Friday, February 14, 2014

Water Disruption at Kuala Lumpur

Dulu masa aku kerja SYABAS awal2 lagi dah dapat notice gangguan bekalan air.. boleh get ready awal2 tadah air bergelen-gelen kat rumah. Sekarang bila kerja kat company Oil&Gas (dulu kerja dengan Air, sekarang kerja dengan Minyak & Gas.. pfffttt) refer pada notice PUSPEL je lah nak tau gangguan bekalan air. 

Pagi tadi mandi pun ibarat mandi kambing je.. air paip keluar macam air kencing budak.. aku rasa kencing budak lagi laju dari air paip kat rumah aku.. nasib baik sempat mandi duatiga titik. 

Since kemarin lagi aku noticed air paip kat sinki rumah aku dah slow.. harini memang dah tak boleh diselamatkan lagi dah. Air tangki pun dah habis. Yang keluar pun air karat je kuning2.. nak gosok gigi pun geli. Nasib ada tadah air bersih siap2.. ambik air bersih gosok gigi, basuh muka. Lepas tu aku tawakal je guna air paip yang keluar sikit2 dari paip untuk mandi.

Aku percaya, kita semua kat dunia ni bukan bangsa mandi kambing kannn?? macam tu jugak aku.. aku ni bangsa yang tak suka mandi ala kadar.. mesti mau bersabun penuh buih kat kepala dengan shampoo.. buih2 shower gel penuh kat badan.. tapi harini aku terpaksa mandi ala2 kambing.. huwaaaa tak sukanyaaaaa =( tapi tidok ler sampai tak bersabun dan tak bershampoo.. kira bernasib baik je sempat mandi sebelum air kering. Nizam je tak sempat mandi puas2 kot sebab lepas aku mandi je air paip terus tak keluar.. hahahahaha.. jadi kambing lah you hari ni Bie ;P

Bila malam2 tak boleh nak tido sebab kepanasan. On aircond pun tak rasa kesejukan.. on pulak kipas.. nah kau dua2 skali aku on pun rasa samar2 jugak lagi. Bill elektrik sure melambong-lambong bulan ni.. lantak lah janji aku dapat sejok.

Orang kata biar tak ada elektrik jangan tak ada air. Kalau tak ada air dalam kehidupan harian kita memang payah. Buatnya time tu pulak kau dilanda cirit birit.. mana kau nak tadahkan bontot kau nak cebok??? betul tak? amboiii jijik sangat bunyik ayat aku ni.. hahahaha. 

Aku rasa kalau tak ada elektrik kita boleh gagah lagi melepak kat luar rumah sambil berkipas pakai sotkabar atau paling tidak pun ko pergi je shopping complex tumpang sejuk aircond kat sana.. hahaha.

Nanti sambung cerita lagi.. ada lagi cerita2 tergendala dalam draft yang aku tak bawak keluar lagi... 

Daaa =)

29 comments:

  1. tempat kerja kita serupa dan sama...cuma boss berbeza...muahahaha...orang bekas kerja air ni, memang dah expert sangat kalau bab2 notice gangguan air ni...ERP... kod hijau, kuning atau merah...tapi ai teruk masa kod merah lah babe, nak kena pantau anak2 buah supaya jangan ada yang cengkelat tak nak ERP... he he he...biar tak ada letrik, jangan tak ada air... tak ada letrik boleh gagah lagi babe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan babe... sama tapi tak serupa.. Dulu zaman kat SYABAS kalau ishtihar ERP jer mula lah bosses semua jadi kelam kabut.. esp. SYABAS KL.. (you know who is the boss kannn) nyampah I.. hehehe

      Delete
  2. Lama xupdate blog..rindu u tau zaza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auuwww ada jugak yang merindu I.. I pun rindu nak baca blog you tau.. nanti I dtg yer =)
      sorry Rine, agak kebizian sikit lately ni.. plus tak berapa sihat..

      Delete
  3. mana ilang makcik zaza...hengatkan coti² mesia sebulan...tssttt...

    kami kat putrajaya nie pon tunggu masa je nie...dlm tempoh 3 minggu klu x ujan gak, pakat kena tadah air laa jwbnya...tp ptg smlm ujan lebat gak...alhamdulillah..tido mlm tadi kesejukan....harap² ari nie ujan lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak menghilang ke mana pun Eza.. saja je main cak cak dgn korang hehehe..

      Ohhh putrajaya pun tunggu masa je ye.. baik tadah air cepat2.. weekend ni lagi lah mati kutu kalau air tak ada.. nak masak pun susah huhu.. kat KL hujan turun pun ala2 manjer2 je.. tak sempat nak basah dah berenti huhu

      Delete
  4. 3 hari hilang si zaza ni...mana dia pi erk...hahaha...nasib baik SA sempat mandi pagi tadi..rasaya kawasan Kepong xde masalah lagi..x tau la akan datang...dengarnya jugak empangan NS semua kering...oh tidak....mana nak lari????

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha invisible tapi sebenarnya ada je jenguk2 blog uolls.. cuma tak sempat nak komen je ;) hurmmm soon area kepong plak tak ada kot.. better get ready yer kak long divas, otherwise balik somban yo lah mandi hehehe

      Delete
  5. DAH LA LAMA HILANG...TETIBE MUNCUL JADI HANTU PLAK YE KO..HAHAHAA...

    aaaa lantak la dah tercapslock!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AKU JADI HANTU SENANG NAK CEKIK BATANG LEHER KAU WA... HAHAHA

      aaa lantak jugak lah dah tercapslock!! muahahahaha

      Delete
  6. salam. dekat sabah pun ada gangguan air..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Salam Cik Itah..
      uikss sama lah kat kolumpor pun.. tadah air banyak2 tau orang Sabah =)

      Delete
  7. sama la...umah kita pun takde air dri mlm tadiiiii T__T kena mandi air parit depan umah je la ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha lepas mandi parit boleh memancing skali.. .:p

      Delete
  8. kalau takde air mmg payah... nak bersuci pun susah....

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah..kat sini takde lagi terputus bekalan air..tapi dapat rasakan bagaimana perit jerih keringnya tadak air..harap semuanya berakhir dengan cepat...beb...rindu kat spontaneous kata kata cik jah ni...i loike..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah.. mmg payah kalau tak ada air ni.. nak kena tunggu tanker datang nak tadah dah macam duduk rumah setinggan je hahaha.
      Uikss rindu yer?? kini cik Jah muncul kembali dgn spontaneous.. diharap KSD terhiburrrr hehe ;P

      Delete
  10. Kami kat sini air ada tapi tak bersih..tak jernih airnya..bila basuh baju risau kot tak bersih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm bakal2 terputus kot bekalan air kat sana.. so get ready lah air spare ye Cik Viva ;)

      Delete
  11. kalau lama sgt takde air,,..tido hotel lah... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hotel mahal.. tido rumah tumpangan je lah nampaknya.. hehe

      Delete
  12. betul..kalau xde elektrik okey lagi. Janganlah xde air huwaaaaa..

    so far my place air okey je..rumah my mom kat cheras dah affected

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rumah u tak affected ok lah Vna...u just ged ready lah ye :)

      Delete
  13. paling susah kalau takde air.semua benda pun tak leh nak buat sebab air banyak digunakan dalam daily life..

    ReplyDelete
  14. Zaza..kt uma lizz sri iskandar nih ok boleh mandi bersiram lg hehe...tapi bili pi kerjs kolumpo kat opis kekafng nyawa2 ikan jugak...betul azza baik takdak letrik drpd takdak air kan..susah oo takdak air banyak benda tak leh buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee jelessssnya.. mesti best dapat mandi puas2.. ni nak basuh kain pun tak bolehhh.. terpaksa hangkut kain baju basuh kat rumah SIL semalam.. huhu

      Delete
  15. walaupun org kecoh tak dok air tap syukur rumah kak bedah masih bertahan weyh hehe ada je air kat paip tu...belum mani kambing lagilah macam orang tu hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah