Monday, September 22, 2014

Biskut Semperit Idaman Qolbu

Ada haritu masa balik kerja masuk je kereta terus terbau macam biskut semperit.. dah kenapa tiba2 dalam kereta bau biskut semperit??!! pelik2 je deria bau aku ni. Terus jam2 tu jugak aku terasa nak buat biskut semperit. Perangai Kak Jah ni bukan boleh dibuat kira.. kalau time tu terasa nak makan, terus dan2 tu nak.. melebih2 sangat perangai kalah pompuan mengandung.

Dalam kereta masa kat traffic light terus google resepi biskut semperit.. ko ghasa?? hahaha. Tak sempat sampai rumah on laptop, dalam kereta jugak aku google. Terjumpa satu website ni tengok macam senang je nak buat.. bahan2 pun senang nak dapat. Cuma tinggal nak beli butter je kat supermarket.. bahan2 lain memang dah ada kat rumah.


Biskut Semperit Idaman Qolbu

Kau mampu buat biskut semperit bulat2?? hahaha. Aku rasa aku sorang je buat biskut ni ikut bentuk sendiri. Aku tak ada acuan semperit. So aku "spret" kan je bulat2 macam ni. Janji rasa semperit tu hado. Bentuk dan paras rupa tak penting.. hahaha.


Antara bahan2 yang aku guna.

Haritu aku pukul butter & gula tak guna mixer, aku godak pakai senduk je.. tu yang bila tengok betul2 texture biskut ni macam nampak gula sebijik2 kat biskut tu. Senduk hitam tu lah yang aku guna untuk pukul butter dengan gula.. pandai sangat Kak Jah kau ni.. mana lah nak hancur gula tu ngok!! hahaha.



Sibuk menggentel semperit idaman qolbu katanyer.. hahaha.


Ready nak bakar

Dapat sebalang.

Nak try ke?? kalau nak try ambik resepi kat bawah tu.. try lah buat semperit idaman qolbu korang sendiri yer.. kalau nak buat bentuk patsegi pun boleh.. hehehe.

Bahan –bahan
Buttercup – 375g (1 ½ blok )
Tepung gandum – 1 ½ cawan
Tepung kastard – 1cawan
Tepung jagung – 2 ½ cawan
Kuning telur – 3 biji
Esen vanilla – 1 sudu kecil
Gula – 1 1/2 cawan
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.

Credit to : www.wanista.com

Ada satu lagi resepi biskut semperit yang senang nak dibuat. Hanya guna 3 bahan je.. caya tak?? kau tunggu aku try buat dulu.. kalau success aku share dengan korang yer.

26 comments:

  1. kuih raya haji ke ni, simple dan mudah membuatnya ye.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan untuk raya haji pun Mama... saja je try buat :))

      Delete
  2. senang je kan.aku pon dulu buat gak weh.senang gila.tp masa bkr hangus pulak.sabor jelah aku.hahaha.

    ReplyDelete
  3. rupa memang takde macam semperit tapi yang penting rasa tetap ada...hebat kak jah, menjadi jugak semperit idaman kalbu :)

    ReplyDelete
  4. morning. Alamak da bau semperit ni. Rajinnye aii, nk gak try but biskot kek tp eh tgn ni kelu nau. Hahaha keras .sambal belacan jgak menjadi

    ReplyDelete
  5. Sis Zaza..hahahhahha masuk dalam kereta leh bau biskut semperit ye hahahhaha adoyaiii kelakar lah sis ni...tp kan biskut semperit sis mmg comel...cute gila...ada manik2 cun plak...huwaaaaaaa nak buat sendiri gamaknya nanti kena baling senduk ngan abam Qi...dia kan suka mkn biskut...kang buat keras kejung dibalingnya kt dinding sapa yang nangisss? Julia gak nangis hahhahahha...sis zaza...kenan lah tgk dapur...cantik gilaaaaaaaaaaaa....suka tgk kitchen jenis wood tu...tampak klasik...weeeeeeeee

    ReplyDelete
  6. haahah dalam keter baru samperit? ko ni zaza mmg dasat deria bau...mujur bukan bau pasembor ke ape kang jenuh en laki kene bawak pi penang...ngalahkan org ngandung punye ngidam ni eheheehehehehe....tapi bagus gak mcm tu kan, dan2 rajin ko masuk dapur.....diluar waktu raya hah leh terhasil kuih raye....dik leha tak mampu okeyyyy!!

    ye la bahan senang gile.... dik leha dah salin...nanti boleh buat dgn anak2 nie...projek baking2 kat dapur katenyeeeeee....dah lame dieorg ajak baking2...dulu kan dik leha rajin layan dieorg baking2 nieh....pasni leh try bskut samperit senang neih......

    ReplyDelete
  7. tahun depan leh nege... hehehe

    ReplyDelete
  8. Curlasss ko jah. Dari deria bau jer terus hantar signal tuk buat semperit idaman qolbu yerp.

    Meruntun qolbu jer nengok sbb salah satu biskut feveret aku gak nih.

    ReplyDelete
  9. akak.. kuih yg 3 bahan tu brownies nuttelaa ke? ehem2. nanti pas sikit semperit tu kat sy.. sy tgguuuuuu!! haha

    ReplyDelete
  10. Sebenarnya bentuk tu jatuh no. dua. Bulat macam ini siap dgn hiasan coloured sugar tu pun dah menarik. Rasa yg penting. Ini betul-betul idaman qalbu ni Zaza:)

    ReplyDelete
  11. amboiii idaman qolbu ;p bleh wat stok rya hji

    ReplyDelete
  12. hahaha..mcm org ngandung plak dah..dah bau tuu terus buat je..tgk kt ig aritu gmbr sekut tu..ingtkan biskut ape..semprit rupenya..haha..tp ok la..asal ade rase kan..

    ReplyDelete
  13. ni pun dah meruntun qlbu jugak tengok..apa lagi..meh sebalang dua..hehe

    ReplyDelete
  14. Bia btul zaza bt semperit ni..kompem sedap nih..rupa xpntg..yg pntg rasa tuh..

    ReplyDelete
  15. Tudiaaaa mmg mengidam tahap 4 dah nie... mula tue nk tanya kenapa bukan bentuk samperit...ooo rupanya xdak acuan...hehehe..tak kisah la bentuk bulat pn.. janji ada rasa samperit tue kan.. meh hantar sebalang kat i...mengidam nak rasa biskut samperit air tangan kak jah la!!!.. =D

    ReplyDelete
  16. aku tak makan kuih jah...aku nak nasi jek..kalo aku dtg umah ko ko jgn buat kuih tau...nanti aku nangis!

    ReplyDelete
  17. time raya je cari kuih ni..... bulan2 lain mcm tak selera nak makan.... ehh

    ReplyDelete
  18. cuba tanya Nizam,...
    entah2 dia makan semprit dalam kereta u...tu yg bau...hahaaha

    gigih okeh google & buat sendiri..
    raya tahun depan boleh la order...:P

    ReplyDelete
  19. anak2 sayapun suka biskut ni..tak raya pun akak buat..mesti habis..

    ReplyDelete
  20. Memang curlas biskut semperit bentuk bulat.. ;)

    ReplyDelete
  21. nak cuba gak nanti..yeahhh! tengkiu kak zaza.. :D

    ReplyDelete
  22. kalau dah teringin apepun boleh..comel jugak bentuk bulat ni kak

    ReplyDelete
  23. Tetiba cik Bedah terus teringinlah pulak nak makan semperit weyh...butter telur bahan semua ada tu....harus buat jugak ni...tugggu ko cik Jah mak nak menyemperit jugak...

    Weyh sedap ke tak tu....cair di mulut?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah