Friday, August 21, 2020

Pulut Kuning Rendang Ayam

Amboi lama betul cerita ni.. since bulan puasa haritu sampai dah raya puasa sampai lepas raya haji kau baru nak lembarkan cerita pasal pulut kuning ye! 😂

Ok lah ni pun dah lama tak update blog.. meh lah kita cerita sikit pasal pulut kuning. Lepas ni tah bila lagi tah nak update lagi blog ni hehehe.

Masa puasa hari keberapa haritu ada mintak tolong NJ belikan beras pulut untuk nak buat Ketupat Sotong. Tah kat kedai mana di pergi beli haritu... then ok lah, tak ada masalah dengan beras pulut tu.

First time buat Ketupat Pulut selama 40 tahun hidup kat dunia ni hahaha. Hikmah PKP jugak. Semua recipe i gali kat internet kononnya nak try & error macam2 jenis menu.. gitu! kau gempak je lebih macam2 konon. Sebenarnya ada a few je menu yang seumur hidup kau tak pernah buat tapi kau buat masa PKP haritu 🙈

Ok gambar Ketupat Sotong tu nanti kat bawah sekali i tempekkan. Sekarang i nak layoq gambar Pulut Kuning & Rendang Ayam yang first time i buat. Kekdah pembuatan pun i akan tulis jugak kat bawah nanti. Bukan apa.. menu2 rare yang kita tak selalu buat ni selalunya kita akan lupa sebab tak practice macam kita masak nasi hari2.. masak nasik hari2 ye lah kita boleh agak berapa sukatan air & beras.

Ok jangan bebel panjang2.. mari belajar masak bersama kakak 😜

I pakai beras pulut susu. Setelah telek menelek recipe & cara nak kukus pulut kuning, cara nak rendam pulut, i pun terus bersemangat masuk dapur nak mencuba (refer kat youtube). Petang tu rendam siap2 dengan serbuk kunyit, keluarkan periuk pengukus siap2 kononnya tazabar nak kukus lepas rendam beras pulut tu #Shuffle 💃



  • Rendam beras pulut dengan serbuk kunyit. Serbuk kunyit tu agak2 je. Kalau tengok pucat sangat, letak lebih. Jangan lebih lebih pulak 🤭 Dah agak2 lebih kurang 4 ke 5 jam i rendam beras pulut dengan serbuk kunyit, malam dalam pukul 10pm macam tu I terus masuk dalam pengukus. Kukus lebih kurang dalam 45 minit je.
  • Lepas dah kukus 45 minit, salin pulut dalam talam/ bekas besar untuk disiram santan yang dah dibancuh siap2 dengan garam.

Well i'm sure method buat pulut kuning ni semua orang tahu. Even though korang yang baru nak belajar buat pulut kuning pun akan dapat cari method ni jugak dalam google. Tapi kat youtube/ google pun ada juga orang share kekdah mudah untuk buat pulut kuning ni. For me, i prefer kekdah lama macam ni.. baru lah legend 😉


  • Then Kukus balik dalam masa 10 – 15 minutes and ready to serve. Makan dengan rendang ayam pulak tu.. pergghhh terangkek pungkok. Rendang ayam ni pun i buat sendiri. Dah feeling macam ada Majlis Khatan pulak makan pulut kuning dengan rendang hahaha.



Tadaaa.. ni lah dia rupa ketupat sotong yang I cakap kat atas tadi. First time seumur hidup buat ketupat Sotong.. ni semua PKP & teringin punya pasal.. nak makan punya pasal ku gagahkan jugak untuk buat & makan sendiri :LOL Not bad lah.. sendiri masak, sendiri makan sendiri puji hahaha. Tak tau lah mencapati piawaian macam original Klate/Ganu ke tidak. Sebab yang first time buat ni pun, I first time makan.. hahaha. Kau punya cerita macam kau dah banyak kali makan! 🙊