Thursday, December 31, 2015

ZazaJ Nikah

Tanggal 26 December 2015, tarikh ZazaJ nikah.. at once dah bertukar title jadi 'Puan Zaza'. Lepas ni pergerakan ZTZ agak terbatas sikit kalau nak ajak keluar. Bukan kata lepas kahwin dah terkongkong.. cuma tanggungjawab tu lebih pada rumahtangga yang baru dibina.. sama juga aku.. walaupun dah bertahun kawin, tanggungjawab tu tetap diutamakan.

Perjanjian pagi tu nak ada kat rumah Tante pukul 9.45.. aku & family terpacak depan rumah Tante dalam pukul 9.30 macam tu.. time tu juga tunggu Shawal & Zul datang rumah Tante.. so dat kitorang boleh pergi satu kereta je. Well, janji melayu tak pernah capati janji.. nak dekat pukul 10.30 baru dua ekor tu timbul.. sakit je hati aku rasa nak tinggalkan dua ekor tu suruh pergi sendiri.. gggrrr.

 Tepak sirih
Lambakan Choclate Dairy Milk

Dua hantaran tu aku dengan Tante yang bawa.. kitorang dua dari sembilan orang yang jadi bridesmaid.. tu yang kena bawa sorang satu dulang.

 Me & Zul.. abaikan hamlau kat belakang yang tengah buat2 tidur tu
 Zul, Shawal, Me & Tante
 Cantiknya ZazaJ.. masa ni lagi beberapa minit nak bertukar title jadi Puan Zaza :)
Us.. nampak tak Kak Zaza & Tante bertudung litup? sebab kitorang bridesmaid yang bawa dulang hantaran ke masjid masa tu. Beli tudung pun last minit.. bagai nak giler cari kat Jalan TAR dengan Tante.. nasib dapat tudung yang sama & sama kaler. Ingat senang nak cari.. rupanya kat Jalan TAR tu pun susah nak cari yang sama.. tak biasa beli tudung kata ko.. hihihi.

Lepas kitorang bergambar, terus masuk kereta menuju ke masjid Taman Mulia Jaya, Ampang yang berdekatan dengan rumah ZazaJ.

 Baju & kain bridesmaid disponsor penuh oleh pegantin.. thanks Adik Zaza :)
Diperkarangan masjid bridesmaid bergambar kenangan sebelum Cik Zaza bertukar jadi Puan Zaza

Dup dap dup dap.. dengan sekali lafaz, Puan Zaza sah menjadi hakmilik Hilmi.. Congrats korang ;)



Happy friends. kat dalam masjid pun buat perangai menggila.. selfie sokmo.. nasib tok imam dah blah.. hihi





 The bridemaid


Khairine, Sabrina & Auntie ZazaJ


Lynn & Zul
Si gilo ni tak abes-abes buat perangai.. pegi mana-mana mesti buat lawak.. dengan anak buah aku pun jadi gak.. hahaha
Shawal, Zul & Bang Nizam.. tiga jejaka perasan ;P
Zul ni giler selfie.. hari yang ZazaJ nikah tu aku memang saja pass handphone aku kat dia.. dalam pada giler selfie tu dia pandai ambik gambar.. so kau jadi cameraman ya Zul ;) Lepas tu bila aku buka gallery tengok asek muka dia je.. phuii.

Settled nikah kat Masjid terus kitorang meluru tuju ke rumah ZazaJ.. dah lah tengah panas terik, tengahari pulak tu.. tak zabar2 kitorang nak sampai ke rumah ZazaJ sebab kebuluran.. haha. Buruk sangat perangai kakak2 & abang2 kau ZazaJ oi. Lepas makan masing2 terus terdampar dah tak larat nak angkat bontot berambos balik rumah.. hahaha.

Congrats ZazaJ & Amy.. Selamat pengantin baru. Kak Zaza harap mahligai yang korang baru bina ni berkekalan hingga hujung nyawa. Sentiasa berpakat dalam segala hal ya.. jangan gaduh2, jangan sentap2 tau =) kita tunggu majlis resepsi hujung bulan January nanti ya.. Kakak2 & Abang2 ko akan datang lagi.. akan memeriahkan majlis sanding ko ya.. memeriahkan majlis ke menghebohkan majlis tu nanti ko saksikan je.. hihihi.

Read More

Monday, December 21, 2015

Tak Tau Nak Borak Apa

Hi.. makin nak hujung tahun makin tak ada idea nak borak apa kat sini.. ada dua tiga keping gambar dalam galeri, meh lah aku share sikit cerita yang telah berlaku semalam. 

Hari Sabtu mereput duduk rumah. Eh tah lah reput mana pun.. aku layan tengok tv.. marathon tengok cerita cerita yang direcord kat astro. Sampai nipis sofa kat rumah tu aku duduk tak bangun-bangun.. hahaha tipu sangat!

Petang dalam pukul 4 macam tu Nizam keluar pergi main bola. Sebelum dia ngajak aku ikut, dia sound 'you tulis kat blog boring ikut i pergi main bola kat UM ya?' hahaha.. bila dia dah sound macam tu terus tak bernapsu nak ikut lagi. I tau lah u silent reader blog i.. jangan lah sound i macam tu.. malu i tau ;P

So semalam baru jejak tanah. Keluar jenjalan ngan Bang Nizam.. cakap kat Nizam aku tiba-tiba rasa macam dah lama tak pergi The Mines.. jadi semalam dia bawa aku gi The Mines.. kitorang gi makan-makan, minum-minum, jalan-jalan, gurau-gurau dalam kereta, romen-romen.. opppss! hihihi.

Masa jalan2 tu ternampak Christmas tree ni pusing2.. cam comel plak

Pastu masa jalan2 juga aku nampak ramai betul budak2 remaja lalu lalang dengan costume. Terpikir juga apa benda diorang ni jalan dalam mall dengan berkostium bagai.. rupanya ada komik fiesta 2015 kat tingkat atas mall tu.. tau pun sebab terbaca kat blog Lieya Latif tadi. Kalau ada KhaNish semalam mau juga aku paksa diorang bergambar dengan diorang tu.

 Last-last aku je yang bergambar.. tapi bergambar dengan Santa Claus.. hihi

Lepas habis satu mall kitorang ronda, terus keluar dari sana.  Sementara nak tunggu malam nak ambik KhaNish, masa otw nak balik tu singgah jap rumah abang Nizam kat Cheras. Lepak dekat sejam macam tu terus gerak.

Terus menuju ke Starbucks GE Mall

Sambil mengopi kitorang borak pasal anak-anak. Lepak2 macam ni kitorang dapatlah berborak pasal anak-anak. Sambil tu borak pasal beli barang-barang skolah, pasal dia main bola (cerita bola agak boring sket.. hihi), dan macam2 cerita kitorang borak.

Next week nak beli barang sekolah plus baru nak bawa budak-budak tu gi jalan.. belum decide lagi mana arah tuju. Sekarang ni nak bercuti pun tak boleh jauh-jauh &  tak boleh lama-lama.. kesian kat otai (mak aku) lately ni dia kurang sihat.. bila ajak dia tak nak ikut pulak. Tengok lah macam mana nanti.

Read More

Wednesday, December 16, 2015

Long Weekend!

Dah dekat seminggu blog berehat, harini aku nak lambakkan cerita sepanjang weekend lepas.

Last week orang Selangor puas lah cuti kan?! termasuk lah akak ni. Asek berbalah je ngan Bang Nizam. Bebulu je mamat tu sebab KL kena kerja.. hihi.

Start hari Khamis lepas balik kerja, Adik Zaza (ZazaJ) ngajak try makan pancake krabi kat Dagang Avenue. Siapa tau burger bakar kat Dagang Avenue, sure akan tau tempat ni.

Pancake Noah. Ok, sedap.. next time boleh order lagi. Rasa dia? ni bagi tekak aku lah ya.. base dia tu macam tepung murtabak.. dalam dia ada pisang slice, atas tu dia tabur dengan nuttela (kalau tak silap) dan choc chips.
Pun sama gak.. dalam ada pisang cuma bezanya topping strawberry.
Tau ni pun sebab viral kat fb page Siakap Keli.. laju-laju kitorang pergi try sebab dekat dengan rumah & office :)

Cerita Friday (Birthday Sultan Selangor) pula aku tak kemana-mana dok rumah je mengemas. Bang Nizam dah tinggal wasiat sebelum dia pegi kerja.. dah macam majikan tinggal pesanan kat maid plak.. hahaha. i is ok je.. tu kan tanggungjawab seorang isteri. Tapi akhirnya aku tak kemas pun.. hahaha.

Hari Sabtu pula aku ajak Bang Nizam pergi Caring Pharmacy, semenjak baik dari eczema, aku memang setia pakai pencuci muka Cetaphil sajo. Noticed hujung-hujung tahun ni ada promotion product Cetaphil buat promotion. Jadi, moh lah kita membeli.

Sebenarnya bukan pack begini yang aku cari. Aku received email Cetaphil ada promo 2 botol cleanser dengan harga RM33.. murah oi.. masa pergi Caring haritu tengok tak ada pulak.. damn! bila dah beli ni cek email balik tengok rupanya promo tu kat Watson.. hahaha bongok! siapa yang perlu dipersalahkan?? Bukan tak nak beli sekali botol besar.. aku takut bazir.. yang guna pun aku sorang je.. sekali guna secoet.. beli botol besar karang bila tahunnya nak habis.. hujung-hujung bila dah expired ke tong sampah pulak perginya. Yang 125ml ni pun aku boleh guna 3-4 bulan. Moisturising cream tu pulak kalau ingat aku pakai, kalau tak ingat memang tak pakai.

Lepas tu gerak pergi kedai vape.. hantar service.

New flavour dari Vallecloud kat Dagang Avenue

Settled kat kedai vape, Nizam ajak lepak minum kat Kapitan Ampang Point. Masa tengah lepak tu sekali Kakak Nizam call ajak melawat sedara kat Ampang Puteri. Sedang helok sangat kitorang dah ada kat area tu. Tunggu Along datang then boleh pergi sama-sama. Helok masuk lobby hospital, Nizam call sedara dia konon nak tanya wad mana.. sekali sedara dia dah transfer ke KPJ Kadang daaa.. hahaha. Ni yang dikatakan 'pergi hospital nak melawat orang sakit, orang sakit dah pergi sepital lain' muahahaha ;P

Petang pula aku ikut Bang Nizam gi main bola kat padang UM. tah tiba-tiba rasa nak ikut tengok dia main bola.. aku lepak dalam kereta sengsorang. Bosan giler! nyesal ikut. Next time dok rumah membuta lagi bagus.

Cerita hari Ahad pula. Aku, Tante & ZazaJ attend kenduri kawin adik Marina kat Wisma LJT, Taman Melawati. Perjanjian pukul 12pm nak gerak dari rumah aku. Sedar-sedar pagi tu pukul 10.30am baru terjaga dari tidur. Melompat akak dari katil terus siap-siap sementara Tante & ZazaJ datang rumah aku.

Walaupun tak kenal adik Marina, tapi tetap datang memeriahkan majlis.. thanks for having us Babe.. foods yang sedap.. actually kami bertiga lapar time tu.. hahaha.
4 of us.. Marina (left), Tante, Me & ZazaJ
The Cintas.. 3 sekawan ni tetap nak pakai baju ala-ala kaler serupa ;)
Door gift yang sangat elegant. New inspired.. if korang nak kawin boleh cilok idea macam ni untuk buat door gift.

Dah kenyang makan nasik kenduri, petang tu aku tiba-tiba terasa nak makan roti makcik ani (Auntie Anne's pretzel). Terus ajak Nizam pergi beli. Teringin nak makan cinnamon pretzel sebenarnya. Terus Nizam bawa aku ke NU Sentral. Ajak gi KLCC tak nak.. jauh katanya.. padahal NU Sentral & KLCC, KLCC lagi dekat dari rumah. TAPI! dia tak ikut aku pegi beli.. dia suruh aku turun beli pastu dia tunggu aku dalam kereta.. huh tak romantic langsung laki ai.. eh sesekali dia lepaskan bini dia macam tu apasalahnya.. kasi bini dia ni survive sikit.

Alololo anjer angat muka Bang Nijam tu.. hahaha. Keluar dating laki bini.. betapa bahagia budak-budak tak ada.. tak kacau mummy & babah nak gi jalan-jalan ;)
Thanks hubby.. u make my craving come true. tiba-tiba teringin macam pompuan mengandung pulak.. hihi.

Tak cukup dengan pretzel, dinner tu kitorang pegi makan kat Q Thai Dagang Avenue. Bukan makan steamboat pun.. order ala-carte je.

 Pilihan tekak Bang Nizam

Pilihan tekak Kak Zaza yang dah gemok asek melantak nasik doplohpatjam :'(

Habis cerita hari Ahad. Isnin aritu pun cuti lagi. Huntung orang Selangor dapat cuti extra sebab memang perlawanan bola.. Tapi aku tak kemana-mana.. lepak rumah, masak, mengemas sikit-sikit sementara tunggu suami balik kerja.

End my long weekend story.. esok punya cerita tak ada dah.. tengah cari idea apa nak charot esok kat sini.

Kbai :)
Read More

Thursday, December 10, 2015

Ke IKEA Cheras Lagi

Fanaz Fanaz.. cerita masih fanaz lagi ni.. hahaha poyo sangat! Semalam aku repeat gi IKEA Cheras. Ingat lagi tak aku cerita kat entry ni tujuan apa aku ke sana? nak tau apa tujuan, sila picit link tu. Kepada yang dah baca, mari duduk rapat2 akak nak bercerita kat korang. Amboi macam cerita tu best je.. padahal?? hihihi :p

Kan dah janji dengan Khairine nak beli barang mainan dia.. masa pergi last week barang tu out of stock.. after 2 weeks baru IKEA restock. Tu yang repeat. Macam biasalah.. beli tak seberapa.. masuk sana basuh mata bersih-bersih tak pun sibuk ambik gambar dengan barang-barang display.. hahaha itu je yang akak mampu buat dik!


1st pit stop bergambar propa disini :)


Nampak real tak?? ngeeee ;P

Jalan-jalan lagi cari port yang cantik sikit. Pastu ada cerita kelakar. Kalau tak kelakar kat korang lantak lah.. benda ni jadi depan mata aku.. ofcoz aku tergelak besar.


 Masa ambik port masing-masing kat sini, sekali aku dengar macam ada orang langgar sesuatu. Bila aku toleh tengok Tante dok gosok kepala dia. Terus aku tergelak.. hahahaha. Rupanya kepala dia terhantuk kat lampu dinding belakang dia.. muahahaha. Ingat aku tak nampak lettew?! dalam gambar tu dia tengah gosok kepala dia.. hahaha lawak lah you Cinta.. i tergelak sampai nak terkencing dibuatnya ;P
Sambung gelak lagi :D
Fifeeling ada kedai sendiri.. comel je kaler pink.. konon konon

Me and my the only daughter.. budak ni dah nak sama tinggi ngan aku oi.. ternyata mak kau bantut cacat ketinggian.. hahaha.


Kasi chance lah kat budak dua orang ni.. asek ambik gambar aku ngan kengkawan aku je ;P Tu Sabrina anak abang aku.. cuti cuti sekolah ni datang lah menempek kat rumah aku.. kejap berkawan kejap begaduh.. rasa nak hantok kepala budak budak ni.
Akhirnya.. dapat juga dia beli benda yang dia idamkan. Bukan mahal pun benda ni.. tapi dia punya nak beli tu macam tak boleh tidur malam.. kejap kejap tanya mummy bila kita nak gi IKEA? bila kita nak pergi IKEA? bila kita nak gi IKEA.. rasa nak back hand je. Padahal dia tau benda tu tak ada stock.. kena tunggu 2 weeks baru ada.. semalam dah dapat beli terus tak sebut sebut dah.

Oh lupa nak cerita.. s
ebelum ke kaunter, kitorang pergi ke IKEA Restaurant sebab Nizam kirim beli choc cake. Bila tengok kat dalam fridge tu ada almond cake je. Aku call Bang Nizam cakap choc cake tak ada.. almond cake ada.. nak ke.. dia kata OK. Cepat-cepat capai cake tu then terus bayar. Sepanjang pernah pergi IKEA dan makan kat restaurant IKEA tak pernah take away pun.. sampai kaunter mamat tu cakap boleh take away tapi dorang tak ada bekas.. kalau nak take away kena beli bekas kat bawah. Omaigod rasa nak tampar je Bang Nizam masa tu.. nasib Bang Nizam tak ada depan i.. hahaha berani nak tampar Bang Nizam.. kat sini berani lah tulis.. depan-depan kalu memang i tak berani.. hihihi.

Terus seret kaki turun bawah beli bekas.. nasib baik juga memang kena ke bawah sebab nak bayar Khairine & Sabrina punya mainan tu.. kau tau lah Bedah.. kalau nak pusing IKEA tu besar mana.. disebabkan nak beli barang yang tak seberapa tapi i is kena go around the IKEA untuk ke kaunter.. lenguh kaki akak.. sobs. Lepas tu kena naik balik ke restaurant untuk ambik seketul kek tu.. huaaaaa :(
Yong Tau Foo Kampung Pandan
Balik dari IKEA kitorang terus gi makan kat YTF Kampung Pandan. Kenapa tak makan meatballs kat IKEA? sebab tak ada rasa nak makan pun semalam. Bak kata Adik Zaza 'makan meatball sedap bila Zul belanja je' hahaha. Terus aku ngan Tante gelak.. kalau nak tau cerita kenapa makan meatball sedap kalau Zul belanja, sila picit LINK ni untuk baca.

Kbai!
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah