Wednesday, September 11, 2013

Pasar Karat Ipoh

Hari lepas pergi LWOT haritu, kamiorang pergi jalan ke Pasar Karat.. Kat Ipoh pun ada pasar karat weh.. haha hebak.. kat sana segala macam mak nenek ado.. barang2 yang diorang jual semua barangan lama2. Actually kat KL pun ada pasar karat kann, tapi aku tak pernah pergi.. Yang kat Ipoh ni pasar karat dia pagi sampai tengahari. 

Keluar pagi2, terus menuju ke pasar karat.. itu pun kawan Abang Long (abg ipar Nizam) yang bawa kamiorang ke sana.. dah kitorag menumpang tidur kat rumah dia lepas balik dari LWOT, so dia & wife bawa lah kitorang jalan2 Ipoh pagi tu.. 

kalau tak silap aku nama pasar karat ni 'Pasar Karat Memory Lane' betul ke orang Ipoh?? sorry eh kalau aku salah hehe. Kat sana aku tak ada beli apa2 pun.. apa yang aku nak beli pon.. semua barang2 lama. Aku pulak bukan lah peminat tegar barang2 antik ni. Datang sana basuh mata jew.

Sayangnya gambar aku tak dapat snap banyak. Battery kamera dah kojol, maka aku snap sikit2 je dari hp aku.. selalunya kalau kat tempat2 crowded, Nizam tak kasi aku snap2 gambar pakai hp sebab takut tak pasal2 tengah baeeeekkk punya snap, orang rembat hp ko dari belakang.. langsung haper pun tak dapek.. So aku share apa yang ado je lah ye Nyah =)

 Maka, mari lah kita snap laju2 sebelum kena sound tepek dengan si Ahmad Nizam.. hehe. Ini pinggan mangkok lama zaman tok nenek kita kann.. =)

Itu pun lepas aku ternampak ada sorang pompuan tu pegang camera dok snap2 gambar kat pasar karat tu, baru lah aku tersedar diri ehhh kenapa aku tak amek gambar kat sini ek??? *tunjal2 kepala sendiri* nak ambik gambar pun nak kena sedar diri ka?? deyyy yinnaaa???

Kat sini segala turun temurun mug & gelas ada.. dari tak pernah2 seumur hidup aku tengok botol/ tin coke, semua ada kat sini.. hebat!!!

 Duit2 lama.. harga yang diorang jual pun tak berapa mahal. mampu beli ar kalau ko nak buat collection. 

 nampak??? macam2 ado wa cakap lu.. haritu ada juga aku jumpa handphone2 lama diorang jual.. yang tak menahan tu, ada jugak yang jual kasut, selipar, batt hp, spare part kereta pun ada.. yang aku merasakan memang dah boleh kau buang je kat lombong taik!! hahaha.


Aku cakap kat Nizam, Bie, ada ke orang nak beli lagi benda2 yang dah hampir pupus tu? Nizam kata Ada lah kot, mana tahu diorang nak buat koleksi barang lama. hahaha. Dah nama pun pasar karat nyah, harus lah segala macam ada dijual..

Adoiii beragak ler Bedah oiii.. takkan ko nak jual selipar yang dah boleh ko buang kat tempat pelupusan sampah kat Selayang tu hoiii.. hahaha geli pulak hati kita bila tengok macam2 benda yang tak masuk akal lagi nak jual kat pasar karat tu.. hurmmm mungkin bagi diorang, ASAL BARANG JADI DUIT, JUAL TAIK CELOP TEPUNG PUN MUNGKIN AKAN LAKU!! hahahahhaha bongokkkkk!!!

Majalah zaman tok kadok pun ada..cuma spender lama je aku tak jumpa.. haha 

Yang paling aku teruja sekali bila aku nampak bendalah ni.. korang mesti kenal apakah bendalah ni kann??!! ini lah dapur minyak tanah. terus mengibau kembali zaman mak ayah kita dolu2 bila memasak pakai dapur ni kann.. 

Aku rasa kalau zaman ni ada lagi orang pakai dapur minyak tanah ni, harus terbakar rumah.. silap2 merebak terus satu taman perumahan.. hahaha. Mau idoknya.. dapur ni kan pakai minyak tanah kat tepi (tu yang dalam balang tu).

 Ok, pada yang tak pernah sampai ke Pasar Karat Memory Lane ni, tempat ni terletak berdekatan dengan Tune Hotel, turun je Tune Hotel ko boleh terus shopping kat bawah hotel.. haha kelassss kann Ipoh tempat shopping bawah hotel jew.. LoL

Haritu Nizam ada cakap, kalau kita datang Ipoh nanti kita boleh tidur kat Tune Hotel, senang nak shopping nanti.. HALOOOOo!!! apa curlasss ajak ai shopping kat pasar karat???!! muahahhahaa. tak lah sebenarnya laki ai tu joking je.. hehehe.

44 comments:

  1. pengumpul barang 'rare' mmg hantu pasar karat tak dinafikan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. sbb diorang tau benda2 rare susah nak jumpa dizaman ni..

      Delete
  2. Hahahahahah...dapur minyak tanah tu sangat nostalgia okeh....La ni nak beli minyak tanah mahal gila, lagi mahal dari RON 97 !

    Kat pasar karat ni brg2 antik mmg banyak...heaven la buat peminat barangan antik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jgn dibandingkan degan minyak RON97 tu... puiii hahahha
      tu lah.. siapa peminat tegar brg antik bleh lah dtg pasar karat..

      Delete
  3. Kalau kakak terpikat kat pinggan lama tu zaza. Yg bunga coklat tu masa mula-mula mendiang lady Diana kawin dgn Putra Charles femes sangat pinggan tu. Sebab saing keluarannya dgn masa dia kawen. Kakak ingat masa tu masih sekolah anak-anak lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee kak zakie lebih arif pasal pinggan mangkuk.. susah nak cari 1 set dah zaman skrg ni.. yg ada jual kat pasar karat pun itu je lah yg tinggal hehe

      Delete
  4. Kalau saya pun sure xpegi kot..haha..ni mcm ala2 car boot sales..tp.brg tu mcm xptt2 je kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. bg yg tak berminat brg2 lama mmg boring lah dtg sini ;)

      Delete
  5. hahahaha,rara yg lahir.membesar sume kat ipoh pon xpenah g pasar karat.mengade kan! tu lah org kata.kita ni kalau benda dekat ngan kita.kita takkan pegi.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yg kat kolumpor pun zaza tak pergi..tiba2 kat ipoh plak boleh pergi hehe

      Delete
  6. SA suka pi tempat2 macam ni..nanati nak ajak adik ipar la pi sini...suka pinggan mangkuk lama tuh....

    ReplyDelete
  7. Hihihihi lucu sgt mommy zaza nih...pasar karat kt Ipoh x pernah pi lagi...oh nama memory lane eh kikiki hebakkkk...best ye jenjalan tgk senario org kan jual mcm2...tetiba tgk majalah wanita pun hadooo...kakakkakakka aduyaiii lawak2 zaza diorg nih kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah Umi, nanti Umi boleh lah pergi sana tau.. mst Walid QI suka.. sllnya org lelaki minat dgn brg2 rare ni ;)

      Delete
  8. pasar karat??!! huhu..tak penah gi lagiii....

    ReplyDelete
  9. best nyer pasar ni. semua barang2 nostalgia ,,,, yg best sekali pinggan tu la yang selalu ada kat umah nenek. skrg nak cri pinggan mcm tu punya lah susah ,, ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best dik tau. mcm2 ada kat sini hehe
      mmg susah nak cari pinggan mcm tu lg.. kita patut menghargai ;)

      Delete
  10. wahhh...bestnya...teringin nak pergi sana..^^

    ReplyDelete
  11. kalau kat penang, ada road walk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh yg kat penang tu tak pernah pegi.. hehe

      Delete
  12. 1st time tahu pasal pasar karat.. adehhh ketinggalan zaman btl la farah nie...kat area farah tak dak.. pasar pencuri ada la 'Rope walk'..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe relax farah, zaza pn 1st time tahu ni hehe
      ahhh rope walk?? menarik tu nnt nk google tgk apa ada sbb tak pernah sampai pn rope walk tu hehe

      Delete
  13. mama ada talam coca cola tu.. hihi, meriah betul ye pasarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mst talam nostalgia simpan turun temurun kan mama

      Delete
  14. pinggan lama2 tu cantik,susah nak dapat..dah tu tahan lasak tak mcm yg moden punya...
    akak biasa pergi kat butterworth...

    ReplyDelete
  15. Rasa macam dah komen malam tadi.... tapi dimana ya?hehe
    Harga seketul pinggan tu berapa henggit Zaza?
    Orang yg minat barang antik mungkin suka beli buat koleksikan...
    Okje, jangankan nak buat koleksi, tempat pun tak de hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah comment pun.. cuma malam tadi blom di approved kan sebb kat rumah tak bukak dari lappy.. cuma received dari email sajok
      tak tahu lah berapa seketui pingan tu sbb tak berminat lalu saya tak bertanya hehe..
      pinggan mangkok OKje skrg ni simpan je nnt TLBD dah besar bleh jd nostalgia :)

      Delete
  16. pinggan kankung tu dulu rumah nanie ada. memang legend la pasar karat ni.. one day nak terjah sana. lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe harus terjah.. jgn lupa tido di tune hotel ye hehe

      Delete
  17. tempat ni sesuai bagi peminat barang2 lama...

    ReplyDelete
  18. Terbaik utk peminat barang2 lama ni...Oh! Dapur minyak tanah tu...besar jasanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn mmg mearik.. bila tgk dapur minyak tanah tu yang terus nostalgia hehe

      Delete
  19. saya yang dekat ipoh ni pun tak pernah pergi kak oiitt.. haha
    pasar karat? yang saya cuma tahu lokin je. dia niaga pagi. tmpt kat gerbang malam.

    saya pekan ipoh ni mintak ampun la, nangis kalau sesat. haha. bukan kaki jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe org ipoh pn tak pernah pi.. org kolumpor yg dah smapi dulu

      Delete
    2. tu la pasal.. mungkin sy akan pergi bila dah kawin, duk negeri lain. feeling balik kmpung baru singgah tempat tu.. haha

      Delete
  20. beli tu taklah..tp seronoik tgk barang lama ni

    ReplyDelete
  21. Mak saya selalu pesan... kena selalu ucap terima kasih kepada org yg berbudi pada kita ..

    soo .. saya nak ucap terima kasih kat awak atas maklumat yg bermanafaat nie..
    terima kasih awak... ;)

    Look at my homepage Kaedah Hebat Di Kamar

    ReplyDelete
  22. Wow bestnya. Mcm mcm ada jual ye. Dapur tu pernah guna ms kecik kecik dulu. Skrg dah x de kot.

    ReplyDelete
  23. Dulu masa study kat PUO arjuna selalu pegi kat situ pagi2 makan sate ngan sup gear box bawah pokok... sekarang tak tahu la ada lagi ke tak... dah lama tak pegi... :)

    ReplyDelete
  24. rasanya kalau ai ke sana pun ai cuci mata je... atau.. mungkin tak singgah terus... hihihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah