Friday, June 20, 2014

Kek Batik

Dah lama sebenarnya permintaan dari Nizam suruh aku buat kek batik. Korang tau kan aku selalu kata aku ni dah tua ganyut.. Hah soheh-soheh lah Kak Jah dah tua ganyut.. Boleh pulak lupa nak buat. Nizam ni jenis yang tak suka cakap banyak kali.. kalau sekali dua dia cakap dia assumed aku dah boleh paham dan ingat. Tapi sayangnya.. tanggapan mu salah wahai Abang Jebat!.. muahahahha.

Ini bukan kali pertama aku buat. Aku rasa dah lebih sepuluh kali kot aku buat kek batik ni..amboi cerita tak nak kalah kau Jah.. hehehehe.. eh betul lah dik.. akak tak tipu.. :D 

Semalam lepas baca blog LieyaLatif berBBQ weekend lepas dengan family dia, terus aku whatsapp Nizam.. 

Zaza : "Bie kalau dapat BBQ weekend ni best kan" 
Nizam : "Kalau dapat kek batik lagi best kan"
(Pffffttttt.. terkono mokcik.. terus tutup muka dengan kain burok hukhukhuk)
Zaza : "Ok lah balik kerja ni kita pergi supermarket carik barang yer".. 

Lepas tu dia terus senyap tak reply whatsapp aku.. Nampak tak tahap pemalas dia macam mana?? dengan harapan dia tak reply kononnya dia tak payah teman aku pergi beli barang lah??!! you silap Bie.. I lagi bijak dari you.. hahahaOooo makan you nak eh.. teman I pergi beli barang tak nak eh??!!! Ggggrrr gigit telinga karang baru tau.. 

Hehehe. Gurau2 je Bie.. don't take it serious okeh :) Padahal takut gak ni.. karang dia baca blog aku.. balik rumah dia ketok kepala aku dengan lesung batu.. mampos aku hahaha.. *PeaceYow* :D


Terhasil lah malam tadi atas bantuan Abang Jebat ku.. hahahaha.

Nizam kata kenapa I tengok ada orang buat biskut dia tersusun rata je.. kenapa you punya celoreng2.. Eh biskut batik memang lah celoreng2 kann?? hahaha (kaber line sangat Kak Jah).

 Rupa memang burok.. dia punya rasa tak berapa sedap. hahaha. 

Tu yang aku pelik.. ini bukan 1st time aku buat.. everytime buat mesti lain2 rasa.. aku rasa ada sekali je aku buat menjadi.. itu pun masa 1st time buat. 

Cerita semalam kat dapur sampai berpeluh2 aku.. habis semua peluh jantan betina keluar hadap periuk.. dah macam kacau rendang sekawah buat tempahan raya kaedahnya.. hahaha. Siap panggil Nizam tolong lagi.. "Bie meh sini tolong I kacaukan coklat ni kejap.. sementara I nak masukkan biskut dalam periuk ni" tak banyak cakap terus tolong kacau.

Skali masa kacau2 coklat aku tengok campuran coklat & butter berair pulak.. terus panic menggelabah tak tentu pasal.. #LapPeluhKatLenganBaju yang si Nizam cakap "Cuba you buang air tu" tak cerita banyak aku angkat periuk panas tu terus curah air dalam coklat tu dalam sinki.. pandai kan??!!

Hasilnya???

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


-


Kau mampu buat kek batik keras macam ni?? siap boleh pacak pisau okeh!!.. kau boleh buat?? hahahahhahaha. Nasib baik aku tak lempar kat dinding semalam.. kalau tidak mau runtuh rumah.. keras nak mati.. 

Nak jaga hati bini punya pasal Nizam makan jugak. Terima kasih banyak2 Bie.. sedap kannn?? hahahahahaha.

35 comments:

  1. hahahaha..keras nak mati!hahahaha..adoiiiiiyaiii...

    ReplyDelete
  2. hahaahh tahap letih mcm masak rendang seperiuk yeee...lawak la ko ni zaza oiiii.... pandai laki ko twis kan...ko ajak bbq, die mintak kek batik..sebelum die basah ketiak mengipas ayam, baik die bagi ko basah ketiak dulu kaco kek batik....

    tapi beb, aku tetap terliur tgk kek batik ko...nampak sedap berkilat....mcm nak buat gak laa weekend nie...ade aku gi alamanda lunch hour kang cari bahan ni heheheheeh

    ReplyDelete
  3. jadi je zaza kalau keras..
    memang camtu tau kalau buat kek batik..
    rin kalau buat pun tak tersusun elok..
    tp yg pntg anak2 suka jah

    ReplyDelete
  4. wah kak jah walaupun
    kek akak nampak sendu..tapi coklat dgn ramuan lain lengkap..
    org ckp lg buruk rupa kek batik tu lg sedap.. iye ke idak kak :P

    ReplyDelete
  5. Don't judge a cake by its 'tupperware'. Hehe. Rupa kek tu je cincai, tapi rasanya sedap la tu kot.

    ReplyDelete
  6. asal ada rupe menjadi sikit dah kira okay kak.yang penting masih boleh makan tak membazir masuk dalam tong sampah.. :)

    ReplyDelete
  7. part yang last tu kelakar.. hahaha.. tapi sejuk sikit hati bila en. suami makan gak lepas peluh jantan betina keluar buat kerja tu kat dapur..

    ReplyDelete
  8. hihihi kelakar pulak baca :D
    tak apa nanti cuba lagi..

    ReplyDelete
  9. takpe..walau tak cantik di luaran,tetapi dalaman tetap sodap kan zaza...

    ReplyDelete
  10. tergelak ecah baca yg last sekali tu..haha..ecah pon teringin kek batik dari awal preggy lagi smpai sekarang xbuat2..hehe

    ReplyDelete
  11. tak reti cane nk wat kek batik lembut.kalau mimah buat sokmo keras...takpolah.janji sodap..hewhew

    ReplyDelete
  12. hahha...cicah dgn air milo panas msti lembut punya! nampk mcm sedap kira ok la tu kak jah ;p

    ReplyDelete
  13. kek batik ni kena pandai adunan coklat kan kak. ok da dpt idea nk buat weekend ni,

    rindu kakak gojes

    ReplyDelete
  14. hahaha hentam saja la... jnji boleh makan...

    ReplyDelete
  15. Hahaha. Lawak la. Nk try buat la nt. xpnh buat kek batik. Teruk kn bunyik huhu

    ReplyDelete
  16. wow.... sedap kak.. ada lagi x ? nak g amek kat umah kak hehehehehe :)

    ReplyDelete
  17. Tak pernah seumur hidup cik Bedah buat kek batik.....tengok org buat pernah le....Betulkan cik Jah.....bila tengok blog org berbbq kita pun teringin pulak nak berbbq niat kita bukan nak berlawan pun.....cuma kepingin ajos hehe...
    Kek batik ni lagi keras kejung lagi sedap....Lagi sedap kalau makan sampai patah gigi sebatang haha...

    ReplyDelete
  18. Hahaha kelakar betul baca... tapi gitu la... walaupun dah buat byk kali... still ada masa2 yg menda tu xmenjadi... huhuhu

    ReplyDelete
  19. tak pa cuba lagi.. practice make perfect

    ReplyDelete
  20. tudiaaaa...siap pacak pisau lagi tue..hehehe.. itu la marah lagi kat nizam..kan dah tak jadi..hehehe

    ReplyDelete
  21. try & error..biasalah walau kita dh buat beberapa kali sesuatu resepi...hasilnya tetap tak sama...

    ReplyDelete
  22. tersembur air aku minum bace kisah kek batik kak zaza....
    muahahahahahahaha...

    ReplyDelete
  23. Teringin nak buat kek batik juga kak za tapi malas sbb nak kena kacau lama (dasar pemalaskan)...hihi

    ReplyDelete
  24. Tak pelah..asal ada rupa dah ok dah tu kak zaza..hihi

    ReplyDelete
  25. Gelak je SA baca..if suruh SA yg buat...mampus x dpt buat de...demmm I olls is tangan bangku....usah ditanya bab buat kek ke biskut...

    ReplyDelete
  26. Banyak bunda baca resipi kek batik ni lain2 kan?..macam2 cara dan kaedahnya...

    Tapi bunda dan anak2 tetap setia dengan resipi kek batik yang bunda buat tiap tahun..

    Zaza cer try buat ikut resipi bunda tu...memang ada jer dalam entri popular bunda tu...tak berganjak2...dah lama dah......

    ReplyDelete
  27. hahahaha, tak patah ke gigi en nizam tu makan kek batik kak jah tapi kira okey lah menjadi juga...ema baru sekali try buat...bukan keras tapi biskut lembik..tak ada siapa sudi makan..buang jer.

    ReplyDelete
  28. Pertama sekali julia sangat kagum....sebab zaza kuat semangat nak mencuba...bukan senang nak jadi senang, so zaza, jgn putus asa, cuba lagi tau buat kek batik...pastu buat cheesekut...series sedappppp gila cheesekut lepas keluar dari peti ais hehehhe....

    Zaza, Nizam cakap biskut you ada celoreng-celoreng eh hahahhahaha ni stail askar mmg kena buat celoreng2 baru adventures hehehhehe....yang penting letak pisau tu kerlassssssss...tu tandanya zaza kena cuba lagi heheh

    ReplyDelete
  29. Ok la tu..sanggup juga buat utk husband even busy ...:-)

    ReplyDelete
  30. dulu masa pestime aku buat pon gitu.kalau balik dinding kompom rotak! hahaha.salah teknik tu senah.ce google lain dan SILA JGN DERHAKA PADA RESIPI.hahaha

    ReplyDelete
  31. hahaha.. kelakar la akk ni.. sy pun kalau buat mcm akk juga jadinya.. celoreng2,, pastu keras.. saya rasa keras sebab terlebih lama kacau atas dpur kut..
    adik lelaki sy buat elok cantik lagi.. siap coklat dia leleh sikit pastu lembut je..

    ReplyDelete
  32. Takut aku baca statement ko Jah sampai pisau terpacak..kau guna apa sampai jd keras tu kek batik tu?

    ReplyDelete
  33. Hahahahahahaa..mati la weyyyyy keras kematuuuuuu ! Lari masuk batu belah batu betangkup laki ko dibuek nyerrr.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah