Friday, October 10, 2014

Homemade Sardin Puff

Begitu lah tajuknya.. 

Sekarang ni kan asek terikut-ikut perangai SIL yang suka memasak tu.. bila tengok dia buat apa semua nak tiru.. dia masak sedap. Konon nak jadi macam dia lah ni ;P Latest dia beli arabic rice dekat kedai arab.. Raya Haji haritu dia masak nasi hujan panas guna arabic rice.. sedap hoii.. tu later lah aku tiru.. hahaha.

Hari tu dia ada whatsapp aku tunjuk gambar sardin puff yang macam beli kat bakery tu.. aku tanya dia dia beli kat mana. Selalu kalau puff kat Tesco ke Giant ke mesti tak sedap.. bila tengok gambar yang dia hantar tu automatik kata sedap.. haha propa sangat! eh memang betul weh.. nampak sedap. Tapi bila tengok environment dalam gambar tu macam kat rumah dia.. puff tu macam baru keluar dari oven. Arrghhh ni tak boleh jadi ni.

Sekali dia kata dia buat sendiri. Me is so jeles okeh!! nak jugak try buat.. tanya punya tanya dia kata nanti dia belikan pastry untuk buat puff tu. Ok fine. Terima kasih Along :))

Tadaaa.. hasilnya.. dah macam bantal kusyen je kann.. hahaha.

Kalau hasil tangan aku memang burok sikit lah rupanya. Kena cuba buat lagi sampai jadi golden golden.. baru berselera nak makan.



Korang kalau nak makan puff buat sendiri je.. jangan bazir duit beli yang tak tentu arah kat kedai tu.. belum tentu sedap.

Filling untuk puff korang boleh buat sendiri je. Kalau bangsa pemalas sangat kau pergi kedai beli filling coklat ke, kaya ke, strawberry ke, blueberry ke, tuna ke dan sewaktu dengannya. Aku pun spesis pemalas jugak. Inti sardin tu SIL aku yang bagi.. hahaha. Pastry pulak Kak Ngah yang belikan.. tinggal nak menggentel je kerja aku.. senang banyak bukan??? Untung jadi adik ipar bongsu.. hahaha. 

Haritu masa aku tak tau rupa puff pastry ni aku tanya kat Along & Kak Ngah.. macam mana nak uli.. nanti Along ajar yer macam mana nak buat bentuk semua tu.. sekali kena gelak dengan dorang.. pffffttt. 

Punya lah peghak!! hahaha.

Rupanya bendalah ni dah siap pack. Dah ada pastry ni kau tak payah bersusah payah macam mamak roti canai nak kena uli tepung bagai.. cuma kau nak lipat & isi inti je.

Ni yang aku terjumpa kat Giant haritu.

Korang kalau terjumpa puff pastry ni kat supermarket try lah beli.. balik rumah gentel sendiri, bakar sendiri, makan sendiri.. gerenti puas hati hehehe.

Meh sini duduk rapat-rapat aku nak tunjuk macam mana nak gentel puff ni.


First sekali kau mesti mau ada ini.. Puff Pastry namanya.

Kuning telur.. untuk sapu atas permukaan puff


Isi filling dalam pastry.

Macam aku cakap kat atas tadi, filling tu ikut suka nak letak apa.. stoberi boleh, blueberry boleh, coklat boleh, kaya boleh.. sukati kau lah nak letak apa pun boleh. FYI, pastry ni dia bentuk patsegi tepat. Haritu aku belah dua so dapat buat kecik2 & dapat banyak. Buat kecik2 stim sikit nak makan.. hahaha.

Lepas tu letak atas dulang pembakar. lepas tu bakar sampai warna bertukar golden golden.

Tips : Masa keluarkan puff pastry dari fridge, biarkan dalam 10 - 15 minit bagi doh lembut. Kalau masih keras nanti masa bakar dia tak jadi kaler golden.. kalau tak nanti lepas bakar puff kau jadi pucat macam puff aku ni. 


Ready to eat.

Selamat mencoba :))

24 comments:

  1. senang je kan.. heheheh.. nak try jugak ni..

    ReplyDelete
  2. ok, aku nak buat jugak. hahahaha

    ReplyDelete
  3. hoiii disebabkan ko pun boleh buat dah tentu aku pun boleh buat kannn!!

    ReplyDelete
  4. Kakak pun buat cara Zaza ni. Brand kawan pastry memang terbaik.
    Lagipun cepat buat cara ini.

    ReplyDelete
  5. Rajin dah cek kak kita ni memasak yer...Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  6. wah..menariks tu..nak try gak la nanti..bila rajin

    ReplyDelete
  7. betull..kalo puff kat bakery tu belum tentu sedap..tu yang malas beli..baik buat sendiri..nice sharing! =)

    ReplyDelete
  8. wah..dah rajin sekarang nie masuk dapur..heheheh

    ReplyDelete
  9. nampak macam mudah, boleh cuba ni weekend nanti :)

    ReplyDelete
  10. giler kentang ko zaza...sedap nih..sayangnya rin takde oven..huwaaaa!!!

    ReplyDelete
  11. baru je MIL tunjuk last week. tunggu nak membeli puff pastry pastu barulah fikir nak buat inti ape..nampak sedap sangat tu kak..

    ReplyDelete
  12. wow..nak kene try nih..cam senang jek..

    ReplyDelete
  13. Nnt aku cari. Rasa mcm nak buat jugak. Letak nutella pon sodap nih.

    ReplyDelete
  14. wahhh..untung la jd adik ipar bongsu..senang je rupenye klu ade pastry ni..baekkk..klu jumpe nk bli..tggl nk wat inti je..

    ReplyDelete
  15. Sis zaza, mmg tabik hormat kt you sis...
    Bagus meniru dlm dunia masakan espeacially kakak ipar ni...org terdekat lg byk tunjuk ajar...wauuuu puff pasty tu selalu nampak jual kt pasaraya...nanti nk cuba la buat inti...buh pemanggang ajaib...aummmmmmmm tq sis kongsi

    ReplyDelete
  16. Kesian ko dik terkebelakang 10 tahun haha....weyh cik Bedah bab pastri siap ni mmg dah tahu lama....dulu masa tgh kemaruk memastri mmg selalu buat ni, la ni dah maleh....tak yah makan ajelah hihi

    ReplyDelete
  17. pasni kak jah bleh jual kt opis tambah pendapatan kata nye hahhaa ;p

    ReplyDelete
  18. wah bru tahu ada pastry puff... ini jadi smgt nk cuba

    ReplyDelete
  19. tahniah cik jah...dah terror skang ni masak...hebattt

    ReplyDelete
  20. Fiza pun frozen karipap/pau/pulut panggang, nanti tolong promote yerrrr..
    Den bagi komisen 20 parsennnn ( ala ala citer P. Ramlee)...hahahaha

    ReplyDelete
  21. eh ada gak yg instant ye,, saya pon peqak gak xtau huhuhu,, nampak sedp tu kak,, bila nak ajak g umah hikhik

    ReplyDelete
  22. Ooo senang jer rupanya.. selama nie dok igt susah sangat la nk buat puff.. macihhh darling.. kalau rajin nk buat jugak nnti.. skrg tak rajin lagi.. layan gambar u jer dulu sambil seruuuu mood rajin serap masuk....=D

    ReplyDelete
  23. Good idea utk bf anak pagi2...dak pon bila ada tamu imergency nak mai rumah.

    ReplyDelete