Malu nak tulis tajuk besar "Perencah Mee Rebus Adami".. nak gempak sikit kita letak "Mee Rebus Adami" ajosss.. Ok lah tu kann.. daripada aku letak tajuk "Resepi Mee Rebus" karang takut korang tertipu pulak.. padahal aku masak pakai perencah je.. hahaha.
Bosan asek makan nasi je berbuka.. haritu aku beralih selera.. mari kita masak mee rebus menggunakan perencah.. semudah masak Maggie.. hehehe.
Bosan asek makan nasi je berbuka.. haritu aku beralih selera.. mari kita masak mee rebus menggunakan perencah.. semudah masak Maggie.. hehehe.
Antara bahan2 yang aku pakai.. kecuali daun saderi. Sampai harini aku keliru mana satu daun saderi, mana satu daun sup.. main capai je kat supermarket bila tengok ala2 serupa je.. belasah je lah.. hehe.
Ok itu tak penting.. sebenarnya daun saderi tu tak perlu digunakan untuk masak mee rebus yer Senah.. aku dah tersalah beli.. sepatutnya guna daun bawang.. baru je first stage dah cacat masakan aku.. hahaha.
Perencah ni dalam packet.. aku beli kat Melaka masa pergi mandi2 kat A'famosa haritu. Selama ni balik Melaka tak pernah beli.
Perencah ni bukan setakat mee rebus je yer.. ada perencah asam pedas, mee bandung.. haritu aku cuma beli mee rebus & mee bandung je.. yang asam pedas tu nanti raya sok nak pergi repeat beli kat Banda Hilir.
Bila dah dibogelkan dari packet, begini lah rupanya.. ala2 macam kerisik.
Culur mee siap2
Lepas tu masuk periuk letak air empat setengah cawan then letak atas api. Aku buat haritu tercair sikit.. biasalah Kak Jah kan memang suka memandai2.
Lepas tu siapkan lah bahan2 lain
Tauhu goreng
Fish cake.. amboi kemain oily fish cake Kak Jah lepas goreng.. hahaha malas nak serapkan minyak kat kitchen paper.. lantak lah.
Cili hijau & merah.. cili merah tak ado.. dan juga limau. Settle!
Actually kat packet Mee Rebus tu ada cara2 buat dan bahan2 yang perlu kita sediakan.. aku ikut ala kadar je sebab most of bahan2 budak2 tak makan.. contohnya cili hijau/ merah.. limau pun aku sorang je yang guna untuk perah kat mee. Jadi aku sediakan bahan2 yang mana diroang makan je yang macam dalam gambar tu.
Pendek kata mee rebus aku ni tak cukup sifat.. dengan telur rebus tak ada.. daun bawang tak ada.. hahaha bukan tak ada yer.. sebenarnya semua bahan tu kitorang tak berapa makan.
Alhamdulillah.. ini lah rejeki kitorang haritu.. tak ingat bila punya buka puasa :D
Samosa sardin ni SIL aku bagi.. dia bagi yang frozen. Memang saja dia bagi aku yang frozen sebab dia tau aku ni pemalas.. nak tak nak kena goreng sendiri jugak.. hahaha.
Ok itu tak penting.. sebenarnya daun saderi tu tak perlu digunakan untuk masak mee rebus yer Senah.. aku dah tersalah beli.. sepatutnya guna daun bawang.. baru je first stage dah cacat masakan aku.. hahaha.
Perencah ni dalam packet.. aku beli kat Melaka masa pergi mandi2 kat A'famosa haritu. Selama ni balik Melaka tak pernah beli.
Perencah ni bukan setakat mee rebus je yer.. ada perencah asam pedas, mee bandung.. haritu aku cuma beli mee rebus & mee bandung je.. yang asam pedas tu nanti raya sok nak pergi repeat beli kat Banda Hilir.
Bila dah dibogelkan dari packet, begini lah rupanya.. ala2 macam kerisik.
Culur mee siap2
Lepas tu masuk periuk letak air empat setengah cawan then letak atas api. Aku buat haritu tercair sikit.. biasalah Kak Jah kan memang suka memandai2.
Lepas tu siapkan lah bahan2 lain
Tauhu goreng
Fish cake.. amboi kemain oily fish cake Kak Jah lepas goreng.. hahaha malas nak serapkan minyak kat kitchen paper.. lantak lah.
Cili hijau & merah.. cili merah tak ado.. dan juga limau. Settle!
Actually kat packet Mee Rebus tu ada cara2 buat dan bahan2 yang perlu kita sediakan.. aku ikut ala kadar je sebab most of bahan2 budak2 tak makan.. contohnya cili hijau/ merah.. limau pun aku sorang je yang guna untuk perah kat mee. Jadi aku sediakan bahan2 yang mana diroang makan je yang macam dalam gambar tu.
Pendek kata mee rebus aku ni tak cukup sifat.. dengan telur rebus tak ada.. daun bawang tak ada.. hahaha bukan tak ada yer.. sebenarnya semua bahan tu kitorang tak berapa makan.
Alhamdulillah.. ini lah rejeki kitorang haritu.. tak ingat bila punya buka puasa :D
Samosa sardin ni SIL aku bagi.. dia bagi yang frozen. Memang saja dia bagi aku yang frozen sebab dia tau aku ni pemalas.. nak tak nak kena goreng sendiri jugak.. hahaha.
kecur air liur aku jah..
ReplyDeletehadoiii..
pepagi dah up entry makanan erk ko jah..
hahahhaa
mcm sodapppppppppp jekkk...
ReplyDeleteaku penah try mee bandung adami beb...mmg sedap....senang gile just campai minatang2 n pecah telur.... aku ni pun mak aku le rekemen die kate adami punye perencah berase semuanye....aku tak penah try lagi yg mee rebus...nanti aku nak try laaaa...tapi aku nak tambah kentang rebus yg dah dikisar halus..bagi lemak2 sikit kuah tu.....
ReplyDeletesame laa kak jah oiii...kat umah ni tak makan telur rebus... tapi dik leha gigih rebus sebijik utk tujuan photoshoot nak tepek kat blog...baru org kagum rupenye walupun hanya menambah hiasan telur rebus kah kah kah....
Kalau macam ini masak pun cepat siap Zaza.
ReplyDeleteKakak selalu beli yg mee bandungnya Zaza tapi ada terlebih sikit manisnya.
Cuma kalau jenis yg malas macam kakak ni guna ready-made ajelah cara paling mudah:)
ps: kalau pada kakak daun sup dan daun saderi tu sama. Tapi kalau daun ketumbar lainlah sebab saiz daun dia kecik sikit... bau pun tak sama.
ecah pon xreti beza daun sup n saderi..haha..kalau pergi pasaraya selalunya ade tulis yg mana satu daun sup n saderi..errr..sedap ke guna perencah ni?
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletenampak sgt farah nie tak selalu masak kan..sebab 1st tahu pasal perencah adami nie..hahaha..=D
ReplyDeleteMee rebus!!!!
ReplyDeleteMy favvy....zaza nanti belikan eh...hahaha
Sedap tak nih?
ReplyDeleteAku keliru daun sup ngan daun ketumbar. Klo beli mesti nak kena bau dulu sebab pernah salah beli...ppffttt...
Kat KL ada jual tak ek perencah ni zaza...aduyai teringin nak mkn mee rebus...sedap yer zaza buat...alhamdulilah...tgk rezeki zaza buat ni terasa nak buat juga hehehe
ReplyDeletewah, memang mudah sangat.. kalau nak beli asam pedas..nak kirim juga...asam pedas melaka memang sedap.
ReplyDeleteoh.. boleh try ni..
ReplyDeletehoho..senang je eh klu ade perencah ni..blh try ni..xyah sesusah sediakan bahan..sume dh ade..
ReplyDeletesenang je buatnya..lama pulak tak makan mee rebus..sedap!
ReplyDeleteAsslmkm kak.. Rasanya mak sy pnh masak guna perencah tu.. Ok la rasa dia..
ReplyDelete