Tuesday, April 28, 2015

Penang Street Art

Hari kedua #ZTZtoPenang cewah siap nak hashtag lagi.. poyo je bunyiknya.. bagi yang tak tau lagi hashtag apa yang aku tuliskan kat atas tu.. maksudnya 'Z' stand for Zaza, 'T' stand for Tante, 'Z' stand for Zaza. Ada dua nama Zaza disitu.. so hashtag tu dipisahkan dengan huruf 'T' kat tengah.. so jadilah ZTZ.. gittew lah sejarahnya.

Pagi lepas breakfast kat hotel, lepas masing-masing dah melepaskan hajat kat jamban, terus bersiap keluar ke Georgetown. Kitorang nak berbasikal sambil cari Mural Art kat dinding-dinding disekeliling Lebuh Cannon, Lebuh Acheh, Lebuh Armenian, Lebuh Pantai dan macam-macam Lebuh lagi yang kami tempuh.. hahaha. Banyak sangat street art yang ada kat Penang tu.. sampai tak terhabis kitorang mencari arts yang ada. Dah lah tengah-tengah panas terik pulak tu sambil berkayuh. Rentung akak dengan kawan-kawan akak. Balik KL laki pun dah tak kenal bini.. soalan maut yang ditanya "ni bini mamak mana ni" phuiii biadap sangat soklan tu. Tau lah kat Penang ramai Mamu keturunan Mamak *NangesTumbokBantal*


Zaza, Adik Zaza & Tante.. kitorang dah nak keluar masa ni. Amboi tak malu betul bilik anak dara bersepah tunjuk kat orang. Biasalah orang pompuan kan.. ehemm.. yang anak dara dalam gambar ni dua orang je.. dah semestinya yang sorang lagi tu bukan aku.. kennn? pfffftt.

Tadaaaa dah sampai Lebuh Cannon. Ni baru betul susuan susunan #ZTZtoPenang2015 ;)


Disebabkan suka dengan gambar yang macam anjer-anjer ni.. aku tampal jugak kat sini ;) #AkuYangPoseKauYangPanas hahaha.. suka hashtag tu.. macam ada rancangan masak baru kat Astro yang ada Michael Ang tu.. apa tajuk dia.. aku yang masak kau yang panas.. ha gitu lah rasanya.


Dimulakan dengan Lebuh Cannon


First Art yang kitorang jumpa lepas parking kereta dekat-dekat situ. Masa ni belum sewa basikal lagi.


Zaza & Tante


Zaza & Zaza


Owl Shop

Jalan depan sikit dah nampak banyak kedai-kedai yang menyediakan khidmat sewa basikal. Kitorang singgah kat sorang Uncle tu untuk sewa basikal.


Alamak Uncle ni membelakangi kamera pulak.. Sewa basikal kat sini RM10 je untuk satu basikal.. kau kayuh lah sampai suboh sok pun boleh.. tak mungkin lah sampai suboh esok kannn.. hahaha. Uncle tu cakap RM10 tu boleh kayuh sampai penat.. means unlimited time.. rasa-rasa dah habis satu Georgetown dan dah letih, balik & pulangkan lah semula basikal kat Uncle tu.


Yeayy!! dah ready nak berkayuh. Thank you Uncle tolong ambik gambar kitorang ;)

Ingat ya.. kalau dah dapat parking kereta kat situ, korang kena dapatkan kupon letak kereta.. kalau tak ada nanti "kopun saman" kau akan dapat. Haritu aku tak beli pun kupon sebab tak tau mana nak cari. Bila tanya Uncle sewa basikal tu dia kata dia ada spare kupon. Wah bagus sangat Uncle nih. Dia bagi dua kupon untuk 1 jam parking. Rejeki!

Info : Lepas bayar RM10 sewa basikal, Uncle tu akan provide a cup of mineral water.. kot-kot lah korang kehausan masa berkayuh.. Map juga dia ada provide.. so that masa berkayuh nanti boleh refer kat map yang ada nama-nama tempat & tempat-tempat yang ada Mural Art di sekitar Georgetown.

Lepas dah dapat basikal kitorang terus merempit. Tengok map yang uncle tu bagi terus tuju kat tempat-tempat yang ada Mural Art.


Parking basikal elok-elok sebelum bergambar


 Zaza


 Tante


Zaza


Us

Kalau ikut Map yang Uncle basikal sewa tu bagi.. gambar ni adalah gambar D terletak di Lebuh Armenian.

Bergerak pula ke Art yang lain. Tapi art ni tak ada dalam Map.. alang-alang dah jumpa.. bergambar je lah.


 Tante & Zaza


 Zaza & Zaza


 Zaza

Untuk satu-satu tempat tu kitorang tak lepak lama.. sebab panas ya amat.. dikhuatiri kulit akan berubah menjadi hitam metallic.. hahaha.

Lets move.. kita ke Gambar L pulak. Gambar L ni kat Lebuh Ah Quee. Kalau korang nak tau.. kitorang banyak skip tempat.. ada yang tak jumpa jalan.. ada yang terlepas jalan malas nak patah balik.. so kitorang round ikut mana dan je. Janji ada bergambar.


Cubaan untuk start moto hehehe


Dah start moto terus rempit.. hahaha


Puas merempit posing pulak atas moto


 Datang pulak kengkawan nak menumpang ajak pergi ronda.. hahaha


Ini kalau kat KL mau kena tahan polis.. atas cubaan merempit bertiga.. hahaha

Next pit stop..





Minion & friends ;)

Adoi rasa macam banyak pulak gambar dalam entry ni.. eh tak apa lah.. ni kan blog ai.. apa yang ai tonjolkan kat dalam blog ni dah semestinya gambar-gambar yang ai suka.. kenapa?? awak panas ke?? hahaha.

Suka tak suka belakang cerita.. lepas tu jalan depan lagi ikut map asek tak jumpa je.. aku syak map tu tipu! asal pusing je ke arah yang ditunjuk dalam map tu sokmo tak jumpa.. hahaha. lama-lama aku cakap kat Tante & Zaza.. kita bedal je lah mana yang ado.

 Aku suka gambar ni.. suka suka suka ;)

ZTZ

Bosar nya Cat

Ingat lagi masa nak cari jalan ke tempat kucing ni.. pusing pusing kat area tu sambil redah jammed.. dah lah kitorang berbasikal.. feeling macam merempit bawak motor main cilok-cilok celah kereta.. hahaha. Yang si Tante & Zaza kat belakang aku dah terbahak-bahak gelak sambil membebel mengekor dari belakang. Dalam hati cuak jugak.. buatnya tengah mencilok.. tiba-tiba motor ke kereta langgar kitorang.. tergolek pulak kat tengah jalan.. sapo nak jawab?? Alhamdulillah.. nasib baik lah tak ada apa-apa.. hehe.

Lepas kat tempat kucing tu kitorang buat satu lagi pusingan.. kononnya nak cuba juga cari lagi mana-mana street art yang tertinggal.. end up tak jumpa.. eh jumpa! tapi macam malas nak patah balik.. time tu kitorang semua dah rentung kepanasan.

Next Art.. 

Dialog Zaza.. "ha adik buat apa tu???" 

Aikk.. main tolak-tolak bontot pulak ni ;P

"kau memanjat nak ambik apa tu?"

 "Meh sini kakak tolong ambik kan" hahaha.. kena tak dialog dengan gambar tu??

Ok lah.. setakat ni je gambar yang sempat kitorang ambil.. the rest tu nanti-nanti lah.. kalau ada rejeki datang Penang lagi kitorang repeat ambik gambar kat tempat lain pulak.

Kalau korang datang Penang cuba cari Lebuh Cannon.. kat sini aku rasa macam meriah sikit.. tak tau lah kalau ada lagi tempat lain yang lagi happening untuk ronda-ronda naik basikal. Kalau nak tau kat mana lagi yang ada tempat main basikal ni.. pegi lah google.

11 comments:

  1. Hahaha..mesti rentung akak zaza kita.. penang memang panas membahang.. pulau la katakan..hehehe..jgn serik mai lg naik.. lepas nie mai buat aktiviti pantai pulak...lagiiii best! Cer google

    ReplyDelete
  2. Kakak sukalah tengok yg part di 3D art - menarik dan macam real kan..

    ReplyDelete
  3. wahhh banyak betul gambarnya kan..dulu pergi sikit je..sekarang dah banyak arts yang ada :)

    ReplyDelete
  4. Wow best nyer berbasikal.. 3D art cantik nmpk real.. rentung pun rentung lah.. janji best..

    LatifahFazri

    ReplyDelete
  5. byknye mural art yg korg jumpa ... cun cun

    ReplyDelete
  6. wah kak zaza.. siap ata htag lagi kelazzz!!
    btw satu je muskil.. siapa yg sllau ambil gambar yg klau bertiga tu ya :P he..he..
    ronda2 kat art street sambil naik bsikal memang klasik.. :P

    ReplyDelete
  7. woi nanti racing basikal kat titiwangsa la wey!

    ReplyDelete
  8. wahh..menarik jgk kt cni..
    bini mamak?wahahaha..sabau je la..

    ReplyDelete
  9. haha suka dgn # tuh.. ^_^* penang the best!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah