Friday, January 24, 2014

Biadap!

Assalamualaikum..

wahhh mentang2 hari jumaat.. dan2 tu nak bagi salam.. apasal hari2 lain tak bagi salam??!!! *phuiiikatdirisendiri*. Sebelum aku nak melepaskan geram, lebih afdol aku share something nice dulu.. lepas tu baru boleh lepas geram.
Fahem tu?? Opsss aku dah terikut2 pulak cara percakapan Habib Ali Zaenal Abidin dalam Majlis Ta'lim dia.. hehe. Tak kenal siapa Habib Ali??? hurmmm common betul lah korang ni.. kalau nak kenal siapa Habib Ali, korang boleh tengok kat LINK ni.

OK itu makadimah.. sekarang aku nak lepas geram pasal kejadian pagi tadi.

Macam biasa pagi hantar Khairine & Danish pergi sekolah. Lepas hantar diorang pergi sekolah aku pun terus pergi kerja. Masa sampai kat simpang depan sekolah budak2 tu, aku perasan ada kereta Avanza depan aku nak keluar simpang.. means dat kedudukan kereta aku betul2 belakang kereta dia. Fine! ko tahu apa jadi????

Masa kereta depan aku tu nak keluar simpang, dia dah langgar mat bangla yang naik basikal... cuak giler aku bila nampak kereta tu langgar mat bangla yang naik basikal.. nasib baik tak parah *kurussemangat*. Lepas dia dah langgar tu aku ingat orang yang langgar mat bangla tu nak turun dari kereta sebab dia dah bersalah.. lamaaaaaaaa aku tunggu tengok2 memang dia tak keluar2 dari kereta. Aku pun hon lah dari belakang. Kot yer pun kau tak nak keluar dari kereta, sila lah keluar dari simpang tu cepat2. Kenapa mesti nak diam kematu kat simpang tu?? bilanya ko nak jalan???

Aku syak dia terkejut sebab pagi2 buta dah langgar orang.. tu yang lama diam kematu dalam kereta kat simpang. Yang tak bagusnya perangai orang tu.. ko dah tau ko langgar orang, ko turun lah tengok mat bangla tu.. entah hidup ke mati ke pengsan ke parah ke kat situ.. ini kau boleh buat bodo je lepas tu terus keluar simpang. Yang si mat bangla tu terpinga2 kat tepi jalan dengan tayar basikal dah bengkok sebab kena langgar.. 

Kurang ajar betul orang tu!!! Bangla tu pun manusia biasa jugak.. ada hati dan perasaan apa??!!! cuba kalau kau pergi ke negara orang.. lepas tu kau kena langgar walaupun tak parah, apa perasaan kau masa tu???!!! hurmmm adakah ini typical Malaysian? atau sikap manusia tu sendiri yang tak ada hati dan perasaan???? 

46 comments:

  1. Takut mat bangla tu pukul dia kot. Tu yg dok dediam dlm keta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tau takutttt sebab dah buat salah.
      tapi tak rasa lah mat bangla tu nak pukul dia kannnn ;p

      Delete
  2. kesiannnya org yg naik basikal tu :(

    ReplyDelete
  3. seriously typical malaysian... bangla or not he is still a human being... huh... memang banyak pemandu yang biadap dan tak beradab zaman sekarang ni babe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn babe.. dah lah typical.. biadap plak tu.. Gggrrr

      Delete
  4. hoh!!! xde tamadun punya org...

    ReplyDelete
  5. Oh my!
    Mmg inilah segelintir manusia kt malaysia nih zaza...we can call selfish person or individualistik person....mmg inilah yg kita byk nampak ada sifat tuh pada sesetengah org...kesiannn bangla tuh...si avanza dah tau salah apa salah yer keluar minta maaf dan hulur duit bg bangla tuh baikit basikal dia...kesiannnn dia wehhh...Umi Qi pernah transit di Bangla sehari sebelum gerak ke Makkah masa buat Umrah....ju tau cm ner tgk depan mata kehidupan diorg disana...sbb tuh ju takut Allah nk bayar cash perbuatan kita pada bila2 masa je...x tunggu dah esok lusa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Umi QI.. susah betul kita nak jumpa org2 yang bertamadun bila driving kat malaysia ni..
      Orang2 mcm tu mmg akan dapat balasan ar tu.. baru dia berakai..Grrrrr *sakithatikita*

      Delete
  6. amboi kak ngah...marah betul tu ye...x patut la orang tuh...sampai ke sudah ke dia x turun...terperanjat tuh...apapun turun jer la...bangla pun manusia biasa apa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha mmg marah kak long oiii.. kalau jadi kat kita plak apa kita rasa kannn...

      Delete
  7. Ini bukan aje biadap Zaza tapi juga tak ada hati perut.
    Kesian bangla tu mentang-mentanglah dia pekerja biasa.
    Tapi kadang balasan akan dia terima tau - tak sekarang tapi satu masa.
    Dia lupa tentang ini Zaza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang tu mmg tak ada hati perut Kakzakie.. geram plak bila tgk time tu..
      Semoga org tu dpt balasan yg setimpal.. huhu

      Delete
  8. Astafirullah..jahat la driver avanza tu..xbaik bt kt org cmtu..bad!!

    ReplyDelete
  9. la...kesianya...mungkin hari ini hari mat bangla itu who know one day dia pula dapat nasib yang sama atas balasan dia pernah buat pada bangla tu ari nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap dia terima lah balasan nnt.. huhu

      Delete
  10. kena bertanggungjawablah kan...manusia sama manusia, kalau kucing aka binatang lain sekali pon, kita harus ada rasa simpati ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu PCL.. ini manusia mmg tak ada hati perut betul.. Gggrrr

      Delete
  11. typical malaysia lah kak .... meman rata2 orang malaysia anggap orang asing tu macam bukan orang. thats y la jadi macam tu... memalukan org malaysia yang lain ja kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg memalukan org malaysia Lieya.. apa lah salahnya keluar dari kereta tu.. kannnn

      Delete
  12. Mmg kurang ajar.
    Kalau dia terkedu 10 minit dlm kereta sebab terperanjat, kita boleh faham...tapi lepas tu main blah aja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gggrrr mmg kurang ajar lah tu.. Rasa nak lempang je kepala driver avanza tu.

      Delete
  13. yang dalam kereta tu laki ke perempuan. kenapa tak snap no plat tu sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perasan lelaki ke perempuan.. pagi masih gelap time tu.. tak sempat lah nak snap gmbr.. huhu

      Delete
  14. Kesian...menang2 dia mat bangla..huu.. sedihnla dgn sikapmorg cenggini...:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wpun dia bangla tapi dia tetap manusia jg kann mama Liena.. tak patut lah org tu.. huhu

      Delete
  15. terkejut sampai tak boleh berfikir dengan baik kot..kesian mat bangla tu..dahlah kena langgar,ditinggalkan macam tu je.ntah ok ke tidak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha terkejut pun tak beragak ke org tu.. patutnya dia berenti lah tepi kannn..

      Delete
  16. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  17. Chop chop.....pompuan ke lelaki?... tu yg geram tak menahan tu....meh okje tolong urut dada sat....hehe...
    yelah patutnya turunlah yek...tengok apa sudah jdi kat Mat Bangla tu...Baru dpt lesen tu zaza....seram weyh nak keluar simpang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perasan lelaki ke ppuan sbb gelap lagi pagi tu..
      mmg patut dia turun.. tp disebabkan perangai malaysian sgt, itu lah jadinya!!!

      Delete
  18. Mmg biadap btl la org tue zaza.. dah buat salah tue turun la tgk kan.. tak kira la apa pn bangsa dan warganegara orang tue...dia dah salah ttp la salah...selfish!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm org2 mcm kita je yg paham farah.. org yg melanggar tu mmg kurang ajar!!

      Delete
  19. kesian mat bangla tu.
    agaknya driver tu takut agaknya. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut atau tak bertanggungjawab.. huhu

      Delete
  20. memang tak suka dengan sikap sesetengah yang macam tu.. dah bersalah, lepas tu buat tak tahu je.. tolonglah bertanggungjawab sikit.. ni tunjuk muka pun tidak yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Ros.. ini main blah je.. kalau kena kat dia 1 hari nnt baru lah dia rasa kot..

      Delete
  21. Salam Kak,

    Rasanya kalo x silap sy, ustaz habib Ali sebut "fahem tum". Kalo sy x silap dgr la.. X pasti ape pulak maksud nyer..

    siannya bangla tu..dah la kene langgar, driverleh buat dekk jer..turunla g tengok.. tau la naik kete besar, xkan sampai hilang perikemanusiaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam adik ANON,
      mmg dia sebut "fatem tum" masa akak tulis entry haritu akak tak tahu.. ingatkan dia sebut "fahem tu" dan akak jg baru tahu ada maksud disebalik perkataan tu.. tapi tak ingat apa maksud dia.

      tu lah.. org2 skrg ni kadang bw kereta membabi buta je.. Gggrrr

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah