Friday, June 6, 2014

Kuih Udang Alor Gajah, Melaka

Dulu aku pernah dengar ada kuih udang famous kat Alor Gajah.. tak silap nama kedai tu "Kuih Udang Sedap Nak Mampuih" hahaha rare giler nama kuih udang ko bang oii. Tak sure kuih udang yang aku makan haritu kat Alor Gajah ni the same one atau yang lain. Bila aku tanya Nizam dia kata dia sendiri pun tak tau... dia cuma tau kat mana kedai lama kuih udang ni sebelum dia pindah ke tempat sekarang. Oiiiii apa ni??!! kata orang Melaka.. tak kan tak tau kot??!! Ye lah tak semestinya semua orang Melaka tau kewujudan benda2 macam ni kann.. Lagi pun Nizam bukan duduk Melaka.. cuma kampung dia je kat Melaka.

Kejadian ni masa balik dari mandi2 kat A'Famosa Water World haritu. Aku skip dulu entry mandi2 tu yer.. bagi hakak up cerita makan kuih udang ni dulu.

Kedai ni sekarang kat food court pekan Alor Gajah. Dulu kat tempat lain.. Nizam kata kedai dia kat area2 situ jugak.

Masa kitorang sampai haritu pukul 6petang. berkilometer orang beratur nak beli kuih udang. Tabah je menunggu turn dah lah penat lepas berkubang.. bergilir2 aku dengan Nizam beratur.. hahaha parah sangat kepenatan Kak Jah time tu.


Bila dah nak sampai turn cepat2 aku ambik gambar pakcik & bro yang potong kuih udang.. poyo giler Kak Jah kann.. org potong kuih udang pun sibuk nak ambik gambar.. hahaha.

Ni senarai harga untuk set kuih udang. Kau tak boleh suka2 nak order sekeping atau dua keping kuih udang tu. Dia dah siap2 tulis set untuk kita pilih. Haritu kitorang order untuk 2 orang makan punya set. Tak pasti berapa keping kuih udang yang dia bagi. Yang penting lepas dah potong tu sepinggan hentak sebesar kuali pinggan dia serve kat kita.. hahaha tanjat Kak Jah.. macam boleh buat kenduri kawin gamaknya.. makan je lah kau anak beranak Jah.

 Selebau-lebau pinggan dia bagi.. banyak kot untuk dua orang makan ni.. sampai tersekat dalam tekak.. kelam kabut tolak dengan air teh o ais takut tercekik.. hahaha.

 Kasi zoom in sikit wajah kuih udang comel ni. Dalam ni bukan semata-mata ada kuih udang je tau.. dia campur timun, nugget beberapa ketul, fish cake & tauhu. Kuih udang ni kalau sos dia sedap, sedap lah jadinya. Boleh tambah berpinggan2 bila makan.

Hari yang kitorang makan kan ramai orang.. asal goreng je kuih udang tu satu trip habis.. goreng lagi 2nd trip pun habis.. sampai bertrip2 aku tengok diorang goreng. Sedap nau kata ko! 

Sekali masa aku pergi dapur dia nak basuh tangan tengok dua kuali besau dia goreng.. bancuhan tepung dia sebesen besau.. best betul meniaga macam ni.. jual kuih udang je boleh bawak untung. Alhamdulillah..semoga kencang lah business pakcik ni. :))

Haritu Nizam ada order Satey.. ayam, daging & kerang. Tak lah terlajak sedap satey ni.. biasa2 je.

Habis je makan terus balik rumah kampung. Lepak kat rumah kampung je malam tu sebab semua dah kepenatan berkubang seharian kat A'Famosa.

Nanti Kak Jah sambung cerita lagi yer.. see you :))

37 comments:

  1. kuih udang alor gajah ni memang sedap, i kalau balik kampung mesti tapau bawa balik KL :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. I baru 1st time try.. ni pun baru tau :))

      Delete
  2. satay kerang?i1st aku dgr kot nieee....ke aku yg baru keluar gua ni??hahhahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun 1st time tgk satey kerang.. kita sama2 baru keluar dari gua la ni.. ;P

      Delete
  3. kita buat kelainan sikit mesti jd punya..

    ReplyDelete
  4. Name kuih memang rare tapi nampak sedap kemainnn tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sos sedap jadinya yang lain jadi sedap kan..biasanya camtu lah..hihi

      Delete
  5. memang murah rezeki pakcik kuih udang ni....orang sanggup bertaur panjang nak makan...Alhamdulillah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal.. makin top lah pakcik ni..

      Delete
  6. kuih udang tu cucur udang la ek..heheh..sedapnye....terliuq tengok kuih udang dgn satay tu...:)

    ReplyDelete
  7. Patutlah beratur panjang. 1st time gak dgr sate kerang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun 1st time.. kerang tu dicucuk2 jadi satey

      Delete
  8. kuih cucur udang sini memang terbaek.....sodap kato eh....

    ReplyDelete
  9. Biasa lalu jalan ni, tapi tak pernah pulak terdetik hati nak singgah. Ni dah kena promote dengan belog Cik Jah ni, rasa semangat pulak nak cuba rasa kuih udang ni. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe kena try lah kalau lain laki lalu kat sini yer..
      tabah lah beratur panjang2 :))

      Delete
  10. rin suka snagat kalau dapat berjalan kat melaka..
    tp kesempatan tu tak de plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn everytime dtg melaka mst tak pernah jemu.. :)

      Delete
  11. sate yang buat terliur teruk tuuu, allah! TT___TT

    ReplyDelete
  12. dkt dgn kg sy ni..setiap blik kg mest singgah sini dulu baru blik kg =)

    ReplyDelete
  13. Kuih udang meletopsssssssss haaa!
    Menjejes ailio tau nengok ohhhh patutlah ramai org beratuq...sedap rupanya...sapa x suka kan repeat pi kalo dah sedap...hebat pakcik ni...lg hebat zaza kira handal dlm snap gambar terbaik lah...mmg geng julia zaza ni suka snap gambar tgh org dok sibuk2 bagai hahahhaha hado kitaaaaaaaa kisah kan zaza hahahha...

    Sekarang ni asben ju pun sama naik angau kalo pi mana2 dia dulu suh snap gambor....pehtu kitaa ye gambor? hahhahah see asben pun dah terpengaruh dek pengaruh isteri yg suka bergambor...hahahha

    Zaza, nanti update citer splashing ye....x sabor nak tgk lagi sekali A famosa...lama betul x pi...dulu pi masa lepas honeymoon hahhaha itupun ntah ke berapa sesi honeymoon hahhaha

    ReplyDelete
  14. tak pernah tau lak.. padahal kampung den takdolah jauh mano dari Alor Gajah tu ha..
    Pehni kalau balik kampung den mesti singgah pehtu amik gambar up dalam blog.. curlas kau Jah.. hehehe..

    ReplyDelete
  15. macam sedap jer..lepas ni kalau balik johor nak singgah alor gajah la pulak..

    Tips Atasi Kolesterol

    ReplyDelete
  16. aduii.. terliur teman nengoknya..

    ReplyDelete
  17. nampak sedap.. tapi saya terliur kat satay tu.. camne..haha..
    nak suh cik abg beli satay la nanti.. :P

    ReplyDelete
  18. ar sedap nak mampus tgok gambarnya..
    sis apasai rare sangat nama dia..
    mesti sesedapnya namaya cucur udang tu..ha..ha..

    klikx3 mcm biasa :)

    ReplyDelete
  19. mesti sedap sangat ni..sampai beratur panjang mcm tu sekali..

    ReplyDelete
  20. makaiiii..klu dh beratur pjg cmni cnfm sodapp ni..
    nasib pakcik tu mintak nk selfie..haha..yag satay kerang tu xpenah tgk lg kt tmpt lain..

    ReplyDelete
  21. adoi kak sedap bukan main lagi nampak nya tuuuu.. dah la ceq posa hari ni. dugaan

    ReplyDelete
  22. Adoi.. Apasal sedap sangat rupa kuih udang tu. Haha. Jauh pulak dah nak pergi sana.

    ReplyDelete
  23. sangat menyelerekan ...akak lom sampai lagi ke sana.

    ReplyDelete
  24. Yelah Kak Jah...best ek kalau meniaga macam tu....jual 3 besen 4 besen habis....lepas tu kira untung....
    Kalau Pak Jilap tu sanggup dia tak mo makan cucur tu kalau berkilometer kena beratur...lebih lagi kalau dia yg kena beratur ..mng tidak le....silap haribulan mak yg kena marah ....huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah