Friday, November 8, 2019

Hatyai - Dimsum πŸ₯£ Chabura Murah & Halal

Day 1

7am - Welcome to Thailand

Lega rasanya lepas semua dah chop passport. Benda pertama yang i nampak kat situ, signboard "Welcome To Thailand", jadi... mari kita lintas jalan bergambar dengan signboard itew πŸ˜„

P/s : Kat sini kena hati hati tau kalau nak melintas.. Sebab lori yang lalu lalang jalan tu laju laju macam F1. Tatot titew wak πŸ˜‚


Selesai bergambar kat signboard sempadan Malaysia - Thai, Abang driver bawak kitorang pergi breakfast dulu sebelum ke Masjid Negeri, Songhla Old Town, Samila Beach & Check-in Hotel.

Perjalanan dari border ke Hatyai ambik masa dalam patploh minit ke sejam... depend on traffic. Kalau tak jammed, less then 1 hour boleh sampai. Haritu  sebab  awal nau nau kitorang sampai border.. so awal lah sampai & awallah dondang kitorang pergi breakfast πŸ˜„

Alaa dimsum je.. kalau makan pagi-pagi tak tercela nya kat perut kau tu nyah! πŸ˜… Lagi pun memang dah ada dalam itinerary nak breakfast dekat Chabura ni. So.. let's go bebeh πŸ˜‰

8am - Breakfast di Dimsum Chabura
Kat sini bila tengok jumlah  dimsum  dia yang ada dalam fridge tu.. ada dekat seribu jenis i rasa. banyak giler. Patutlah tempat ni famous. Patutlah jugak orang Malaysia wajib datang sini makan dimsum. Now i dah tau jawapannnya. Paling best pukul 6am dia dah bukak kedai. Lepas tu berduyun duyun orang datang. Mejoriti semua muka muka orang Malaysia πŸ˜‚




Dari depan ni sampai hujung sana dalam fridge tu semua dimsum. Ada yang tak letak dalam fridge tu semua pau & apatah diorang sebut haritu lupa dah. Nanti i tunjuk gambar 1 by 1 ye πŸ€—

Terus terang cakap.. I ni kg.com.my tau! seumur hidup tak pernah makan dimsum. Kau caya? Yes! Silalah percaya πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ dah la tak pernah makan dimsum, first time makan tiberrrrrrr sampai Hatyai hahaha. Hebatnya seorang Noriza!! Haaa tepukkkkk πŸ‘πŸΌ πŸ‘πŸΌ πŸ‘πŸΌ 

Ada yang tanya i haritu kenapa tak ramai orang.. Ate, kitorang first customer pagi tu.. Van kitorang pun parking betul2 depan kedai. Lepas kitorang dah pilih dimsum sekali tengok bervan van orang sampai. Penuh kedai.

Jom I tunjukkan gambar gambar dimsum yang hado. Banyak tau! Korang kena tengok semua gambar yang i letak kat bawah ni nanti.

Ready? ok jom! 







Hambekkkkk!! πŸ˜‚πŸ˜‚ Gigih dari satu pintu ke satu pintu akak bukak semata nak snap gambar dimsum dalam tu πŸ˜‚πŸ€£

Ada lagi.... 






Ni yang area pau pau & apa ke tah nama dia yang bukan jenis pau tu.. susah nak nyebutnya. Then, lepas order nanti diorang stimkan.. Jangan kau stim pulak tengok gambar ni! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚



Geram tengok pulut mangga pulut enam benua.. gicheww πŸ˜ƒ Yang belah sana sikit tu ada miangkam.. Dua-dua tu favorite i πŸ˜‹


 Pilih ye jangan tak pilih

Kemain kusyuk masing masing memilih. Macam pilih ikan kat pasar gayanya πŸ€£πŸ˜‚

Dah pilih nanti dia stim kat sini. Service pun cepat. Tepat  sampai atas meja.

Ni meja kitorang. Mariah uolls!! πŸ˜‹ πŸ˜‹

Us


Pulut mangga ni makan share share dengan diorang. Kalau makan sorang tak habis ni. Miangkam tu i dah bukak balut plastik ingat nak makan.. Bila fikir balik karang buatnya perut memulas nak teberak.. Naya je. Dah la ada halia, limau, bawang segala dalam tu πŸ˜‚ suruh orang tu balut balik dengan plastik, ingat nak makan kat hotel.. Last last sampai bawak balik ke KL hahaha. Order pulak kopi o.. takut karang berlawan dalam perut.. miangkam bergaduh dengan kopi o..  Haru jadinya πŸ€£πŸ˜‚πŸ€£πŸ˜‚



Ni lah kedai Dimsum Chabura yang kitorang makan haritu. Actually dia ada dua kedai. Satu jedai tu just next to 7 Eleven je sebelah kedai ni. Tak silap i ni kedai kedua dia sebab dengar kata kedai pertama selalu full house.. so dia buka satu lagi. Abang driver kitorang cakap kedai ni dia buka share modal dengan adik beradik tokey kedai tu. Tah betul tak tidak tak tau lah 🀭 sebab i pun first time makan kat sini.



Settled makan. Bayaran semua sama rata. Divide by 8 orang. Tak kira apa cara kau makan sekalipun.. kau makan sikit ke makan banyak ke makan ganas ganas ke.. Bayaran tetap sama rata πŸ˜… itu dah memang perjanjian kitorang 😊

Budget:
Cost semua makanan termasuk minuman, miangkam & pulut mangga = Tbh878 = RM119.35

Bahagi 8 orang
Tbh109.75 (seorang) = RM15 (seorang)



Worth it kan? for me, YES! Dan MURAH!

Address:
Khlong Hae, Hat Yai District
Songkhla 90110, Thailand


Business hours:

Thursday6am–2pm
Friday6am–2pm
Saturday6am–2pm
Sunday6am–2pm
Monday6am–2pm
Tuesday6am–2pm
Wednesday6am–2pm


Contact#: +66 64 746 5040

6 comments:

  1. wow wow wow..boleh tak nak komen wow banyak². excited tengok dimsum dia super banyak. kalau datang sini mahu sejam dua jam pikir nak ambil yang mana..haha

    ReplyDelete
  2. perghhhh kami yg tengok gambar ni pun meleleh ayaq liur baqhang. hahahaha

    ReplyDelete
  3. Apa kat resit tu tulis 'nasi gorang' Diorang memang sebot cam tu ke?

    ReplyDelete
  4. Geram plak i tgok dim sum tu semua..dah la i hantu dim sum...dapnyaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Tadi pi blog Ibu Lala di apun makan dimsum kat sini... Tengok gambo kat sini, jadi teringin pulak nak pi Hatyai wei hihi...Betul ke tak pernah makan dimsum? Mcm tak percaya je?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah