Tuesday, February 18, 2014

CNY di Kampung Cheng, Melaka

Orang dah habis cirit makan limau aku baru sibuk nak update cerita CNY.. mula2 rasa macam tak nak up cerita pasal balik kampung masa CNY haritu.. sebab macam common sangat cerita pasal balik kampung.. tapi bila tengok ada tigaempat keping gambar yang boleh dimerapukan kat blog, aku decide untuk update jugaklah.. boleh jugak dijadikan cerita daripada terbengkalai gitu je blog ni. 

Berbalik kepada cerita bercuti di kampung, kitorang bertolak ke Melaka hari Jumaat pagi.. tidak lah pagi sesuboh sepi'e.. dalam pukul lapan macam tu dah ada atas hiway dah. Sampai Melaka dalam pukul sebelas pagi. Itu pun dua kali berenti.. singgah breakfast kejap kat R&R Serdang.. lepas tu berenti R&R seremban singgah kencing berak.

Ini rumah arwah atok Nizam.. best woiii dok kampung angin kuat sambil melepak depan rumah. Time tengahari memang tak berani nak duduk dalam rumah ni.. boleh jadi roti bakar kau nanti. Panas nak arwah.. tapi kalau malam sejok.. 

Macam biasa ar kalau dok kat kampung apa je yang boleh buat pun selain duduk bawah pokok rambutan. Ni aku tengah duduk bawah pokok rambutan depan rumah lah ni.. tapi rambutan tu bukan dari pokok depan rumah tu, rambutan tu ada orang kasi.. so propa sikit dengan rambutan kononnya hehehe.

Kalau agak2 bosan aku lepak kat pangkin belakang rumah pulak sambil borak2 dengan SIL.. Tau2 je lah kalau duduk kat belakang, dah lah dekat dengan dapur, ada je makanan SIL aku masak. Tak hadam makanan pagi, dia dah hidangkan pulak makanan tengahari.. itu belum masuk kuih2 lagi.. kuih semua dia buat sendiri.. aku memang kagum dengan SIL aku tu.. buat kerja pantas macam lipas kudung. Kalau dia ambik masa tak sampai satu jam masak nasi ayam kat dapur, aku pulak kau boleh kali kan dengan sifir sembilan. Sila lah kira berapa lama.. hahahaha.

Malam FIL belanja makan.. yeayyyy!!! mari lah beramai2 kita mencekik tepi laut. Aku suka tempat ni.. first time datang makan kat sini. FIL aku yang suggest.

Bagi aku tempat ni macam unik sikit sebab kedai dia atas pasir.. Masa sampai kedai ni aku macam pelik je.. betul ke kena berlambak makan atas pasir macam ni.. macam berkelah pulak kannn hehehe.


 Kat sini ada tauhu bakau, sate, otak2.. order je nanti diorang hantar.

Kalau korang nak try makan kat sini, korang pergi je Pantai Puteri, nama kedai ni Nelayan Ikan Bakar.. tepi jalan je dah boleh jumpa.

Sabtu tak keluar kemana.. lepak kampung je melayan anak2 & anak2 buah main game.. yang rarenya aku tengok diorang main tikam.. korang pernah main tikam?? alaaa tikam yang seposen doposen tu.. tak tau?? hurmm tak tau sudah lah.. 

Ahad pulak konon nak jalan2 kat town Melaka sekali SIL aku ajak pergi rumah MIL dia kat Kampung Pulai... Ok jom lah kita datang bertandang.. 

Sampai2 je Kampung Pulai tengok pokok mangga depan rumah dia kemain malayut-layut.. geraammmm je aku tengok.. walaupun aku tak suka makan mangga masam, tapi bila tengok banyak2 bergayut macam tu boleh buntang bijik mata.


Ini part of pokok mangga depan rumah.. lupa pulak aku nak snap gambar pokok ni yang penuh dengan buah mangga.. macam ni pun kira ok lah yer hehe.


Bawah pokok ni siap ada pondok tomeiiiiii.. boleh lepak makan mangga.. =)


Merasa jugak duduk kat pondok ni.. dah lah tak ada pintu tak boleh nak romen2.. hahaha Open sangat pondok ni.. ;P

 Aku dapat snap mangga kecik ni sebijik.. itu pun yang rendah.. yang lain semua tinggi2 tak sampai aku nak snap dari dekat.. maklumlah Kak Jah kan "TINGGI" hehehe.

Tu dia.. terliur tak???? ini hasil dia.. petik sendiri depan rumah, kupas kulit, terus boleh makan.. Alo Bedah!!! jangan nak meleleh sangat airliur tu.. lap sikit airliur dah menjejeh2 dah tu.. Muahahahaha ;P

Rumah MIL SIL aku ni dekat je dengan jetty nak ke Pulau Besar.. singgah jap tengok sampan, tongkang dan kapal kat tepi pantai.

 Dah petang air pun surut.. Nun kat belakang tu Pulau Besar.

Tonggeng sikit2 je Khairine.. jangan lebih2.. hahahaha

Ok Habis cerita hari Ahad.. Esoknya hari senin kitorang dah nak balik Kolumpor. Bertolak awal sikit takut jammed kat hiway.. so pukul 8pagi dah gerak.

Otw tu aku suruh Nizam berenti kat tepi jalan yang ada signboard ni.. semata2 nak ambik gambar dengan signboard je.. hahahahaha. Sukati lah nak ambik gambar dengan signboard.. kau ada???
Habis cerita merapu aku untuk harini.. nanti Kak Jah keudara lagi dengan cerita2 lain yer.. 

Bai Bai =)

29 comments:

  1. ahad lepas p gegau melaka bkn g jln2 pun tp g amik kelapa kat serkam

    ReplyDelete
  2. ye laa..sape tak tau main tikam tikam sila tikam diri sendiri skrggg..muahahahahaaa.....

    weehhh..dah ko tayang mangga tu mcm tu giler kalo aku tak terliur????cisss...

    ReplyDelete
  3. bestnya kalau ada kampung kat melakakan?tmpt bersejarah tuh..
    aman damai je tgk kampung nizam..buah mangga tu memang menelanairliurkan..hehehe

    ReplyDelete
  4. Ini betul2 punya terperinci punya report..berhenti berak kencing kat R&R pun cerita...hahahaha..

    Pantai Puteri tu berapa jauh dari Ayer Keroh / bandar Melaka?
    Makan atas pasir macam tu...macam kat Jimbaran, Bali...:P

    ReplyDelete
  5. beb asal ko nmpk bambam! haaaa larikkkk! hahaha

    ReplyDelete
  6. Telan ailio tgok buah mangga tu semua....hui..kalau la SA yang pergi..confirm bersila bawah pokok sekali ngan kicap cili.....

    ReplyDelete
  7. Apa curlass nak romen2 kat pondok khen...hahaha...ayat ko tak sah klo tak buat aku gelak nyah.

    ReplyDelete
  8. Wah kat situ pn dh buat style makan macam kat jimbaran, bali yer.. mesti best kan.. gambar semua cantik la zaza.. suka tgk gambar berdua kt pondok hijou tue.. =D

    ReplyDelete
  9. Puas hati baca entry balik kampung zaza tau...heavennnnn sesangattt!. Mangga yer, mkn2 yer..haishhhh mcm nk balik je kg zaza...sonok bangattt!....
    Zaza, mmg terkenal suka amik gambar kt signboard...hahhaha nak tiru boley utk next vacation hahahhahahha

    ReplyDelete
  10. gambar makan buah rambutan tu yang i tetap suka walau apa pun babe...muahahaha....

    ReplyDelete
  11. hai zaza.Sedap tol mangga tu.huhuh terkeliuh da ni. org cheng ye.Tasha pon tinggal taman cheng jugak ;p hehehe

    ReplyDelete
  12. Ehh..pondok tu macam yg dalam cite BKATC laa..tempat santai minum petang..syok nye

    ReplyDelete
  13. Waa...memang best melaka..lizz skang kat melaka...asyik makan jek kerjanyer mknn kat sini sedap2 ..kemai comey pangkin hijo tuh...haip jgn romen2 aah...hehe...keco liur ngk pelam tu...

    ReplyDelete
  14. kak jah! saya pon suka amek gambo dengan sign board kikiki.. eh pokok rambutan dah berbuah ke kak sekrang ni. mengidam nak makan sayang tak da pokok sniri kalao ada memang tak turun dari pokok lah gamak nya ^_^

    ReplyDelete
  15. melaka pindah?? hahha...merembes aliooo tgok mangga tu ;p

    ReplyDelete
  16. tengok mangga tu, dah kecur air liur.. kalau maka nngan kuah rojak Mak bee sedapnya .. hikhik

    ReplyDelete
  17. memang mangga tue buat iman kita tergugat tau kak zaza...

    ReplyDelete
  18. melaka pindah p mana? hehe.. tapi mempelam tu nampak yummy Oo..

    ReplyDelete
  19. Dok kg mmg besh... huhu.. ku rindu my kg already...

    ReplyDelete
  20. Menarik gambar editing tu. Ingatkan ada clone tadi. hehe

    ReplyDelete
  21. lama dah tak balik melaka..huhu..main tikam tikam kecik2 dulu pemes la jah..
    memangdah terliur tengok mangga tu beb..

    ReplyDelete
  22. pergh.. memang ngancam sih dapat lepak kat kampung.. jauh dari hiruk-pikuk kolumpo..
    tetiba rasa nak ikut balik ke rumah MIL SIL awak tu.. buah mangga tu buat kite terliur.. kehkehkeh..

    ReplyDelete
  23. belum sempat bc ayat kat bawah..tgk gambar mangga dah kecur air liur ni tau.... memang unik nama kampung tu..Melaka Pindah.

    ReplyDelete
  24. Best weyh kalau balik rumah mertua tak yah masak, duk depan makan rambutan, pas tu makan mangga depan rumah, pas tu duk posing depan pondok hehe.... Nak itut balik kampung boleh? hehe...
    Memang terliuq ayaq ni Kak Jah oii tengok mangga tu...Lama tak makan mangga

    ReplyDelete
  25. kenapa sepanjang g melaka...x pernah plak ternampak signboard melaka pindah ni...melaka pindah ke mana cik bedah oooiii??? amboi...x hengat tayang gambo mangga tu...kecap air liur di buatnya...

    ReplyDelete
  26. Best kan balik kampung. Cuma tu la... Rumah kampung confirm panas tapi tetap seronok. Hehe...

    ReplyDelete
  27. cantikla suasana kampung kat cheng ni.memang kampung sangat..rasa cam best je kan.bestnya kalau ada kg camni..btw,tak tahu pun melaka pindah ni..hihihi

    ReplyDelete
  28. Melaka nak pindah mana Kak Jah? ahahaaa...

    ReplyDelete
  29. kak, kat melaka angin memang kuat kan. sy kalau balik umah bermertua, rasa nyaman je. wlpun panas tp berangin..
    kak, pondok kecik tu comel la.. eheeeem3.. nak romen kena cari pintu dulu ye kak.. haha
    sedapnyaaa mangga tu kak.. terliur..nak2 yang dah siap potong2 tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Zaza Abdul Latif Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah