Monday, June 10, 2013

Sagu Gula Melaka bersama Fresh Milk

Hari ni nak share recipe simple.
Simple, mudah, senang, cepat dimasak senang nak buat, sedap dimakan.. gitewww :D

Bagi aku senang & simple lah nak buat recipe ni.
Bahan2 yang digunakan pun murah & senang nak dapat dimana2 hypermarket.

Biasanya kalau sagu gula melaka sinonim makan dengan santan kan?????!!!
Tapi kali ni akak saja je tukar guna fresh milk.. 
Tak ada beza sangat lah pun kalau santan & fresh milk, 
konon nak buat kelainan lah kalau aku tukar pada fresh milk.. *perangai nak creative tak bertempat... ni lah jadinya* hahaha

Aku rasa semua orang pun reti buat sagu gula melaka ni.
Entry kali ni aku nak jugak share ngan korang ;)
Mana lah tahu, lepas aku publish entry ni kot2 petang karang korang boleh buat sendiri kat rumah.. kannn??? bila dah buat tu nanti sure teringat2 kat I.. ngih ngih ngih ;P

Bahan utama haruslah sagu.
Tak kisah lah Cik Bedah, ko nak buat sagu colour apa pun. 
Merah boleh, biru boleh, kuning boleh, hitam boleh.. ikut suka ko lah tak ada orang nak marah pun. =)

Apa2 pun sebelum masak sagu ni, basuh & selawat lah dulu yer.



Lepas basuh, masukkan dalam air yang agak2 dah nak mendidih.
Kacau sampai pekat likat.
Tapi air tu jangan letak penuh2 satu periuk tu yer Bedah.. ko agak2 je.
Aku pun masak bukan ikut sukatan, tapi ikut suka hati je.. hahaha

Agak2 sagu tu dah pekat likat, buat pulak air gula
Aku guna fresh gula melaka mai dari Melaka okeh.
Dari dua ketul gula melaka ni, aku gunakan setengah je. 
Lepas tu kalau rasa nak manis sikit, boleh tambah gula pasir & garam sikit untuk perasa.

Ni hasil dia. 
Eh jangan lupa tapis tau lepas masak ni.. buang segala hampas2 yang ada kat gula tu.

Tak payah nak perah santan, tak payah guna santan instant.
Aku guna fresh milk ajos... dapppppp!!


Kalau korang nak kan kelainan lagi, boleh gantikan gula melaka tu dengan coklat syrup ni.
Letak santan + coklat ni.. boleh tahan sodap jugak. tak caya cer try ;)

Tadaaaa ni hasilnya..
Rupa paras idok ler menggiurkan pun.. tapi kalau makan sejuk2 keluar dari fridge, memang sodap uolls
Traditional dessert katanyerrr.. heeee =)


Ini wajah sagu yang aku dah godak susu & gula.. 
Kaler tak pekat sangat hanya secukup rasa.. ;)

Lagi satu,

Content entry anda taip di sini

32 comments:

  1. Mama I pun selalu buat jugak..tapi kami guna susu cair..sedap!! Nanti I nak try cara u share nie pulak..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha susu cair pun sedap jg kan..nnt nk try jg lah ;)

      Delete
  2. samo laa dgn resepi den pon...den x pakai santan..den pakai fresh milk jo..hik!hik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. fresh milk less cholesterol dari santan.. ;)

      Delete
  3. ermmm terlio nengok sagu gula melaka ngan fresh milk tu...nak ku try la nanti...

    ReplyDelete
  4. Rajin jugak buat sagu tu...tapi dululah...hehe
    Tapi yg bawah tu tak pernah makan dan beli ...sedap ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje, sedap jg tu.. nanti kalau OKje pegi melaka try cari yer..

      Delete
  5. unik! sagu digoreng tu ti dia mngembang mcm pulut tu ke? warna warni meyelerakannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah mengembang mcm yang pulut juga bila digoreng..
      mmg tertarik & menarik bila tgk warna warni.. kannn hehe

      Delete
  6. Baiklah.

    Suruh my wife baca entry ni.
    Boleh try buat minum2 petang..ahahaha

    ReplyDelete
  7. Wa..zaza leh masuk masterchep dh ni...huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha masterchep sangat kannnn, setakat sagu je ni SA.. hahaha

      Delete
  8. Wahhhhh care lain laaa...pakai fresh milk gituuu....sihat kan ...lieya dpt bygkan rase mkn ngan fresh milk mesti lagi sedap....

    Nanti lieya nak try laa resepi ni...boh dlm esbok makan sejuk2...fuhhhhh sedapppp nih...lieya dah le puase ni..mmg kecur abis nih hehehehe

    ReplyDelete
  9. Tq dtg blog sy. Sbnrnya, sy silent reader awak.

    Sagu gula melaka ganti susu? Terbaek!

    ReplyDelete
  10. waduh2... menggoda selera sungguh.. sedap!

    ReplyDelete
  11. Memang sedap. Baru jer makan last week. Nnt bley lah buat ni.

    ReplyDelete
  12. pergh !

    dah lama x makan .. ada rasa nak buat .. haaa nanti akak cuba !

    ReplyDelete
  13. wahh sedap tu :).. salam perkenalan

    ReplyDelete
  14. Oh... kakak suka sagu ni kalau makan sejuk-sejuk sedapnya...
    Tapi yg buat keropok kakak belum jumpa lagi. Biasa yg warna-warni di Melaka tu pulut kan sedap juga - ini belum pernah lagi merasa.

    ReplyDelete
  15. Sgt sedapppp....weeeeeeee pandai mama zaza masak2 yee...weeeeeee mmg senang jek cara zaza explain nk buat sagu gula melaka...tp kalo hado penyakit M dlm bdn umi Qi...hoh jawabnya x terbuek gak akhirnya...mama zaza buat lebih yooo...nanti umi Qi nk mamam hehheh buleh?

    ReplyDelete
  16. sagu gula melaka sedap kan..die guna fresh ilk ek..bukan santan ek..hehe

    btw i folo u :P

    ReplyDelete
  17. Belum pernah makan, tapi nampak sedap apatah lagi baru keluar dari peti sejuk... Mudah resepinya, boleh dicuba :)

    ReplyDelete
  18. alahai sedapnye nampak...salam kenal..sy follower ke 100 ^_^

    ReplyDelete
  19. senang nye nk bt..cuma rajin atau x je..betul2 terliur bila akk kata mkn sejuk2 sedap..adehhh terasa2 kt tekak ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah