Wednesday, January 8, 2014

Kau Nak Jadi Apa Sebenarnya Ni?

Nak jadi apa?? tak kan nak jadi monyet pulak kannn??? hahahaha.. tiba2 je tajuk besau tanya nak jadi apa.. Sebenarnya tajuk entry aku ni address pada diri aku sendiri.. tiba2 terconfused dengan diri sendiri nak jadi apa.

Entry ni tak ada gambar.. cerita je panjang nak mati. Aku ni kan kalau bercakap face to face dengan orang, kalau boleh sekali bercakap tu patplohlimaribu patah perkataan sekali nak keluar dari mulut.. gelojoh!! kalau up cerita kat blog pulak panjang berjela macam keretapi ekspress senandung malam buat orang menyampah nak baca sampai habis.. hahahahahaha.

Ceritanya begini yer Senah... Sempena buka sekolah 2014 haritu, aku dengan Nizam apply cuti 2 hari (Khamis & Jumaat) sebab nak uruskan budak2 masuk sekolah. Dalam masa dua hari aku cuti tu.. macam2 experience aku dapat rasa. Kepuasan yang aku dapat sepanjang aku bercuti haritu yang buat aku jadi seronok sekejap.

Nak tau apa?? 

Of course lah aku dapat berangan jadi HOUSEWIFE/ HOUSEMANAGER/ HOUSEDIRECTOR yang terhormat.. pffffttt ;P Ok itu hanya angan2 je buat masa ni. Aku rasa aku perlu kerja lagi kot dalam umur2 yang tak berapa nak lanjut lagi ni *matakeatas*.. dikala zaman sekarang yang semua benda harga naik melampau-lampau, aku rasa aku kena delete je anganan aku tu.. terus rasa macam nak nyanyi.. buai buai.. buai ku laju.. aku nak kawin dengan anak raja.. hahaha bengong! yer lah.. kalau aku kawin dengan anak raja, tak payah lah aku bekerja yer dak?? hahaha. 

Apa2 pun aku bersyukur masih ada rezeki yang Allah kurniakan kat keluarga aku. Kalau aku tak kerja pun, InshaAllah Nizam masih mampu tanggung kami sekeluarga kot.. Tapi aku kesian kat dia sorang2 kerja cari nafkah.. sekurang2nya aku bekerja pun dapat lah membantu sikit sebanyak untuk tampung hidup.. baru lah rasa bahagia rumahtangga saling bantu membantu.. Kan Bie?? I tau you mesti baca entry ni kannnn.. suka lettew ;P 

Ke tak paham apa maksud aku disitu??

Gggrrr!! Ok lah.. aku cerita 1 by 1 eh. Kadang2 aku ada jugak feeling2 nak jadi housewife (dapat feeling dua hari je sebab cuti.. hahaha). Kenapa aku rasa nakkkkkkk sangat tu???!! sebab MASA.. yer MASA ITU BERHARGA BUAT AKU. Kalau aku tak bekerja, aku tak terikat dengan masa. Kalau aku bekerja, masa aku terlalu compact untuk aku bahagi2kan antara family & kerjaya. 

Ada jugak aku bersuara kat Nizam suruh ambil maid.. tapi dia tak bagi.. dia kata You tak nak pahala ke bantu kerja rumah untuk suami & anak2??? glupppp tersekat ailio Kak Jah kat kerongkong.. hahaha. Ok lah tapi kerja2 rumah bukan lah aku sorang je yang manage sekarang ni.. Nizam pun banyak membantu. Cuma kalau aku terlalu penat dan stress dengan kerja rumah yang berlambak2 aku akan jadi hangin.. time tu lah mood SINGA aku keluar. hahaha. Paling benci iron baju.. aku request hantar dobi je untuk ironing pun tak kasi jugak.. karang dia saiko aku lagi.. You tak nak pahala ke bantu kerja rumah untuk suami & anak2???.. Ok baiklah!! ai menurut perintah.. *buatmukahambar*.

Let's say aku jadi housewife, mungkin aku boleh manage all the things dengan sendiri. Start dari pagi bangun siapkan breakfast, hantar anak2 ke sekolah, pergi pasau, readykan makanan untuk lunch, ambil balik dari sekolah bla bla bla. Dapat bayangkan tak?? ke korang bayangkan aku ni dah macam maid indon?? hahahaha.. kongajor ar tu nak kata aku maid indon.. hahaha. 

Dalam masa dua hari bercuti hari tu aku ada juga terpikir.. lemas pulak kalau aku jadi housewife.. lagi rushing kot?? penat lagi.. ke hulu ke hilir ke sana ke sinun.. macam terkejar2 pulak. Dalam masa dua hari bercuti haritu pun dah cukup becak tiak aku.. segala peluh jantan betina keluar dari badan aku kesana sini uruskan sekolah diorang.. huhu. Ehhhh serabut lah oiiii *sekehkepalasendiri*

Sebenarnya ramai je housewifes kat luar sana tu.. aku percaya korang mesti Mama/ Mummy/ Ibu/ Ummi yang hebat kann :) mungkin bagi aku yang bekerja ni agak surprise sikit lah kot bab2 nak manage semua benda macam ni.. lama kelamaan mana lah tahu aku boleh jadi HOUSEMANAGER/ HOUSEDIRECTOR yang bertauliah macam korang pulak =)

So pengalaman ni susah aku nak feel sebab aku cuma dapat merasainya dua hari je feeling ala2 housemanager terhormat.. LoL!

*************************************************

Mari kita masuk bab yang lagi satu pulak.. iaitu "wanita bekerjaya" atau kot orangputih nya "career woman".. perrgghhh macam CEO company abah sendiri je bunyiknyer 
kannn.. hahaha. 

Dalam pada berangan nak jadi housewife/ housemanager/ housedirector tu.. rasa sayang pulak nak berenti kerja. Bila bekerja pulak aseklah dok pikir clash time dengan anak2. Clash time dengan laki tak apa.. nanti malam2 sikit kita boleh ketemu diatas katil saja.. tettttttt *tutupmuka*.. hahahaha. So time management antara kerja dengan family sangat2 terhad disitu.

Itu yang aku alami sekarang.. lagi2 budak2 bersekolah.. seawal 5pagi aku dah bangun.. siapkan breakfast.. ecececehhh macam hebat je masak pepagi :p hahaha.. itu pun kadang2 je lah. Kadang tu aku tak sempat nak prepare.. kadang2 pulak tak ada idea apa nak dimasak untuk breakfast.. jadi blur aku.. hari2 masak sampai habis menu tak tau nak masak apa dah.. dushhh *inimemangbetulbetulpoyonakmati* hahaha. Ohhh yang paling parah sekali kalau aku terlajak dibuai mimpi.. itu memang mak mintak mahap lah kat anak2.. tak sompek nak prepare apa2. 

Nampak?? penat okeh.. meh aku cerita sikit routine aku dihari weekdays yer. 

- Pagi bangun prepare breakfast, 
- kejut budak2 suruh mandi dan siap, 
- Breakfast prepared suruh diorang makan.. then turn aku pulak mandi siap2. 
- Salam2 ngan laki say bye2 terus hantar diorang pergi sekolah.. aku pulak terus pergi kerja. 
- Sampai opis buat kerja bla bla bla..cukup time petang keluar opis. So masa yang aku spend sepanjang 8jam kat opis tu terlalu lama buat aku. Kalau aku seorang housewife, mungkin macam2 benda aku boleh get prepared kat rumah kot. 

Ini dari segi time management antara kerja & housewife lah. Sebenarnya kerja kat opis ni tak lah seteruk macam kau kena membanting padi kat bendang pun.. dok dalam aircond kaki tangan je bergerak buat kerja.

Ehh tak habis lagi cerita pasal routine ni.. habis je waktu kerja, pukul 5 on the dot aku dah kena chow dari opis. Sebab nak pergi menjemput Khairine & Danish kat sekolah pulak. Sampai rumah kadang tak sempat panas bontot lagi aku dah ke dapur. Hadap depan fridge cari bahan dan idea apa nak masak untuk dinner. Habis bersilat kat dapur, berkumpul semeja anak beranak untuk dinner. Habis makan kemas apa yang patut kat dapur, lepas tu get ready untuk hadap Khairine & Danish buat homework pulak. errgghhh tengokkkk betapa banyaknya masa aku kena spend.


Mungkin kalau aku seorang housewife, preparation untuk dinner semua mungkin seawal pukul 6petang lagi aku dah boleh siapkan kot.. tapi hati macam tak nak berenti kerja pun yer jugak.. kalau dalam satu hari ada 48jam pun aku rasa memang tak cukup.. Arrgghhh!!!


KAU NAK JADI APA SEBENARNYA NI???? pfffffftttt ;P

Note : banyak berutang ngan korang.. Hutang BW.. nanti Kak Jah datang bertenggek kt blog korang eh... tunggguuuuuu =)

24 comments:

  1. terpulang ... mana-mana pun boleh, suri rumah boleh, kerja pun boleh.. tapi itulah.. masa kan.. errmm... kita sama je, :) takde beza...

    ReplyDelete
  2. selagi kita hidupp ni memang penat je.... dah mati nanti pon belum tentu bule rehat....sabar je la

    ReplyDelete
  3. super women la kak jah! tu la hebatnya wanita ;p

    ReplyDelete
  4. Anak-anak paling seronok bila ibunya cuti dok rumah uruskan makan pakai dorang.. siap request nak itu ini lagi.. betulllah dah rasa macam bibik lak tapi demi keluarga kecik nan satu tu, kurelakan jua.. dapat pahala tu.. hehehe..
    Tapi dalam keadaan lain pulak, kewangan belum cukup kukuh untuk berhenti kerja.. :(

    ReplyDelete
  5. itu la cabaran kita sebagai wanita berkerjaya kan zaza.. terpaksa berkorban demi family..lagi2 harga barang skrg nie dok naik jer... sorang kerja mana cukup..hehehe

    ReplyDelete
  6. muahahahahaa....membayangkan ko pakai kain batik t-shirt hard rock cafe duduk depan pintu sambut laki ko jahhh oii....*abanggggggggg....libas libas rambut! hahahahaa...hahahaaa....

    ReplyDelete
  7. Phewwwww...bersungguh2 aku baca kak jah. Jadi surirumah lagi penat dari yg bekerja. Tapi pekerjaan yg paling mulia dan banyak ganjarannya adalah SURIRUMAH ☺☺

    Tapi kan, tak kira lah fully housewife atau career woman...kita adalah wanita/ibu yg hebat sebab dapat buat banyak benda dalam satu masa.

    ReplyDelete
  8. I pun pernah rasa apa yang you rasa Zaza..tp rasa kejap jer la...sebab x sempat nak rasa sepenuhnya i dah terfikir..aku ni hidup xde laki..sapa nak bagi anak aku makan kan..hahahaha...gilos..x leh fikir ke arah tu la...hutang piutang pun banyak wo...loan umah..loan keta baru...oh tidakkkkkk...

    ReplyDelete
  9. kalau ema eloklah bekerja....sekarang harapkan sorang makan gaji memang naya...yg dah kerja pun masih mencari peluang untuk buat side income

    ReplyDelete
  10. Mommy zaza disayangi :D
    Umi QI suka baca entry panjang berjelaaaaaaaaa....serius! Tak tipu....rasa mcm zaza tgh berceloteh gebang ngan umi QI depan....haishhh kan best kalo jupe depan gebang pasal isu ini zaza....Umi QI pun mmg ada keinginan yang sama....selepas lahirkan QI....nak pencen kerja awai hahahhahhaha tp sayang plak....sayanggggg huwaaaaaaa...tp bila pk balik ttg masa, kita serupa....sbb masa utk anak sgt2 terhad....

    Zaza, jika kita niat nak jadi housewife one day pasti akan tercapai...insyaAllah. Bila? Allah yg tahu...bila kita merencanakan dan mencorak masa depan kita depan redho suami...maka bekerjalah niat utk tlg suami dan utk anak2...bykkkk pahala yer sama byk mcm kita jadi house wife tau zaza....cuma dari segi fizikal, masa kan...

    Itu sebab ju suka cara zaza manage masa bawak anak2 time terluang pi holidayyyy....biar anak2 rasa puas dan anak2 tau kita pair attention kt diorg....see!

    Holiday itu adalah salah satu planning yg bgus utk ganti semula masa anak2 kerana kita bekerja....good job zaza....i likeeeeeeeeee! :D

    ReplyDelete
  11. macam seronok aja jadi house manager kan

    ReplyDelete
  12. Mmg tidak until ai pencen zaza..huhu
    Sapa nk byr rumah kereta semuasssss...
    Waaaaa!!
    Ai mmg nak sgt jd fully housewife tp apakan daya #sambilbuanghingus

    ReplyDelete
  13. dilemma dua ni selalu terjadi..tak tahulah nak jadi yang mana sebenarnya ni..tapi kalau jadi housewife buat buat biz kat rumah still boleh jana pendapatan,masa pun banyak.kalau bekerja luar memang income tu sentiasa ada tapi masa pulak terhad..fikir²kan..cewahh

    ReplyDelete
  14. p/s:Fiza dah promote blog akak dalam kategori personal.Thanks join :)

    http://www.azhafizah.com/2014/01/kenali-blogger-melalui-blog-personal.html

    ReplyDelete
  15. Cik Jah gitulah adat dunia ...yg bekerja nak berhenti, yang surirumah tak mo dah nak kerja hehe....
    Tapi yg bekerja dan masa yg sama jadi surirumah tu mmg penat........ Yelahkan kalau dah tak de pilihan nak buat macamana...banting ajelah tulang selagi mampu haha....
    Zazakan kerja bukan mahal sangat punkan htr gosok baju.... htr jelah ...... lenguh weyh mengiron ni!...
    Tak de maknanya surirumah tip top...mcm Okje ni lama lama dah lemau haha kerja pun byk terbengkalai.... mana taknya asyik duk depan laptop jer...berjalan je kerjanya .

    ReplyDelete
  16. Sejujurnya kakak dari mula anak satu terus kena pasang pembantu. Arwah MIL kakak juga yg suruh anak dia cari sebab semua anak dia ada pembantu. Nasib kakak baiklah sikit. Sampai sekarang pun kakak perlu pembantu sebab anak kakak yg last masih duduk rumah lagi so balik rumah kena ada org utk dia makan tengahari dan pergi sekolah agama.

    Agaknya kalau tak ada pembantu kakak berhenti kerja zaza...

    ReplyDelete
  17. Besar tanggungjawab seorang isteri, surirumah, pekerja dan ibu. Ikhlaslah dlm melakukannya... Ganjaran tidak nampak, kalau nampak pasti Zaza nak buat semuanya tanpa henti :)
    Sabar dan yakin ganjaran dari Allah. Semoga dipermudah segala urusan.

    ReplyDelete
  18. Kalo ikutkan hati nak jek jadi suri ghumah zaza...tapikan memandang bsnyak utang nak dilangsai..kita kejer dulu...memang sonok oo dok umah...samalah kitew tak suka gosok baju..tapi bilo hanto kat dobi asyik tak puas hati last gosok sendirik bersauna sorang 2 menggosok berpuluh lai baju...

    ReplyDelete
  19. aku pun same je mcm ko beb...cume bab maid tu mmg aku dah pasang niat takkan ambil....biar le mkn nasi ngan kicap jek sbb tak sempat masak tapi pada aku takya h laa maid nieh....kawan2 aku mcm2 ade pengalaman buruk...aku dengar aku pun seram....so far buat masa skerang aku leh handle lagi...cume pengorbanan dari bangun tdo awal laaa....aku kalo ari kerja2 ni mmg tak tgk tv....siap semua, aku seboleh2 masuk tdo awal, so bangun pagi sok nye aku semangat sikit nak mulekan kerja rumah sebelum pi keje...tp mmg mencabar laa wanita berkerja mcm kite nak urus rumah tga at the same time....

    ReplyDelete
  20. house manager mcm best jer hehehe

    ReplyDelete
  21. Rasa nak jadi housewife sepenuh masa...tapi bila fikirkan kewangan memang lah...tunggu dah ada 3 orang anak ke atas baru pencen kot...

    ReplyDelete
  22. hu2..takpe..moga dipermudahkan semua urusan awak ya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah