Monday, April 28, 2014

Jalan Braga Bandung

Confident sangat Kak Jah buat entry Bye2 Bandung [Day 5] haritu.. padahal ada lagi yang tertinggal part lain.. phuiittt.

Punya lah lalok + mabok + tua ganyut.. terus lupa.. hahahahaha. Ni pun sang suami yang remind aku.. dia skodeng blog aku lah ni.. terus dia whatsapp aku "Nape tak ada cerita kat Jalan Braga Bandung malam yang kita ambik gambar tu??" Gluppppp terus tersentak hati hakak bila baca.. Sebenarnya hakak lupa dik.. gambar dah siap edit pun tapi lupa nak publish.. parah betul penyakit tua ganyut hakak kali ni.

Ok lah malas nak cerita banyak.. ijinkan Kak Jah sambung entry yang tertinggal yer.. walaupun entry Bye2 Bandung [Day 5] dah the end.. kehkehkeh.

Kat sini ala2 macam kat Bukit Bintang ar.. kawasan yang banyak urut2 kaki tu.. Tapi sepanjang Jalan Braga ni tak ada urut2 macam kat BB.. dia more to bar & bistro yang ada live band. So bila kita lalu2 kat situ berdentam dentum lah bunyi music. Dan kat sepanjang jalan tu jugak banyak orang jual lukisan handmade punya tau.. bukan lukis pakai kaki punya.. ni dia lukis pakai tangan.. Bila check2 balik dalam camera gabak tak ada pulak gambar2 lukisan yang Pak Budi snap haritu. Tapi tak apa.. korang nangis lah tengok gambar aku anak beranak kat bawah nanti yer. Lagi2 boleh buat korang nangis teresak2 sebab tengok muka kitorang yang dah kepenatan dari pagi sampai malam berjalan. Sakit2 badan Kak Jah dibuatnya.

Keluarga yang selalu buat2 aksi propa dalam gambar.

Haaa kat sini jugak ada seni2 lukis dinding.. apa ke nama seni conteng2 ni aku pun tak tau. So berbackgroundkan conteng2 tu, kitorang ambik je gambar.. nampak je lukisan serabut2 macam tu.. seni ni oiiii.

Pak Budi kata ambik gambar kat pintu ni.. Sebab pintu ni nostalgia.. Pintu ni zaman2 Portugis dulu... Ohh lupa.. actually sepanjang jalan Braga ni ada sejarah tersendiri.. semua bangunan2 lama yang di build up balik jadi happening.. sebijik ar macam kat Bukit Bintang.

Ni pun seni jugak.. tengok lukisan belakang kitorang tu.. haram aku tak paham apa maksud dia. Macam gambar momok je.. 

Ini lagi seni.. Aku syak Pak Budi saja je suruh kitorang posing sexy kat sini.. sebab sign tu sebenarnya TONG SAMPAH!!! hahahaha choyyyyy!!!

Sepanjang jalan Braga tu ada lah terselit bangunan cantik sikit.. ni shopping mall.. attached dengan hotel... Hotel Aston Braga Bandung.. kat dalam ni kitorang just round2 je ambik2 gambar lepas tu keluar sambung berjalan sepanjang Jalan Braga ni. Malam minggu kot time tu.. happening ar macam malam minggu kat Kolumpor.



Ni kat kiosk Sunda Unik.. semua yang dia jual ni makanan & barangan orang Sunda.. pelik2 je aku tengok.. tengok je lah tak beli pun.

Kan aku dah kata tadi.. kitorang ni memang suka buat2 propa dalam gambar.. hahahaha

Terok benorrrrrr si Danish tu sampai dah tak larat nak hensot kaki berjalan.. Babah kau tu dah lah skinny.. kena pulak pikul ko kat belakang tu mau patah pinggang Babah ko Nish.. 

Eh memang yer pun.. sampai kengkang2 dah kaki aku menahan sakit berjalan sepanjang malam tu..  nampak je macam tak jauh.. tapi bila dah round.. rasa nak tercabut dah kaki ni.. nak je aku suruh Nizam pikul aku macam dia pukul Danish macam dalam gambar tu.. mau patah lapan tulang laki aku plak nanti.. hahaha.

Tempat ni dulu discotic (Disco) orang indon panggil Discotic.. tempat ni pernah buat concert dulu.. lepas tu bila masing2 layan "stim barang" (dadah) kena serbu lepas tu ada yang mati lemas dalam tu.. langsung tutup jadi tempat ala2 bersejarah je. Malam tu lepas kitorang snap gambar kat depan ni, aku terdengar orang menjerit dari dalam... yang aku dengar malam tu orang lelaki menjerit kata "Tolongggggggg" meremang bulu roma aku.. takut siot!

 Sepanjang jalan sini lah banyak bar2 & bistro.. lalu jeling2 je tengok live band kat situ... pikir budak2 ada je..kalau tidak dah lama aku ngan Nizam masuk.hehehehe.

Masa ni klako lakor.. terkentut-kentut aku gelak.. Korang nampak tak kotak yang aku merahkan kat signboard tu??  dia tulis "Jam Buka" kannn?? Si Danish boleh plak buat lawak eh.. Ohh masa tu Pak Budi suruh diorang duduk kat situ sebab orang tua tu nak ambik gambar diorang kat sign tu.. skali Danish cakap

Danish : Khairine Khairine.. bukak jam
Khairine : *blur* kenapa???
Danish : tengok ni.. dia suruh buka jam..

Hahahahhahahahaha.

Kau rasa????? Padahal maksud "jam buka" tu operating hour tempat tu.. bahasa indon kan lain macam sikit dari bahasa melayu. Terus lemah kaki aku nak berjalan tergelak2 sambil menghensot2 kaki. hahahahhaha.

Last kopek.. aku betul2 dah tak larat time ni.. dari pagi sampai ke malam berjalan. Actually same day itinerary haritu kitorang pergi Waterboom [LINK] lepas tu ke  Rumah Mode, lepas tu ke Champelas, lepastu ke Transstudio, last skali ke Jalan Braga ni.. Ohhh yang kat Champelas & Transstudio aku belum up entry lagi.. ni semua gara2 banyak makan semut.. semua lupa.. semua cicir.. padahal gambar aku dah siap2 edit dah. Itu nanti sambung kat entry lain.

22 comments:

  1. Nasib pak nizam buat spot check kat blog yerp. KO kena amik omega ni jah. Penyakit lupa menjadi2 ni...hehehe...

    ReplyDelete
  2. cam cute plak husband tolong monitor aktvt blog...hhee...

    ReplyDelete
  3. hohhhhooo bestgiler wehh korang anak beranak ni!

    ReplyDelete
  4. Elehhhhh sebenarnya hang jeleskan Kak jah dengan Danish tu.....hang nak Nizam pikul hang jugakkan hehe.... taunya makkk....
    Mak nenek mana dong? Tak de pun gambor mak nenek

    ReplyDelete
    Replies
    1. emaknenek dok dlm kereta je mlm tu x larat nak jalan..
      maunya x jeles.. anak dpt dokong x kan mak x dpt dokong.. hahahahaha

      Delete
  5. nape zaza tak dukung khairanie sekali..barulah adik dan saksama...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh mmg x kuasa lah nak dokong khairine.. karang dgn Zaza skali tergolek hahaha

      Delete
  6. ohhh braga..ingatkan broga..hehe

    ReplyDelete
  7. siap bedokong danish ek...jam buka?? hahha pelik2 je depa ni ;p

    ReplyDelete
  8. bukak jam?
    hahahah..danish..danish
    ;P

    ReplyDelete
  9. Nasib baik Nizam tlg reminderkan mommy zaza...biasa ni tau umi Qi pun sama...amik gambar berlambak2 pehtu buat terlupa plak x hbs part hahahhaha...Best yer view hotel aston tuh ye...nampak mewah sgttt....Danish buat lawak...bukakk jam hahahhahaha...mmg kalau melayan kerenah anak2 ni leh buat kita ceria setiap hari hahahha...di sana kan ayat dia straight sgt...itu yg budak2 x fhm...hehhehe nak tergolek Umi Qi ketawa kt opis...hahhahaha aduyai...yeyyy akhirnya berjaya jua habiskan episod ke bandung kan...haishhhhh...x sabor nk pi....tahun depan lah kot kasi can sama umi Qi...nak kumpul duit dulu juta juta rupiah baru shoping pejam mata jek hehehhe...mmuahh

    ReplyDelete
  10. sakan betul berposing ye family khanish nih..
    sweet je tengok uols
    next entry please

    ReplyDelete
  11. Kira semua gambar-gamabr ni Pak Budi yg tolong snap ye Zaza. Boleh tahan juga selain jadi supir boleh jadi cameramen juga.. Gambar pun menarik mata memandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak.. sampai full memory card camera gabak dibuatnya hahhaa
      tp bagus jg kan ada cameraman hehehe

      Delete
  12. ohh ade tertinggal moments di bandung ye..seronok jalan² malam..cuaca sejuk sikit dan seronok jalan² tapi nanti dah lama berjalan memang penat kan..kalau jalan malam ni kenalah hati² lebih kan :)

    ReplyDelete
  13. pandai jugak Pak Budi tuh amik gambar erk...cantik2 gambarnya....

    ReplyDelete
  14. Appening betul ko jah...seronok kan...bila dapat pi sane..

    ReplyDelete
  15. nasib baik la danish yang mintak dukung..kalau mummy dia yg mintak!!!..pffttt mau patah pinggang nizam dibuatnya kot..hehehe

    ReplyDelete
  16. wah mmg terasa kesoronokan tu yer zaza!

    ReplyDelete
  17. tomg sampah pon jadik senah? hebakkk mungggg!

    ReplyDelete
  18. siap ada aks lompat2...bagus pak budi tu yer...boleh jadi camera man jugak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah