Wednesday, September 9, 2020

Merdeka Lunch @ Two Sons Bistro, KLCC

31 August 2020, Hari Malaysia Merdeka yang ke 63 tahun. Kalau tengok pada angka 63 tahun tu, memang lama sangat negara dah bebas dari peperangan. Kalau angka 63 tu refer pada manusia, dah tua kerepot dah dalam usia 63 tu hehe.

So, Alhamdulillah.. negara dah Merdeka, tapi masih ada lagi sesetengah manusia yang hidup mereka belum merdeka. Malas nak describe, korang tau lah maksud I tu kenapa sesetengah orang tu hidup mereka belum merdeka lagi #LuPikirLaSendiri

Cuti hari Merdeka haritu kitorang keluar lunch satu family. Tanya ahli2 Jemaah lain ada idea tak nak makan kat mana? As usual, soalan KBAT ni memang semua orang akan hadapi. Susah betul soklan tu. Kadang, bila kita tanya dia, dia tanya kita balik… kau rasa?????????? 😀😀 Hujung2 mak kau jugak yang kena decide.. hmmm.

Sampai KLCC dalam pukul 3+ kira late lunch lah kitorang sampai. Terus tuju ke Two Sons Bistro kat tingkat atas sekali. As usual, memang penuh sokmo lah seat kat situ. Tapi tak nampak pulak ada orang queue untuk waiting list. Bulan lepas I pergi, kemain beratur panjang orang nak tulis nama untuk waiting list. So, I assume I boleh terus duduk makan je. Sekali waiter cakap ada lagi 5 orang sebelum I yang tengah queue. Estimate dalam 1 jam macam tu. I cakap ok je lah. Semantara tu boleh merayap ke Avenue K kejap.

In hour πŸ•“ later…… 

Masa kitorang tengah jalan2 dekat Avenue K, waiter called. Mencicit kitorang anak beranak dari Avenue K ke KLCC ikut tunnel πŸƒπŸƒπŸƒπŸƒ

Seat dah ready. Terus waiter bawak ke seat. Masing2 dengan buku menu sibuk mentela'ah apa nak dimakan.

A moment ⏰ later......

Tadaaaaa.. penuh semeja. Bukan setakat pinggan je atas tu.. periuk pun sekali ada situ πŸ˜‚

First thing first…. I order Clam. Clam Chili Butter Cream serve with Garlic Bread. Boleh choose nak Fries/Garlic Bread/Mini Mantao Buns.. menu ni memang famous dekat sini. Seperiuk Clam Chili Butter Cream ni RM45 (Main size). RM25 untuk Starter Size. Mungkin portion untuk dua orang makan. Untuk Main Size yang i order just nice for my family 4 orang makan.

NJ & Khairine pilih set nasi + lauk #NasiDanMerekaBerpisahTiada yang membezakan menu diorang ni cuma lauk saja. Which is Daging Masak Hitam (RM30) & Rendang Daging (RM29). Melayu sangat selera tekak dua beranak ni πŸ˜†πŸ˜…

Mine, I pilih set nasi kerabu ayam percik RM29... Pun selera tekak melayu kgdotcom hahaha. Bukan apa Bedah, masing2 lapaq nasik!

Except for Danish. He ordered Pasta Spicy Prawn. Tapi bila mintak, katanya udang dah habis! So ganti pada ayam. Pasta Spicy Chicken RM32 harga sepinggan dah macam sekilo udang kat pasar. I syak dia salah letak harga ni. Kalau setakat pasta letak ayam takkan sampai RM30++ kan? Ehh ke I yang kuno tak tau harga sepinggan makanan kat kedai tu? lantak lah situ.. malas nak belek kat menu dia.

For me, bab2 makan ni jangan nak berkira sangat.. jadi darah daging kita kannn. Unless lah kalau harga sepinggan nasi dia charge sampai RM50 itu baru tak masuk akal namanya kennn.

Drinks ordered: Iced Chocolate for Danish, Peach Iced Tea for Khairine & Orange Juice for NJ. I, as usual memang tak order air.

Pic source: Google

And last but not least, dessert. Masa order foods order sekali dengan dessert and pesan kat waiter tu hantar last sekali lepas makan.. Bila semua dah kenyang, NJ terus bangun nak ke kaunter & terus bayar. Dah nak sampai rumah baru teringat tak suruh waiter keluarkan Key Lime Pie yang kitorang order tu.. bila tengok dekat receipt, terpampang ada dia charge kat bill... muahahaha. Issokay lah.. tak ada rejeki nak makan Key Lime Pie petang tu. Yang dah bayar tu anggap je lah rejeki restoran tu dapat free RM18 dari i 😁

KhaNish

NJ2424



Friday, August 21, 2020

Pulut Kuning Rendang Ayam

Amboi lama betul cerita ni.. since bulan puasa haritu sampai dah raya puasa sampai lepas raya haji kau baru nak lembarkan cerita pasal pulut kuning ye! πŸ˜‚

Ok lah ni pun dah lama tak update blog.. meh lah kita cerita sikit pasal pulut kuning. Lepas ni tah bila lagi tah nak update lagi blog ni hehehe.

Masa puasa hari keberapa haritu ada mintak tolong NJ belikan beras pulut untuk nak buat Ketupat Sotong. Tah kat kedai mana di pergi beli haritu... then ok lah, tak ada masalah dengan beras pulut tu.

First time buat Ketupat Pulut selama 40 tahun hidup kat dunia ni hahaha. Hikmah PKP jugak. Semua recipe i gali kat internet kononnya nak try & error macam2 jenis menu.. gitu! kau gempak je lebih macam2 konon. Sebenarnya ada a few je menu yang seumur hidup kau tak pernah buat tapi kau buat masa PKP haritu πŸ™ˆ

Ok gambar Ketupat Sotong tu nanti kat bawah sekali i tempekkan. Sekarang i nak layoq gambar Pulut Kuning & Rendang Ayam yang first time i buat. Kekdah pembuatan pun i akan tulis jugak kat bawah nanti. Bukan apa.. menu2 rare yang kita tak selalu buat ni selalunya kita akan lupa sebab tak practice macam kita masak nasi hari2.. masak nasik hari2 ye lah kita boleh agak berapa sukatan air & beras.

Ok jangan bebel panjang2.. mari belajar masak bersama kakak 😜

I pakai beras pulut susu. Setelah telek menelek recipe & cara nak kukus pulut kuning, cara nak rendam pulut, i pun terus bersemangat masuk dapur nak mencuba (refer kat youtube). Petang tu rendam siap2 dengan serbuk kunyit, keluarkan periuk pengukus siap2 kononnya tazabar nak kukus lepas rendam beras pulut tu #Shuffle πŸ’ƒ



  • Rendam beras pulut dengan serbuk kunyit. Serbuk kunyit tu agak2 je. Kalau tengok pucat sangat, letak lebih. Jangan lebih lebih pulak 🀭 Dah agak2 lebih kurang 4 ke 5 jam i rendam beras pulut dengan serbuk kunyit, malam dalam pukul 10pm macam tu I terus masuk dalam pengukus. Kukus lebih kurang dalam 45 minit je.
  • Lepas dah kukus 45 minit, salin pulut dalam talam/ bekas besar untuk disiram santan yang dah dibancuh siap2 dengan garam.

Well i'm sure method buat pulut kuning ni semua orang tahu. Even though korang yang baru nak belajar buat pulut kuning pun akan dapat cari method ni jugak dalam google. Tapi kat youtube/ google pun ada juga orang share kekdah mudah untuk buat pulut kuning ni. For me, i prefer kekdah lama macam ni.. baru lah legend πŸ˜‰


  • Then Kukus balik dalam masa 10 – 15 minutes and ready to serve. Makan dengan rendang ayam pulak tu.. pergghhh terangkek pungkok. Rendang ayam ni pun i buat sendiri. Dah feeling macam ada Majlis Khatan pulak makan pulut kuning dengan rendang hahaha.



Tadaaa.. ni lah dia rupa ketupat sotong yang I cakap kat atas tadi. First time seumur hidup buat ketupat Sotong.. ni semua PKP & teringin punya pasal.. nak makan punya pasal ku gagahkan jugak untuk buat & makan sendiri :LOL Not bad lah.. sendiri masak, sendiri makan sendiri puji hahaha. Tak tau lah mencapati piawaian macam original Klate/Ganu ke tidak. Sebab yang first time buat ni pun, I first time makan.. hahaha. Kau punya cerita macam kau dah banyak kali makan! πŸ™Š

Wednesday, May 6, 2020

Manusia 🀡 Gerun!!



Received email few days back. Ingatkan apa lah sampai email kita siap nak tolong orang dalam semua orang dok MCO sekarang ni. 

Laju2 i pergi bukak komen dekat blog.. skali bila baca i be like 😨😱😨😱 bapak terkejut!!!!!


Sampai 3 kali dia try to comment.. lucky i setting bahagian komen tu.. so boleh i screen komen2 yang masuk.


Agaknya tak sabar2 dia nak suruh i publish dari komen kat blog.. dia hantar pulak content yang sama kat email.. betul2 suruh i bagi feedback nampaknya haha.

Tuesday, April 14, 2020

Semakan Status πŸ’° Mohon i-Lestari KWSP

Korang dah check ke status permohonan korang? i baru je check harini. Lajuuuuuuuuuuuu je kenn?! 😁 πŸ‘

Saja lah check walaupun tau duit tu masuk by early next month. Jangan pulak ada yang kata "alaaa RM500 sebulan pun kecoh nak check" bukan begitu dong.. i pun tidak lah kemaruk sangat tunggu duit RM500 tu masuk dalam account. Cuma, peluang yang ada ni, kalau kita dapat duit tu.. terpulang kat diri sendiri samada nak pakai untuk joli ke atau kau ketepikan duit tu untuk waktu emergency. 

For me, setakat ni Alhamdulillah masih mencukupi. Duit yang dapat untuk 12 bulan tu nanti, boleh buat duit selit.. selit lah bawah karpet ke, bawah tilam ke.. celah2 pinggan mangkuk kat dalam kabinet dapur ke macam arwah mak i pernah buat dulu.. kalau korang nak tau rantai & gelang emas pun arwah selit dalam kabinet dapur tau!.. itu dulu masa zaman arwah mak i ada.. jangan pulak korang datang rumah aku pergi geledah kabinet dapur rumah i pulak.. barang dah tak ada lagi dah dalam tu... muahahaha.

I nak share info check status permohoanan i-Lestari kat sini untuk reference.

i-lestari kwsp

Perhatian, berikut dikongsikan maklumat lanjut tentang pengeluaran Akaun 2 sebanyak RM500 sebulan daripada KWSP.
Untuk makluman, program di bawah i-Lestari KWSP ini boleh dibuat secara online, emel atau pos bermula 1 April 2020.
KWSP baru sahaja melancarkan portal rasmi iLestari bagi memudahkan urusan permohonan baru/ semakan status permohonan.
Info lanjut sila layari https://ilestari.kwsp.gov.my
semakan ilestari kwsp
πŸ‘‰ Click SEMAK PERMOHONAN
πŸ‘‰ Masukkan nombor KP & nombor HP
Artikel ini ditulis berdasarkan maklumat rasmi dari portal KWSP (rujukan).
Semakan Online tiada kena mengena dengan mana-mana agensi Kerajaan di Malaysia.
Kami hanyalah blog informasi yang menyediakan maklumat lengkap berdasarkan fakta yang diperoleh dari portal rasmi Kerajaan.
SIAPA YANG LAYAK MOHON?
Permohonan pengeluaran i-Lestari hanya untuk golongan berikut:
πŸ‘‰ Warganegara Malaysia / pemastautin tetap
πŸ‘‰ Berumur bawah 55 tahun
πŸ‘‰ Mempunyai baki simpanan dalam Akaun 2
Bukan warganegara akan dibuka fasa 2 nanti (tarikh belum diumumkan).
Mengapakah Pengeluaran i-Lestari hanya terhad kepada RM500 dan secara bulanan?
Pengeluaran i-Lestari ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas bulanan dalam tempoh pandemik Covid-19 ini.
Jumlah maksimum RM500 sebulan ini adalah jumlah yang berpatutan bagi menambah sumber kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas untuk bulan yang berkenaan.
Mengapakah kekerapan Pengeluaran i-Lestari terhad untuk sekali sebulan?
Kekerapan bayaran Pengeluaran i-Lestari sekali sebulan adalah kerana pengeluaran ini bertujuan untuk menambah sumber pendapatan bulanan ahli bagi memenuhi keperluan asas setiap bulan.
Mengapakah Pengeluaran i-Lestari hanya untuk tempoh setahun sahaja?
Tujuan i-Lestari adalah untuk membantu ahli meneruskan kelangsungan hidup ketika berdepan dengan pandemik Covid-19 pada ketika ini. Kerajaan akan terus memantau perkembangan situasi ini dan keperluan pengeluaran ini dari semasa ke semasa dan dijangka impak pandemik Covid-19 akan berakhir selepas tempoh tersebut.

Monday, April 13, 2020

Craving Cake πŸŽ‚ Erni & Tina

10 hari sebelum MCO haritu tak silap i on weekend masa tu.. tiba2 NJ cakap "jom pergi makan dessert" i be like... dah kenapa tengah tengok tv tiba2 ajak pergi berdessert pulak orang tua ni??? πŸ˜… rupanya dia terpengaruh dengan tv.. dia tengok channel AFC orang tu buat kek, terus dia ajak i keluar pergi makan dessert. Well.. dia tau bini dia ni kerastangan kalau suruh baking 😜 

I was suggested to NJ nak pergi Kenny Hills Bakers, Ampang. Kat situ dessert dia mariah uolls! When we were there, tengok2 pastry, dessert semua dh tinggal hujung2 #Sad dat time pun kitorang sampai dah petang sangat.. mana tak tinggal hujung2nya kann.

I cakap kat NJ, jom pergi Tim's Teapot Terrace, Melawati. Berdezup dari Jalan Ampang ke Melawati dengan harapan nak makan dessert best2. Sekali sampai Tim's Teapot Terrace pun sama jugak. Dah lah pack dalam kedai tu.. dessert pun dah banyak habis.

Again... we out from the shop. Terfikir nak ke Erni & Tina, Maxim Cheras. Dari Melawati berdezup ke Maxim Cheras pulak LOL.

And yes.. malas nak pi mai pi mai tang tu lagi buat kali ke empat, kita makan je lah apa cake yang ada kat kedai tu.. 😜




 Tenung apa kek tu Jah???? πŸ˜‚


Mac & Cheese (with beef) RM16.. additional menu yang Khairine order. I rasa sikit je haritu.. taste? hmm biasa2 je.

 Belgian Choc cake

 Onde-Onde cake

Tak silap nama cake ni Signature Erni & Tina..

Dah habis makan, hilang segala craving.. mari kita ber OOTD depan kedai pulak 😍


Anak dara πŸ‘§ dah pandai ikut trend.. RiFanny bag mak dia yang belum pakai pun dia dah rasmikan dulu πŸ’†

Wednesday, April 8, 2020

Dim Sum πŸ₯˜ Dengan Kak Long

Dalam tempoh MCO ni banyak sikit masa nak gali cerita2 lama. Tengok dalam memory hp ada je gambar2 yang tak pernah masuk dalam blog ni, i terus buat cerita tempek sini walaupun cerita dah lama πŸ’

Ni kisah January lepas.. about 3 months ago LOL terpaksa datang balik repeat makan dim sum sebab haritu masa NJ bawak i makan dim sum kat sini (kes craving haritu) dalam ENTRY NI i tunjuk gambar ni kat Kak Long.. terus dia ajak i pergi. Kita kasi repeat πŸ˜‹


Pernampakan masing2 angkat tangan baca doa makan😁




VC πŸ“Ή Dengan Siblings

Minggu lepas. Masa rancak berborak dalam group WA dengan adik beradik, tiba2 abang i VC semua adik beradik dalam WA group tu. Agaknya dia tengok masing2 macam tak cukup jari je nak menaip kat keyboard hp tuπŸ˜† puas dapat cakap depan2 πŸ˜… kemain happy. Borak, gelak sampai nampak gigi. Tu pun masing2 berebut2 nak bercakap. 

Lagi pun dalam tempoh MCO ni kan susah nak jumpa.. VC je pun dah rasa macam berkumpul sesama sendiri 😍 i'm sure ramai je antara korang yang VC dengan adik beradik sendiri, BFF, makayah kat kampung, dengan boyfriend, dengan scandal.. opsss! πŸ™ŠπŸ˜…






Tu lah dia muka sememeh masing2 πŸ˜‚ mana tak sememeh.. duduk rumah walaupun dah mandi, tapi tetapppppp muka macam Hantu Kak Limah hahaha. Nasib sempat tarik selendang.. sebab tau masa VC tu nak screenshot muka huduh masing2 mcm dalam gambar tu πŸ˜πŸ™†πŸ™…

Monday, April 6, 2020

Year End Lunch πŸ₯˜ Atmosphere 360° Menara Kuala Lumpur

Masuk ni dah dekat patratus kali my Ketua Darjah (NJ) tanya.. "cerita lunch dekat KL Tower you tak masuk dalam blog lagi ke?" OMG! Sis rasa tertekan sikit kehidupan sis selagi cerita ni tak keluar kat blog 😩 Demi memenuhi kehendak sang somi, i gagahkan jugak up cerita ni cepat2.. Eh! tak lah cepat pun.. kejadian cerita ni tahun lepas, December 2019.. dikala MCO ni, no excuse lagi dah nak bagi kat my Ketua Darjah tu 😏 ada banyak masa untuk i teruskan cerita ni dalam blog πŸ˜†

Kenapa lambat?? hmmm malas nak cakap kenapa.. jawapan yang sama jugak nok! ai is busy. Sebenarnya makna busy is MALAS πŸ™ˆ Malas nak reverse memory boh dalam ni😜 lagi pun orang dah tanam memory dalam YouTube. Kat Blog orang dah malas nak baca.. netizen suka menonton dari membaca zaman sekarang ni.


Untuk memulakan cerita, actually NJ dah booking seat kat Atmosphere 360 KL Tower haritu tanpa pengetahuan bini & anak2 dia.. lagi few days nak pergi tu baru dia bagitau.


Masa sampai haritu OMG ramai giler orang.. tourist jangan cakap lah.. dah memang ini tempat dia kalau datang ke Malaysia. Yang local pun sama.. berduyun duyun queue. Panjang kemain sampai ke belakang sana.

Untuk naik ke atas, NJ ambik pass dulu siap2 sebelum kitorang beratur panjang berkilometer.

Actually pass ni NJ dah beli siap2. Datang terus tanya kat kaunter tu, bagi nama & dapat pass untuk empat orang. Walaupun beli pass siap2, beratur tetap kena beratur ya Bedah! Kau bukan VIP nak suka2 terus cilok queue πŸ˜…

#KhanishAhadNizam

Lepas dah lelah beratur panjang, ingat dah boleh urut dada dah boleh naik dengan aman..rupanya mimpi di tengahari.. stuck dari sini nak tunggu lift je dah dekat 45 minit. Perut dah lapar hoii!

Setengah jam beratur kat sini, mari kita selpiak anak beranak dulu 😜

Sampai je atas sementara nak tunggu table, here is our view

Inside view

KL overview from Atmosphere 360°

Once waiter dah assign table untuk kitorang, tak citer banyak.. kitorang terus pergi ke buffet station. Lapor nyah! memang dah tau nak naik tempat tinggi simpan perut dari rumah πŸ˜‚πŸ˜‚









#NJ2424Family


Dah kenyang mulalah nak menyondol πŸ˜… menyondol dengan somi sendiri tak apa ok! 😍

Tengah makan, suruh budak2 ni berdiri kat tepi tingkap kejap bergambar dengan view KLCC belakang tu. As what u know, restaurant ni jenis berputar.. tengah makan dia pusing 360° so, gambar ni i capture time it turns to our table.

Lepas tu bergilir2 pulak bergambar dengan KLCC kat atas tu πŸ˜‚ why not kannn.. memory is always unforgettable 

I end my lunch with cuppa of black coffee & choc tart πŸ˜‹

About an hour makan2 kat situ, kitorang decided turun ke bawah (ikut staircase je) ke Observation Deck.


KL Overview from Observation Deck

#NJ2424Family



Candid. Borak apa tu????? 😜

 Danish

Khairine

Ok last sekali jom lah kita turun. Perut pun dah kenyang. Mata pun dah mengantuk.

It's took about half an hour juga nak turun sebab orang ramai. Jammed nak turun tunggu lift.

 Elok sampai je bawah jockey valet parking kat situ buat magic!

Tengok dalam video ni 😀

Nasib baik Allah lindungi kami dari kejadian agak nak mengerikan haritu.. #KurusSemangat #UrutDaraAkakDik


Ok dats all for cerita Year End Lunch kami sekeluarga.. harap my Ketua Darjah berpuas hati dengan coretan bini dia ni.. akhirnya keluar juga kat blog πŸ˜„ lepas ni lega dah dia tak tanya2 lagi.. hahahaha.

Thanks Bie.. selalu buat wife & anak2 you happy. Semoga you sentiasa dimurahkan rezeki.. and i believe dengan rezeki yang you ada ni sebab you selalu tak berkira walaupun seposen dengan anak isteri you. Aaminn πŸ“Ώ