Simple, mudah, senang, cepat dimasak senang nak buat, sedap dimakan.. gitewww :D
Bagi aku senang & simple lah nak buat recipe ni.
Bahan2 yang digunakan pun murah & senang nak dapat dimana2 hypermarket.
Biasanya kalau sagu gula melaka sinonim makan dengan santan kan?????!!!
Tapi kali ni akak saja je tukar guna fresh milk..
Tak ada beza sangat lah pun kalau santan & fresh milk,
konon nak buat kelainan lah kalau aku tukar pada fresh milk.. *perangai nak creative tak bertempat... ni lah jadinya* hahaha
Aku rasa semua orang pun reti buat sagu gula melaka ni.
Entry kali ni aku nak jugak share ngan korang ;)
Mana lah tahu, lepas aku publish entry ni kot2 petang karang korang boleh buat sendiri kat rumah.. kannn??? bila dah buat tu nanti sure teringat2 kat I.. ngih ngih ngih ;P
Bahan utama haruslah sagu.
Tak kisah lah Cik Bedah, ko nak buat sagu colour apa pun.
Merah boleh, biru boleh, kuning boleh, hitam boleh.. ikut suka ko lah tak ada orang nak marah pun. =)
Apa2 pun sebelum masak sagu ni, basuh & selawat lah dulu yer.
Lepas basuh, masukkan dalam air yang agak2 dah nak mendidih.
Kacau sampai pekat likat.
Tapi air tu jangan letak penuh2 satu periuk tu yer Bedah.. ko agak2 je.
Aku pun masak bukan ikut sukatan, tapi ikut suka hati je.. hahaha
Agak2 sagu tu dah pekat likat, buat pulak air gula
Aku guna fresh gula melaka mai dari Melaka okeh.
Dari dua ketul gula melaka ni, aku gunakan setengah je.
Lepas tu kalau rasa nak manis sikit, boleh tambah gula pasir & garam sikit untuk perasa.
Ni hasil dia.
Eh jangan lupa tapis tau lepas masak ni.. buang segala hampas2 yang ada kat gula tu.
Tak payah nak perah santan, tak payah guna santan instant.
Aku guna fresh milk ajos... dapppppp!!
Kalau korang nak kan kelainan lagi, boleh gantikan gula melaka tu dengan coklat syrup ni.
Letak santan + coklat ni.. boleh tahan sodap jugak. tak caya cer try ;)
Rupa paras idok ler menggiurkan pun.. tapi kalau makan sejuk2 keluar dari fridge, memang sodap uolls
Traditional dessert katanyerrr.. heeee =)
Ini wajah sagu yang aku dah godak susu & gula..
Kaler tak pekat sangat hanya secukup rasa.. ;)
Lagi satu,
Content entry anda taip di sini
sedapnya
ReplyDeletenanti boleh lah try yer sis...
DeleteMama I pun selalu buat jugak..tapi kami guna susu cair..sedap!! Nanti I nak try cara u share nie pulak..;p
ReplyDeleteha susu cair pun sedap jg kan..nnt nk try jg lah ;)
Deletesamo laa dgn resepi den pon...den x pakai santan..den pakai fresh milk jo..hik!hik!
ReplyDeleteKannn.. fresh milk less cholesterol dari santan.. ;)
Deleteermmm terlio nengok sagu gula melaka ngan fresh milk tu...nak ku try la nanti...
ReplyDeletesilakannn ;)
DeleteRajin jugak buat sagu tu...tapi dululah...hehe
ReplyDeleteTapi yg bawah tu tak pernah makan dan beli ...sedap ke?
OKje, sedap jg tu.. nanti kalau OKje pegi melaka try cari yer..
Deleteunik! sagu digoreng tu ti dia mngembang mcm pulut tu ke? warna warni meyelerakannn...
ReplyDeletea'ah mengembang mcm yang pulut juga bila digoreng..
Deletemmg tertarik & menarik bila tgk warna warni.. kannn hehe
Baiklah.
ReplyDeleteSuruh my wife baca entry ni.
Boleh try buat minum2 petang..ahahaha
haha malu akak tau ;P
DeleteWa..zaza leh masuk masterchep dh ni...huhu...
ReplyDeletehaha masterchep sangat kannnn, setakat sagu je ni SA.. hahaha
DeleteSedapnya
ReplyDeleteWahhhhh care lain laaa...pakai fresh milk gituuu....sihat kan ...lieya dpt bygkan rase mkn ngan fresh milk mesti lagi sedap....
ReplyDeleteNanti lieya nak try laa resepi ni...boh dlm esbok makan sejuk2...fuhhhhh sedapppp nih...lieya dah le puase ni..mmg kecur abis nih hehehehe
Tq dtg blog sy. Sbnrnya, sy silent reader awak.
ReplyDeleteSagu gula melaka ganti susu? Terbaek!
perghhhhh sedap tu !
ReplyDeletewaduh2... menggoda selera sungguh.. sedap!
ReplyDeleteMemang sedap. Baru jer makan last week. Nnt bley lah buat ni.
ReplyDeletepergh !
ReplyDeletedah lama x makan .. ada rasa nak buat .. haaa nanti akak cuba !
wahh sedap tu :).. salam perkenalan
ReplyDeletenyum2 delicious
ReplyDeleteOh... kakak suka sagu ni kalau makan sejuk-sejuk sedapnya...
ReplyDeleteTapi yg buat keropok kakak belum jumpa lagi. Biasa yg warna-warni di Melaka tu pulut kan sedap juga - ini belum pernah lagi merasa.
Sgt sedapppp....weeeeeeee pandai mama zaza masak2 yee...weeeeeee mmg senang jek cara zaza explain nk buat sagu gula melaka...tp kalo hado penyakit M dlm bdn umi Qi...hoh jawabnya x terbuek gak akhirnya...mama zaza buat lebih yooo...nanti umi Qi nk mamam hehheh buleh?
ReplyDeletesagu gula melaka sedap kan..die guna fresh ilk ek..bukan santan ek..hehe
ReplyDeletebtw i folo u :P
Belum pernah makan, tapi nampak sedap apatah lagi baru keluar dari peti sejuk... Mudah resepinya, boleh dicuba :)
ReplyDeleteSinggah sini sat!
ReplyDeletealahai sedapnye nampak...salam kenal..sy follower ke 100 ^_^
ReplyDeletesenang nye nk bt..cuma rajin atau x je..betul2 terliur bila akk kata mkn sejuk2 sedap..adehhh terasa2 kt tekak ni
ReplyDelete