Friday, May 29, 2015

Cobaan

Ini kali kedua terjadi. Aku pernah cerita kat entry lepas [Entry ni]. Pasal apa? pasal kereta tak boleh start.. hahaha. Elok je nak pergi kerja pagi semalam kereta buat hal tak boleh start pulak dia.. damn! apa2 pun bersyukurlah dengan cobaan & dugaan yang Allah bagi ya Cik Jah.. hehehe.

Bila kereta tak boleh start, laju-laju aku call Tante.. Kenapa Tante?? kenapa tak Bang Nizam dulu yang Cik Jah tak call?? konon2 soklan macam korang tanya kat aku lah.. hahaha. Sebabnya aku nak mintak tolong Tante kutip aku sebelum dia sampai opis.. so tak adalah menyusahkan dia kalau dia dah sampai opis nak kena keluar balik ambik aku kat rumah.. walaupun hakikatnya memang aku dah menyusahkan dia pagi-pagi buta.. hihihi.. thanks babe! ;) lepas call Tante & mintak tolong dia aku ambik aku kat rumah, aku call Nizam pula.. bagitau Bang Nizam yang kereta tak boleh start.. terus dia cuak.. cuak ar sebab dok pikir macam mana pulak bini aku yang malang tu nak pergi kerja kalau kereta tak boleh start.. muahahahaha.

On the way pergi kerja semalam dengan Tante ;)

Macam biasa dah sampai opis, kengkawan lain pulak tolong aku carikan jumper.. sebab petang tu nak gi jump kereta aku kat rumah. Terima kasih kengkawan sebab tolong pompuan yang malang ni semalam.. hehehe.

Try to connect positive & negative, wayar hitam & wayar merah

Kau kalau suruh aku sambung-sambung wayar ni memang aku tak reti.. silap-silap karang kalau aku yang buat, mau meletop enjin kereta.. hahaha.


Bila dah connect wayar, mula-mula tu tak boleh start.. eh! salah sambung ke apa ni? terus rasa menyampah.. kenapa pulak tak boleh start lagi ni.. bila lama sikit, try punya try terus enjin boleh hidup.. fuhhhh lega.

Aku syak ni sebab battery lah ni.. dah nak kena tukar dah bateri. Seingat aku dua tahun lepas kot aku tukar battery kereta aku.. bulan depan kereta pun dah masuk 5 tahun.. memang sedang helok lah kena tukar battery dua tahun sekali.

Harini kereta masih tak boleh start.. semalam nak gi tukar bateri tapi dah lewat petang.. mangsa kena kutip aku kat rumah pagi adalah Tante jugak.. hahaha. Thanks again babe! muahciked ;P

Nah muka harini.. harini aku pakai baju kurung yang tak pernah sekali pun aku pakai sejak kerja sini.. datang je pagi tadi kengkawan kata baju aku macam nak pegi orang kawin.. Hah! kejam betul.. tu yang malas nak pakai baju ni.. pagi tadi pun pikir lapanploh kali nak pakai ke tidak baju ni.. terpakai jugak.. jap lagi nak balik tukar baju lain.. huhu.
Read More

Friday, May 22, 2015

Pampering Day di HerbaLine Facial Spa

Rasa-rasa aku dah dua tahun lebih kot tak buat facial.. pergghh lama giler.. mau berkulat muka!! Bukan kulat lagi dah.. siap tumbuh cendawan shiitake lagi.. kau caya??!! ok, tak payah percaya.. sebab ini semua tipu. Yang betulnya cuma aku dah dekat dua tahun lebih tak buat facial.. pfffttt ;P

Bila rasa muka ni dah penuh dengan daki, white heads, blackheads segala mak nenek bagai, terus decide nak ke Facial Spa. Ini lah pompuan.. semua benda nak dia kisahkan.. haruslah kann?!.. hehehe.

Consultation table.. Once masuk je entrance HerbaLine ni, aku & Tante di jemput duduk kat sini then diorang terus serve chinese tea secawan tecik ;)

Last week plan dengan Tante nak buat facial. Plan Friday, nak pergi on Saturday.. eh Jah! awak ingat Facial Spa tu emak awak punya? emak awak ada masuk share ke tiba2 nak datang terejah macam tu je??! kena lah buat appointment dulu.. karang datang sia2 je kalau tak ada appointment. Arrghh don't care.. aku dengan Tante tetap mencuba nasib kot2 boleh slot in untuk kitorang buat facial that day.. so Saturday aku kutip Tante dekat rumah dia.. then we straight away pergi HerbaLine Facial Spa kat Ampang. Dekat nak mati dengan opis kitorang.. kalau petang balik kerja nak jalan kaki ke situ pun no hal.. jalan kaki kata ko?? emm memang tak lah kannn.. bawak kereta je senang.. hahaha.. dasar pemalas punya orang ;P

Sambil minum chinese tea dia bagi form untuk diisi. All particulars termasuk soklan yang dia tanya samada kau ada allergy atau tidak. Aku tick YES disitu. Disebalik YES tu nanti aku cerita lebih panjang ya.

Isi form & minum chinese tea tu tak ambik masa lama pun.. Eh lupa.. masa nak isi form tu nanti dia ada bagi warm wet cloth untuk gosok2 kat tangan sebelum dia bawa ke tempat foot bath.

Lepas tu dia bawa kitorang ke rack ni untuk simpan kasut.. we have to change our shoes with their slipper & letak kasut kau kat dalam raga tu. Sebelum ke rack ni ada satu lagi rack untuk simpan bag. Tak sompek achik ambik gambar rack tu.. hehehe.

Photobomb by Tante kat hujung sana tu.. ;P

Sebelum beautician panggil kitorang untuk basuh kaki, kitorang sempat menggaret ambil gambar kat sini untuk kenangan.. Amboi bukan main lentok lagi kepala kau kat bahu akak ya Bedah! hahaha.. (matiklah Tante marah aku panggil dia Bedah) Sorry beb.. I know you will read my blog hehehe.

Model tak jadi HerbaLine.. hihihi ;P

Siap bergambar kat situ terus ambil tempat untuk sesi cuci kaki.. kuno giler ayat 'cuci kaki'.. hahahaha.

 Comel je tempat cuci kaki ni kan.. rasa tak sabar nak sental kaki dalam sinki tu

Deco kat tepi2 sink.. dalam port tu ada sea salt. Sea salt tu bukan untuk dibuat makan semasa basuh kaki ya.. itu untuk sental kaki sajo

Sental kuat sikit dengan berus tu.. 

Nescaya air rendaman & gosokan kaki anda akan bertukar jadi keruh macam ni.. hahahahaha. Ini kaki Tante.. bukan kaki aku tau! :D

Yeayy.. dah bercahaya kaki kami.. dah lap kaki kering2 dengan towel, nanti dia bawa kitorang naik ketingkat atas pula

View dari atas

 Ini Aroma Therapy.. sebelum buat treatment dia akan stop kat sini suruh kita deep breath in 3 kali & exhale deeply 3 kali juga. I can't feel the smell sebab nampak macam herb pun ada.. macam tea pun ada.. entah lah.. deria bau aku tak berhubung dengan baik haritu.

Macam ni caranya. Cara ni kena buat sebelum dan selepas treatment

During the treatment. Sibuk nau suruh amoi tu tolong snapshot diri sendiri tengah pampering.. geds sangatsss.. nasib baik amoi tu sporting.. hihi

Treatment haritu dalam 90 minit juga lah.. depend juga pada kulit muka.. kena kulit muka yang kering macam aku ni.. lama lah treatment dia.. segala karat yang ada kat muka aku ni habis dia korek kasi bersih.

Lepas dah bersih muka, dia akan bagi lemongrass tea ni.. hoi! pedas macam halia.. aku tak sure dia ada campur halia ke tidak. Pure giler.. terpaksa habiskan juga.. nak chantek punya pasal.. hahaha Chantek kew??!! phuiii

Bila dah habis tu dia ajak turun pulak untuk relaxing fish foot spa. Manyak syiok ;)

 Celup je kaki, berderu ikan2 tu kerumun kat kaki aku. Wah! nampak sangat kaki kau banyak death skin Jah! bukan main selera ikan tu menggigit

 Ni dah kurang sikit ikan berkerumun kat kaki.. sebab ikan2 tu dah beralih arah ke kaki Tante pulak.. aku cakap.. Oii teruk na kaki kau.. celup je terus ikan2 tu terkam.. muahahahaha.. bengang je member ;P

Bukti.. tengok kaki aku yang sana tu.. dah kurang ikan nak geget.. kat kaki Tante tu bukan main banyak.. kaki busyukkk.. hahahahahaha ;P

Dekat setengah jam juga lah kitorang merendamkan kaki kat situ.. Tante cakap dah naik kecut kaki dia.. aku cakap balik kat dia.. ilex ar beb.. kita bayar ni.. rendam je lama2.. hahaha. Lepas tu kitorang dibawa ke depan untuk dia tunjukkan product yang diorang jual. Hurmm bersiap sedia untuk dipancing.. ada lettew nak suruh beli product.. dah biasa dah dengan keadaan macam ni.

The Beau Shop. Aku tak sempat snap proper sebab kelam kabut ikut amoi tu nak show the product. Lantak lah. Aku ada beli Milky Lotion yang dia show kan kat aku. Itu memang penting untuk muka aku.. memandangkan aku ni bangsa yang suka cuci muka ala kadar je.. konon2 bajet kulit muka ni macam baby ar gitu.. hahaha.. nanhado!

Ni nak cerita lagi.. esoknya hari Ahad bila bangun dari tidur tengok muka membengkak macam muka alien.. tanjat Jijah tengok muka kat cermin.. ni alien ke muka aku sendiri? *tepukmuka* terus rasa tak sedap hati. Lepas masak untuk lunch aku terus start kereta pergi ke HerbaLine untuk refer muka aku yang sikit lagi nak bertukar jadi muka Alien. Diorang kata kulit aku terlalu kering.. so dia advice me to do soothing. Soothing?? natang apa tu? oh rupanya dia buat treatment yang boleh buatkan kulit kita jadi cool (tenangkan kulit). Dat time Kak Jah dah tak kisah dah.. kau buat lah soothing je shooting ke kat muka aku ni.. janji jadi helok balik macam sediakala. Sedih aku tengok muka aku haritu.. rasa macam nak tutup dengan kain langsir je.. malu nak jumpa orang dengan keadaan muka yang teruk.

 Ni hari ke lima aku buat soothing.

Menjelang harini dah masuk seminggu tak elok sepenuhnya lagi. Tapi everyday without fail aku teruskan buat soothing kat HerbaLine. Sampai naik hafal dah selok belok dalam Spa tu.. hahaha. Lepas kerja terus ke sana. Diorang yang kerja kat sana pun semua sampai dah kenal muka aku.. hahaha. Dah boleh jadi ambassador HerbaLine gamaknya aku ni.. hahaha.

Yang happy-nya so far so good. Harini dah nampak banyak perubahan dah.. sehari dua lagi harapnya ok lah. Yang kureng happy-nya mungkin lepas ni aku dah tak boleh pakai product dia lagi kot. Takut jadi lagi.. kulit aku ni jenis sensitif.. jangan cari nahas lagi.. tak sanggup dah rasanya. Yang peliknya sejak umur dah lanjut ni kulit jadi sensitif sangat pulak. Itu tak heran lah sebab faktor umur rasanya.. hahaha.

Lepas ni takut nak try sembarangan product lagi dah.. mungkin aku akan stay dengan product yang aku pakai je kot.. or else boleh try product lain. tengok lah caner nanti.. tengah dok survey lagi apa product yang sesuai dengan kulit akak yang sensitip ni.. hehehe.

Anyway.. thanks to HerbaLine coz bertanggungjawab sepenuhnya kat kulit muka aku yang bakal bertukar jadi alien haritu.. hehehe. Layanan yang bagus.. tempat yang 1st class.. ini yang saya maukan.. thank you so much :)
Read More

Thursday, May 21, 2015

6 Punca Penyebab Kulit Kering

Hi.. Salam Khamis.. amboi macam baca skrip buletin Utama pulak kannn??!!.. hehe. Sihat ke korang kat luar sana? kalau tanya khabar aku buat masa ni.. jawapan aku alhamdulillah sihat tapi buat masa ni ada komplikasi dengan kulit muka sikit.. ni semua gara-gara pergi buat facial last week.. nanti aku buat entry lain ya.. so harini Kakak (titiba plak Kakak.. hahaha) nak share artikel yang Kakak jumpa kat IG.


Baca tu.. udara kering menyebabkan penguapan pada kulit hingga kurangnya kelembabab pada kulit. Lately ni kan cuaca tak menentu.. kejap hujan kejap panas terik. kesian kat kulit.. huhu.


Ngeri je baca.. lagi ngeri kalau kerja kita memerlukan kita berada ditengah2 panas terik.. Ya, kadang-kadang kerja aku memerlukan aku berada dalam keadaan tu.. sobs.

 Aku noticed haritu dua minggu berturut-turut aku berjemur kat tengah panas tanpa batasan. Sekali tu masa aku bercuti ngan kawan2 kat Penang haritu.. masa Cycling kat sana haritu macam rasa tak bersalah sangat pada kulit membiarkan dia berjemur tengah panas terik sambil kayuh beskal.. rasa menyesal pun ada *tumbokdirisendiri*.

Kedua pulak masa Sports Day KhaNish bulan lepas. Semangat bagi sokongan kat anak2 kononya.. emak tabah berjemur kat tengah panas pun tak apa.. padahnya?? hitam legam kulit aku lepas tu.. hahaha. Habis berkurangan kolagen ai tau! 


Yang ni aku tak berapa paham sangat apa maksud dia. Tapi apa-apa pun banyakkan lah minum air & pakai moisturiser atau apa-apa krim yang boleh membuatkan korang protect kulit korang dari kering kontang.


Ni aku rasa bergantung pada jenis cleanser yang kita pakai kot.. entah lah aku pun bukan pandai sangat pasal sabun-sabun ni.. aku tau aku cuci muka dengan cleanser, bilas bersih2 lepas tu lap dengan kain bersih. Then baru tempek segala bagai toner ke moisturiser bagai kat muka.


Nampak??? orang macam aku yang kerja luar & dalam office lagi senang terdedah dengan keadaan macam ni. Kalau kerja dalam office ni air-cond dok atas kepala je.. agak2 panas, aku kuatkan air-cond sesuka hati aku sampai sejuk. Tengah sedap2 dok dalam kesejukan, secara tak langsungnya kita lupa yang air-cond ni telah 'membunuh' kulit kita.. Wah! drastik sangat ayat kau Jah.. hahaha.


Yang ke 6 ni yang buatkan aku tak boleh terima kenyataan.. Proses Penuaan katanya??! *nanges*. 

Kenalah terima kenyataan.. kita ni hidup makin lama makin tua.. bukan makin muda ya.. sedar diri sikit! hahaha.
Read More

Friday, May 15, 2015

Kerja Aku

Sampai dah tak ada cerita sangat dah ni Bedah oii!! nah ni aku nak tunjuk gambar semalam. Actually semalam aku ada kerja kat Melaka.. eh memang tiap2 minggu pun ada kerja kat Melaka.. korang je tak tau aku pergi Melaka tiap2 minggu.. hahaha. Kerja apa tu tak payah lah korang tau mendalam sangat apa aku buat. Untuk entry ni aku cerita sikit2 je lah ya.

Sambil kerja sambil selfie. Kerja yang sangat enjoy ;)

Buat masa ni aku enjoy dengan kerja aku. Tak terperuk je kat opis. Kalau ada kerja yang perlukan aku keluar, memang kat luar lah tempat aku.. kadang separuh hari tak ada kat opis.. kadang pulak seharian tak masuk opis.. ke Putrajaya, Cyberjaya, KLIA, area KL ni merata juga kengkadang.. paling jauh pun tu lah Melaka.. setiap minggu kesana je kiblat aku.. tu pun day trip je.

Buat yang tak tau apa kerja aku mesti ingat aku buat sale. Buat sales? oh NO! im not Sales Person.. bukan Sales Executive, bukan Sales Manager, bukan Sales Director ya.. hahaha.. habis semua position aku sebut dah kenapa??! Aku ni nama je Secretary, tapi kerja aku banyak memerlukan aku keluar untuk bekerja.. especially dealing with government sector.. Datuk banyak projek yang melibatkan company dengan kerajaan.. contoh.. KDN, Imigresen, Tourism, Pejabat Tanah, Pejabat Daerah dan sewaktu dengannya. Dah tu je aku boleh cerita serba sikit job description aku. Buat masa ni aku masih baru dalam job description ni.. ye lah dulu kan aku dari department lain.. bila boss resign [cerita tu dalam entry ni] then baru aku masuk ke MD Office macam sekarang ni. 


Siapa pergi Melaka mesti akan perasan Hotel ni. Imperial Heritage Hotel di Melaka Raya. Betul2 kat corner sebelah Dataran Pahlawan.. Owned by Datuk (my boss). Baru soft launch March haritu. Grand opening belum lagi.. mungkin this year juga.


Semalam dari opis (HQ) pukul 7.30 pagi.. 9.30 pagi aku dah terpacak kat lobi hotel. Menunggu orang dari tourism & the geng datang untuk buat star rating inspection . Tunggu punya tunggu pukul 10.30 baru tibe! ikutkan jadual dalam surat pukul 9.30 pagi. Panas bontot aku menunggu diorang yang kelambatan tu.. hukhuk.

 Pandangan dari tingkat 1.. bawah tu lobi hotel

 Pool side di tingkat 3 hotel

Depan tu dah nampak Hatten Hotel Melaka

Masa buat inspection kitorang bawa orang2 torism & the geng merayap dari satu bilik ke satu bilik untuk tengok every type of bilik yang hado kat hotel ni. Malangnya lepas dah habis merayap dari bilik ke bilik terus rasa tertampar kat muka ni.. terus cakap dalam hati kenapa aku tak ambil gambar bilik2 semua tadi eh? damn! kalau tidak boleh update kat blog.. eh saiko betul perangai tu! hahaha.. Tak apa lah.. korang kalau nak try dok hotel ni, boleh pergi check-in ya. Rate range dalam RM200 keatas je.. standard hotel2 lain gak.. kalau nak diskaun, korang boleh sebut je nama aku kat front desk tu.. pasti korang TAK akan dapat diskaun.. muahahahaha.

 Me, Alan Billy & Kak Rozie

Sambil diorang tu sibuk buat inspection kat kitchen, kitorang sibuk bergambar.. Elok sangat buat perangai macam tu depan tetamu kannnn!! hahahaha

 Me, Wouter Banning (General Manager), Kak Rozie & Alan Billy (Resident Manager). Sempat lagi tu.. hehe

OMG! hahaha

Tu je lah cerita kerja aku. Ni sebab dah tak ada cerita sangat dah.. cerita simple macam ni pun aku buat juga lah bahan cerita update blog.. dari terbengkalai je kat blog ni seminggu lebih.. kan??!!

Sekian sahaja cerita semalam saya yang saya laporkan untuk hari ni.. kbai ;)
Read More

Thursday, May 7, 2015

Batu Karang Dalam Pundi Kencing (Urine Blader)

Lately ni cuaca panas kan??! tak tahan rasanya.. bila dah berpeluh tu rasa melekit berlengas-lengas badan ni. Nak keluar lunch pun fikir limablas kali. Nak tak nak keluar juga lah.. karang lapar pengsan pulak kat opis. Bila cuaca panas kat luar, kita yang kerja dalam opis ni aircond pun macam tak terasa sejuk sangat.. bila dah keluar dari opis mulalah bawa kipas lipas kat tangan.. laju je aku mengipas sampai lenguh tangan niha.

 Dalam pada tu kita kena beringat ya.. minum air masak banyak-banyak.. sikit sebanyak kita dapat hindar dari kekurangan air dalam badan.. Tak kisahlah kalau kena ulang aling keluar masuk toilet satu hari beratus kali.. yang penting cukup air dalam badan. 

Kau tanya aku? bergelen-gelen dah aku minum air.. tu pun kalau aku kat opis. Kalau kerja memerlukan aku keluar aku tak minum air secukupnya.. karang tiba-tiba nak tekencing mana pulak aku nak sua kan.. nak tekencing & teberak ni bukan boleh buat main.. kalau dah tak tahan sangat tu cepat2 lah cari jamban.. kalau tidak terabur tengah jalan sapa yang malu?? mereka dan keluarga mereka.. hahaha.

 Contoh macam harini.. aku tak ada kerja kat luar.. dok opis je.. berani lah aku minum air bergelen-gelen. bila dah minum air banyak tu memang kerap aku keluar masuk toilet kat opis ni.. aku syak jamban tu pun dah menyampah tengok aku.. balik2 muka aku je kat dalam tu.. hahaha.

Harini aku terjumpa satu artikel kat fb Ustaz Halim Zakaria pasal batu karang dalam pundi kencing.. meh aku share.

**************************************************************

Assalamualaikum wbt,

Sahabat2 fb yg dikasihi.... Perkongsian maklumat...BATU KARANG DALAM PUNDI2 KENCING (urine blader). 

Ana baru ziarah Sahabat karib di Semenyih... Beberapa hari lalu beliau tiba2 sukar buang air kecil.. kemaluan membengkak... seharian menahan kesakitan.. kencing.. Setitik dua. Hinggakan kemaluan terpaksa di balut agar air kencing tidak menitis di seluar.

Sekitar jam 3 pagi, beliau yg menahan kesakitan terus ke bilik air.. terasa nak buang air kecil, cukup sakit ketika itu kerana air kecil keluar setitik dua je.. agak lama juga belia menahan sakit.

Semasa menahan sakit dan meneran utk buang air kecil.. tetiba terpancut seketul batu (batu karang) dari kemaluannya. Inilah rupanya.. Hampir Satu inci...Subhanallah.


Punca-puncanya:

- Kurang minum air.
- kuat merokok (perokok tegar).
- Banyak makan makanan bergula dan acid. Acid boric (mee   kuning) antaranya, 
  kesan gabungan sodium silica pengawet = Asid boric.
- Suka sangat minum ais batu (teh tarik, air gas,
  air berwarna dan berperisa & etc).
- Makanan yg mengandungi gula dan kanji yg tinggi.
- Minuman-minuman (3 in one).

IKHTIAR:

- Daun pecah beling/jin batu direbus + gula batu (seketul
  sebesar ibu jari) dan minum 2 kali sehari.
- Perlu diamalkan.. In shaa Allah batu karang akan hancur.
  Yang paling penting... jaga perintah Allah swt.. jaga   
  makan.

Surah Al-Baqara, Verse 168:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُّبِينٌ

Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.

Moga dimanfaatkan... Barakallah

*Copy & Paste*
Read More

Wednesday, May 6, 2015

District 21

Minggu lepas kan cuti panjang.. ni lah time-nya bawak KhaNish ke IOI City Mall. Ni juga masanya Babah korang nak bagi anak-anak dia bersuka ria.. masa pergi dengan Mummy haritu tak dapat main apa-apa pun.. cuma dapat makan je.. shopping pun tak hado.. huhu. Untung lah korang dapat pergi pastu dapat bersuka ria kat sana.. dapat shopping.. dapat makan.. Eleh dengan anak pun nak jeles.. poyo lah kau Jah! phuiii ;P

Kitorang pergi hari Jumaat.. sampai je terus budak-budak ni kata lapar. Ok kita pergi makan dulu kat Kenny Rogers. Bila dah konyang baru teringat.. eh kenapa aku tak ambik gambar makanan? Yes! ini faktor usia namanya.. haha. Settled makan terus naik atas ke tempat Ice Skating. Tengah line up tiba-tiba Khairine kata "Mummy main sekali ok.. Khairine takut jatuh" ni yang mak lemah ni.. apa benda semua omak kau yang kena jadi mangsa keadaan.. kenapa tak sebut nama apak kau??! Gggrrr.. datang si bapak pula bagi nasi tambah "Bagus tu.. dulu-dulu Mummy main rollerblade.. kalau ice skating ni mesti Mummy pandai" kata dia kat anak dia.. (apa kena mengena ice skating & rollerblade?).. sambung lagi "better you pergi teman sayang.. kesian anak-anak".. arrgghh lagi bertambah tekanan! aku kata aku malas nak main.. last-last tak main.. hahaha. Terus pegi kat depan tempat ice skating tu.. ada District 21.. kat situ pun aku malas nak masuk.. tah kenapa mood merundum sangat.. gelabah giler!

Khairine

Dalam pada macam tak ada mood nak masuk tu terpaksa juga masuk. Nizam dah beli tiket takkan aku kata aku tak nak masuk.. karang kena lempang ngan laki sia-sia je.. hahaha.

Kalau korang nak tau.. masuk sini budak-budak kena pakai sport shoe tau. Aku memang dah spare budak-budak ni punya kasut. Danish memang dah pakai.. Khairine aku bawa spare. Sebab minah tu banyak cekadak sket bab-bab pemakaian ni.. karang ada je yang tak kena.. kasut ni kat kena dengan baju ni lah.. baju ni tak kena dengan seluar ni lah.. ada je songeh dia.

View dari tingkat atas

Korang kalau nak tau apa yang ada kat District 21 ni korang cari sendiri kat website dia.. aku ni bukan nak buat review berbayar yang semua benda nak cerita kat sini.

First attraction KhaNish kat sini.. Nama tempat ni Launch Pad. Sampai kabut2 gambar budak ni pun aku tampal jugak kat sini.. haha. Tak mengapa.. janji ada gambar diorang melompat kat sini.. aku kisah apa! :)

The Maze

 Mula tu memang aku macam tak suka nak masuk kat dalam District 21 ni.. bagi aku tak ada apa yang menarik perhatian.. then bila tengok keliling mainan dia penuh ngan besi-besi dan tak ada warna warni macam kat taman permainan. Saiko sangat tanggapan aku tu.. hahaha. Bila dah masuk dalam ni baru aku rasa fun & teruja.. rasa bangga sangat bila tengok anak2 melompat-lombat & memanjat sana sini.

The Maze ni panjang.. dari hujung sini sampai hujung sana. Sangkar ni last pit stop diorang lepas tu diorang turun ikut slide yang ada kat dalam sangkar tu.

Ni yang jadi tarikan aku.. siap ada slide yang merentasi dalam bas lagi.. kalau berat badan aku sama macam budak2 tu.. dah lama aku naik panjat bas ni!

Khairine dalam percubaan untuk memanjat.. Si Danish dah selamat sampai dalam bas

KhaNish the Geng Bas Skolah ;)

Dalam bas

Eh anak sapa ni? dah besar gajah pun nak main slide.. runtuh baru tau! actually ni slide yang dalam bas tu.. aku ni puas lah mencangkung kat depan slide ni menunggu KhaNish turun dari slide kononnya nak snap gambar.. rupanya bila dia dah sampai atas dia pegi kat tempat lain.. Datang Bang Nizam cakap "anak2 you dah ke sana" kuciwa!

Dah sampai atas ni diorang nak main Free Fall.. hurmm kata lah nak main Free Fall.. mak ni tungguuu lah kau kat tepi bas sekolah tu.. ingatkan korang hilang.. derau jantung.

 Danish is ready



Happy face ;)

Turn Khairine pula

 Cuak lettew.. hahaha

Berani betul budak2 ni.. mak kau tengok pun dah kecut perut walaupun tak tinggi mana.. aku ni gayat kat tempat2 tinggi.. tu yang semua benda tinggi2 pun tak nak naik.

Lepas tu sambung main GoPedal.. pusing 3 round je lepas tu habis.. ini mainan yang tak mencabar.

 Next.. main Tubby Ride

Naik serabai rambut Khairine kat sini.. 

Aku salute anak2 aku.. berani betul main benda2 macam ni. Kalau ikut perangai mak ngan bapak kau.. dari kecik memang penakut.. hahaha. Ye lah lagi pun time kita kecik2 dulu mana ada playground yang cecanggih macam ni. Main lah kau kat taman permainan kat kawasan rumah.. tu pun yang gelongsor jenis besi.. jongkang jongket pula jenis kayu yang bawah dia lapik ngan tayar.. hahaha.

 Tarik tube bawa naik atas


Actually ada dua tiga jenis mainan lagi yang KhaNish tak sempat main.. aku dengan Nizam dah penat kat sana berdiri sambil pantau budak2 ni. Tu pun dah macam tak nak balik.. pastu "Mummy.. next time kita datang lagi ya".. Eh apasal cakap dengan Mummy.. pergi cakap dengan Babah kau sana.. Babah kau yang akan keluar duit untuk semua ni.. hahaha.

 Belakang diorang tu pintu keluar & kedai jual baju & souvenir District 21.. masa keluar tu aku ngan Nizam jalan laju2 supaya budak2 ni tak menyinggah.. karang ada je benda dia nak beli

Total price masuk RM136 plus GST. Ni harga package untuk 4 orang.. entah macam mana tah kira package ni haritu Nizam ada cakap.. tapi aku tak faham.. tau-tau je dia dah beli. Untuk pengetahuan korang.. masa bayar nak beli tiket tu nanti dia akan bagi socks & glove. So korang cuma readykan anak2 korang dengan sport shoes ajos. Kalau tak pakai sport shoes tak bleh masuk.

Settled main2 kat District 21 kitorang masuk H&M.. saja nak cari kan minah ni baju & jeans selai dua.. lagi pun Khairine cakap dia nak cari skirt untuk menari nanti.. alasan sangat! dapat tutu skirt selai kat H&M.. lupa pulak nak ambil gambar skirt tu.. nanti lah bila Khairine pakai aku snap gambar ya. Tengok lah tu.. tak penuh satu shopping bag, on phone pulak.. very the makcik2 sangat perangai tu.. sambil shopping sambil on the phone. Kalah perangai mak kau! Pffffttt.
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah