Hi.. harini baru menjelma.. entry Kuching satu pun belum buat. Gambar banyak dalam kamera belum ditransfer lagi.. Gambar dalam handphone ada lah. Sebelum blog ni senyap sunyi, harini aku update satu entry.
Kau percaya buat biskut semperit hanya guna 3 bahan je?? aku caya. Maklumlah, lately ni kan dapur kat rumah tu memang jadi medan perang aku je sekarang.. Kalau dulu susah benau nak tangok dapur berasap. Malas je memanjang.. memanjang nak makan kat luar je. Sekarang pulak asal celik je bijik mata terus pikir dapur.. rajin benau pulak dah. Bila rasa teringin nak makan sesuatu je gelupor google carik resepi. Cukup je bahan terus masak.. gittue.. Siap berlagak ajak kengkawan datang rumah lagi tu.. punya ghairah memasak sekarang.. hahaha.
Kau percaya buat biskut semperit hanya guna 3 bahan je?? aku caya. Maklumlah, lately ni kan dapur kat rumah tu memang jadi medan perang aku je sekarang.. Kalau dulu susah benau nak tangok dapur berasap. Malas je memanjang.. memanjang nak makan kat luar je. Sekarang pulak asal celik je bijik mata terus pikir dapur.. rajin benau pulak dah. Bila rasa teringin nak makan sesuatu je gelupor google carik resepi. Cukup je bahan terus masak.. gittue.. Siap berlagak ajak kengkawan datang rumah lagi tu.. punya ghairah memasak sekarang.. hahaha.
Ingat lagi kata2 Emak aku.. "Kau kalau dah berlaki sok tau lah nasib kau.. sekarang ni mak kau ada boleh lah makan tanggung lagi.." time tu dengar mak cakap macam tu bukannya reti takut ke atau insaf.. yer lah zaman2 menggeletis dulu.. cuma pikir "alah kedai kan banyak.. makan kat kedai je lah. apa susah" nak menjawab depan2 takut.. karang buatnya mak aku libas muka aku dengan kuali mau senget sebelah muka aku.. derita seumur hidup plak nanti.. hahaha. Tu pun cuma berani cakap dalam hati je lah.
Sekarang??!! kau tengok.. dapur lah medan aku buat uji kaji memasak. Seronok sebenarnya memasak ni.. cewahhh. Lagi2 tengok suami dan anak2 makan hasil dari air tangan kita, rasa berderup-derap dada ni menahan bangga tengok diorang bersemangat makan masakan kita. Alhamdulillah sangat. Ini pun atas bantuan Pakcik Google. Kalau nak harap kan buku resepi mak aku yang dah berusia dekat 30 tahun tu tulisan pun dah pudar tak boleh nak baca hahaha.
Mari aku share resepi biskut semperit susu. Eh sebelum kau lupa entry biskut semperit aku yang lepas, kau boleh tengok kat ENTRY NI untuk resepi biskut semperit idaman qolbu aku.. eh!! promote sangatttt ;P
Cara ni aku belum try lagi.. saja poyo nak share resepi kat blog.. hahaha. Tunggu lah nanti aku dah try resepi ni nanti aku share gambar kat blog yer.
Mari aku share resepi biskut semperit susu. Eh sebelum kau lupa entry biskut semperit aku yang lepas, kau boleh tengok kat ENTRY NI untuk resepi biskut semperit idaman qolbu aku.. eh!! promote sangatttt ;P
Cara ni aku belum try lagi.. saja poyo nak share resepi kat blog.. hahaha. Tunggu lah nanti aku dah try resepi ni nanti aku share gambar kat blog yer.
Bahan-bahan
500g Tepung Jagung
250ml Susu Pekat Manis
250g Mentega
Hiasan (optional)
Cip coklat/gula manik/ceri /pewarna (jika suka)
Caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah celcius (bergantung pada jenis ketuhar).
2. Sebatikan mentega dan susu pekat manis dalam mangkuk adunan.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sehingga menjadi satu adunan.
4. Tekan doh menggunakan acuan semperit .
5. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit. (Suhu dan masa bergantung pada jenis ketuhar).
Credit to : www.wanista.com
haaaa.. baca resepi mcm senang tpi nak membuat tu yg xtau bila.. huhu
ReplyDeletemudahnya guna 3 bahan je..boleh try ni
ReplyDeleteke dah beli ketuhar baru..tu yang rajin benau tu
ReplyDeleteCis.. Alangkah bestnya kalau disekalikan dengan biskut semeperit untuk dijamu. Haha
ReplyDeletewei, simple sgt bahan nyer ni, leh dicuba juga lah nnti !
ReplyDeleteWah nampak mcm senang je. Klu buat ni ntah jadi ke x hahah
ReplyDeleteBeb .....sejak ko buat semperit hari tu Jah.....teringin bebeno cik Bedah nak buat semperit jugak.....tp tulah pasal mood belum mari......lebih lebih lagi ko baru balik dari Kuching ni Jah.....eh? Apa kena mengena yek.....hehe......
ReplyDeleteUdahlah Jah.....cik Bedah nak cari Laksa Sarawak ....
Guna 3 bahan jer.. menarik.. nnti kalau jadi share na..nk tgk menjadi tak.. =D
ReplyDeleteAlhamdulillah...
ReplyDeleteZaza dah rajin kedapur yer...nanti bolehlah tengok gambar semperit ni nex entry...
betol tu kak.. saya pon suka jugk memasak dan mencuba resipi bru. nak try la samprit susu kak zaza ni. mcm sedap ja ^_^
ReplyDeleteSenang sangat nih. Nak try lah nanti.
ReplyDeleteBangga dengan sis...dah suka masak...cayalah sis...aah zaman2 mak2 kita dulu semua tulis resepi dlm buku...siap tulisan cm ala2 roman pun ada hahahhaha nostalgia sgt bila kenang kembali tgk mak2 zaman dulu nak cari resepi kemain set rancangan tv jam berapa nak tgk...sekarang semua dihujung jari kan sis...ish mudah yer nak buat semperit susu...waaaaaaaaaaa best yer...resepi mudah ni ju suka kak...terima kasih kongsi...
ReplyDeletekka, mana gambo biskut tu kak.. nak tengok kejadian dia :) hihihi
ReplyDelete