Friday, October 3, 2014

Snacks

Sekarang ni ke mana2 je sibuk cerita pasal pisang goreng keju.. terbawak-bawak pulak makanan ni datang ke Malaysia. Kalau korang tanya aku pasal banana cheese ni aku bukan heran sangat pun.. ceh ayat belagak sangat.. phuii hahaha. Bukan tak heran macam mana pun.. sebenarnya makanan ni aku dah selalu makan kalau ke Jakarta Bandung. 

Kat Kolumpur makanan ni baru nak top. Kalau beli pun sebab aku nak try rasa je.. nak tau taste sama ke tidak macam kat Bandung. Ada lah beberapa tempat yang aku try beli.. rasa dia?? biasa je.. sebab makanan ni bukannya sesuatu yang aneh pun. Even kat Indon makanan ni bukannya ada apa2 special pun. Cumanya bila orang tengok cheese yang bertaburan atas pisang tu yang buat orang meleleh ayak lioq kot. Malah makanan ni kau boleh buat sendiri je kat rumah. Kalau ada manusia yang pemalas tu kau beli je lah kat kedai.

Banana Cheese in Ampang. Berserabut serabai dah aku tengok cheese dia bersepah atas pisang.. langsung tak nampak rupa pisang lagi kat situ.. hahaha.

Kalau kat indon dia sagat cheese tu kasau2 sikit.. baru sedap.. terasa cheese dia. Lagi satu pisang dia (kat Indon) besau2.. kalau kat sini aku tengok, sebijik pisang tu dia kerat empat. Dah jadi nipis2 pisang tu. Bila makan pun tak puas. Plus cheese dia sagat tu pun haluih je.. adoiii. Kalau korang dah pernah baca cerita2 aku kat Bandung kat side bar blog ni mesti korang akan nampak aku tak pernah missed makan banana cheese kat sana.

Chocolate cake 

Si hitam manis ni aku beli kat pasar malam. Area rumah aku ada pasar malam setiap hari Rabu. Kalau aku pergi pasar malam ni mesti aku akan beli dua tiga potong. Tapi tak lah tiap-tiap minggu.. jadahnya nak pergi pasar malam tiap-tiap minggu.. kannnn?? hahaha. Dia punya rasa sedap nak mati. Walaupun dia jual kat pasar malam, tapi dia punya rasa setarap hotel punya wa cakap lu! RM1.50 je sepotong. Kalau whole cake dia jual RM19 ajos. Manyak murah ini barang. hahaha.

Keledek ungu

Keledek goreng ni SIL aku yang goreng. Masa datang rumah dia haritu dia goreng.. makan panas2 sedap oiii. 

Aku ni tak pernah pun beli keledek ke atau apa-apa adik beradik "dek" kat supermarket atau pasar.. bila datang rumah dia haritu dia serve benda ni (walaupun cuma keledek goreng celup tepung) mula lah lepas ni aku nak tiru style dia.. terus bercakap dalam hati "kalau pergi supermarket nak beli jugak nak buat makan ala2 snack kat rumah" snack lah sangat!! phuiii.. hahaha. Tak pernah terpikir pun nak beli keledek macam ni untuk buat snack makan kat rumah.

Ok.. oleh sebab entry ni pendek sangat.. moh aku sambung sikit lagi cerita.

 Saja nak menunjuk yang kita pakai sepitik (lipstik) baru.. hahahhaha.

Aku suka kaler ni selain merah yang selalu aku pakai tu. 

Ingat tak haritu aku ada tunjuk aku pakai sepitik meroh kat entry INI rugi kalau kau tak tengok entry tu.. colour sepitik yang aku pakai tersangat lah cantik.. kalau korang nak beli pergi refer kat entry tu.. 

Dua kaler baru yang aku baru order. Sesuai untuk pakai waktu bersantai. Ai is like sangat.. membuatkan diri ku tambil begitu jelita.. PANGGGGG!!! hahahhaha. 

*bersiap sedia untuk dapat kecaman hebat* pfffttt.

27 comments:

  1. Jah...walaupun awak komplen sebakul pasal pisang cheese tu tapi cik Bedah rasa mcm OK jer....macam sedaplah jugak . Utk pengetahun cik Bedah tak suka pisang segolek cik Bedah suka pisang yg nipis hokay....rangup rangup gitu...Tetiba ptg ni nak beli pisang gorenglah pulak...ko punya pasallah ni...

    Selalunya bukan cik Jah tak suka pakai sepitik ke? Tapi mmg sesuai ngan kolah Jah....CIk Bedah pulak tak suka warna terang dah sekarang ni maklum le dah kilauan haha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain orang lain pendapat Cik Bedah.. ada yang suka pisang kecik2.. ada yang suka pisang besar2.. bagi Cik Jah, Cik Jah suka yang besar2.. puas makan.. baru feeling2 katanyerrr.. :p
      Selalu pakai je tapi pakai yang kaler natural atau gloss je.. Cik bedah sesekali cuba make over.. mesti over meletop kau Bedah!! hahahaha

      Delete
  2. hoii..pagi pagi ko buat aku lapar balik!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tatap je lah gambar aku tu sampai kenyang!!!!!

      Delete
  3. betul tu kak jah.....pisang cheese skrang dah kemain pemes di seantero malaya....dulu mane ade.... ade laa tu yg penah mkan kat indon bawaknye ke sini....tapi bagus gak...takyah nak gi bandugn semata nak mkn bende ni kalo tingin..... tapi bab kat sane punye lagi sedap tu mmg tak nafikan....kat sane lagi sedap..saje laa tu kan nak buat org gi bandung lagi hahaahahahah....owhh missed nak bermanja2 di spa bandung....

    dah lame tak mkn keledek ungu tu ..... kalo dik leha punsuek goreng...potong nipis2...seedapnye la hai rangup2 cicah sambal kicap..... org johor la kate kan.. ape2 semua cicah sambal kicap hahaahahaha (jangan kecam dik leha)

    tu laa tgk kak jah pakai lipstik ni rase hati terpaut dah...... mcm nak try usha2 gak....kensel laa nak beli mac bulan ni hahaahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.. dah berlambak jugak kedai2 indon dah bukak kat malaysia ni i.e : Rumah Makan Cibiuk.. beza banana cheese kat sini cuma kecik je.. sepanjang kak jah makan kat Indon dulu semua besau2.. tak kedekut hehe.. Haáh kann teringat Roger spa kat bandung.. stimmm je bila dia urut.. hahahaha

      Orang johor mmg pesen makan dgn kicap kann.. ehhh tak leh jadik ni.. esok jugak nak buat.. :D

      Ko try dulu order yang macam kak jah ni Dik leha.. mestii kau tergoda.. hehe

      Delete
  4. Ko saja jer kan. Kecur ailio even dah banyak kali tgk tau. Semalam ada jumpa keledek ungu kat pasar malam. Boleh lah beli next week ☺

    Pisang skang memang nipis². Pastu mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inspire sangat gambar2 kat entry aku harini kannn.. haha
      sila buat nanti yer.. :D

      Delete
  5. lain dari yg lain keledek tu tetiba rsa nak try jugek!
    cantk la kaler sepetik kak jah tu...pinkish ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi carik kat pasar malam.. mst ado..
      hoii giler tak cantik???!! kak jah tengah menunggu kecaman je ni. hahaha

      Delete
  6. Kakak kalau baca N3 bukan baca N3 aje Zaza. Siap baca kawan yg komen sekali itu yg last senyum sendiri. Macam-macam kan... Pisang nak nipislah, nak besarlah, org kat sepitik ikut sepitiklah hihi... seronok juga bila baca semuanya..

    Selamat menyambut aidil adha...

    ReplyDelete
  7. Salam Jumaat. Sesuatu untuk kamu di blog KA . TQ http://www.kesumaangsana.blogspot.com/2014/10/re-publish-n3-pendek-tentang-adik-tapi.html

    ReplyDelete
  8. zaza..kalau keledek tu kat kelantan mmg dia goreng camtu..
    tapi keledek yang oren tu..yg ungu takde sangat banyak kat kelantan
    memang sedap..dia potong ala2 stick celup tepung n goreng..
    tapi kesian takde ambik gambar masa tuh

    ReplyDelete
  9. pisang cheese tu mmmg memanggil2. xdpt pergi lagi laa.. adoiii teringinnyee kakakkkkkkkkkkk!!!!!!

    ReplyDelete
  10. huwwaaaa..nk nagesssss tgkkk..nape mesti ade gmbr makanan..akak kejammmm..hahaha..banana cheese tu dh lama kucarikk..coklat cake tu skang tgh mkn..bli td..tapiiii xmacam tu punnn..moist gileerrr yg dlm gmbr tuu..

    btw, lipstick tu mengancam laaa..

    ReplyDelete
  11. sedap lagi petai ku sayang.................heeeee!!!!!

    ReplyDelete
  12. meleleh airliur tengok makanan ni.. haih T_T

    ReplyDelete
  13. Ayat sis zaza...bersiap sedia utk dapat kencaman hebat hahahhahaha ni dia!

    Akak semua snack yg dinyatakan diatas tu semua menarik...terutama keledek purple goreng tu...owwwwwwwwwwwww terliur sesangat...ni rasa nk buat snack kt rumah gak tiru sis hehehhehe...kek tu murah bebenor...jimattttttttt...

    Sis, pakai bedak apa...so flawless sungguhhh...nyx lipstik mmg cantik...kena la ngan sis...nak tiru sis buat koleksi jom pi sephora sis hahahhahah

    ReplyDelete
  14. Banana Cheese kat Ampang? Kat belah mana yer? Tak pernah lagi merasa banana cheese ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banana cheese tu dekat jalan nak masuk kosas.. food court ampang. Berdekatan dengan BHP sebelum ampang waterfront

      Delete
  15. sedap sedap snacks tu kak zaza..teringin pulak nak makan keledek goreng cicah sambal kicap pedas. fiza pun pakai lipstick nyx soft matte lip cream tu..memang best..warna pun mengancam!

    ReplyDelete
  16. Makanan tu semuanya looks yummiesss

    ReplyDelete
  17. Dah beberapa kali dok layan pasal pisang cheese kat blog ni.. tapi belum berkesempatan nak rasa lagi..
    ahh.. tak kira.. nak goda gak en. suami mintak g carik.. tak pun buat sendiri je.. hehehe.. yang pasti nanti den nak hapdet pulak yang den dah makan pisang cheese tu.. hahaha..

    ReplyDelete
  18. Pernah jumpa juga banana cheese ni..tapi saya mcm tak leh nak telan je kak zaza..he he.

    ReplyDelete
  19. pernah makan sekali pisang cheese tue..tapi tak sedap langsung.. orang tue tak pandai buat kot..potong stim terus..skrg nie nampak pisang cheese pun tak terasa nak makan dah...huhuhu..
    Zaza berkenan la dengan lipstik u.. nak order jugak!!! kat mana ek???? =D

    ReplyDelete
  20. nampak sedap pisang cheese n kek cchoc tu. lawalah warna lipstik sis

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah