Tak abes2 share resepi je kannn.. macam lah hebat sangat memasak kat dapur. kakakaka.. alaaa Kak Jah saja nak sharing2 je ;)
Sebenarnya resepi ni aku main bedal je.. masa tengok tibi kat rumah tiba2 teringat nak buat begedil.. hahaha boleh macam tu?? macam orang bercinta sambil rindu merindui pulak kaedahnya nak teringat-teringat. Terus pergi dapur tengok bahan2 tak cukup. Tabah pergi pasar tani depan rumah lepas balik kerja esoknya. Beli kentang 10 biji dengan daun sup.
Sebenarnya resepi ni aku main bedal je.. masa tengok tibi kat rumah tiba2 teringat nak buat begedil.. hahaha boleh macam tu?? macam orang bercinta sambil rindu merindui pulak kaedahnya nak teringat-teringat. Terus pergi dapur tengok bahan2 tak cukup. Tabah pergi pasar tani depan rumah lepas balik kerja esoknya. Beli kentang 10 biji dengan daun sup.
Sampai rumah masak dulu apa yang patut untuk hidangan buka puasa. Sambil2 tu potong2 bahan untuk buat begedil.
Ini resepi yang aku imagine je.. tah betul tah tidak aku tak tau lah. Kan aku kata.. aku ni kalau masak tak pernah nak ikut sukatan.. ikut kata hati je. But some of resepi ada jugak yang aku google.
Kalau Bang Jebat kata tak sedap siap dia!! hahaha.
Kalau Bang Jebat kata tak sedap siap dia!! hahaha.
Bahan-bahan
Kentang potong dadu
Daun sup
Bawang goreng
Udang yang dicincang (jangan halus sangat nanti tak rasa)
Lada sulah atau kot orang putih nya Pepper
Jintan putih & ketumbar yang diblend halus
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Rebus kentang sampai empuk. Lepas tu lecek2 sampai halus.
2. Bila kentang dah halus, campurkan daun sup, bawang goreng, udang yang dicincang, pepper, jintan putih & ketumbar yang diblend halus & garam
3. Gaul semua sebati, lepas tu bentukkan ikut suka.
4. Ok ini aku baru pass. nak tau cerita lanjut, sila baca perenggan kat bawah sana >_<
Kentang yang dah direbus empuk lepas tu boleh lenyek dengan steamroll batu lesung/ garfu
Udang & daun sup.
Semua bahan yang dah dicampurkan.
Ni yang ditambah bawang goreng
Lepas tu bulat2 kan.. celup telur then boleh goreng dalam minyak panas.
Kalau korang nak tau, masa aku goreng bergedil ni kan.. begedil ni hancur berkecai.. hahahaha.. aku pun tak tau mana silapnya. Bila aku google balik tengok ada yang celup dengan putih telur je.. ada yang celup dengan sebijik telur dengan kuning skali. Ni lah padah recipe ikut sukati.. hahahahaha.
Ohh rupanya kena celup dengan kuning telur skali.. baru jadi macam ni.. yang aku buat sampai hancur boncai haritu sebab aku celup dengan putih telur je.. hahahha. Pandai kan Kak Jah?? pandai jahanamkan resepi.. muahahaha.
Ohh rupanya kena celup dengan kuning telur skali.. baru jadi macam ni.. yang aku buat sampai hancur boncai haritu sebab aku celup dengan putih telur je.. hahahha. Pandai kan Kak Jah?? pandai jahanamkan resepi.. muahahaha.
menjadi je tu kak..cuma tak celup telur sebab tu hancur..kekadang memang main hentam je kan..yang penting mencuba baru tahu :)
ReplyDeleteselalu orang buat begedil ayam dan daging.ni lain dari yang lain nie...good2..nanti akak boleh la try
ReplyDeletenanti nak buat la jah..sedap plak nampak,..seyes...kalau boh daging cincang pun sedap jugakkan zaza??
ReplyDeleteskill masak kak jah makin hebat yer..tak pernah makan bergedil apa pun..
ReplyDeleteAkhirnya menjadi juga begedil Zaza:)
ReplyDeleteBila dah jadi kalah yg ada di kedai selalu gelap aje warna.
Yg ini menggoda mata dan selera..
wooweee~ aku xpernha buat.sedap ke eh?
ReplyDeleteEh senang rupenya buat begedil ni..heheh ingt susah..nnti nk try buat la.. :)
ReplyDeletepernah buat begedil ayam..first round hancusss sib baik second round menjadi...tapi aku celup dalam telur gak hmmmm
ReplyDeletenanti nak try lagi la..
tak pernah buat begedil lain selain daging n ayam..kena cuba ni..hehe
ReplyDeletewow...x terpikir plak nak letak udang..boleh cuba ni....
ReplyDeleteni resipi wajib masak dibulan ramadhan....kat bazar seketul sehengget!!! peh tu tak sedap!!!
ReplyDeletebegedil udang...resepi baru ni tak buat lagi...nti boleh cuba
ReplyDeleteBangga weh bila menjadi hasil kerja tangan yang tak berapa lembut ni.. hehehe.. ah.. tak kira.. sedap ke tak.. semua kena makan.. kahkahkah..
ReplyDeletenampak sedap
ReplyDeleteOh.. ni la 'bedegil' tu ye. Hehe. Sedap jugak nampaknya. Confirm degil lepas tu. Haha
ReplyDeleteBagus jugak ni..igt susah nak buat begedil..hehe
ReplyDeletela senang jer kekdahnya.. nanti boleh la try buat jugak.. skrg nie mood nak masak tak mai lagi.. malas betul rasa nak masuk dapur.. nasib baik la mak dok tlg masak..hehehe
ReplyDeleteterbaikkk la kak jah rupawannya jelita rupa nya hancus bekecai huhuh akhir nya menjadi jugak kan..sedappp nya..
ReplyDeleteBergedil yerp. Bukan berdegil...hahaha...Tak pernah buat lago pakai udang. Kalau pakai sardin pon sodap.
ReplyDeleteKegemaran julia ni zaza....pandai u buat...takpe belajar dari kesalahan...leh cuba ni resepi zaza...sbb nampak mudah...
ReplyDeletewahh..pandai kak jah cipta resepi..nmpk menarik..haritu pun penah wat begedil jadi hancur cmtu..tp bkn sbb telur kot..sbb sebelum tu wat ok je..may b kurang daging kot..kentang yg banyak..
ReplyDeleteokey je nampak!
ReplyDeleteKak.. Klau sy buat bergedil, ubi kntng tu sy x rebus. Tkut benyek. Sbb kita dh buang knji dia. Sy goreng kntng tu sikit. Pastu bila garing sikit, angkat & toskn. Pastu tumbuk. Xde pula dia pecah.
ReplyDeletehuish...try and error x per,.nanti keh jadi perfect..SA nak cuba la zaza...nampak mcm sedap jer tuh....
ReplyDeleteTadi tgk blog MD cite bergedil gak....gi sini pun bergedil gak...mau nak kena buat bergedil ni hehe.. .....Masa buat tu tak tanya mak nenek ke.....berlagak konon terer lew tu hehe
ReplyDelete