Friday, February 14, 2020

Demam Biasa atau Influenza A Infection? ๐Ÿค’

Bertalu talu received DM, PM, call, WhatsApp & komen kat FB yang bertanya tentang kesihatan NJ lepas viral kat FB. Viral lah sangat ๐Ÿคญ ๐Ÿคช

On behalf of NJ, i nak say thanks to our dear friends & family yang mendoakan ๐Ÿคฒ๐Ÿปkesihatan NJ back to normal. Alhamdulillah NJ dah sihat semula tapi belum fully recovered. (setakat entry ni ditulis 3 minggu lepas) LOL.

Well, he supposed have to quarantine beberapa hari kat rumah lepas discharged Jumaat 24 January 2020. Tapi..... (to be continued).

Bermula kisah NJ dijangkiti Influenza A

Cut it short.. NJ dapat Influenza ni dari kawan dia masa diorang sama2 pergi memancing kat kelong sungai kat Pekan, Pahang few weeks back (17 - 19 January 2020).

Nak dijadikan cerita, one of his friend yang ikut tu demam. Bila dah demam, batuk, flu bagai.. Memang senang berjangkit lah gamaknya. So, suspect utama NJ dapat Influenza ni, dari kawan dia yang demam tu. According to NJ, malam masa sampai kelong mancing tu, dia tidur sebelah kawan yang demam tu. Hmmm memang mengundang sangat ๐Ÿคฆ๐Ÿป‍♀️

Dah rasa macam nak demam

Habis 2 hari 1 malam kat tempat mancing tu, masa dah gerak dari tempat memancing, NJ call i.. dia bagitau yang diorang dah nak gerak tapi akan singgah Bentong makan lemang to'ki & singgah makan durian. Dat time pun dia ada bagitau rasa macam nak demam. I pun fikir alaaa demam biasa je kot. Anjer angat laki ai ni ngadu ngadu demam pulakkkkk ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

After few hours dia pun sampai rumah. Masa sampai rumah tu dia ketuk pintu macam nak roboh!! Kuat giler!! ๐Ÿ˜ณ ingatkan kena kejar hanjing ke apa. Buka2 je pintu, dia terus campak bag.. Terus terjelepok atas katil sambil suruh i selubungkan badan dia. Dalam hati masa tu ehhh kenapa ni? betul ke deman ni?? ๐Ÿ˜… Rupanya betul nok!! Dia punya gigil tu memang main machiemmmm. Lepas tu dia meracau macam kena sampuk. I dah start takut time tu. Apahal meracau merengek ni.. dah lah baru balik memancing.. balik balik je meracau?? Tersampuk air sungai ke apa dia ni?! ๐Ÿ˜ณ

Hari yang dia balik tu (Ahad) tu berselubung dari tengahari sampai ke esoknya. Ajak pergi klinik tak nak, apatah lagi Hospital. Ketegak pulak tu!!

20 January 2020 - Check in di KPJ Ampang Puteri


Kalau tengok jam kat dinding tu, time ni tengah tunggu Doc panggil masuk bilik untuk check. Bila Doc dah check, Doc tanya nak ambil darah je ke atau nak admit terus? laju laju jawab on behalf NJ suruh masuk wad. Risau nok! sebab kat rumah dia meracau. Meracau tu sampai buat i jadi seram.. tersampuk ke laki aku ni? sakit apa sampai meraung meracau sampai macam tu sekali?! Karang kalau balik rumah buatnya demam dia makin teruk.. siapa nak check? setakat nak bagi makan panadol je boleh lah. Terus tolak masuk Emergency Room (Green Zone), nurse datang terus cucuk lengan nak drip air. Kawan ni dah menggigil gigil kesejukan kat katil. Kejap terlelap. Kejap terjaga.. bila terjaga, mesti dia pandang ke arah i. Takut i lari lettew ๐Ÿ˜œ i ada je kat sebelah dia sambil dok usap-usap kepala dia nak bagi dia tenang. holoh holoh panggg karang baru tau! ๐Ÿ˜‚


By the time teman NJ kat Emergency, nurse panggil suruh register untuk admission.


Abaikan je muka orang sakit yang naik "Wilcha" tu ya ๐Ÿ˜„


I rasa dekat2 dua jam lepas tu baru dapat naik wad. Rasanya dalam pukul 11+ macam tu. Dapat masuk wad, terus rest. Masa NJ tengah rest tu i cakap i nak balik kejap tengok anak kat rumah. settle apa yang patut kat rumah then i datang sepital balik. Malam tu i tidur hospital. Pagi2 pukul 6 i gerak balik rumah.. siap2 nak hantar budak2 pergi sekolah pulak.

5 Hari di Ward Mengidam nak Minum Kopi O & Makan Churros

Sepanjang NJ admit, i pergi kerja mcm biasa je. Balik kerja baru datang hospital. Oh cuma 1 hari je masa hari kedua admit i EL sebab nak jaga dia. Hari ke tiga kat hospital, dia mula request nak minum kopi o... i be like ๐Ÿ˜ฒ biar betik dia ni!! sejak bila laki ai pandai minum kopi hitam???? Ok layankan je. Berlari i dengan KhaNish ke Ampang Point masuk Giant beli kopi instant & brown sugar. Sambil2 tu merayap dalam Ampang Point tu jugak hehe.



Hari ke empat, dia mintak nak makan Churros pulak. Tapi nak yang cinnamon. I kirim suruh Khairine belikan Street Shurros kat MyTown. I tanya dia kenapa tiba2 nak makan churros.. NJ cakap dia nampak kat IG si Tomok dia baru bukak franchise Street Churros.. terus telan2 ailio mintak kat bini nak Churros ๐Ÿ˜ต


Bergelimpangan budak2 ni kat wad meneman apak dia. Alas diroang tu sebenarnya sleeping bag i beli kat Mr. DIY. Dah emergency.. kat rumah tak ada benda alas macam tu.. pergi DIY, beli je lah asal boleh ๐Ÿ™ˆ


Gambar kenangan family portrait dalam wad hehehe

Hari ke Lima Dah Boleh Check-Out Tapi.... Kaki Pulak Terseliuh

Hari kelima. Hari Jumaat tu office i dah tutup sebab esoknya dah CNY. So advantage untuk i tak perlu nak ambik cuti untuk uruskan discharge NJ. Kebetulan pulak i need to settle my personal errence sebelah pagi. By afternoon ke petang ke macam tu ingat boleh lah keluar wad.

Settled my errence, i got call from NJ. Dia cakap anytime je dah boleh ambik dia kat hospital. So i pun kutip budak2 kat rumah bawak diorang ke hospital. Senang sikit ada dua orang tentera ni.. boleh tolong2 angkat barang ๐Ÿ˜ƒ 


Before that, sebelum bawak apak dia keluar.. i bawak Danish dulu ke Emergency as outpatient. Kaki terseliuh pulakkkkk. Adoiii macam2 hal. Rasa nak belah dua je badan ni. Nasib baik supermak!


Nothing serious. Doc cakap cuma legeman strain je. Alhamdulillah. Kalau tidak, apak kau keluar, kau pulak sambung duduk sepital.. acaner tu?! ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚



Alhamdulillah, discharge petang Jumaat (24 January) dapat lah sambut raya kat rumah.. ๐Ÿฎ๐ŸฎGong Xi Fa Chai ๐Ÿฎ๐Ÿฎ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

4 comments:

  1. tudiaaaa...mengidam churros..tanya dia masa tomok buat live tu nampak kakak tak? hahaha..i ada cover event tu kat Seremban..well nasib dah ok..influenza ni mmg dia jahat sikit...badan jadi lemah giler and seram2 sejuk macam tido dalam air batu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Sis Zaza, jemput sertai give away dengan hadiah tunai RM1000 oleh Mamapipie & Friends.



    Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

    1 x RM200



    Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

    2 x RM100



    Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

    14 x RM50



    Penyertaan sangat mudah & tarikh tutup giveaway pada 29 Feb 2020. Klik sini sekarang untuk sertai.

    ReplyDelete
  3. Moga dipermudahkan rutin harian Zaza dan family.

    Nak bagi ceria mai lah join give away ni..

    http://aizamia3.blogspot.com/2020/02/giveaway-wang-tunai-rm1000-by-mamapipie.html?m=1

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah