Thursday, November 6, 2014

Jogging

Haritu aku ada buat entry White Ribbon Campaign Run & Walk 2014Bulan depan kan aku nak join Marathon.. so aku pun poyo-poyo lah kena workout habis-habisan untuk get ready. Poyo tak poyo lah.. walau apa pun aku kena jugak workout.. kalau tidak on that day mesti aku pancit habis.

Nizam dah warning aku.. kalau tak cukup stamina you jangan pergi.. dah cukup workout baru you boleh pergi. Amboi macam trainer pulak nak bagi arahan.. pfffftt.

Sabtu lepas awal pagi dah bagun. Semangat membara-bara nak jogging katanyer.. harus kena pergi jog jugak kalau tidak aku tak boleh pergi.

Nampak tak berapa banyak calories nak kena burned?? nampak nampak nampak??? *PITAM*

Target 5km.. Jadi marilah kita mengelilingi tasik untuk capai target.

Ready

Oh lupa nak bagitau.. aku pergi dengan Khairine je pagi tu.. dengan tak mandinya kami dua beranak.. bagun tidur gosok gigi, cuci muka, tukar baju terus gerak ke Taman Tasik Ampang Hilir.

Bertambah semangat dengan adanya kasut baru.. thank you Bie belikan kasut baru untuk I.

Muka tak mandi pagi. hahahaha

Cover muka.. Warm up sikit sebelum mula jog

Gaya Jogging lenggang Mak Limah namanya.. hahaha

Start jogging.. 

Mummy : Khairine ambik gambar Mummy tengah jog boleh??
Khairine : Nak masuk blog lah tu kannn.. 
Mummy : (cakap dalam hati) Macam tau-tau je budak ni

Jogging nya tak seberapa.. berjalan je lebih.. lepas tu perati-perati orang sekeliling. Ada sekumpulan makcik yang kononnya jongging haritu bukan main lagi aku tengok. Sambil berjalan sambil menjoyah.. aku tak nampak plak diorang jogging. Aku dengar je apa diorang berborak. Sampai kat satu tempat tu ada pokok mangga.. ada lah beberapa bijik mangga gugur kat tanah.. sambil dok tunjuk-tunjuk mangga tu sambil cakap "banyok lah pelam jatuh.. sayang no.. kot lah buleh buat jeruk.. sedap woo" (dialag Kedah). Ko ghasa?? tergelak-gelak aku dengan Khairine dengar makcik2 tu cakap.

 Peneman Mummy 

 Bukan main berpeluh kononnya

Mummy.. nak panjat kat sini.. panjat lah nak.. jangan kau tergolek kat situ sudah



Lepas beberapa minit (minit ya bukan jam.. hahaha) jalan/ jogging, lepak sini jap ambik angin.. menikmati keindahan tasik yang airnya tak berapa nak wangi.. phuiii.

Yang garis hijau tu tanda aku mengelilingi tasik.. cewahhh.. banyak berjalan sebenarnya dari jogging. 

Sebenarnya tak boleh nak push sangat.. lagi-lagi macam aku ni.. baru nak start jogging balik memang sompuik (semput) achik dibueknyo.. lebih baik banyak berjalan dari berjogging.. karang aku tergolek kat situ sapa pulak nak mengangkat.. jenuh nak kena angkat pakai lori crane pulak.. kannn??

 Kalau dah banyak berjalan dari jog, memang tak capai target lah gamaknya.. ini je yang dapek. Lepas ni kena workout lagi untuk capai target.. sampai dapat green light dari laki I untuk I join Marathon next month.. Fuhhhh *LapPeluhKatDahi*

Record as at 1/11/2014

Chayokkk!!!

Habis jog.. nampak kurus sikit cuping telinga aku.. hahaha

Balik tu terus demam urat.. sakit-sakit badan aku dibuatnya.

30 comments:

  1. WOW kak... bravo kak... teruskan usaha lagi.. nanti masa marathon sure akak laju sekali.. (ayat bodek)

    ReplyDelete
  2. dah lama tak jogging..lemak pun dah berkumpul ni..baru hari ni akak perasan blog skin Zaza dh berubah...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena workout lah lps ni ye
      emm baru seminggu bertukar wajah :)

      Delete
  3. ehh betul2..sebelum kakjah join marathon mmg kene laa biase2kan diri dgn workout gini...dpt joging lite2 pun jadi laaa...so hari marathon tak le tekejut urat2 yg selame ni tdo jek ekekekeke...alah biase la tu kak jah mule2 mmg siap laa sakit2 badan...lepas ni kalo jadikan rutin sure okey dah....wahhh kelas gitu.... kak jah dah start2 jogging2...lepas ni siap laa join masuk gym...pastu buat kardio... boxing2...pastu join sakinah fitness...uwaaaaa!! abis laa dik leha takleh cari makan lagiiiii (haa nampak tak overnye dik leha mengimejinkan hahahaahahah)

    ape2pun caiyok kak jah.... buktikan mak beranak due bolehhhhh!! bagi laki kak jah terbeliak matooo sikit nanti yeak heheheeheheheeh......

    tapi terus terang ckp le kak jah, kalo dik leha tak mampu nak joging outdoor gitu.... atas treadmill dik leha mampu ....lari atas treadmill sambil bukak ekon full blast kahkahkakah....(tak gune punye dik leha!!!)

    ReplyDelete
  4. saya every weekend jogging dekat taman tasik ampang tu, boleh la jumpa lepas ni. anyway masuk marathon yang mane next month, mana la tau tersama jugak acara marathon kita :)

    ReplyDelete
  5. teruskan kak zaza!! good luck untuk maraton tu nanti,.

    ReplyDelete
  6. clap clap clap

    demam urat takpe janji badan sihat

    ReplyDelete
  7. dah kurussssss kak jarinya ;p
    akk dh kurus la cun la tu jgn kurus sgt ;p

    ReplyDelete
  8. adoiiii hahahahhahaa aku ni puas gelak marathon kat ko kak...ehehhee tapi syabas la kak ko berjogging juga...boleh join si fienaz tu nanti...dah banyak kali dia ajak aku tersangkut dlm selimut je ni ha....agaggagaga teruskan semangat kak zaza!

    ReplyDelete
  9. Gudluck sis..ok tu..sis da slim da..tak perlu kerja keras sgt dah..

    ReplyDelete
  10. wahhhh.. bagusnya jogging.. mia ni je tak dan nak jogging.... huhuhu good luck untuk marathon tu ya..

    ReplyDelete
  11. hoi jahhh dekat dah ni dgn umah aku niiii!!!

    ReplyDelete
  12. JOM JOIN SEGMEN SY

    http://faridaredbellas.blogspot.com/2014/11/blog-walking-bersama-redbellas-dream.html

    ReplyDelete
  13. wahh..ok la tu utk permulaan ni..mule2 mmg skt2 badan..kene rajin2..caiyok2..

    ReplyDelete
  14. Zaza..solute u rajin sngt workout..yelar tahu utk marathon..tp kalau haku nak g marathon tu kompem tak nak..hahahaha..apatah lagi kena workout..tp hubs ai dh sound2 suruh i jogging slow2..huhu..

    ReplyDelete
  15. gud luck zaza 4 marathon... lama jugak sy tak joging nie.. dulu naik tangga opis tingkat 3 ok, sekarang lepas berak sorang naik tingkat 3 dah pancit... aduiii stamina byk hilang haha

    ReplyDelete
  16. bagus2.. dulu masa belum sufi ada, kita pun tiap pagi jogging kak.. untuk kesihatan.. badan pun sedap..

    ReplyDelete
  17. wahhh ini sudah bagus... jom join Marathon Penang yg best tu... jommm

    ReplyDelete
  18. Macamanalah kslau vik Bedah join marathon yek....mmg tak dapek nak bayangkan....confirm 2 crane tunggu haha......
    Rasa ringankan Cik Jah dapat bako kalori seratus limapuloh....Tp hang dah kuruslah cik jah oii...tak yah ngada nak kurus lagi...tp kalau nak kuruskan cuping telinga....ok jer haha

    ReplyDelete
  19. Kalau dah lama tak bergerak tak berjogging memang boleh sakit2 urat dan badan zaza...

    Bunda ni taklah berjogging jauh macam zaza tu...tapi sekali2 bunda sengaja berjalan kaki kekedai kawasan perumahan bunda tu..

    Jauh jugaklah..

    ReplyDelete
  20. Sampai demam dibuatnyanye..lepas ni kena buat rutin 2 kali seminggu baru okay kot stamina..hee

    ReplyDelete
  21. Marathon nanti jgn lupa dapatkan medal yerp.

    Sempat ko dengar makcik tu menjoyah erk. Aku ni jogging naik tangga tingkat 2 sambil dukung qhalif jer lah.

    ReplyDelete
  22. Perghhh hebat kakak kita jog...khairine siap perli lagi...nak masuk dalam blog la tu...silap hari bulan khairine pun ada blog sendiri plak...huyoooooooooooo

    ReplyDelete
  23. betul kena cukupkan stamina baru boleh join activity. skrg nanie tgh giat main badminton dgn officemate. hehe
    good luck

    ReplyDelete
  24. betul la nampak cuping telinga tue dah kurus la..hehhee

    kak zaza..apa nama apps tue..macam best jer

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah