Wednesday, February 19, 2014

Candi Borobudur 8th Wonders in the World

Cerita dah sebulan baru nak update.. ni sambungan dari part Yogyakarta haritu.. kalau nak tau tengok kat LINK ni.. Mostly entry ni Nizam sendiri yang tulis.. ada lah sikit2 cara penulisan dia ala2 macam aku pulak yang update.. nanti korang baca je lah yerr.. tengok sama tak cara bahasa yang Nizam guna macam ayat2 aku gunakan selamani.. hehe. Aku edit sikit2 je.. cewahhh macam blog editor pulakk.. selama ni asek aku je yang merapu meraban kat blog sendiri.

Hari kedua merupakan hari terakhir di Jogja sebelum mamat2 ni semua bertolak ke Bandung. Perjalanan dari Jogja ke Bandung dalam 10 jam ikut jalan raya. Cuba ko bayangkan betapa nanahnya bontot2 diorang duduk dalam mobil Pak Budi.. hahaha padan muka sapa suruh tak bawak aku sekali!!

Ini lah jejaka2 Indon dari Jogja ;P

Entrance ticket 220.000 Rp = RM59.40 mahal tapi berbaloi sebab tempat dia besar untuk ko pusing plus kalau nak guna tour guide untuk dia bagi penerangan sejarah pasal batu2 kat situ pun boleh. Itu kena bayar lain. 70.000 Rp = RM37.80

Dah beli ticket & ready nak tawaf Candi Borobudur

Gambar kiri MAP kawasan Candi Borobudur.. sebelah kanan Model Candi.. :p

Berlatarbelakangkan Candi Borobudur Temple. FYI, dari main entrance nak ke temple ni kena jalan lebih kurang 400 meter. Dats y bila korang tengok gambar2 atas ni temple tu nampak dari jauh je. So we have to walk.

Hari tu ambik tour guide untuk ke Temple. Tour guide (Neng yang pakai tudung & baju coklat) tu akan terang kan secara terperinci apa, mengapa, bagaimana temple ni terjadi. Yang kesian nya penjaja2 (Tudung & baju purple) kat kawasan ni ar. Diorang sanggup ikut kita selagi tak beli barang dari diorang. Keadaan ni sama macam kat Bandung jugak. Tak beli karang kesian, Kalau beli menyesal pulak.. nak tak nak beli jugak lah satu dua barang.. tokono pokcik (terkena pakcik) nak oiiii.


Start dari sini sampai hujung belakang tu kena jalan kaki untuk sampai ke temple.

 Alolololo comelnya budak ni posing macam kanak2 ribena... hahaha. Kat sini macam kat Bali jugak.. masa aku kat Bali haritu pun kena pakai kain sarung mcam ni jugak.. siapa masuk sini diharuskan pakai kain sarung ikat kat pinggang tanda hormat.




View seluruh Temple.



Main entrance Tample.


Gambar dari jarak dekat.






Gambar2 atas ni adalah dari jarak paling dekat. Sebenarnya setiap batu itu diukir ada cerita dan sejarah yang tersendiri. Pada zaman dulu, batu2 ni diambil dari Gunung Berapi Merapi yang masih aktif.. kalau nak tau sangat sejarah Temple ni, baca kat http://www.borobudurpark.com/

Jarak dari Candi Borobudur ke Gunung Berapi Merapi lebih kurang 25km. Kalau nak percaya pun agak sukar sebab terlalu banyak ukiran dan cerita zaman dewa2 Indonesia. Ini juga adalah sejarah kepercayaan Penganut Agama Budha. Respect giler dengan diorang yang berjaya membuat ukiran ni daripada satu batu block Gunung Berapi Merapi boleh jadi ukiran yg bersambung sambung terus jadi cerita sepanjang tiga tingkat bangunan ni. Setiap sisi ada ukiran.. sebab tu lah ianya menjadi antara 8th Wonders in the world.



Ini lah akak neng yg menjadi tour guide untuk group Nizam. Setiap sudut batu tu semua yang diceritakan ada kisah sejarah ukiran batu tu. Tapi entah betul ke tidak. Wallahualam. Kalau nak tahu kena pergi sendiri & kaji lah apa cerita silam kisah batu tu..  




Akak neng itu juga merangkap Camerawomen.. :)


Antara gambar yang agak terbaekkk dan menarik. Kalau nak buat photo wedding pon cantik gak kat tempat ni. Ok yang gambar atas ni semua adalah di tingkat 1 & 2.. Jom tgk gambor tingkat 3 dan paling atas. 





Bentuk Loceng pada setiap batu yang ada kat atas tingakt tiga. Cantik dan amazing giler bila tengok ukiran2 tu semua.


View dari tingkat 3 dan seluruh kawasan atas Temple.

 Propa!! 


Antara view dari atas. Kat atas ni pon tak lama cuma 10 minit je sbb tempat open dan matahari terpacak atas kepala. Sebelum kulit terbakar baik turun. 


Cowok2 gantang bergambar sebelum gerak dari sini. Semoga sampai disini lagi pada masa akan datang.. boleh bawak anak bini aku sekali.. mesti diorang suka ;)


Lastly kena la return kain sarong tu kat sini sebelum blah. Kat depan tu ada la beli barang2 souvenir sket buat kenangan yg agak unik kt sini.

Plan lepas ke sini ingat nak bertolak terus ke Gunung Merapi, tapi disebabkan cuaca yang tak mengijinkan, Neng tour guide tu kata memang tak boleh masuk kalau hujan. So cancel plan ke sana. Plan seterusnya decide terus nak ke Bandung. Otw tu singgah ke Prambanan untuk melawat kawasan yang pernah dilanda Tsunami pada tahun 2007. Itu nanti di entry lain. 

Tunggguuuuuu nanti bini aku sambung cerita aku kat sana ok ;P

21 comments:

  1. Bestnya dapat tengok candi borobudur depan mata. Biar betul Zaza... Penjaja kat sana akan ikut kita selagi tak beli. Huhu... Mesti rasa serba-salah kan... Nak beli atau tidak.

    Fiza ingatkan dorang saja pakai kain tu. Rupanya sebagai tanda hormat ek.

    ReplyDelete
  2. nasib baik kak neng ada kan . boleh gak tolong2 amek gambaq.. cantek la candi ni kan.. one day kena pegi jugakkk .. nama pon wonder of the world ^_^ best g jejalan reramai macam ni kan . yang tak best nya kak jah kita kena tinggal kat umah. kihkihkih

    ReplyDelete
  3. lawa ehh kawasan candi tu...tingin bonar den nak poie...hehehe..

    ReplyDelete
  4. ni jejaka2 ni semua dah kawen ke kak ngah diva?seronok betul mereka berjalan macam dah lupa anak bini kan...

    ReplyDelete
  5. wow memng cantik pemandnagn candini.. actually cara husben sis tlis pun sempoi jugak..wah jadi editor nampak.. dah dinaikan pangkat sis kan :P

    ReplyDelete
  6. hahhaaa...pas ni en.nizam plak nk create blog sendiri khusus utk dia :p penulisan yg bagus macam kak jah gak..cuma kak jah telajakkk klakor ^___^

    ReplyDelete
  7. kalau yang dah pakai kain kena pakai kain juga ke? hehehehe

    ReplyDelete
  8. tempat misteri sbb sejarah pembinaan misteri... seronoklah mamat tub tawaf pakai kain

    ReplyDelete
  9. menarik tempat nie...tp serius tau kalo lieya takut sikit ...hahaha dasar penakot...tapi betul..seram plak tgk patung2 yg bersusun tu...lagi pun ni tempat bersejarah kan...bangunan lame gitu ....

    kat sane mmg la mcm tu....sampai dikejarnye kite nak jual barang...tak beli kesihan, tapi bile dah beli siap la yg lain2 akan kejar kite jugak...rimas pun ade sebenarnye....

    ReplyDelete
  10. nampak menarik... bangunan & binaan ni !

    ReplyDelete
  11. Huh gambor den pun ado.. Nak kena mintak Royalty nie kat PkNizam..

    ReplyDelete
  12. memang besar kawasan ni..jenuh haihh nak berjalan..best lah dah dapat jejak kawasan bersejarah kat sini.seni ukiran menarik.

    ReplyDelete
  13. Mmg gila bestttttttttttt ar cerita pasal bandungggg....Umi Qi nk tggu Qi besar sikit x yah bawak stroller nak pi sana nanti.........zaza doakanlah impian umi tercapai...kalo nk tau hari2 usya tiket AA pi bandung....tp pk QI tecik lg x pandai berdikari jln sendiri terus pangkah bandung buat sementara waktuuuuu....

    Cantikkkkkkkk sgt view candi tau...haishh pandai suami zaza mengarang...cayalah... :)

    ReplyDelete
  14. Tak polah nyah...mak tak dapek pergi pun tak po kalau setakat tengok candi tu...hehe...
    Yang tukang ambik gambo cik Nizam and the geng tu dah tentu akak Neng tu hehe

    ReplyDelete
  15. Pk nijam royalti nya mana..

    ReplyDelete
  16. Sakannya depa dok jadi model...model mana yg tuntut royalti Zaza?

    ReplyDelete
  17. besau jugak temple tu yer...berposing sakan en nizam yer...model2 pun boleh tahan gak macho nyer...hehehe

    ReplyDelete
  18. Mak aiii 10jam ek baru leh sampai sini.. tapi okey la berbaloi sebab dpt tgk tmpat yg cantik giler.. mesti hilang sakit montot kan.. psst:-zaza..husband u pn terror menjoyah jugak yer.. =D

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah