Tuesday, February 23, 2016

Kopi Siam di One Two Nine Big Cup, Ampang

Aku pun tak tau macam mana nak describe nama tempat ni. Kalau kat fb nama dia tulis Kopi Siam. Pastu kat sign kedai tu ada tulis One Two Nine roti john - burger - nasi lemak & coffee.. Hambik all in one. Macam ni lah gayanya buat review tak berbayar. Tak tau salah silah kedai tapi gigih jugak nak bagi info kat blog.

Tak apa.. sharing is loving kan? mana tau rumah korang dah dekat ngan tempat ni atau teringin sangat nak try, datang je lah kedai ni. Aku tau tempat ni pun sebab viral kat fb.


Masa sampai tak ramai orang tapi tempat duduk penuh. Kena berdiri kejap sementara orang lain bla.

Masa aku & Tante sampai dalam pukul 7.30+ macam tu.. ni pun consider ramai orang sebab seat tak ada. Pastu dalam 8+ tiba2 ramai giler orang datang. Siap beratur panjang sampai keluar.



Menu


Ni yang aku baca kat fb diorang Kami menggunakan sepenuhnya air yang ditapis. Air mineral berakali 7.4ph. kebersiahan keutamaan kami. Gitulah kaedahnya.

Masa dah dapat tempat duduk haritu kitorang tunggu gak siapa nak datang kemas meja dan ambil order. Bila tanya kat abang yang buat air tu dia kata tak ada orang nak kemas sebab kami bekerja 3 orang je. Wah! abes tu kalau dah semua sibuk kat dapur, sapa yang nak kemas meja & layan customer? service memang slow giler. Aku syak sebab dia dah viral kat fb aritu.. tu yang dia tak menang tangan nak layan orang. Mungkin juga dia tak sangka ramai yang datang kedai dia lepas viral lagi pun kedai ni baru je seminggu buka. Patutlah.

Konsep order makanan & minuman kat sini self service ya. Tak ada orang nak layan kau. Beratur kat bahagian coffee, order je apa ko nak. Lepas tu gi kat bahagian roti john, kau order je kat brother tu. 

Tabah menunggu sebab pekerja diorang 3 ketul je. Sorang tukang buat air, dialah buat air, dialah yang hantar kat orang air tu. Yang roti john pulak, dia yang ambil order, dia yang masak roti john. Sorang lagi pembantu brother roti john tu, dia yang bungkus, dia lah yang hantar kat customer.


Coffee station


 Terkangkang kangkang abang ni menyiapkan order. Tapi abang ni efisyen, buat kerja sangat laju ;)


 Pembuat roti John

Haritu sementara tunggu coffee siap, aku sempat tanya abang ni. Aku tanya dia kat sini apa specialities dia. Dia cakap dia mula dengan gerai burger & roti john. Mungkin sebab jualan burger & roti john dia menggalakkan, tu yang dia masuk kedai. Plus nak lakukan business dia park sekali coffee dalam satu kedai. Ini aku assumed je.. kalau salah nasib lah.. hahaha.


Apa dia roti John Cheese Kilo? 

Kalau korang nak tau roti john cheese kilo ni sebab cheese dia dalam roti john tu banyak berkilo kilo okeh! bila makan memang terasa cheezy giler. Kalah makan pizza.


Aku pilih roti john 


 Nampak macam roti john biasa je.. tapi bila makan sedap siot.


Tante order burger daging. Tapi kitorang makan share2


 Roti John & burger dua dua tu terzedap


Ice green tea

Drink kitorang order 1 je sebab cup dia besar gemok. Sama size macam big gulp yang kat 7E tu. Kalau order sorang satu sure tak habis.

Apa yang aku tau kat sini kalau beli 1 cup RM3.50 if korang datang 3 orang better beli 3 cup. Sebab kalau order 3 cup cuma RM10 sajo.


Dia tulis nasi lemak di jual disini.. tapi aku tak nampak plak ada tong nasi lemak atau orang order nasi lemak malam tu. Nak order meatball pun tak ada malam tu.. dah habis katanya.. amboi cepatnya habis.. kencang business nampakkkkkkk ;P


Muka2 kekenyangan. Next time boleh repeat datang makan lagi kat sini. Tapi kena datang awal2. Elok datang weekend sebab kedai ni buka pukul 1pm sampai 1am. Kalau datang lambat dikhuatiri semua habis. 

Kbai!

Read More

Monday, February 22, 2016

Hari Persandingan ZazaJ

 Bulan Disember tahun lepas aku ada buat entry ZazaJ Nikah. Ni aku nak buat entry hari dia bersanding pulak. Setakat hari entry ni diupkan, ZazaJ dah uwek uwek dah.. dah mengandung 18minggu adik aku tu. Wah express rakyat sangat.. clap clap clap.

31 Jan baru2 ni hari persandingan Zaza. Majlis buat kat Dewan Dato' Ahmad Razali, Ampang. Masa kitorang sampai kat dewan dalam pukul 12+ terus ambik makanan. Wah kemain lapar nampaknya.. hihi. Kata suruh datang makan kenduri.. haruslah simpan perut dari rumah. Bila sampai dewan terus serbu kat buffet.. dasar sangat kann ;P Dah siap2 ambik makanan sekali abang ipar ZazaJ cakap kat Tante.. dia pesan kalau nampak Kak Zaza & Kak Tante suruh diorang pergi kat bilik persalinan. Alamak.. dahlah makanan kat tangan.. acaner nak pergi ke bilik persalinan. Terus aku & Tante selfie hantar whatsapp kat group ZTZ kata yang kitorang dah sampai.. bagi kakak2 makan dulu lepas tu nanti kakak2 datang kat bilik persalinan ya.

Pelamin yang simple & cantik. Cantik sebab ada elimen merah2 kat situ.. ai is suka kaler merohnya makngah tu :)


Geram kat udang yang memanjat tu.. nasib baik dah berbungkus.. kalau tak berbungkus dah lama aku curik.. wah datang majlis orang nak mencurik pulak kau ya! ;P

Masa ni dalam bilik persalinan.. sampaikan hajat adik ZazaJ mintak kakak2 dia jumpa dia sebelum dia bersanding.. hashtag #ZTZToPenang

Masa jalan dari bilik persalinan nak ke meja balik aku bisik kat Tante 'Cinta, i rasa macam nak sanding sekali lagi je bila tengok pelamin cantik macam ni.. u rasa ok tak?' LoL.. nasib baik Tante tak tolak aku dari atas stage.. hahahahaha.


Sementara tunggu pengantin keluar untuk bersanding kitorang ambik gambar kat photobooth. Ada gambar aku ngan Nizam berdua kat sini tapi macam tak nak bawak keluar je.. sebab dalam gambar tu aku nampak macam gemok gedempol huduh sangat.. pastu muka Nizam macam tak nak layan aku je.. nyampah! Ke korang nak tengok jugak? jap eh..

Tadaaa.. sebenarnya bukan gemok (ayat sedapkan hati) sebab baju tu ditiup angin tu yang nampak macam kembung je.. Tengok Bang Nizam tu macam tak nak layan je gaya dia bila Kak Zaza action2 gaya macam tu.. sedeyh!

Tibalah masanya Pengantin diarak masuk ke dewan

Lepas dah bersanding bagai atas stage, turn kitorang pulak naik untuk bergambar dengan pengantin ;) macam biasalah kecoh terlebih atas stage tu.. pening pengantin hihi.






Siap bergambar kitorang turun stage.. lepak2 dulu.. takkan lepas bergambar nak terus chow.. sementara duduk tu mari selfie2 :)

 Tante, Zaza, Marina & Shawal.. geng sekepala.. paling best Shawal sebab dialah penglipur lara kitorang.. ada je lawak bangang dia buat kalau lepak minum petang2.. rasa nak terajang je mamat ni.. hahaha

 Tante, Me & Marina

 Muah setepekkkkkk ;)

Dengan pengantin baru

last but not least

Selamat pengantin tua buat kami.. hahaha


Read More

Thursday, February 18, 2016

Deerland Park, Pahang

Bang Nizam dah sound..  "mana entry yang kita pergi Deeland tu? Entry gajah dah keluar i tengok" amboi sangat.. tau lah u reader tegar blog i.. hahaha.

Ni baru nak buat entry.. sabar ya Bang ;)

Lepas dah puas tengok gajah, kitorang sambung tengok Rusa pulak.. macam rombongan sekolah plak.. hehehe. Deerland Park ni dah sehala jalan dengan nak gi tempat gajah.. alang2 dah sejalan, singgah je lah.. nak pergi lain kali tah bila pun tak tau. Kalau ada yang ajak aku pergi tempat gajah tu lagi aku rasa memang tak akan repeat lagi kot.

Welcome

Entarance fee tersangat murah
Adult : RM5
Kids : RM3

Lepas dah bayar kat kaunter nanti akan dapat sticker untuk lekat kat baju. 

Mula2 tengok jalan masuk macam mengerikan je. Kiri kanan apasal hutan belukar.. rupanya lorong masuk memang tak ada apa2 kiri kanan.. dah masuk dalam sikit baru ada deerland.


Sebelum sampai deearland nanti ada kaunter ticket inspection. Eh dah macam immigresen plak.. haha.


Pastu nanti dia bagi keledek sebekas. Ni untuk bagi makan rusa kat sana


Tengok tu bukan main panjang leher mintak makanan.. lapau agaknya





Tak menyempat nak makan, jauh lagi tangan Kak Zaza dia dah julur leher nampak makanan.

Bang Nizam ilek je.. sebab dia dah biasa kerja kat kandang lembu dulu.. muahahaha :p

Mana yang dah kekenyangan boleh lepak sambil bersenang hati macam ni.. hihi



Dalam ni bukan ada rusa je. Tempat ni macam mini zoo. Macam2 binatang ada.. yang tak pernah kenal pun ada.

Kat sebelah kandang rusa ada Ostrich. Tak tau mana sesat dia ni sebab aku nampak dia sekor je dalam tu

 Dalam sangkar tu ada kucing hutan.. Dalam keadaan macam ni banyak soalan yang diajukan oleh budak2.. terasa diri ni macam cikgu mengajar mata pelajaran kenali bintang pulak.. hahaha.

Masa kitorang sampai peacock ni tengah mengembang. Cantik sangattttt

 Landak dari obersi kata pekerja situ

Berani betul budak ni pegang. Sampai berdarah tangan Danish pegang si landak ni sebab duri landak tu tajam

Budak ni dengan apa je tak takut.. semua dia tak takut

Sampai kat tempat ular Nizam dah lari jauh2. Ceh ingatkan gagah sangat.. dengan ular pun takut.. phuiii


 Masa jalan2 kat dalam tu, aku nampak sign ni. Tengok ayam ni comel giler bulu dia dah macam kucing parsi. Bila cari dalam kandang dia aku nampak.....

Lahhh macam ni je ke.. bulu dia tak secantik yang dalam gambar.. huhu

Apa dia buat ni? menari sarkis kah?

Suka memanjat dia ni.. lepas tu takut nak turun.. hahaha

Sebenarnya ada banyak lagi binatang2 yang ada dalam tu. Nanti kalau korang pergi tengok gajah, try singgah sini sekali.

Haritu kawan Nizam cakap kat situ ada beruang. Memang dalam review pun aku ada baca kat tempat ni diorang bela beruang. Masa otw nak keluar dari tempat ni aku saja tanya kat renjer dalam tu.. dia cakap dah 4 tahun beruang tu dah tak ada kat situ.. dah mati ke atau dah tak bela lagi aku tak tau lah. Yang pasti memang dah tak ada.

Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah