Thursday, September 5, 2013

TANAH

Ini kerja sekolah Khairine lah ni.. nak buat portfolio pulek.. Aku mula2 tak paham apa yang dia maksudkan. Khairine suruh aku printkan tiga jenis gambar tanah.. setiap gambar tanah tu dia nak tiga. Faham?? ke tak faham?? meh sini aku buat dialog sikit.

Khairine : Mummy esok mummy tolong lukiskan gambar tanah..
Mummy : What?? lukis gambar tanah?? tanah apa?? tanah kubur?? mana lah Mummy tau.. (aku dah mula cuak)
Khairine : tak lah.. printkan je gambar tanah. Nak tiga jenis tanah tapi nak tiga jenis gambar berbeza.. lepas tu tulis sekali nama Khairine kat depan, tajuk, nama kelas.
Mummy : Ok got it, esok Mummy buat (pheww lega tak payah melukis)

Nampak??? betapa tak berseninya tangan aku ni, dengar kata suruh 'lukiskan' dah mula cuak.. hahahaha. Eeeee tak suka lah weiii bab2 melukis ni.. Aku sendiri pun kalau nak pakai eyeliner kat mata pun boleh jadi huru hara nyah!!! tercoret sana tersenget sini.. inikan pulak ko suruh aku melukis.. ohhh memang tidok ler Bedah.

Mentang2 Babah kau kerja CIMB, buku CIMB kat rumah jadi bahan koyak je kenn.. haha. Ini lah amanat bertulis yang Khairine bagi kat aku.. Okeh, print kaluuuu mak kau boleh tolong, kalau suruh melukis memang idok!! mintak mahap banyak2.. muahahaha

Ecececehhh dengan kreatifnya aku pun cari lah bahan2 pasal tanah kat google. Yeayyyy jumpa!! Khairine mesti bangga dengan emak dia yang sangat pintar nih.. hahaha bodo lah puji diri sendiri.. phuiii 

Ini muka depan.. kreatif tak??.. ek elehh benda simple macam ni pun nak kecoh kannn.. hehehe. Ai kan dah lama tinggalkan alam persekolahan, sesekali nak lah tunjuk bakat nih.. derrrr *mata keatas*



Ini je yang mampu aku buat.. hahaha giler punya simple.. caption untuk tanah pasir & tanah liat tu aku kopi & pasta je dari wikipedia.. muahahhaha. Tanah kebun tu puas lah aku google apa benda ayat yang aku nak sentil kan kat situ.. akhirnya 'Tanah kebun sesuai untuk bercucuk tanam' itu je pastu full stop. hahahahha dasar tak pandai kau Jah!!

Khairine kata nak hantar hari Khamis, Rabu lagi aku dah get ready bawak balik rumah kasi dia check dulu.. eh dah macam boss pulek melampau ni.. hahaha. Nasib baik pass tak ada apa complaint dari boss kecik tu ;P

Ehh korang dah bank-in duit raya anak korang?? aku dah semalam.. bank-in lepas KhaNish dapat merasa pakai duit raya diorang lepas beli buku, beli bag hari tu kat Wangsa Walk... tak ingat?? lor haritu kan aku dah cerita kat sini.


Dah selamat duit ni dok dalam bank.. kalau aku rindu nak tengok berapa banyak duit Khairine & Danish, aku tatap je buku purple ni hehehe.. 

40 comments:

  1. eii tingat jaman sekolah dulu2 kene buat buku scrap gini...mcm2 tajuk ade hah.....

    alhamdulillah...dah simpan...utk kegunaan mereka jugak nanti kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn zaman sekolah mmg lah best.. mcm2 kenangan..

      Delete
  2. SA x kira lagi berapa byk duit raya dania....buku bank pun x buatlg....ntah bila nk buat x tau la....setakat print2 ni ok lagi...cer dia suh tolong buat anyaman tikar siap ada theme.. stress....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat cepat2 tu SA..
      Haritu mmg dah terkena dah buat anyaman tu.. tensi ai.. sampai cramp tangan.. haha

      Delete
  3. anak zaza sekolah SKTHO ek..kt desa pandan kan sekolah nie? naseb la sekarang ni kalau nk cari maklumat semuanye dihujung jari...senang je kan...kalau x jenuh la mummynye nak kene lukis gambar tanah..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Aeen, SKTHO yang dekat desa pandan tu hehe..
      mmg senang.. click je semua apa yang kita nak semua keluar.. senang je kann.. klu melukis tu, mmg im sorry lah hehe

      Delete
    2. owh...same ngn adik ipar ain la sekolah situ jugak...skang ni dia darjah 5...zaza stay area sana ke? ain family in law stay desa pandan.

      Delete
  4. Senang je mummy buat utk Khairine kan... print aje. Tapi kalau tak kreatif nak susun pun tak cantik. Ini mummy buat memanglah superb!!

    Sebaiknya simpan utk mereka kan zaza. Keperluan mereka kita tanggung, mereka punya jgn kacau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer kak Zakie, Khairine tau order je suruh mummy dia buat hehe..
      haha simple je kak..mana ada superbnya pun ahhaahah

      Betul Kak, mmg utk simpanan & masa dpn diorang.. ;)

      Delete
  5. zaman moden senang kan..kasi print je..klu dolu2 mau dia soh mummy dia gi cari tanah2 tu yg real punya..mampoiihhh ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha zaman akak dulu mmg kena pegi cari tanah yang betul2 tau.. nasib baik zaman Khairine tak payah susah payah mcm tu.. betul2 kaluuu mmg mampuihh mano nak cari. hahaha

      Delete
  6. mommy tengok je tau buku purple tu, don't noty2 hiksss

    ReplyDelete
  7. Untung budak2 sekarang, kerja sekolah pun mak yg tolong buatkan. Kalau dulu...jgn harap le. Banyak duit raya tu...maknya asyik belek jer, tunggu cukup nak beli handbag baru, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu BM, banyak untung budak2 sekarang.. semua main order je apa yg diorang nak.. hehe
      ohh nasib baik lah duit tu dah dlm bank.. klu tidak mmg handbag bari lah mak diorang ni hehe

      Delete
  8. Untung khairine...mama zaza pandai bantu anak kerja sekolah...bila tgk 3 jenis tanah tuh mcm mama zaza yg jadi cikgu sekolah hahahah...wikipedia mmg best sebab penjelasan dia padat dan detail sekali gan gambar...Umi Qi dulu belajar zaman university mmg byk guna ilmiah Wikipedia...selamattttt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sikit2 tu boleh lah Umi, kalau suruh melukis mmg non hado hahaha.
      tu lah wikipedia jg bagi maklumat yang tepat.. can trust ;)

      Delete
  9. budak2 skang ni syiokkan..duit raya sekali dapat beratus2..kita2 dulu alahai..nak kumpul 50 hinggit pun hegeh2..ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. kita dulu dapat duit syiling je.. sampai rebeh2 poket seluar baju.. haha

      Delete
  10. Cikgu mesti boleh tahu yang khairine mtk tlg mummy dia yang buatkan kerja sekolah nie sebab dah terlebih cantik & kreatif..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ssyyyhhh jgn habaq kuat2.. nanti kantoi hahahahaha

      Delete
  11. duit syaza pun dah selamat bank in dalam ASB dia.. jenuh kaunter kira duit singgit2 hehe

    ReplyDelete
  12. kreatif sungguh lah tu hehehehe... duit raya minggu depan baru nak dibank in kan sebab anak2 masih kutip lagi skang ni hehehe

    ReplyDelete
  13. YA AMPUNNNNNN. mommy sangat kreatif kau memang kaboommm. haha

    pssstt, boleh tak nak pinjam sikit duit yg ada dlm buku purple tu tak? ngee

    ReplyDelete
  14. Tak pernah lagi tolong anak2 buat folio ni sebab kat sekolah anak2 semua kena tulis tangan, tampal gambar ok tak boleh copy paste & print. Jadi bebudak kena kerja lebih sikitlah...:(

    ReplyDelete
  15. bagus mummy tlg anak buat kerja sekolah..hee..nasib google ade kan.alhamdulillah rezeki anak anak..duit simpan dalam bank untuk mase depan :)

    ReplyDelete
  16. hehehehhe nasib baik tak kena lukis hokehh!

    ReplyDelete
  17. untung bebudak zaman skang...merasa dapat duit raya banyak2... kte dulu dapat 50sen pun dah bangga sangat2.. hehehe

    ReplyDelete
  18. Rajinnya...Okje tak pernah tolong buat Zaza.... semua depa buat sendiri,...Baru baru ni Si TLBD cari resepi tradisional...itu pun dia cari sendiri hehe mak nak karang entri haha....

    Nape tak dibukak buku tu nak tengok total dia berapa hehe.....tumpang hepiiii

    ReplyDelete
  19. waa! rajinnya mak tlg hehe...ala, saya x bank in duit raya anak2 ni, bahaya simpan lelama di tgn ni...hihi...

    ReplyDelete
  20. wah bebudak sekarang mintak tolong mummy print je ye huhu untung ada mummy dia ni haha.

    banyaknya duit raya :O. rendu nk dpt duit raya banyak banyak cmni huhu

    ReplyDelete
  21. eh rasa mcm dh komen tadi

    rajinnya mummy tolong anak2 buat homework huhu

    byknya duit raya :O. rendu nk dpt duit raya byk2 cmni haha

    ReplyDelete
  22. ekkekek sure bangga mama tolong kan
    akk pun bila ada anak2 minta carikan gambar buat projek macam nie .. leh lah tlg .. dulu leh print di pej .. skrg nie dah x kerja di pejabat susah sikit lah uhuh

    ReplyDelete
  23. siap ada pesanan ringkas..dia tahu mummy dia akan lupa kot..tu siap-siap ditulisnya...heehehe....

    ReplyDelete
  24. zaman sekolah dulu jenuh menghadap buku2 folio semua ni..hehe
    untung la mummy khairine pndai google ni kan.. hehehe.. :p
    cantik pula tu gmbar yang dicari.. :)

    manyak nyaaa duit raya dorang kak.. :)

    ReplyDelete
  25. Senang budak skolah jaman skang, semua dihujung jari ☺☺

    ReplyDelete
  26. Wahh.. bestnya mummy dia tolong. Tp kemas ja tulisan Khairinie tuh. Hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah