Monday, July 22, 2013

Aroma Ikan Bakar Jeram

Sabtu lepas baru lah berpeluang berbuka puasa dengan family Nizam.. semua adik beradik, anak buah, cucu cicit ada berlonggok rumah atok diorang petang tu. 

Kemain meriah dengan makanan.. lauk je dah dekat penuh serumah.. haha
Biasanya Along (kakak Nizam) akan masak macam2 bila dalam keadaan macam tu. 
Segala macam mak nenek lauk pauk, kuih muih, air semua ada.. 
Yang bestnya homemade ok, bukan beli2 kat param punya. 
Kakak Nizam tu kalau nak makan kuih sebijik je pun dia sanggup buat sendiri daripada beli tak tentu arah kat luar sana. Best kan orang yang pandai memasak tu.. cakap je nak makan apa, semua boleh buat sendiri je huhu.
pendek kata, apa dia masak semua sodap hingga menjilat kuali.. hahahahaa tipu sangat..

Kak Ngah (biras iolls) bawak lauk ketam cili, kuih, entah apa lah lagi aku pun dah tak ingat.
Bila tang aku!!!!! hahahahha ko ingat aku tak bawak apa2 ke???
sorry eh.. jangan pandang aku sebelah mata tau!! *cegir mata sambil cekak pinggang*
haritu aku bawak lauk pajeri nenas.. panas2 lagi baru masak okeh, caya tak??? tak caya???
hahahhahaa puiii.. Ok mohon jangan percaya, sebenarnya lauk itu bukan aku yang masak, itu mak aku yang masak!! hahaha cerita nak gempak je.. lempang tujuhkali tahu lah kau!! :D

Lepas tu sebelum sampai pulak, Nizam singgah param kejap, pi beli kuih sikit.. 
memang betul2 sikit je pun Nizam beli.. nak tahu apa? Kuih samosa empat ketui sahaja.. hahaha 
hebat kan kamiorang?? tak payah susah2 kan diri memasak.. beli & mintak tolong emak aku masak kan ajos.. giler pemalas hihihi 
Bukan apa, takut banyak2 karang tak habis, memang dah tahu sangat kalau makan2 yang melibatkan Along, memang makanan penuh serumah punya. So jangan nak bazir sangat hehe

Malam tu lepas berbuka puasa, kami yang pompuan2 gi merayap ke Jalan TAR.
Hamboiiiii hamboiiii hamboiiii ramainya manusia malam tu. 
Lagi2 malam minggu kannn memang lah ramai orang. Sesak napas aku dok berhimpit2.. lemassssss. Kalau korang nak rasa pengalaman berhimpit2 macam nasi himpit kat sana, dipersilakan pergi.. hehe

Ok dah, ini dah lari tajuk.. meh aku cerita pasal semalam. 
Semalam gi berbuka di Aroma Ikan Bakar, Jeram kat Kuala Selangor sana. 
Kawan Nizam dah siap2 booking tempat.. nak belanja katanya.. 
bertuah badan rejeki dibulan ramadhan orang nak belanja berbuka puasa.. Alhamdulillah hehe
Pukul 6pm dah siap2 terpacak kat sana. Lepak tepi laut jap tengok sunset sebelum azan maghrib.


View petang semalam sebelum berbuka. 
Melayan perut yang dah memanggil2 tak sabar nak makan seafood hehe


Sunset.. tantikk angat..


Ok moh lah kita ke dalam standby dok kat meja.


Chopppp!!! korang mesti rasa aku akan buat tayangan gambar makanan apa yang kamiorang makan semalam kan?? hahahhahaa 

Mahap mahap. Aku tak mo buat tayangan disini harini.. lagi2 bulan puasa gini. 
Takut karang bukan korang yang terliyor, silap2 aku yang menjejeh-jejeh ayerliyor dibuatnya makruh plak puasa terus jadi batal hahaha. Korang gi lah tengok kat blog orang lain eh gambar2 makanan tu.. hehe 

klah itu je nak cerita. Bulan2 puasa ni family kami tak banyak outing macam selalu.. dok rumah je. Kalau hari2 biasa ada je tempat nak merayap.. hehe.. kbai =)

22 comments:

  1. Alaaaa....nk la tengok gambar makanan zaza....x complete la xde....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tak payah lah tgk SA.. dosa nanti :p

      Delete
  2. pajeri nenas huhu! sedap tuuu.....

    ReplyDelete
  3. Weeeeeeee suka tgk view tau...membuak2 hati nk jenjalan...tp poser kan kena hormati puasa...so pajeri nenas tuh beshhhh...mesti pandai mama zaza masakkan weeee....besh yer punya saudara mara berbuka ramai2...riuh rendah hehehhe

    ReplyDelete
  4. Hihi... pandai zaza trick.Tak tayang pun kakak dapat bayangkan deretan makanan kalau dah kata tepi pantai tu mestilah semuanya best belaka.

    ReplyDelete
  5. Sunset tu best sangat view nya. Bukan semua orang ada peluang nak tengok pun.

    ReplyDelete
  6. Ptt la xde gambar makanan..hehehe..
    kalau ada pun best jugak..boleh cuci mata...hehehe ;p

    ReplyDelete
  7. Seronoknya makan ikan bakar di persisir pantai... Ala-ala romantik gitu

    ReplyDelete
  8. cantiknya permandangan tu.. bestnyaaaa..untung ada orang nak belanja..hik3

    ReplyDelete
  9. Memanglah best jadi hang Zaza.... sebab bawak pajeri nenas je hehe...Yang tak bestnya jadi Kak Long sebab kena masak hehe.... Tapi kalau nak makan kuih sebijik pun buat mmmg dia tu rajin sungguh Zaza

    ReplyDelete
  10. lieya okey jek...lagi pun kite bukan budak2 yg takleh kawal iman...share gambar ni okey gak sbb ramai leh dpt idea nak masak ape, nak beli ape, nak gi makan kat mane...betul tak?

    ReplyDelete
  11. makan di tepi pantai la ni..makan sambil di tiup angin sepoi2 laut gitu...

    ReplyDelete
  12. Dah terbayang² even tak tayang gambar ☺☺

    Cantiknya view sunset tu.

    ReplyDelete
  13. cantiknya sunset.... Mesti sedap mkn kat tepi pantai....

    ReplyDelete
  14. Wah... syoknya makan dengan angin sepoi2 bahasa gitu. Layan plak ikan bakar yang best. Memang syok lah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah