Thursday, February 28, 2013

Hilang Mood kerana Sungai

W/pun lately ni musim hujan dipetang hari, tapi kami pegi juga mandi2 kat sungai. Idea Nizam lah ni.. Mulanya Sabtu aritu Nizam ajak gi mandi kat Hutan Lipur Ampang (formally named as Bukit Belacan). 

Last aku jejak tempat sana tahun 2010, time tu masih kerja dengan SYABAS. Kebetulan Kelab SYABAS ada buat Sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 2010 anjuran SYABAS. Anak2 staff SYABAS ramai yang join. 

Time tu SYABAS ada sediakan bas untuk anak2 staff ke sana. So aku nak bagi Khairine independent, aku suruh dia naik bas. Supaya dia dapat bergaul dengan budak2 lain & explore macam mana bila dia berada didunia luar. 

Time tu aku drive, follow dari belakang bas. Sampai je sana bas dah helok2 parking & dorang diangkut naik van shuttle ke dalam kawasan rekriasi. (kenderaan tak boleh masuk sampai ke dalam).

Kanak2 semua kena kutip sampah dari dalam sungai.. *kata 'Sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia' kannn.. so kena lah bersihkan kawasan sungai* 

 Ni nak tunjuk sket gambaran yang kata last skali jejak kat Bukit belacan tahun 2010
(nak jugak flash back kennn!!) puiii


Selepas tahun 2010 aku kesana, aku ada dengar dorang dah diberi pelepasan untuk kenderaan masuk sampai dalam kawasan rekriasi. 

Chopp!! ni nak cerita pasal gi mandi2 minggu lepas eh! yang aku melalut sampai ke tahun 2010 tu apa ke hey nyer?? hehehe saja je nak mengimbau kembali nostalgia sebenarnya =) sebab cerita minggu lepas ni ada kena mengena ngan cerita tahun 2010 tu. 

OK berbalik pada cerita gi mandi2 aritu, planning dah chantekkk dah, nak gi mandi kat Hutan Lipur Ampang, tu pun dah tengahari kot.. redah je lah.. 

Sesampai je kat pintu masuk, guard tu kata tak boleh masuk dengan kereta, maksudnya ko kena parking kat luar then kena jalan kaki masuk kedalam untuk mandi. Tarikh berkuat kuasa untuk larangan masuk kereta, pada 20 Februari aritu. Giler????!!! jauh weh nak masuk kedalam tu. hurmmm hampa!!

Tak citer banyak, aku terus ajak Nizam gi Kemensah je.. senang! tak payah nak banyak songeh.. 


kitorang lepak mandi kat sini aritu.. best gak.. dah macam kat Desa Water park plak ;p

harga pondok untuk disewa, so sapa decide nak stay kat sini, ni rate dia..

dua beradik hantu air.. pantang nampak air.. 


Mula2 tu rasa nak gak mandi, last2 malas.. sebab mood dah terbang.. ni semua salah Hutan Lipur Ampang punya pasal.. puiii.. sebenarnya masuk gak dalam air, tu pun cuma celup2 montot je, sebab kena paksa ngan Khairine & Danish huhuhu.. Lewat petang baru bergerak pulang.. 

34 comments:

  1. Replies
    1. Phat, weekend ni boleh lah pegi picnic yer :)

      Delete
  2. Zaza...ini kat kemensah ke?? apa nama tempat ni...cantik la plak...budak2 mesti suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noe, yer ni kat Kemensah.. nama tempat ni Teratak Angah.. lepas dari Jinbara punya chalet
      memang budak2 suka noe, siap ada gelongsor lg :)
      kalau noe nak amek teratak dia bleh call
      En.Rusli : 019-2897294
      Pn. Zainab : 019-2955710

      Delete
    2. thanks zaza...mana tau nk merayap ke sana...leh lepak2 jap.. :)

      Delete
    3. Sama2 noe, noe kan suka merayap.. so elok sgt lah kalau2 noe nak lepak sana nnt hihihi :)

      Delete
  3. Macam best jugak tempat dia Zaza... Kemensah? kat ne tu Zaza... siap ada Chalet eh...macam tak ramai orang je...ok gak tu..boleh ditimbangkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje, ok gak tempat ni.. selesa utk budak2, ada kolam yg dalam & kolam cetek, siap ada gelongsor lg tu heheh

      Delete
  4. Replies
    1. Kannnn mummy, best tau.. nanti mummy bleh bw anak2 pegi sana yer :)

      Delete
  5. Cantik juga tempat ni yer.

    Kerja kat SYABAS mana? Husband saya kerja kat SYABAS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Fiza, cantik & selesa utk picnic :)
      SYABAS KL, Jln Pantai Baru.. husband Fiza SYABAS mana?

      Delete
  6. lama tak p sini..dulu bleh bawa masuk kereta...tapi kena menapak gak la...baru baca dan follow blog u sis!! happy blogging :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm tak payah lah pi bukit belacan lg Bitt, better pi tempat lain..:)
      heee terima kasih sebab follow, sis dah lama follow blog awk :)

      Delete
  7. x pernah sampai sini,nampak macam best jer...siap boleh bermalam lagi...kelengkapan tido diorang bagi x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amanda, best jg sbb teratak berdepan je dgn sungai ni, senang nak terjun :)
      rasanya kelengkapan dorang tak sediakan.. kena bw sendiri

      Delete
  8. Replies
    1. KA, a'ah sejuk je.. kalau berendam dlm sungai tu lg sejokkkkkkk hehehe :)

      Delete
  9. tak pernah tau kat ampang ada hutan lipur.. ketinggalan eks.. hehehe

    ReplyDelete
  10. bestnyaa tempat nie ..
    aduhhh memanggil2 nie
    siap ada slide utk budak2 lagi .. cantik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieda, weekend ni boleh gi picnic kat sana yer :)

      Delete
  11. cantiknya tempat dia..lagi best dari water park kalau dah macam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Ema, ala2 mcm mandi sungai kat kampung :)

      Delete
  12. kan best tengok sungai bersih cenggitu...syok sikit nak mandi manda...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nini.. cintai lah sungai kita hihihi :)

      Delete
  13. Ooo kemensah pun ada sungai ek..saya jarang bw anak2 pg mandi kat tempat camni. Sll bw pg mandi pool je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah ada Ibu Lala.. belakang zoo.
      Pool pun best jg kannn tp sesekali mandi sungai syokkk wooo sejuk :)

      Delete
  14. salam.
    untuk mendidik supaya anak2 sayang akan sungainya. wah sungai boleh mandi manda disana, seronok jika berkelah ramai2 ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Suri,
      betul3 so weekend ni boley lah Suri pegi picnic yer =)

      Delete
  15. best laa siap ade gelensor , kalau pergi bukit belacan too skrg boleh naik kereta dah , tapi banyak batu le , kena naik atas kalau tanak batu , .

    kak macam mane aka buat comment aka macam nie ? buat laa toturial , hehehhe

    ReplyDelete
  16. best Fara, budak2 suka lah kannn.. dah mcm ala2 kat water park pulak hihi
    haritu pegi dah tak boleh bw masuk kereta, start 20 Feb aritu berkuat kuasa =(

    comment mcm ni? alamak akak pun tak tau, mmg asalnya dah mcm ni fara, nway kita add awk kat fb, nnt accept k :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah