Thursday, July 10, 2014

Begedil Udang

Tak abes2 share resepi je kannn.. macam lah hebat sangat memasak kat dapur. kakakaka.. alaaa Kak Jah saja nak sharing2 je ;)

Sebenarnya resepi ni aku main bedal je.. masa tengok tibi kat rumah tiba2 teringat nak buat begedil.. hahaha boleh macam tu?? macam orang bercinta sambil rindu merindui pulak kaedahnya nak teringat-teringat. Terus pergi dapur tengok bahan2 tak cukup. Tabah pergi pasar tani depan rumah lepas balik kerja esoknya. Beli kentang 10 biji dengan daun sup.

Sampai rumah masak dulu apa yang patut untuk hidangan buka puasa. Sambil2 tu potong2 bahan untuk buat begedil. 

Ini resepi yang aku imagine je.. tah betul tah tidak aku tak tau lah. Kan aku kata.. aku ni kalau masak tak pernah nak ikut sukatan.. ikut kata hati je. But some of resepi ada jugak yang aku google.

Kalau Bang Jebat kata tak sedap siap dia!! hahaha.

Bahan-bahan
Kentang potong dadu
Daun sup
Bawang goreng
Udang yang dicincang (jangan halus sangat nanti tak rasa)
Lada sulah atau kot orang putih nya Pepper 
Jintan putih & ketumbar yang diblend halus
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Rebus kentang sampai empuk. Lepas tu lecek2 sampai halus.
2. Bila kentang dah halus, campurkan daun sup, bawang goreng, udang yang dicincang, pepper, jintan putih & ketumbar yang diblend halus & garam
3. Gaul semua sebati, lepas tu bentukkan ikut suka.

4. Ok ini aku baru pass. nak tau cerita lanjut, sila baca perenggan kat bawah sana >_<

 Kentang yang dah direbus empuk lepas tu boleh lenyek dengan steamroll batu lesung/ garfu

 Udang & daun sup.

Semua bahan yang dah dicampurkan.

Ni yang ditambah bawang goreng

Lepas tu bulat2 kan.. celup telur then boleh goreng dalam minyak panas.

Kalau korang nak tau, masa aku goreng bergedil ni kan.. begedil ni hancur berkecai.. hahahaha.. aku pun tak tau mana silapnya. Bila aku google balik tengok ada yang celup dengan putih telur je.. ada yang celup dengan sebijik telur dengan kuning skali. Ni lah padah recipe ikut sukati.. hahahahaha.


Ohh rupanya kena celup dengan kuning telur skali.. baru jadi macam ni.. yang aku buat sampai hancur boncai haritu sebab aku celup dengan putih telur je.. hahahha. Pandai kan Kak Jah?? pandai jahanamkan resepi.. muahahaha.

25 comments:

  1. menjadi je tu kak..cuma tak celup telur sebab tu hancur..kekadang memang main hentam je kan..yang penting mencuba baru tahu :)

    ReplyDelete
  2. selalu orang buat begedil ayam dan daging.ni lain dari yang lain nie...good2..nanti akak boleh la try

    ReplyDelete
  3. nanti nak buat la jah..sedap plak nampak,..seyes...kalau boh daging cincang pun sedap jugakkan zaza??

    ReplyDelete
  4. skill masak kak jah makin hebat yer..tak pernah makan bergedil apa pun..

    ReplyDelete
  5. Akhirnya menjadi juga begedil Zaza:)
    Bila dah jadi kalah yg ada di kedai selalu gelap aje warna.
    Yg ini menggoda mata dan selera..

    ReplyDelete
  6. wooweee~ aku xpernha buat.sedap ke eh?

    ReplyDelete
  7. Eh senang rupenya buat begedil ni..heheh ingt susah..nnti nk try buat la.. :)

    ReplyDelete
  8. pernah buat begedil ayam..first round hancusss sib baik second round menjadi...tapi aku celup dalam telur gak hmmmm

    nanti nak try lagi la..

    ReplyDelete
  9. tak pernah buat begedil lain selain daging n ayam..kena cuba ni..hehe

    ReplyDelete
  10. wow...x terpikir plak nak letak udang..boleh cuba ni....

    ReplyDelete
  11. ni resipi wajib masak dibulan ramadhan....kat bazar seketul sehengget!!! peh tu tak sedap!!!

    ReplyDelete
  12. begedil udang...resepi baru ni tak buat lagi...nti boleh cuba

    ReplyDelete
  13. Bangga weh bila menjadi hasil kerja tangan yang tak berapa lembut ni.. hehehe.. ah.. tak kira.. sedap ke tak.. semua kena makan.. kahkahkah..

    ReplyDelete
  14. Oh.. ni la 'bedegil' tu ye. Hehe. Sedap jugak nampaknya. Confirm degil lepas tu. Haha

    ReplyDelete
  15. Bagus jugak ni..igt susah nak buat begedil..hehe

    ReplyDelete
  16. la senang jer kekdahnya.. nanti boleh la try buat jugak.. skrg nie mood nak masak tak mai lagi.. malas betul rasa nak masuk dapur.. nasib baik la mak dok tlg masak..hehehe

    ReplyDelete
  17. terbaikkk la kak jah rupawannya jelita rupa nya hancus bekecai huhuh akhir nya menjadi jugak kan..sedappp nya..

    ReplyDelete
  18. Bergedil yerp. Bukan berdegil...hahaha...Tak pernah buat lago pakai udang. Kalau pakai sardin pon sodap.

    ReplyDelete
  19. Kegemaran julia ni zaza....pandai u buat...takpe belajar dari kesalahan...leh cuba ni resepi zaza...sbb nampak mudah...

    ReplyDelete
  20. wahh..pandai kak jah cipta resepi..nmpk menarik..haritu pun penah wat begedil jadi hancur cmtu..tp bkn sbb telur kot..sbb sebelum tu wat ok je..may b kurang daging kot..kentang yg banyak..

    ReplyDelete
  21. Kak.. Klau sy buat bergedil, ubi kntng tu sy x rebus. Tkut benyek. Sbb kita dh buang knji dia. Sy goreng kntng tu sikit. Pastu bila garing sikit, angkat & toskn. Pastu tumbuk. Xde pula dia pecah.

    ReplyDelete
  22. huish...try and error x per,.nanti keh jadi perfect..SA nak cuba la zaza...nampak mcm sedap jer tuh....

    ReplyDelete
  23. Tadi tgk blog MD cite bergedil gak....gi sini pun bergedil gak...mau nak kena buat bergedil ni hehe.. .....Masa buat tu tak tanya mak nenek ke.....berlagak konon terer lew tu hehe

    ReplyDelete