Almost hari-hari tengok Suria Amanda (SA) up entry gambar & cerita makanan yang dia masak/tapau. Jelly betul I tengok gambar-gambar makanan dia yang yummy yummy kat blog dia. I pun apa lagi.. pergi gali balik gambar-gambar masakan yang I masak (entah bila tahun punya gambar.. hehe).
p/s: ini bukan saingan tak sihat ye.. I bersaing sebab tak ada
cerita nak update kat blog (gambar makanan je pun). So, gambar makanan
adalah salah satu mangsa penyelamat yang bila bosan bosan, kita boleh up jadi
satu entry… muahahahaha
Gambar pertama.
Sayur kacang buncis goreng & Sambal ikan masin cili padi #SIMCByZaza
dengan petai
Gambar seterusnya… semua yang berasaskan udang.
Kenapa gravy dia jadi kaler oren oren bukan kuning kuning? Kajian telah
menunjukkan… sepatutnya kepala udang tu harus dicabut ya! Kalau tidak nanti
otak udang yang kaler oren tu terkeluar masa kau goreng udang (half cook) tu.
Bila nak pakai balik minyak tu campur dengan butter, automatic dia jadi kaler
oren. So, tak cantik.
Sekian terjemahan akak kali ni 😜
Jangan mintak recipe. Pergi je google atau tengok kat IG. Sekarang dah
ramai perempuan/lelaki yang buat video masak 1 minit kat IG diorang. Just learn
& try je sendiri kat rumah. Kalau malas, kau pergi je order kat kedai. Lagi senang!
Ya Allah , menggugat iman betul tengok gambar udang-udang tu . Thanks untuk info tu , saya pun baru tau kalau tak cabut kepala tu akan effect warna kuah dia .
ReplyDeletesedapnya semua
ReplyDeletesemua update makanan .. habislah diet i .. terliur memanjang. karang mulalah lapar. hahaha
ReplyDeleteya betul kak! gambar makanan adalah modal bila idea non hado. godek lah gambar yang ada nak buat entri. hihi..okay kak, penjelasan terang lagi berlampu. Banyak menu udang kak :)
ReplyDeletesambal petai tu alahaiiiiii...kekejaman jenis apakah ini?
ReplyDelete