Tuesday, April 1, 2014

Weekend Kak Jah di Bagan Lalang

Weekend haritu kan, weekend yang agak best jugak ar.. ada family gathering kat Bagan Lalang, Sepang dengan family belah Nizam. Diorang sewa chalet kat sana. Nak lepak Avani Gold Coast tak mampu.. harga mahal nak mati.. chalet yang depan Gold Coast pun boleh lah Senahhh.. hahaha.

 Hari Jumaat pagi Khairine & Danish dah diangkut pergi dulu kesana dengan family SIL. Aku ilek kat rumah dulu sebab air tak ada kat rumah. So bermusafir untuk beberapa jam kat kedai dobi dulu untuk basuh baju bajan. Nizam pulak haritu kerja. Nak ke sana haritu aku kena tunggu Nizam balik kerja petang.. jadi maklampir lah aku sorang2 kat rumah.. mengemas apa yang patut kat rumah, iron baju sekolah siap2, baju kerja Nizam semua aku dah siap iron. Senang hati nak berjalan kalau kerja rumah dah siap.

Petang Nizam balik kerja kitorang terus gerak ke Sepang dalam pukul 6.30. Nasib baik tak berapa nak jammed kat Mex Hiway.. smooth jer traffic sampai ke Sepang. Sampai2 je sana tengok diorang tengah dok membakor (BBQ).. pergghh memang pucuk dicita ulam mendatang lah kannn.. dah lah tengah kebuluran.. tiba2 tengok SIL & biras aku tak ada.. rupa2nya diorang ke town kejap beli barang bakor yang tak cukup. Balik2 je tengok dekat selori bawak balik barang.. dengan daging burgernya, sausagenya, kerang lagi.. macam2 wehhh *tepuktangan* Aku suka bercuti atau pergi jalan2 dengan family Nizam.. bab makan memakan memang superb wa cakap lu.. segala mak nenek tok ayah makanan semua ada. All prepared. Pendek kata kau tak akan kebuluran lah kalau bersama2 dengan diorang. Tu pasal badan aku pun bagai dipam pam je menggemok.. hahahaha. SIL aku tu ikut perangai arwah MIL.. kalau berjalan ke, kat rumah ke.. makanan memang sentiasa mau ada. Sebab arwah MIL.. suka masak2.. semua apa pun yang dimasak memang sedap2. MIL aku tu bangsa yang tak suka makan makanan luar.. so apa2 benda tu semua dia buat sendiri.. nak makan kuih sebijik pun dia sanggup buat sendiri daripada dia beli kat luar. Habat bukan????

Masa aku sampai Khairine & Danish heboh bercerita kat aku & Nizam yang petang tu diorang mandi kat pantai. Budak2 biasalah dah nampak air laut memang boleh sawan.. air surut pun boleh jadi nak mandi manda.. dah macam mandi atas pasir plak.. mau taknya.. mandi time2 air tengah surut.. memang ar.. hahaha. Kena pulak ada geng2 sepupu sepepet diorang ada.. memang dah ngam lah tu.. Lantak lah korang.. janji korang happy. Aku memang tak kuasa nak mandi2 pantai ni.. rimas nanti satu badan berpasir sampai ke dalam2 spender skali berpasir.. tu memang aku tak gemar!

Malam tu berBBQ sampai pukul 2pagi. Lepas tu yang geng2 jantan, BIL, anak2 diorang termasuklah anak2 aku pergi tepi pantai dok memancing.. dalam hati aku kejadah apanya mancing air tengah surut.. kannnn.. hahahaha. Sukati dioranglah nak mancing tengah pagi2 buta pun.. Korang sibuk memangcing aku sibuk membuta dalam chalet lagi baguih.. hehehe.

Esoknya pagi2 dah bangun.. Aku, SIL & biras aku Kak Ngah keluar cari breakfast. Padahal makanan semalam tu ada lagi kot.. kitorang tetap keluar mencari breakfast. Rupanya susah jugak eh nak mencari makanan kat sekeliling kawasan tu.. yer lah sebab most of kedai kat sana bukak malam.. siang2 hari diorang macam tak heran sangat kot.. ke caner?? Entah lah. Ada je duatiga kedai yang jual nasik lemak. Tapi nasik lemak sedeyhh lah.. sebab tak meriah macam nasik lemak kat KL.. nasik lemak kat KL siap dengan lauk pauk.. kat Bagan Lalang punya nasik lemak standard punya portion nasik, sambal, timun, telur mata.. ikan bilis pun tarak.. betul2 sedeyhh lah. kitorang siap berangan pagi tu nak jual nasik lemak & roti canai kat area sana.. hahahaha.. aku rasa kalau kitorang meniaga kat area tu Sabtu Ahad je dengan menu yang variety mau jadi kaya kot.. hahahaha.

Sempat beli seafood fresh sebelum balik kat area chalet.

Lepas semua dah mencekik, kitorang check-out dalam pukul 11pagi. Diorang plan nak ke Putrajaya pulak.. ada hot air balloon katanya kat sana. Ok jom je lah.. lagi pun aku dengan Nizam memang dah plan nak ke Alamanda sebenarnya.. alang2 tu kitorang singgah lah dulu ke tempat yang kata ada hot air balloon. Sebijik belon pun aku tak nampak haritu.. hahaha. Last2 kitorang decided makan2 je lah kat sana. Banyak orang meniaga rupanya kat area parking sana. Yang belah sini jual makanan sokmo, yang belah sana pulak pameran apa tah, jual gadget2, yang belah sinun pulak jual2 baju bagai. Round2 je kat situ.. bukan ada beli apa pun.. saja melangut tengok2 apa yang ada kat sana.

Habis je melangut kat sana, kitorang pun berpecah. SIL nak balik Melaka sebab ada wedding, BIL terus balik rumah dia kat Kajang. Aku & family terus kan niat nak ke Alamanda.

Ehhh chop!!! macam dah habis je cerita entry ni.. hahaha. Kalau nak tau cerita selanjutnya, nanti aku up entry lain eh. Nanti aku cerita kenapa aku pergi Alamanda lepas tu.

bubbbaiii.. love you =)

41 comments:

  1. Sonok yer BBQ zaza...weeee hebat sungguh MIL zaza...semuanya sanggup di buat sendiri...seronok tau rajin...oh air masih lg bermasalah di kawasan zaza ye...aduyaiiii itu yg susah nak mendobi sendiri kt umah...baik bawak semua pi mendobi 24 hours kt luar tuh kan...nsb baik ada...yeyyy...

    p/s zaza...menang cenderamata Umi Qi...click sini http://heartstoryteller.blogspot.com/2014/03/pengumuman-pemenang-wish-birthday-umi-qi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. arwah MIL mmg rajin..
      apa2 benda anak2 dia request mesti dia akan buat.. untuk jd family sebelah Nizam =)
      a'ah Umi QI rumah kita tak ada air lg.. duit habis kat dobi je.. everytime pergi melayang RM10 kalau seminggu pergi 3 kali dah rm30.. bayar bill air pn tak sampai amount tu hehe

      Hoyehh!!! okeh i'll email u my add thx so much Umi QI sayanggg ;)

      Delete
  2. alahai zaza..awat sekeping je gambo..x puas la yang oiiii....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe itu je yang ado.. malam tu makan tak beringat, gambar pn tak snap
      gambar semua BIL yang snap.. nnt kalau dah dpt Zaza up entry lain yer :)

      Delete
  3. terbaek!!
    lama dah tak bercuti dengan anak2...
    huhu

    ReplyDelete
  4. lama sunggoh aihhh aku x jengok umah hang jah..sehat jah?...IG pon xde hapdet, nape hang menyepi jah...ecehh!!!...weh, hang mai bila?...awat x roger aku?..aku yg dok dkt nie pon x hingin nak g tgk belon...x best langsung thn nie...sbb aku x dpt pas VIP mcm tiap² thn dulu..hahahaha...bek aku lepak umah jaaa...len x mai putrajaya roger aku laa jah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada Joyahmm x kemana pun.. blog sentiasa ja update.. IG plak x ada gmbr menarik nak share hehe
      nxt time aku mai putrajaya aku roger hang na.. aritu pn singgah sekejap je
      balloon tu pn aku x berapa nak minat sgt.. mahai nak mati skali naik..

      Delete
  5. wehhh..try la duk avani tuh...layan romantik ko!hahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak layan romantik x bleh bawak kaum kerabat.. berdua2an kaluuu ok lah :-P

      Delete
  6. sonok jalan2 yer cik jah...tambah sonok bila sampai2 makanan dah berlambak...heheh...tunggu telan jer...menabung kt cik jah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah cik bedah.. kenyang perut senang hati.. hehehe nway tq ;-)

      Delete
  7. Apa lagi Zaza, pakatlah dgn en nizam buka warung kat sana setiap sabtu/ahad. Amacam boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gitu lah gamaknya Kak Zakie.. nnt kalau saya bukak warong kat sana KakZakie dtg beli tau.. hehhehehee

      Delete
  8. noks, sila buat n3 pasal chalet tu kalu kau ada gambar sebab aku ada plan gak kat bagan nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar non hado.. sbb tmpt tu x best nak mati hahaha
      nnt aku komen kt blog ko ye noqs..

      Delete
  9. ape nama chalet tu ek, sila balas kat n3 kitew tau. tengs

    ReplyDelete
  10. Memang sedap kalau dapat ikan-ikan yang fresh macam kat Bagan Lalang ni. Duduk kat KL ni asyik dapat ikan yang lama dah pecah perut je. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn.. lps tu ikan2 semua pakai contact lens kaler meroh haha

      Delete
  11. Penuh kusyuk aku baca. Tapi mana gambar BBQ nye?..hehe...

    Dah tau dah gi alamanda buat apa ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar x ado noqs.. semua kat camera BIL aku..
      ssyyyyhhh diam2 tau nnt aku buat entry tu ;-)

      Delete
  12. meh sini nak tampo pipi kiri sekali...celah mane ko gemok noks oiiii.... ko slim jek laaaaa...dah mcm kakak2 ngan adik2 bile ngan anak2 ko tau tak...mak adalah jeles!! eheeheheheheh

    syok ar kalo family jenis gini...yg penting teamwork...masing2 tau peranan..bukan dtg tunggu perut kene isi jek...dpt aku bygkan kehavocan family belah laki ko ni beb.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiiiiii jgn tampo.. sakittttt hahahaha.. kadang2 perasaan aku ni mempermainan perasaan aku je Lieya.. lagi2 kalau laki aku sll panggil aku MOK.. sakittt je ati aku haha.. ko apa kurangnya Lieya.. kurus selim melim tp anak dah 3. mak adalah jeles jg okeh :-P

      tu lahbsll teamwork dari SIL & biras aku je.. aku ni dtg bawak perut haha kongajor sgt dpt adik ipar mcm aku kannnn.. mmg family nizam the best babe.. esp. bab mkn2 hehe

      Delete
  13. berjimba dgn kerabat mmg best kan... bbq lagik....kalau ada gambar bbq tu pasti terliur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaum kerabat plak ramai dgn anak2 buah.. mmg syiokkk kak..
      gmbr bakar2 x ada kak.. hehe

      Delete
  14. Dulu rajin jugak turun Bagan Lalang semata2 nk shopping hasil laut yang fresh di sana.. huhuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. los ni kena dtg semula utk shopping ye ;-)

      Delete
  15. gambo ber'bbq' takdok ke kak jah??!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. x hado dik Bedah.. kak jah ko ni mata makan (bukan mata duitan) hahaha

      Delete
  16. kak jah .. gambo letak satu ja ka,... ish2 .. tak puas adik mu nak nengok.. tak leh makan bbq tengok pon jadi.. kempunan hamba macam ni. sobs sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha saja je x nak letak nnt lieya terlior plak tgk gmbr bbq kak jah.. :-P

      Delete
  17. seronoknye berpicnik berbbq dgn family..dah lama gak xjejak bagan lalang ni..mesti dah berubah keadaan kat situ kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyk dah berubah Fiza..
      nnt fiza dtg tgk sendiri ye perubahan kat sana..

      Delete
  18. Kak Jah...habis hang datang lenggang kangkung ke? Sebijik sosej pun hang tak bawak? Untung weyh kalau cenggitu ....isi perut je hehe Nape tak upload chalet nya mak nak tengok .....berapa harganya....cite tak habis!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan setakat lenggang kangkung je cik bedahh.. Kak Jah bawak perut kosong skali ke sana.. package lengkap gittue hahaha
      dah lah lenggang kangkong + bawak perut, chalet pun ipar duai yg bayor.. so tiada gambar disini.. hahahaha

      Delete
    2. Lepas ni confirmed digugurkan drpd acara percutian family hahah

      Delete
  19. ha..ha.. bestnya akak bbq hujung minggu..bab paling best klau bq org beli bahan x kedekut..stock suka beli berlebih2 puas mkan.. nanti jgn lupa update psai hot ballon nanti sis.. nak tgok gak suasana mcm mana,,
    menabungx4

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. mmg sonok sobri..
      lagi2 kalau x kena keluar duit hahahaha..

      Delete
  20. Kak Jah...akak ni pelik selalu banyak je gambonyer ini seketul ja?

    ReplyDelete
  21. pernahlah bbq kat pantai bagan lalang ni..tp tak pernah pun tidur mana-mana chalet...selalu awal pagi pergi...petang dah balik.

    ReplyDelete
  22. akak.. kalau nak makn sedap kt bagan lalang cer pergi kat sini. memang mengancam terbaikkkkk!!

    http://nurulharnanikasmari.blogspot.tw/2013/11/seafood-murah-di-bagan-lalang-restoran.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah