Tuesday, March 5, 2019

Lunch di Itik Salai Masthar, Kajang

Last 2 weeks on Sunday, plan sebenarnya nak pergi breakfast kat Kedai Makan Pok Nik, Sungai Ramal Kajang. Well janji melayu selalu tak pernah dicapati.. hahaha. Biasa la noq.. siapa yang suka bangun pagi-pagi buta kalau dah hari Ahad ye dok? padahal pagi tu i memang bangun awal pagi macam biasa.. lepas suboh terus hantar anak-anak ke sekolah sebab ada sports pagi tu. So plannya lepas hantar budak-budak ke sekolah, terus nak gerak pergi breakfast kat sana. Dat day NJ tak ada. Kerja. So i made plan nak breakfast la dengan si Zaimee.

Lepas tak jadi breakfast kat Kedai Pok Nik tu, tukar plan. kononnya nak brunch. tapi disebabkan balik hantar budak-budak dari sekolah tu, i mengemas rumah.. tunggu Zaimee roger, tak roger-roger. I assumed dia terlajak tido la pagi tu. maklumla Ahad kannn. Dah pukul 11am, i WhatsApp Zaimee cakap kita brunch je babe. Plan punya plan, decided to  nak pergi Molek Cafe, Jalan Ipoh. Zaimee tanya pukul berapa nak jumpa.. i said pukul 1pm la kita brunch terus. Pastu kena charut.. kalau dah pukul 1pm tu bukan brunch la namanya.. hahaha. eh lantak la.. janji dapat makan pukul 1pm πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Pastu fikir2 macam familiar je nama cafe tu.. ohh baru teringat. Adik si Kak KM punya kedai. Zaimee cakap kat sana banyak choice makanan.. mostly masakan Ganu, daging salai and berbagai-bagai lagi la. I tengok kat FB dia terus WOW #TelanAilio dah la lapar.

Kitorang pun berjanji jumpa kat sana terus dalam pukul 1pm. Masa otw tu, dengan hati gumbira membayangkan makanan-makanan zedap kat sana, tiba-tiba Zaimee called. "Zaza Abdul Latif.. weekend kedai tu buka pukul 5pm" terus rasa nak tekan break kereta time tu (lolz tak klakar 😜)

Terus cakap kat Zaimee kita meet up kat area situ dulu la, then baru decide next plan nak lunch kemana.

Sebulat suara telah dibuat. We go to Itik Salai Masthar, Sungai Ramal, Kajang. Ok, lets jommmmmm. Walaupun dalam hati be like.. wehhh jauhnya la dari Jalan Ipoh nak seberang sampai ke Kajang nun πŸ˜…πŸ˜…

Tak apa. Redah je.

Sampai sana dalam pukul 1.30pm. Dat time memang orang tengah mencanak la ramai cari makan. Yang kitorang ni pn sampai tepat la pada masa yang tengah mencanak tu πŸ˜‚πŸ˜‚

Sampai je terus kagum tengok binatang-binatang yang disalai.. like wowwww sedapnyaaaa sambil usap perut hahaha.

Daging, ayam, itik salai meyalai.

Jalan depan sikit tengok.... nahhhhh beratur panjang namatey #LapPeluhKatDahi

Masa beratur sambil lap peluh tu, sekali terdengar Abang Busking kat tepi tu buat announcement, katanya jangan tersalah lane ye.. Kiri lane untuk makan sini, kanan lane untuk tapao. I pun ushar la mana satu lane kiri, mana satu lane kanan. Sekali nampak lane kiri tu tak panjang macam yang dalam gambar kat atas ni. Rupanya lane yang panjang ni lane nak tapao. 

Gumbiranya hati, terus i kedepan.

Ni la lane kanan tu. Lane kaunter bungkus. Ok gak dia buat macam ni kan.. at least systematic sikit. tak bercampur dengan orang yang nak dine in & nak membungkus. Ada info kat gambar atas tu.. Kaunter Bungkus buka dari pukul 11am - 10 malam.

Sampai turn i, akak muka ketat ni (serious muka dia memang ketat time tu. tak tau la apa yang tak kena dengan dia.. hahahaha) dia kata yang ada masak lemak daging salai & itik salai je ada dalam belanga-belanga depan dia tu. Ok la kakak muka ketat.. bagi saya 2 mangkuk daging salai & 1 mangkuk itik salai. Dah ambik 3 mangkuk salai-salai tu, i terus ke depan ke kaunter bayar sebelum ke kaunter nasi pulak. Konsep kedai ni dah ambik lauk, bayar dulu & cakap kau nak berapa pinggan nasik lepas dah bayar, ambik nasi pulak.. gichew.

Yang ikan & ayam salai aku tak sure pergi mana. Dah akak muka ketat tu kata "ni daging, ni itik" terus tak jadi nak tanya kemana perginya si ikan & ayam salai.. hahahaha. Bukan takut. Nyampah. Karang kalau aku tanya dia buat muka ketat, takut aku curah seperiuk masak lemak tu atas kepala dia karang!! hahaha #KakakIsGarang


Saja letak dua gambar lebih kurang sama kat sini. Sebab i rasa dua gambar yang i snap ni cantik. #kbai 😁

Masak Lemak Itik Salai
 Masak lemak Daging Salai

Order 3 mangkuk, 2 mangkuk daging salai, 1 mangkuk itik salai. Actually i tak makan itik. Ambik pun sebab Zaimee yang makan. i duk pulun makan daging salai je.

Harga pun murah.
Masak lemak Daging Salai = RM5 semangkuk.
* Portion untuk seorang memang sesuai. Daging dia pun cukup la kalau untuk menampung sebesar perut i ni.

Masak lemak Itik Salai = RM7 semangkuk.
* Portion pun lebih kurang sama dengan daging salai. memang sesuai la semangkuk tu portion untuk sorang. Kalau rasa-rasa tak cukup, kau order la bermangkuk-magkuk πŸ˜œπŸ˜…


Ulam-ulam, sambal belacan, tempe 3 keping.
Total hangus RM26++ termasuk air. Ok kan? murah.





Makan pakai tangan memang niqmat. Tak heran orang yang beratur tepi meja tu nak tengok kau makan dengan gaya buruk lantak kat situ.. janji i bahagia hahahaha.

Berpeluh-peluh tengahari tu makan. Mana tidaknya. dah la ramai, penuh orang kat situ, datang pulak memang tengahari rembang matahari terpacak atas kepala. Tempat tu pulak memang bangsa panas. Tapi puas hati la. masakan masak lemak dia memang sedap. masak sendiri pun tak sesedap dia haha. Sebenarnya kau tak pandai masak okeh! #CakapkatDiriSendiri

Next time boleh repeat lagi.

Korang yang teringin nak try, boleh cari kat address bawah ni. Im sure ramai yang dah tau tempat ni. Sebab dah lama viral. I je yang baru-baru ni berkesempatan pergi.

Waze:
Itik Salai Mashtar
Address:
Kampung Sungai Ramal Dalam, 43000 Kajang, Selangor

Business hour :
Tuesday
11am–10pm
Wednesday
11am–10pm
Thursday
11am–10pm
Friday
11am–10pm
Saturday
11am–10pm
Sunday
11am–10pm
Monday
11am–10pm

4 comments:

  1. Ketatnyaaaaaa muka ko kak long...apapun sedap betul nampak masak lemak tu ha..nak terjah la nanti bila2 free

    ReplyDelete
  2. Bestnya mkn ala ala kampung camni. Bertambah2 nasi πŸ˜‹

    ReplyDelete
  3. kena gigihkan diri jugak ni ke kajang demi gulai salai2 :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah