Monday, October 13, 2014

Kereta Sewa di Kuching Sarawak

Aku skip dulu cerita2 lain kat Kuching.. malas betul nak edit & susun gambar.. semalam guna wifi kat rumah line lembab macam sipit babi.. benciiiiii!!.. so aku tebarkan cerita sewa transport dulu harini.. esok esok sambung part lain plak yer.

Rombongan kitorang haritu 16 orang.. so tak boleh sewa kereta.. tak boleh nak berimpit-himpit macam sardin dalam satu kereta. Arrangement Nizam dia decide ambik 2 van untuk 16 orang.. on cun!


Toyota Hiace

Booked dua unit van ni cukup untuk kitorang 16 orang. First time aku naik van ni.. bukan main besau semacam.. gayat Kak Jah dibuatnya.. hahaha. Mostly sepanjang aku berada kat Kuching kebanyakan orang Sarawak pakai van pesen ini je.. susah nak nampak van yang pesen lain. 

InfoGear manual, guna minyak Diesel, pick up boleh tahan laju. Tapi jangan kau bawak merempit plak van ni. Bawak ikut had kelajuan pun dah cukup. Kekurangan pada van ni.. tak boleh parking dalam parking yang berada dalam bangunan.. takut sangkut tang bumbung coz van ni tinggi.


Muatan yang boleh kau sumbat segala bag kat belakang.


Nah siap boleh muat anak aku tersentil kat belakang van tu.. hahaha.


Danish pun boleh berdiri dengan penuh gembira.. kalau dalam kereta dia tak boleh berdiri macam tu.


Contact information

Siapa nak ke Kuching boleh call je person yang dalam kad tu. Masa aku dapat van haritu dia bagi van baru. Service bagus.. cepat, van bersih & wangi. Memang cukup selesa dan puas hati.

Harga yang Nizam dapat untuk 2 van haritu selepas beberapa kali nego  boleh dapat RM1,200 untuk 4D3N di Kuching. Harga ni aku tak jamin orang lain boleh dapat. Pandai-pandai lah korang nego dengan orang tu.

Van akan ready tunggu kat airport it's depend on flight kau sampai pukul berapa.. dia sedia menanti customer kat pintu ketibaan airport. Bila hari nak pulangkan semula van, kau boleh call je orang tu suruh dia tunggu kau pukul berapa boleh sampai airport.

37 comments:

  1. besaunya van tu...ala takut van putih..hehehe...berbaloilah jugak zaza kalau 4D3N dengan harga macam tu kan..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. penuh dgn bag.. bag aku sorang je dah nak dekat 10 bag.. haha

      Delete
  3. servis tiptop tu yang penting kan zaza..
    ifla ada rezki i pegi kuching..
    i contact orang ni jela..
    senang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg service tip top.. diorang dah ready tggu kita kat airport..
      tak payah nak tercangak2 kat situ.

      Delete
  4. assalamualaikum saya nak tya sewa van rm1200 tu sekali dengan pemandu ke,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.
      Harga tu tak termasuk harga driver.. kalau nak driver skali kena bayar extra RM200 tak silap. Kitorang haritu tak ambik driver sebab dah tau mana arah nak tuju bergantung pada waze

      Delete
  5. ok2 sgt berguna entry kak jah ni teringin gak nk gi kuching tak penah smpi lgi...

    ReplyDelete
  6. memang besar van tu..dulu i pg 10 org, naik van jugak,tp skali driver, sebab malas nk drive sndiri.

    ReplyDelete
  7. wahhh..murahhh..jd 200 je sehari dpt van besar gedabak..best la..

    ReplyDelete
  8. wokehhhhh..TQ !
    senang, ambik & pulangkan kat epot aja

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kaedahnya.. senang je jumpa kat epot.. tak payah susah payah. :D

      Delete
  9. nanti pi sini memang lizz refer kat sini..tq yer cik jah hehe...hamboi kenn jelita jek kawan kiter sorang nih gebu jek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2.. ambik lah contact number tu siap2 kot2 nak book transport nnt
      ehh jgn puji sangat.. nanti kembang plak lobang hidung kak jah.. hahaha

      Delete
  10. pernah naik van toyota hiace ni memang besar dan selesa kan..sesuailah kalau bercuti ramai ramai tu.

    ReplyDelete
  11. Berbaloi la dapat van gini..bawak beg banyak2 pun tak jadi hal..siap tunggu kat airport lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg berbaloi.. siapkan duit je everything is ready for you :D

      Delete
  12. Siap ambik van sekali ni mmg dah plan nak buat entry masuk blog ni. Banyak belanja kalau nak berjalan ye cik Jah...elok sangatlah cik Bedah duk diam diam kat KL ajos hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh haruslah.. bagi orang lain senang nak refer. bukan suka2 nak buat entry syok sendiri dgn cerita tergantung sokmo.. betul tak??
      sesekali je berjalan.. bagi anak2 & family happy.. dok rumah terperuk je pon bosan gak.. kita kena explore tempat org.. baru best..

      Delete
  13. Harga itu dah ok sangat dah dengan kualitinya. Cuma... kalau + driver berapa la pula ek he..23x

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak silap + driver kena tambah RM200 ke atau RM250.. saya tak pasti.. sbb haritu kitorang drive sendiri.. tk ambik driver. bazir je bayar extra.. hehe

      Delete
  14. ishh kalo aku pun dah ramai2 pergi tak lalu amik kereta ke mpv zaza...baik amik van...puas hati...baru le betol2 rombongan cik kiah kan hahaahahah....yg penting selesa nak letak barang senang....ye laa 16org tu bukan sikit wooooo...mmg betul2 kene manage supaya selesa tapi cukup semua leh naik sekali...kang ade yg kene tinggal kang hahaahahhaha....

    harga pun murah dah tu aku rase..... aku copy paste pic kad tu...senang kalo nak ke sane dah ade aku simpan...serius wey, tgk entry ko makan2 bagai tu terus teruja nak pi cuti2 kat kuching.... balik ke tempat lahir daku haahhhahaah..tolong jgn bygkan aku bertelinga panjang ye hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. kau jugak yg memahami.. baik lah sewa van dari berimpit rimpit dalam kereta.. hahaha.kalau ada yang tertinggal nampaknya kena balik naik sampan je lah babe.. hahaha

      Delete
  15. hye 1st time datang ni.. macam muka nana mahzan la.. awaj cntik

    ReplyDelete
  16. Pernah naik van ni. Memang besar. Tapi kira ok lah harga tu. Bilalah merasa nak gi kuching ni.

    ReplyDelete
  17. Memang puas hati lah.. service tip top dah tentu kita bagi review baik punya kan.. ;)

    ReplyDelete
  18. Kalau pergi ramai bagus naik van nie.. tak dak la sesak nafas kan.. =D

    ReplyDelete
  19. nasib baik tazben tadkde kt sarawak...sure zaza booking ngan kami hahhahahhaha...leh dpt rege kawan2 kan...bagus planning ambil 2 van tu...tak lah nanti tak selesa kan...yippppiii

    ReplyDelete
  20. Kalau ambik kat airport dan pulang kat airport jimat kos airport transfer.

    ReplyDelete
  21. wow dapat van baru ehhh..mesti selesa and best sampai anak ble berdiri..therbaek sis

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah