Entry ni bukan nak
mengajar masak. Gambar-gambar yang akan dipaparkan semua hasil dari air tangan
i. I masak “cara I” bukan “cara you” so adalah diingatkan disini, bila I dah
kata cara I, mohon jangan panas ye bila “cara you” tak sama dengan “cara I” 😄😄😄
Bahan-bahan:
- Steamboat Choice dalam
packet brand Figo
- Pes Tomyam (any brand)
- Serai (hiris serong)
- Lengkuas
-Akar Ketumbar
- Daun Ketumbar
- Tomato Cherry
- Cauliflower
- Bawang besar
- Daun Limau Purut
- Air perahan limau
nipis
- Sos ikan/ garam (dua
benda ni sama-sama masin, so kalau tak ada sos ikan, pakai je garam)
Cara:
- Rebus
air sampai medidih
- Masukkan
akar ketumbar, lengkuas, serai, tomato cherry, daun limau purut
- Lepas
5 minit, masukkan pes tomyam. Ikut suka nak pekat kea tau cair mana.
- Masukkan
cauliflower.
- Nampak
dah half cook, boleh masukkan bawang dan air perahan limau nipis & fish
sos.
- Masukkan
steamboat dalam packet tu dan taburkan
- Rasa
la apa yang tak kena, adjust kuah tu
- SIAP!
😊
Idea buat Toyam
steamboat ni dari IF Rosehayati. I suka car ani sebab tak payah nak masukkan
bermacam-macam binatang laut (basah). Beli yang dalam pack ni pun macam-macam
ada dah dalam tu.
menarik dan senang. boleh la try nanti :) thanks for sharing
ReplyDeleteSenang je rupanya buat dia yea :D
ReplyDelete