Wednesday, September 18, 2013

Tegas Dengan Anak-Anak

Semua orang sayangkan anak2 kan?? aku juga macam tu.  Di zaman hitech ni, most of the parents memanjakan anak memang ke tahap to the max.. contoh terbaru ni Umi QI lah.. sepenuh hati menyambut hari jadi putera dia nan sorang tu, siap berDIY lagi.. Syabas uolls =)


Meanwhile, kita as parents ni memang mengharapkan anak2 kita jadi orang yang berguna kelak. Depends jugak cara kita mencorakkan anak2 kita untuk ke arah kebaikan.. kalau salah dari ajaran, alamatnya memang kelaut lah budak tu.. itu mintak dijauhkan lah dari keturunan kita ye Bedah.. bagi ajaran secukupnya & sayangi lah anak2 kita. Jangan jadi seorang emak/bapak 'atas nama' saja.. 

Tahu apa maksud emak/ bapak atas nama?? maksudnya.. jangan hanya pandai beranak je, tapi tak pandai jaga anak.. lagi teruk peragai emak/bapak atas nama ni, ko hanya pandai beranak je tapi anak tu ditinggalkan tanpa sebarang rasa tanggungjawab, kau langsung tak tahu perkembangan budak tu dikala dia kecil.. bila budak tu dah besar baru sibuk2 nak cari & jaga.. padahal????????? keji betul orang macam tu.. haktuihh!!

Aku kalau dengan KhaNish memang tegas.. cayer?? hahaha.. bukan nak tunjuk bagus yer.. ini aku cerita atas dasar pengalaman aku membesarkan anak2 aku tau!!.. Ada masa kita boleh bawa bergurau, ada masa aku kena strict dengan budak2 ni. bergurau tanpa batas pun tak boleh juga.. nanti naik lemak dengan kita.. perangai macam tu lah aku tak berapa gemar.

Setengah parents tu aku tengok, bila nak melarang anak dari membuat sesuatu kesalahan... amboiiii kemain lemah gemalai kau.. aku pun jadi confused dibuatnya.. kau tengah marah ke tengah menyanyi ni oiii???!! hahaha. Itu lah yang aku katakan tadi... lain orang lain cara ajarannya. caranya pulak biarlah kena dengan situation... kennn.

KhaNish panggil aku apa nak tahu???............ cer teka??!!  
yerrrr SINGA okeh!!

Bukanlah singa yang macam dalam gambar tu.. hahaha. Cuma agak garang sikit lah dengan anak2. Sebagai emak, sifat keperempuanan kita ni melebihi sikit dari si bapak2.. emak2 ni kan suka membebel berbanding dengan sifat orang lelaki yang kebanyakannya yang suka menjadikan sesuatu perkara tu 'let it be, tak kisah, tak apalah budak2 memang macam tu'.. itu tidak bagi aku okeh. segarang2 ai, tapi tidak lah kejam dengan anak2 hehe.. adalah batasannya.

Aku tak boleh lah.. sifat kesingaan aku ni sangat menebal dalam diri.. *pinjam ayat* OKje, aku ni kurang penyabar orangnya.. perangai susah nak menyabar, asek nak hangennnn je maunya tak digelar 'Singa"??! kikiki. memang berkesanlah dengan sifat 'singa' aku ni, kalau tidak diorang tak takut dengan kita.. Salah sorang dari kita samada ibu/ bapa mesti kena bersikap tegas dengan anak2. barulah tak jadi macam dalam cerita Anakku Sazali.. Bapak membesarkan Sazali dengan mengkhinzir buta saja.. bhahahaha

Contoh ayat Danish Khairine Mummy panggil, pergi lah cepat karang singa mengamok..
Hamboiiiiii kemain panggil mak ko singa yer!! ingat Mummy tak dengar ke??!! hahaha.. kalau aku dengar pun kadang2 aku pun bodo je.. kalau aku layan, diorang ingat dengan perkataan 'singa' tu, diorang boleh buat main2.. ecececehh garang sangat nih.. phuii.. hahaha

Kalau dengan si bapak diorang, KhaNish memang boleh senang hati.. sebab Babah diorang sangatlah berlemah lembut.. aku yang naik hangin kadang2 tengok perangai lembut hati dia dengan anak2.. ikuttttttt je apa kata anak2. Turuttttttt kehendak anak2, sesekali aku protest juga.. 

Dalam pada aku memprotest tu kadang tak jalan jugak.. phuii. Contohnya kalau anak2 dia nak beli something yang tak worth it, katalah mainan.. kalau ikutkan aku, memang aku tak nak belikan dah sebab mainan dah banyak kat rumah, lagi2 lepas diorang dah main, campak je suka2 tah ke mana2... bawah kerusi ada, bawah meja ada, atas tilam, celah2 katil pun ada.

Latest haritu beli goggle kat Lost World of Tambun.. kalau tak pergi mandi2 pun nak jugak beli goggle, apatah lagi kalau pergi mandi, haruslah kena beli.. seratus kali membeli, dan2 tu lah seratus kali hilang lepas tu nak kena beli lagi lagi lagi sampai seratus kali... ggggrr. 

Tidak buat Babah diorang. Senang keluar duit untuk anak2.. tak sampai hati katanya.. hurmmm. Aku selalu perati je perangai bapak diorang tu. Kalau budak2 tak mintak, dia sendiri yang willing nak membeli.. apakah???!! tekanan aku dibuatnya.

Oh ada lagi yang paling latest.. baru2 ni ada beli Play Station, sebelum ni ada Play station kat rumah, tapi dah jahanam (hah elok sangatlah dah jahanam) tau2 je ek elehhhh dia beli lagi yang baru pulek!!! lepas dah ada play station, PSP pulak sudah dicampak tah kemana.. mengeluh kesah aku dibuatnya. bukan jeles tak dapat main play station yer Bedah.. aku keluh sebab perangai bapak dia yang selalu berlebih-lebihan dari perangai anak2.. hahaha. matilah aku kalau Nizam baca ni.. cabottt!!! hahahahahaha.

Itu je sikit sebanyak cerita perihal anak2 zaman sekarang. Kepada parents diluar sana, korang mesti faham apa yang cuba yang aku nak sampaikan. Pada yang tak faham tu.. korang buat2 faham je lah yer.. hehe. Conclusion, sayangi lah anak2 anda, memanjakan tu tak salah.. tapi biarlah bertempat =)

Anjer angat tauuu.. siap berdukung lagi.. lama sikit lagi boleh patah pinggang.. hahahaha

46 comments:

  1. Saya suke kalau akak bebel panjang2 dalam blog. memang best sebab ayat memang lawak :)

    singa pun singa la ek. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe berblogging ni kena fun Nanie..
      Kalau ayat2 skema nnt org boring pulek..
      lagi2 ayat asek nak menyinga je..
      silap2 nnt org panggil kita 'blogger singa'.. hahaha
      so Zaza buatlah ayat2 syok sendiri.. tak sangka pulak Nanie kata ayat2 Zaza tu lawak.. pfffttt

      Delete
  2. hahaha....perangai husband akak sama mcm dayat..dia kata ayu manjakan Nia tapi bila dia nampak benda yang dia suka,comel tuk Nia,xde pikir ape pun,beli jer..tengah2 bulan pun boleh buy baju Nia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn org lelaki ni nama je lelaki tp hati agak sikit lembbut dari ppuan hehe

      Delete
  3. Betul tue zaza.. garang pn kena bertempat baru anak tak pijak kepala nanti.. Insyaallah farah try guna tips Zaza nie dalam membesar proses membesarkan Emir..kita tengok nanti berjaya tak...hehehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ini tips biasa2 je farah.. klau ada kekurangan tu jgn ikut tau.. ;)

      Delete
  4. kemain pjg bejela celoteh zaza... hehehe

    ni namanye singa comei

    kan kan kan....

    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada idea apa yang nakdijoyahkan sis..
      so celoteh merapu je yang keluar utk review kali ni hehe

      Delete
  5. Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)

    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Betoi tu...Manja, sayang dan garang biarlah kena sebabnya, masanya dan tempatnya. Kena balance...jangan sampai menyesal dikemudian hari.

    ReplyDelete
  7. SA dengan anak dara tu memang kena tegas..if i said no...it means no...

    ReplyDelete
  8. Hahahahahha suka ar mama zaza jadi singa....dalam blog pun jadi singa.... *Tetiba ada link nama Umi Qi...weeeeeeeeeee.....mekasih2 malu Umi Qi hahahaha...ingat x Qi pukkkk atas muka mommy zaza masa besday Qi? Hahahah mmg garang kot Qi tuh mama zaza....betui tuh zaza...babah2 nih semua mmg sayangkan anak...mcm walid Qi gak lah...semalam dia beli kereta mainan lagi harga kt Rm80 lebih gitu...mana yer Umi yer x ngamuk...sayangkan anak bertempat...bebel ar umi Qi dlm kete hahahahahaha....baik bg uit tuh beli baju Umi Qi lg bermanafaat hahahahhahaha....mama zaza, betui lah bila jadi mak2 nih mmg automatik kita jadi singa...mmg pun termasuklah Umi Qi nih...hehehhehe tetiba cm best jek ayat entry mama zaza...nak tiru nak tiru hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboii komen Umi je dah nak sama panjang dgn entry blog tuan tanah dah ni..haha
      apa2 pn kita mmg sependapat.. tq Umi :)

      Delete
  9. Amboi bukan main menyinga nampaknya hehe....
    OKje pun sama dengan awak Zaza...antara okje ngan hubby mmg dia lagi berlemah lembut...hehe salah pilih bini kot! Suka sangat belikan apa yg anak dia nak, komputer, hp bagai tu....OKje tak suka anak2 ni senang dapat apa yg dia nak sebenarnya, OKje suka biar dia rasa susah nak dapat apa yg dia, ini tidak, kadang tu boleh gaduh ko pasal anak-anak...
    Lagi satu suka back up anak depan diaorang....geram mak tau...
    Emm...come gambar bawah tu nampak muscle popeye...hehe acah je tapi mmg cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe konon2 je 'singa' :p
      hahah kalau salah pilih bini, alamat rugi besar lah suami kita tu.. orang garang mcm kita2 ni lah yang sikit sebanyak membantu utk anak2 kita ada kesedaran diri kannn *amboii puji diri nih* hehe
      psstt itu bukan muscle tunjuk kuat, itu muscle tak larat sebenarnya.. sebab mengendong anak yg dah bosar hehe

      Delete
    2. Senyap je beb.....draft tak sempat nak publish ke

      Delete
  10. phat baru ada sorang.syaza takut ngan mama dia tp ngan papa di manja lebih sikit hehe..tp tegas tu memang perlu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau masih peringkat umur belum skolah ok lagi Phat..
      kalau anak2 dah masuk alam persekolahan ni kita kena banyak bersabar & membebel.. kadang2 tu mencabar keimanan dibueknyo hehe

      Delete
  11. sama la.. org nmpk me nih cam lembut.. tp sekali mengamuk semua org takut.. hahaha

    ReplyDelete
  12. singa pun singala zaza..yg pntg singa yang ni adalah vogue gituh..hahaha
    zaza boleh calet dengan rine sebab rine pun sangatttt garang dengan anak2..
    hubs pun selalu marah kita balik tau kalau kita marah kat anak2..aptb sangat!!

    ReplyDelete
  13. Memang terbaik..best giler entry ni ...betultu kita dalam mendidik anak2 kena bertegas..kita mak2 ni memang kena mcm singa sikit kalo tak memang anak2 x mkn saman...jadang saya jd kak ros dlm upin ipin tu...hehe

    ReplyDelete
  14. salah seorang mesti kena tegas kalo tak anak2 menjadi2 la perangai nya.. bravo kak zaza ^_^

    ReplyDelete
  15. Agreed..suka betul bebelan awak ni..ihiks..
    Memang salah sorang kena bersikap tegas sket dgn anak, baru tak berlemk sgt diorang :-)

    ReplyDelete
  16. comel gile pic satu family kat bendang tu zaza oiiii....kalo di kanvaskan mmg cun giler tuh....

    lieya pun ngan anak2 garang gak...terpakse garang sbb papa dieorg lembut....so biar ade sorang yg dieorg takut kat umah tu...kangnaik lemak plak kang....

    ReplyDelete
  17. Tapi ok cara keluarga Zaza. Tak boleh dua-dua garang nanti anak tertekan. Nizam buat pendekatan yg baik. Anak sekarang tak sama dulu. Belajar mereka lagi advance dan bimbang tertekan di luar dan dalam rumah. OKlah cara ni demi masa depan anak-anak...

    ReplyDelete
  18. aah za~ stgh org tu marah anak mcm nk tido,ko tgh marah ke ngah dodikan anak.yg x tahan siap senyum2.adeehhh~ sabo jelah~ rara skrg pon dh start ajar princess mcm mcm.hope dye paham yg ibuu dye ni garang~ heheh

    ReplyDelete
  19. cabaran juga jadi ibu nie...hehe sue xkawin lagi.... salam perkenalan ye kak

    ReplyDelete
  20. Janganlah garang sangat macam singa...kesian kat si KhaNish tu.....garang ala ala rimau bintang dah laaaa....bahahahahahaa...

    Lepas photoshoot dukung bebudak tu, sakit pinggang tak? :P

    ReplyDelete
  21. Salam.. singgah disini. Wahh, dah kahwin rupanya akak nih, congrats kak.hehe.. betul tue apa yg akak tulis, mendidik anak2 nie bukan mudah, saya yg blm kahwin pun lemas nak didik budak2(ank buah)..dimanja ada yg naik kpla, kalau selalu dimarah ada yg jd keras hati.. bgtu la pengalaman sya melayani karenah ank2 buah.mmg payah gk. Tp kalau tegas kanak2 akn segan dgn kita. Nice entri kak ^^

    ReplyDelete
  22. mama pun tegas dengan si kakak terutamanya, sekali cakap tak dengar sampai kena berulang2.. memang mama pang!!! satu kali... kalau kita berlembut sangat mereka akan pijak kita. anak zaman sekarang bukan macam zaman dulu..

    cantik anak-anak zaza.. hepi family, kita sebagai parents kita tahu apa yang terbaik untuk mereka..

    ReplyDelete
  23. Oh hooooo...saya singa juga!hehehehe...

    ReplyDelete
  24. setuju ngn akk.. zaman sekarang ni rmai juga ibu bapa tak tegas ngn ank. mcm sy dah get ready sume tu.. sometimes kalau mara mmng macam singa..haha..
    en.tunang pun dah tahu kalau sy mara mcm mna.. hehe

    ReplyDelete
  25. kami dua-dua tegas...walaupun tegas anak-anak lebih rapat dengan ema...

    ReplyDelete
  26. betul2!

    memanjakan anak memang kena bertempat .

    faham faham jelaa anak anak zaman sekrang ni macam mana kan .. heee :)

    ReplyDelete
  27. betul tu..budak-budak ni kalau dimanjakan sangat pun x boleh jugak

    ReplyDelete
  28. Well. dengan anak2 ni kena ada give n take gak lah. tak leh memanjang strict dan tak boleh gak terlalu memanjakan.. payah kita nanti.. ALHAMDULILAH.. anak2 pasti senang untuk diurus..

    ReplyDelete
  29. Tak blh manja2 dan terlalu tegas. Kena in between

    ReplyDelete
  30. dalam family mesti kena ada sorang yg lembut dan sorang tu keras sikit,
    kalau 2,2 lembut wahhh abis tu.. kalau 2,2 keras..
    panas rumah tangga jadinya.. anak2 pon x enjoy kan sis..
    hihihi nice entry sis

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah