Tuesday, March 17, 2015

Rumah Kelahiran P.Ramlee, Penang

Lepas check-out dari Apartment & sebelum hantar balik kunci kat office CIMB Penang Branch.. singgah kat area tepi pantai kat Feringghi dulu sebelum beli jeruk Pak Ali yang top top meletop katanya tu.. lepas tu pekena cendoi & laksa pulak.

 Cendol ni sedap nak arwah.. santan dia pekat, gula melaka dia likat.. semua secukup rasa

Laksa ni so so je.. kureng sedap

Dah kenyang makan laksa & cendol, kitorang teruskan perjalanan ke Rumah Kelahiran P.Ramlee. Tak berapa nak jauh dari Feringghi pun. Set je waze terus boleh sampai.

dengan keluarga in-law

Khairine & Mak long

Ini lah rumah kelahiran Allayarham P.Ramlee

Kalau nak tau info lanjut boleh baca kat link ni 
--> Rumah Kelahiran P.Ramlee (sumber : Arkib Negara)

Khairine

Dia suka lah pergi tempat-tempat macam ni. Sebab dari kecik aku selalu bawa dia ke tempat2 bersejarah yang ada info. So bila dia pergi tempat macam ni, dia suka baca apa yang tertulis kat situ.

Busu & Trisya naik sampan bawah rumah.. hehe

Basikal tua bawah rumah

Rumah ni kecik je.. tak besar mana.. rumah orang dulu2 kann.. orang sekarang ni rumah bukan main godang-godang!

Antara cerita2 yang dah menjadi sejarah.. boleh baca kat sini salah silah kisah P.Ramlee

IC dulu2 yang dimiliki oleh Allahyarham Tan Sri P.Ramlee

Katil besi turun temurun

Sejarah katil besi

Ruang dapur

Rumah ni kecik je.. memang tak boleh masuk ramai2.. dikuatiri roboh.. hehehe.

Habis mengelilingi dalam rumah.. kita bergambar pulak kat luar rumah.


 My family.. feeling dok kampung sangatttt ;P

 Menunggu mu di jendela.. gittew ;)

Ni dah kenapa pulak?? anak beranak sama je perangai.. hahaha


 Semua sakit perut nak tercirit.. nak masuk jamban kat belakang tu tapi tak muat anak beranak ;P

Dia ni lah pembawak cirit tu.. hahaha

Cabottttt!! ;P

12 comments:

  1. Comel je zaza and family...by the this year SA nyer cuti2 family pun kat penang..senang dh nk jln2 sbb adik bongsu duk Penang....x yah sewa2 hotel dh....

    ReplyDelete
  2. wahh best giler wehhh..aku tak penah sampai lagi nie..

    ReplyDelete
  3. laaaa...laksa tu so so jer ker...I is nampak macam yummylicious jer babe? Indah khabar dari rupa yer? he he he...

    ReplyDelete
  4. Cendol tu mmg nmpk WIN samgatla za

    ReplyDelete
  5. za xsampi lgi penang.. in shaa ALLAH ada rezeki nak pegi jugak hihihihi...

    ReplyDelete
  6. x pernah g lagi rumah p.ramle walaupun selalu balik kg kat utara

    ReplyDelete
  7. farah last pergi sini masa kecik2 dulu..gila lama tak jejak sini kan.. tp rumah nie masih terjaga elok jer tengok.. nanti la ada masa free tak tahu nak pi mana boleh bawak emir ronda2 penang.. nama jer dok dekat penang.. tapi tak sampai pun..hahahah

    ReplyDelete
  8. Gambar ic P.Ramlee tu rare la sis...nenek julia dok penang pun ju x penah mai sini hahahhaha gila kan...alamat tu cm nak cari la...mcm tau je rumah tu...tahun 1929 perghhh cendol tu ju tgk pun cm nak arwah...pandai akak ni cari2 mkn...good job akak

    ReplyDelete
  9. terasa nak ke penang tahun ni.
    ntah dpt ntah kan tak...
    cuti skola bulan jun nantu kot.

    ReplyDelete
  10. sedapnya cendol dan laksa tu kak..adeshh teringin pulak makan. gambar last tu menjadi je lakonannya..haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah