagi kene beli...tak pun berendam dgn tshirt2 tu heheehehehe...tak ramai org plak kan time ko pergi tu...syok laa mcm tu...puas ati mandi tak ramai org...takde nak belaga2 bontot dlm air.....

    ehh sumpah murah nak mati bak kate ko...dlm 15 org tak sampai 100 tu...mane nak dpt celah kl harga mcm tu....

    yg pasti mmg happening cuti2 last minit ko ni....best gak....





    ReplyDelete
  5. Walau plan last minute tapi menjadi dan happening lagi semuanya ceria
    Anak-anak bukan main lagi bila dah kumpul sesama sepupu memang sukalah..

    ReplyDelete
  6. mesti banyak borong hasil laut dari sana kan? hehe

    ReplyDelete
  7. rindu lama giler kot tak ke lumut..last rasanya pegi masa yaya kecik ke masa yaya belum ada lagi,..huhu

    weyhh..za..klau rin giler la menyopink ikan bilis segala bagai tuh..hahahaha

    ReplyDelete
  8. Jap...jap.....ko buek apa sesamai ipar duai tu pepagi subuh tak tidur tu ?

    Jah.... tak sangka mak ada tempat mandi kat Teluk batik tu....Nampak macam best jer.
    Bolehlah lepas ni kalau gi Tronoh nak terus gi Lumut. Mak nak bermandi manda.
    Harga tiket dia murah yek....oh mmg kena pergi ni!
    Dahlah tiket murah, makan murah mmg WAJIB ajak Pak Jilap ni nampaknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jijah .....mak depan Marina Cove ni ....nak berkubang katanya.....tp hujanlah weyh...

      Delete
    2. Jijah .....mak depan Marina Cove ni ....nak berkubang katanya.....tp hujanlah weyh...

      Delete
  9. seronoknya dapat pi sane...ikan bilis...banyaknya...fuhhh

    ReplyDelete
  10. Meriah cuti tak dirancang ko yer jah. Menarik lah tempat ni.

    ReplyDelete
  11. salam kenal...
    best dpt mandi manda...sambil tu dpt sopin brg ikan kering fresh....

    ReplyDelete
  12. Actually I & Fiza pun suka buat plan terperanjat...tapi tak pernah la se-ter-peranjat u all ni...hahahaha...Tapi mmg I kena tiru itinerary u all ni..best la..Lumut pun tak jauh sgt, and water theme park tu mmg murah...makan kat kedai Silaturrahim tu pun murah!!

    ReplyDelete
  13. Dah lama tak jalan-jalan kat Perak. Kat Lumut yang dekat je dengan kampung sendiri pun saya tak tau pasal Marina Cove ni. Dah la entrance fee dia murah giler.

    ReplyDelete
  14. Surprise tanjat2 ni best sis zaza hehehhehe syok lah kakak2 ipar semua sporting...siap bisik kt suami masing2 pi vacation tanjat2 hehehhehehhehehe....anak2 dh besar lg senang...angkut je... tengok ikan bilis tu wauuuuu rege leh tahan kan...julia mmg suka ikan bilis mata biru...aummm nanti Qi besar leh dtg sini yeyyyy tq sis review

    ReplyDelete
  15. wah..meriah unplanned vacay kak jah..spi ke lumut haa..murah la msk waterpark tu..bsr plak tu tmpt dia..mkn tghari tu pun murah..klu kt kl ni mau rm150++..xbeli xpe bilis tu..klu kak jah bli pun tp xmasak same gak nnt..xfresh dah..mmg rugi je la..

    ReplyDelete
  16. Bestnya , kdg2 unplan tu la lgi seronok dr plan yg diplankan,....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah