Monday, February 4, 2013

AL-FATIHAH

Sebenarnya hari kedua aku bercuti kat Penang aritu, Shida ada whatsapp aku.. dia bagitahu yang Kak Karina koma.. dup dap dup dap jantung aku bila dengar berita tu.. Dalam hati ni sentiasa berdoa supaya dilindungi & mintak disembuhkan cepat. 

Kak Karina ni senior aku masa kat Sekolah Ampang Girl dulu.. masa zaman skolah, kenal & tegur2 gitu je.. tak pernah rapat pun.. Lepas sekolah pun tak pernah jumpa.

Zaman sekarang yang hi tech, terjumpa lah kitorang semula kat fb.. dan kami mula rapat. Nak dijadikan cerita, kebetulan pulak arwah ni memang expert buat cake.. antara cake yang superb marvellous yang dia buat ialah Red Velvet & cake2 yg lain pun sedap.. Aku selalu order cup cake, kalau order sebiji cake susah sket untuk aku nak makan, malas nak potong, kalau cup cake senang terus ngap je masuk mulut.

Alangkah terkejutnya aku dapat whatsapp dari member Sabtu lepas pkl 6.30am pagi2 buta terima berita kematian Sis Karina.. Innalillah.... masa tu Allah je yang tahu perasaan ni.. cepat2 aku call member2 lain yang kenal arwah.. ramai juga customer arwah ni dikalangan kawan2 aku, aku selalu promote kat kawan2 kata cake arwah Sis Karina bake ni memang sedap.. 

Berdasarkan cerita dari cousin arwah, hari sebelum dia admitted kat hospital Gleneagles, arwah datang untuk buat normal pregnancy check-up, tup-tup doktor kata ada komplikasi.. komplikasi apa??? aku pun tak sure. So doktor terpaksa operate arwah untuk keluarkan baby dalam kandungan yang hanya berusia 8bulan. Lepas dari operation tu doktor terus komakan arwah. Mungkin sebab komplikasi tu lah doktor komakan dia. kesiannyaaaa.. aku dapat bayangkan betapa seksanya dia masa tu.

Hari Sabtu masa dapat berita kematian arwah tu, aku sempat ziarah jenazah kat rumah dia di Setapak. Aku, Ryta & Shida.. kitorang bertiga seawal pukul 8am dah sampai dirumah arwah. Alhamdulillah, kami sempat tengok jenazah masa tu. Tak payah lah aku describe arwah kat sini yer.. Aku sedih sangat bila dapat tengok, nangis2 time tu. 

Lepas tengok jenazah, kami bertiga pun lepak kat luar rumah, terdengar pulak ada yang bercerita pasal komplikasi yang arwah hadapi tu. Rupa2nya arwah ada blood pressure & sesak nafas.. tapi tak tau lah kenapa sampai kena keluarkan baby dari perut arwah sebab baby baru je berusia 8bulan..  entah lah.. ni cerita2 yang aku dengar, kesahihan cerita tu hanya arwah & family je yang tahu. Kita tak boleh nak buat tanggapan yang bukan2 nanti salah berdosa pulak. 
Antara Red Velvet cake yang pernah aku order dengan arwah tahun lepas... 

Cake ni special order & design dari aku untuk Khairine & Danish.. Alhamdulillah, memang menepati taste apa yang aku nak.. 
Cake ni lah yang super duper special made dari arwah.. cake hantaran kawin aku.. aku tak kan dapat lupakan selama2nya :'(

4 boxes ni yang aku order skali gus.. time tu kitorang saja nak buat kenduri cuppies kat Nailis Ampang Point.. RV 2 kotak, Cadbury Hazelnut Chocolate cupcake with Ganache & Nuttela & Nutthy cheese chart.. semua ni sooooo yummylicious.. 

Cadbury Hazelnut Chocolate cupcake with Ganache & Nuttela, Black Bottom Cream Cheese cupcake, RV & Oreo cupcake with Cream Cheese. Lain2 cake dari product arwah pernah jg aku order.. Nampaknya terpaksa lah aku cari baker lain untuk order cake lepas ni.. hurmmm :'(

Arwah ni baik sangat orangnya.. soft spoken bila bercakap.. selalu kalau tak jumpa ambik cake yang aku order dari dia pun, kitorang akan berbual on the phone atau online chat kat fb je...saja sembang2 kosong.. Kali terakhir chatting dengan arwah bulan December tahun lepas.. arwah kata dia nak stop order sampai end of December 2012 sebab nak focus dengan pregnancy & akan melahirkan on March 2013.. Arwah kata bulan June 2013 baru start amek order balik.. tapi hajat tak kesampaian :(

Allah lebih menyayangi arwah dan pergi dulu dari kita... Anak arwah sekarang  masih berada kat hospital.. Tak dapat aku bayangkan baby yang lahir tak cukup bulan & tak pernah melihat rupa ibu & tak dapat menyusu dari ibunya.. sedihhhhhh sangat.. semoga baby boy arwah sentiasa dilindungi olehNya.. InshaAllah :'(

15 comments:

  1. takziah kak....sedih baca cerita akak...moga dia tenang di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Nini.. sama2 kita mendoakan mereka =(

      Delete
  2. takziah zaza..
    sedih baca entry ni.
    kesiannya baby dia. ada rupanya kes mcm ni ye. doctor boleh komakan seseorang. Allah lebih menyayangi arwah, smga arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ira, tu lah sedih sgt kann.. =(
      mungkin kes mcm ni jarang berlaku, so kita pn jarang dengar kann Ira..
      InshaAllah semoga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman. :)

      Delete
  3. Zaza...sedihnya baca cite ni...Tak ada blog ke arwah tu Zaza?
    Mungkin High Blood dia tu tinggi sangat kot ...
    Tak taulahkan kita mampu merancang...selebihnya Takdir Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje, Arwah tak ada blog.. ada fb je, tp tu pun fb dia nanti adik arwah nak terminate. sbb ada lg customer arwah yg tak tau arwah dah tak ada.
      Allah lebih menyayangi dia pergi dulu dari kita :'(

      Delete
  4. Speechless. Al-fatihah untuk arwah.

    ReplyDelete
  5. sedihnyer... ALfatihah untuk arwah ye

    ReplyDelete
  6. zaza...sedih ju baca...sebakkk...al fatihahhh...moga baby shahir kuattt!

    ReplyDelete
  7. zaza, sedihnya mama... ya allah semoga beliau ditempatkan dikalangan orang beriman.. amin..

    ReplyDelete
  8. Allahuakbar.. :'(
    sedihnya kak.. rasa nak tumpah airmata ni..

    kak, cantik hasil tgn dia kan.. tp Allah lebih syngkan dia.. sian ank akk tu.. :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah